Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: A patra zi de Hanuka, la Sinagoga din Alba Iulia. Concert de pian al elevilor Liceului de Artă ”Regina Maria”

avatar

Publicat

Publicitate
hanuca

La Sinagoga din Alba Iulia, a patra zi de Hanuka i-a strâns pe membrii lăcașului de cult, pentru o seară de rugăciune, cântece tradiționale, dar și un concert de pian susținut de elevii Liceului de artă ”Regina Maria”.

Pe o ploaie măruntă, în jurul orei 18.00, vitraliile Sinagogii din Alba Iulia luminau discret și anunțau că lăcașul de cult este deschis pentru oricine este dornic să îi treacă pragul.

hanuca sinagogoa alba iulia

După ușa de lemn negru, o doamnă îi întâmpina pe toți cei care treceau pragul, cu gogoși și un pahar de apă sau suc și o kipa pentru bărbați.

hanuca sinagogoa alba iulia

În sală atmosfera era una caldă și de sărbătoare, a patra zi de Hanuka aproape că se sfârșea.

 

Pe ritmurile de pian ale elevilor Liceului de Artă ”Regina Maria” din Alba Iulia, oamenii intrau în lăcașul de cult.

hanuca sinagogoa alba iulia

La 18.00, cea de-a patra lumânare a fost aprinsă în hanuchia, după care s-au intonat cântece tradiționale și religioase.

hanuca sinagogoa alba iulia

Ceremonia religioasă a fost continuată de elevii Liceului de artă ”Regina Maria”, care au cântat la pian compoziții clasice.

Primii care au atins clapele pianului au fost elevii din ciclul primar, urmați de cei din clasele V-VIII.

hanuca sinagogoa alba iulia

Hanuka – denumită în ivrit şi „Hag ha-orim” (sărbătoarea Luminii) este, aşa cum sugerează şi numele, o sărbătoare a luminii.

În fiecare seară de Hanuka, se aprinde o lumânare având ca scop să reamintească minunea în public. Lumânările se pun într-un sfeşnic – sau lampă – specială, numită hanuchia.

Acest sfeşnic sau lampă se aprinde odată cu lăsarea nopţii şi se aşează undeva la vedere – la geam sau în pragul uşii. De Sabat, lumânările de Hanuka se aprind cu circa jumătate de oră înaintea lumânărilor de Sabat, deci puţin înaintea asfinţitului.

Luminile trebuie să ardă cel puţin 30 de minute şi pot să continue să ardă toată noaptea, undeva într-un loc vizibil.

Ordinea în care trebuie aprinse lumânările de Hanuka – una crescătoare sau descrescătoare – diferă.

În general este acceptată tradiţia după care în prima seară se aprinde o singură lumânare, în a doua două lumânări etc., de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară întreaga hanuchia este aprinsă.

Lumânările sunt aprinse cu ajutorul unei lumânări speciale – samas – lumânare ajutătoare, care în hanuchia este şi aşezată ori mai înalt, ori la o parte, în orice caz diferit şi distinct de celelalte.

Ceremonia se desfăşoară în special acasă, în familie, dar de foarte multe ori şi în sinagogi, iar copiii primesc de obicei bani de hanuka (hanuka geld).

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

EVENIMENT

STAREA PÂRTIILOR la Şureanu, Arieşeni şi Arena Platoş din Păltiniş. Unde se poate schia

avatar

Publicat

zapada, partie, schi, telesaun, sureanu

Pârtiile din județul Alba și împrejurimi sunt gata să primească turiștii la zăpadă. Atât la Domeniul Schiabil Șureanu cât și la Arieșeni sau Arena Platoș din Păltiniș sunt condiții bune pentru practicarea sporturilor de iarnă.Vă prezentăm starea pârtiilor la Şureanu şi Arieşeni (judeţul Alba) şi Păltiniş – Arena Platoş (Sibiu), în perioada 14-20 decembrie:Domeniul Schiabil […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SINUCIDERE la Cugir. Un bărbat a fost găsit spânzurat de un copac, pe o stradă din oraș

avatar

Publicat

Un bărbat în vârstă de 40 de ani din Cugir a fost găsit, miercuri noaptea, spânzurat de o creangă a unui pom aflat în fața unui bloc, pe o stradă din oraș. Se pare că bărbatul a fost găsit de un cetățean care locuiește într-un imobil situat pe strada Rozelor din oraș, miercuri, 12 decembrie, în […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Muncii: Agresorii din cazurile de violență domestică vor beneficia de consiliere psihologică gratuită

avatar

Publicat

psiholog sedinta

Agresorii din cazurile de violență domestică pot beneficia de consiliere psihologică, atât în cadrul unor servicii de specialitate publice, cât și private. Măsura poate fi dispusă de către instanţele judecătoreşti competente în sarcina agresorului, în soluţionarea cazurilor de divorţ, în care s-a reţinut culpa unuia dintre soţi cu privire la săvârşirea unor fapte de violenţă […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Cititori fideli și instituții publice premiate de Biblioteca ”Lucian Blaga” din Alba. Concert Paula Seling

avatar

Publicat

Cititori fideli, instituții administrative și culturale din Alba alături de mass-media au fost premiați în Gala Premiilor Bibliotecii ”Lucian Blaga” din Alba, ce a avut loc miercuri seară în incinta Alba Mall. Evenimentul a culminat cu un concert susținut de solista Paula Seling.Gala de miercuri seară a fost deschisă de tânăra actriță, Cătălina Mihăilă a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate