Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: A patra zi de Hanuka, la Sinagoga din Alba Iulia. Concert de pian al elevilor Liceului de Artă ”Regina Maria”

Publicat


hanuca

La Sinagoga din Alba Iulia, a patra zi de Hanuka i-a strâns pe membrii lăcașului de cult, pentru o seară de rugăciune, cântece tradiționale, dar și un concert de pian susținut de elevii Liceului de artă ”Regina Maria”.

Pe o ploaie măruntă, în jurul orei 18.00, vitraliile Sinagogii din Alba Iulia luminau discret și anunțau că lăcașul de cult este deschis pentru oricine este dornic să îi treacă pragul.

hanuca sinagogoa alba iulia

După ușa de lemn negru, o doamnă îi întâmpina pe toți cei care treceau pragul, cu gogoși și un pahar de apă sau suc și o kipa pentru bărbați.

hanuca sinagogoa alba iulia

În sală atmosfera era una caldă și de sărbătoare, a patra zi de Hanuka aproape că se sfârșea.

 

Pe ritmurile de pian ale elevilor Liceului de Artă ”Regina Maria” din Alba Iulia, oamenii intrau în lăcașul de cult.

hanuca sinagogoa alba iulia

La 18.00, cea de-a patra lumânare a fost aprinsă în hanuchia, după care s-au intonat cântece tradiționale și religioase.

hanuca sinagogoa alba iulia

Ceremonia religioasă a fost continuată de elevii Liceului de artă ”Regina Maria”, care au cântat la pian compoziții clasice.

Primii care au atins clapele pianului au fost elevii din ciclul primar, urmați de cei din clasele V-VIII.

hanuca sinagogoa alba iulia

Hanuka – denumită în ivrit şi „Hag ha-orim” (sărbătoarea Luminii) este, aşa cum sugerează şi numele, o sărbătoare a luminii.

În fiecare seară de Hanuka, se aprinde o lumânare având ca scop să reamintească minunea în public. Lumânările se pun într-un sfeşnic – sau lampă – specială, numită hanuchia.

Acest sfeşnic sau lampă se aprinde odată cu lăsarea nopţii şi se aşează undeva la vedere – la geam sau în pragul uşii. De Sabat, lumânările de Hanuka se aprind cu circa jumătate de oră înaintea lumânărilor de Sabat, deci puţin înaintea asfinţitului.

Luminile trebuie să ardă cel puţin 30 de minute şi pot să continue să ardă toată noaptea, undeva într-un loc vizibil.

Ordinea în care trebuie aprinse lumânările de Hanuka – una crescătoare sau descrescătoare – diferă.

În general este acceptată tradiţia după care în prima seară se aprinde o singură lumânare, în a doua două lumânări etc., de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară întreaga hanuchia este aprinsă.

Lumânările sunt aprinse cu ajutorul unei lumânări speciale – samas – lumânare ajutătoare, care în hanuchia este şi aşezată ori mai înalt, ori la o parte, în orice caz diferit şi distinct de celelalte.

Ceremonia se desfăşoară în special acasă, în familie, dar de foarte multe ori şi în sinagogi, iar copiii primesc de obicei bani de hanuka (hanuka geld).


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO Viitorul Șelimbăr – Unirea Alba Iulia: 2 la 1. Uniriștii au pierdut primul meci din noua ediție a Ligii a III-a

Publicat

Unirea Alba Iulia a pierdut vineri primul meci de fotbal din noua ediţie a Ligii a III-a, împotriva nou-promovatei Viitorul Şelimbăr. Partida s-a încheiat cu scorul de 2 la 1 pentru jucătorii din Sibiu, toate cele trei goluri fiind înscrise în prima repriză a meciului desfășurat la Cisnădie. Pentru Unirea Alba Iulia acesta a fost […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Ședință la Consiliul Local Alba Iulia. Concurs de curățenie între scările de bloc și sterilizarea câinilor fără pedigree

Publicat

sediu primarie drona

Consilierii locali din Alba Iulia sunt convocați în şedinţă ordinară, vineri, 30 august, de la ora 13.00, cu 32 de proiecte pe ordinea de zi. Vor avea de aprobat, printre altele, organizarea unui concurs de curățenie între scările de bloc arondate asociațiilor de proprietari, dar și sterilizarea gratuită a câinilor fără pedigree, cu deținător, de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Om de afaceri din Alba Iulia, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciu de 15 milioane de lei

Publicat

colaj diicot aur

Un om de afaceri din Alba Iulia, cu activitate în domeniul comerţului cu aur şi al taximetriei, a fost trimis în judecată de către procurori ai DIICOT Iaşi, alături de alţi 24 de inculpaţi, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de circa 15 milioane de lei. În cauză au calitatea […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mamograf digital și un nou Computer Tomograf, la Spitalul Județean din Alba Iulia. Investiții de peste 2,2 milioane de lei

Publicat

upu alba, urgente, spital alba

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia va achiziționa un mamograf digital performant, care va permite diagnosticarea precoce și precisă a tumorilor mamare. De asemenea, instituția va cumpăra și un nou Computer Tomograf. Valoarea investițiilor este de peste 2,2 milioane de lei. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate