Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: A XI-a ediție a programului ”Săptămâna educației globale” la Colegiul Economic. Activități legate de alimentaţie și mediul înconjurător

Publicat

10382575_754755937949073_4768736000652772885_o În perioada 17-21 noiembrie, la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia a avut loc ediția a XI-a a Programului ”Săptămâna Educaţiei Globale”. Au avut loc ateliere de lucru pe grupe, planșe, prezentări, mese rotunde cu invitați speciali și degustări de mâncare. Tema de anul acesta, Securitatea alimentației a fost abordată de elevii colegiului prin activități educaționale care au vizat atragerea atenției asupra problemeleor legate de alimente și de mediul înconjurător.

Elevii din clasele a X-a și a XI-a, coordonați de profesorii Monica Fer, Lucian Ghiban, Felicia Beca, au realizat prezentări power point și plașe informative. Tematica abordată în proiectele lor a avut în vedere alimentaţia sănătoasă, responsabilitatea socială (sărăcia, zone dezavantajate), alimentaţia raţională, apa şi hrana sănătoasă, calitatea produselor alimentare, risipa alimentelor, conservarea hranei, protecţia consumatorului, foametea şi malnutriţia, criza globală a hranei, responsabilitatea ecologică. Totodată s-a atras atenția asupra poluării ca factor perturbator asupra sănătății în dorinţa de a face ca mediul înconjurător să devină un loc mai sănătos prin responsabilitatea propriilor acţiuni.

Elevii au avut la dispoziție o serie de materiale necesare unei bune informari pentru realizarea produselor finale, iar Centrul de Documentare și Informare a găzduit și o miniexpozitie de cărți pe această temă.

Profesorii implicati în proiect au propus activități educative, curriculare sau extracurriculare, interactive abordând metode didactice moderne. Clasa a XI-a A, coordonată de profesorul Cosmin Apolzan a realizat o activitate pe grupe despre dezvoltarea durabilă a mediului iar prof. Simona Himcinschi a organizat o dezbatere între ”experți” și ”observatori” într-o activitate educativă despre dietă și postul creștin.

Limbile moderne au abordat tematica alimentației sănătoase prin activități specifice în limba respectivă. Astfel, au fost discutate problemele alimenatației sănătoase pe baza unor eseuri în limba engleză și printr-o activitate interactivă pe grupe pornind de la un film documentar.

10700522_754755931282407_4073879827836426204_o Clasele a XII-a A și a X-a C au răspuns pozitiv provocării propuse de profesorii coordonatori Stanciu Mihaela și Toth Cristina legată de hrana sănătoasă care ne menține în formă. Foametea și criza economică ulterioară marilor conflagrații mondiale au fost abordate din punct de vedere istoric de către clasa a XI a C împreună cu profesorul Daniel Barbu. În cadrul activităților educative elevii claselor a X-a și a IX-a, încurajați de către diriginții au avut ocazia să afle informații utile despre nutriție de la doi invitați speciali nutriționiștii: Cormoș Radu și Ratcz Ecaterina.

Driginții claselor a XII-A și a X-a F au organizat împreună cu elevii o activitate interactivă pe grupe care s-a finalizat cu realizarea unor afișe despre risipa de alimente, alimentația sănătoasă și calitatea produselor alimentare. Elevii din clasa a XII-a D coordonați de diriginta Ghiușan Adina au pus în practică sfaturile primite despre hrana sănătoasă și au organizat un răsfăț culinar cu produse preparate în casă.

Maratonul dedicat alimentației și vieții sănătoase, s-a încheiat vineri, 21.11.2014, de la ora 11, în Centrul de Documentare și Informare, cu premierea câștigătorilor concursului inițiat de profesoara Monica Fer Todoran pe cele trei secțiuni: prezentări power point, prezentări planșe și comunicare referate despre materia primă din alimetație. Astfel, timp de trei săptămâni, elevii s-au pregătit și au realizat planșe și materiale power point care au fost evaluate de reprezentanții Agenției de Dezvoltare Centru, Mirela Groza, Nicolae Mărginean și de prof. docum. Lavinia Dobra. Elevii au fost recompensați pentru efortul depus cu diplome și premii oferite de ADR Centru.

Acest gen de activități educative sunt organizate în multe din unitățile de învățământ ale Uniunii Europene. Consiliul Europei, prin organismul său specializat – Centrul Nord-Sud, a iniţiat, la Strasbourg, în 1999, prima ediţie a Săptămânii Educaţiei Globale, promovând în statele membre activităţi şcolare dedicate reducerii sărăciei şi excluderii sociale. Ulterior, având în vedere mesajele pozitive primite, a invitat statele Consiliului Europei să participe anual la Săptămâna Educaţiei Globale, ajunsă, în acest an, la cea de-a XI-a ediţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate