Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: A patra zi de Hanuka, la Sinagoga din Alba Iulia. Concert de pian al elevilor Liceului de Artă ”Regina Maria”

Publicat

hanuca

La Sinagoga din Alba Iulia, a patra zi de Hanuka i-a strâns pe membrii lăcașului de cult, pentru o seară de rugăciune, cântece tradiționale, dar și un concert de pian susținut de elevii Liceului de artă ”Regina Maria”.

Pe o ploaie măruntă, în jurul orei 18.00, vitraliile Sinagogii din Alba Iulia luminau discret și anunțau că lăcașul de cult este deschis pentru oricine este dornic să îi treacă pragul.

hanuca sinagogoa alba iulia

După ușa de lemn negru, o doamnă îi întâmpina pe toți cei care treceau pragul, cu gogoși și un pahar de apă sau suc și o kipa pentru bărbați.

hanuca sinagogoa alba iulia

În sală atmosfera era una caldă și de sărbătoare, a patra zi de Hanuka aproape că se sfârșea.

 

Pe ritmurile de pian ale elevilor Liceului de Artă ”Regina Maria” din Alba Iulia, oamenii intrau în lăcașul de cult.

hanuca sinagogoa alba iulia

La 18.00, cea de-a patra lumânare a fost aprinsă în hanuchia, după care s-au intonat cântece tradiționale și religioase.

hanuca sinagogoa alba iulia

Ceremonia religioasă a fost continuată de elevii Liceului de artă ”Regina Maria”, care au cântat la pian compoziții clasice.

Primii care au atins clapele pianului au fost elevii din ciclul primar, urmați de cei din clasele V-VIII.

hanuca sinagogoa alba iulia

Hanuka – denumită în ivrit şi „Hag ha-orim” (sărbătoarea Luminii) este, aşa cum sugerează şi numele, o sărbătoare a luminii.

În fiecare seară de Hanuka, se aprinde o lumânare având ca scop să reamintească minunea în public. Lumânările se pun într-un sfeşnic – sau lampă – specială, numită hanuchia.

Acest sfeşnic sau lampă se aprinde odată cu lăsarea nopţii şi se aşează undeva la vedere – la geam sau în pragul uşii. De Sabat, lumânările de Hanuka se aprind cu circa jumătate de oră înaintea lumânărilor de Sabat, deci puţin înaintea asfinţitului.

Luminile trebuie să ardă cel puţin 30 de minute şi pot să continue să ardă toată noaptea, undeva într-un loc vizibil.

Ordinea în care trebuie aprinse lumânările de Hanuka – una crescătoare sau descrescătoare – diferă.

În general este acceptată tradiţia după care în prima seară se aprinde o singură lumânare, în a doua două lumânări etc., de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară întreaga hanuchia este aprinsă.

Lumânările sunt aprinse cu ajutorul unei lumânări speciale – samas – lumânare ajutătoare, care în hanuchia este şi aşezată ori mai înalt, ori la o parte, în orice caz diferit şi distinct de celelalte.

Ceremonia se desfăşoară în special acasă, în familie, dar de foarte multe ori şi în sinagogi, iar copiii primesc de obicei bani de hanuka (hanuka geld).

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ECONOMIE

Bani de la stat pentru alegeri: Dacă va candida, Mircea Hava va putea cheltui 1,5 milioane de lei la europarlamentare

Publicat

colaj europarlamentare

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul României, a decis că banii primiți drept subvenții de către partidele poltitice pot fi folosiți în campaniile electorale. Cum românii sunt așteptați la urne de două ori în 2019, pentru europarlamentare și la sfârșit de an pentru alegerea președintelui, la ”umbra” conflictelor din justiție, OUG-ul a trecut fără a face […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ŞTIREA TA: Obstacole „naturale” pe drumurile din Apuseni. Brazi „plantaţi” în gropile de pe DN 75

Publicat

brazi plantati pe sosea

Aşa cum vara unii participanţi la trafic obişnuiau să pună panseluţe în „craterele” apărute pe carosabil, acum în Apuseni se plantează brazi în gropile din asfalt. Exemplul este în fotografiile surprinse de un cititor Alba24, pe DN75. Sunt gropi semnalizate „natural”, dar şi obstacole cu potenţial pericol pentru şoferii care nu le observă la timp. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: O femeie rănită şi o casă distrusă în INCENDIU, la Vama Seacă. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale

Publicat

casa incendiu

O femeie a fost rănită şi o casă distrusă într-un incendiu petrecut vineri după-amiaza în localitatea Vama Seacă. Au intevenit pompierii din Aiud, în colaborare cu voluntari SVSU Hopârta. Potrivit ISU Alba, pompierii au acţionat cu două autospeciale și o ambulanță SMURD, pentru stingerea incendiului izbucnit la o locuință din localitatea Vama Seacă. Flăcările au […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Barurile din Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Blaj și Câmpeni, controlate de ISU. Amenzi de 19.000 de lei și 32 de avertismente

Publicat

autorizatia-de-securitate-la-incendiu-se-va-putea-obtine-pana-la-30-iunie-2017-a872

Nouă amenzi în valoare de 19.000 de lei și 32 de avertismenete au fost aplicate de ISU Alba în urma unei acțiuni de control a operatori economici din județul Alba. În perioada 09 – 17 februarie, la nivelul județului Alba s-au desfășurat un număr de 8 controale de prevenire la operatori economici care desfășurau activitați […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate