Actualitate
FOTO: A patra zi de Hanuka, la Sinagoga din Alba Iulia. Concert de pian al elevilor Liceului de Artă ”Regina Maria”
La Sinagoga din Alba Iulia, a patra zi de Hanuka i-a strâns pe membrii lăcașului de cult, pentru o seară de rugăciune, cântece tradiționale, dar și un concert de pian susținut de elevii Liceului de artă ”Regina Maria”.
Pe o ploaie măruntă, în jurul orei 18.00, vitraliile Sinagogii din Alba Iulia luminau discret și anunțau că lăcașul de cult este deschis pentru oricine este dornic să îi treacă pragul.
După ușa de lemn negru, o doamnă îi întâmpina pe toți cei care treceau pragul, cu gogoși și un pahar de apă sau suc și o kipa pentru bărbați.
În sală atmosfera era una caldă și de sărbătoare, a patra zi de Hanuka aproape că se sfârșea.
Pe ritmurile de pian ale elevilor Liceului de Artă ”Regina Maria” din Alba Iulia, oamenii intrau în lăcașul de cult.
La 18.00, cea de-a patra lumânare a fost aprinsă în hanuchia, după care s-au intonat cântece tradiționale și religioase.
Ceremonia religioasă a fost continuată de elevii Liceului de artă ”Regina Maria”, care au cântat la pian compoziții clasice.
Primii care au atins clapele pianului au fost elevii din ciclul primar, urmați de cei din clasele V-VIII.
Hanuka – denumită în ivrit şi „Hag ha-orim” (sărbătoarea Luminii) este, aşa cum sugerează şi numele, o sărbătoare a luminii.
În fiecare seară de Hanuka, se aprinde o lumânare având ca scop să reamintească minunea în public. Lumânările se pun într-un sfeşnic – sau lampă – specială, numită hanuchia.
Acest sfeşnic sau lampă se aprinde odată cu lăsarea nopţii şi se aşează undeva la vedere – la geam sau în pragul uşii. De Sabat, lumânările de Hanuka se aprind cu circa jumătate de oră înaintea lumânărilor de Sabat, deci puţin înaintea asfinţitului.
Luminile trebuie să ardă cel puţin 30 de minute şi pot să continue să ardă toată noaptea, undeva într-un loc vizibil.
Ordinea în care trebuie aprinse lumânările de Hanuka – una crescătoare sau descrescătoare – diferă.
În general este acceptată tradiţia după care în prima seară se aprinde o singură lumânare, în a doua două lumânări etc., de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară întreaga hanuchia este aprinsă.
Lumânările sunt aprinse cu ajutorul unei lumânări speciale – samas – lumânare ajutătoare, care în hanuchia este şi aşezată ori mai înalt, ori la o parte, în orice caz diferit şi distinct de celelalte.
Ceremonia se desfăşoară în special acasă, în familie, dar de foarte multe ori şi în sinagogi, iar copiii primesc de obicei bani de hanuka (hanuka geld).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News