Uncategorized
FOTO: Activităţi în cadrul programului „Şcoala Altfel” derulate pentru elevii cu dizabilităţi din Alba
În săptămâna 2-6 aprilie, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Alba Iulia s-a desfăşurat un program educațional extracurricular cu activități din mai multe domenii. Copiii cu dizabilităţi au desenat, au vizionat filme, au făcut vizită la grădina zoologică din Sibiu şi au participat la alte acţiuni organizate de profesori.
Săptămâna a demarat cu un Atelier de creație „ Tradiții pascale”, activitate care a cuprins toți elevii școlii. În atelierele de lucru, elevii au realizat obiecte decorative de Paște prin diferite tehnici, au pictat icoane pe sticlă, au încondeiat ouă şi au expus produsele într-o expoziţie. Organizatorii au fost prof. ed. Alina Stoica, învățător Balea Delia, prof. Pantea Ecaterina, înv. ed. Ioana Coza.
O parte dintre elevi, îndrumați de către profesorii organizatori Valeria Ciurlin și Mihaela Rusan și însoțiți de alte cadre didactice au participat la acțiunea „Arghezi și copiii”, derulată în colaborare cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: vizionare de filme pentru copii, prezentare de carte, expoziție cu lucrări tematice.
„ Clubul de teatru” a fost o altă activitate dedicată elevilor cu dizabilități. Selecția „micilor actori”, precum și a realizatorilor de decoruri s-a făcut în urma unui „casting” organizat de către prof. Anca Enyedi.
Vizita de studiu de la Grădina Zoologică Sibiu, organizată de către prof. Nicoleta Cleja și Daniela Cristian, a răspuns dorinței elevilor cu dizabilități de a afla cât mai multe informații despre animalele salbatice, de a le observa, de a le studia comportamentul și viața în captivitate. Ajutați de vremea frumoasă, au petrecut o zi admirând, studiind și învățând lucruri noi.
Profesorii psihopedagogi Amaria Precup, Sorin Petropulos, Anca Savu, Daniela Barna și Nicoleta Boescu au desfăşurat „Jocuri psihoterapeutice”, îmbinând distracţia cu știința.
„Un stil de viață sănătos” a fost promovat de medicul școlii, dr. Mariana Curuț, prin intermediul unor materiale informative.
Altă activitate la care elevii cu CES au participat „Cinematograful de la școală”, organizată de către director adjunct, prof. Monica Paul. Piesa de teatru, film pentru copii, desene animate, fișe de lucru, colaje, toate au creat o zi interesantă pentru toți elevii participanți.
Grija pentru tot ceea ce ne înconjoară, grija pentru spațiul verde și pentru pădure se regăsesc în activitatea de ecologizare desfășurată, dar și în activitatea „Plantează un copac, salvează o viață”, organizată de către prof. Sorina Alexe, prof. Lăcrămioara Florea, prof. ed. Mihaela Borteș si prof. ed. Veronica Trif. Elevii cu dizabilități au plantat puieți la Pepiniera Oarda de Jos. Aceiași profesori au organizat o vizită de studiu la Muzeul de Științe ale Naturii Aiud, unde elevii au admirat colecțiile de geologie, botanică și zoologie, dar și vitrina în care e reprezentat fenomenul de mimetism din lumea animală.
Obiceiurile și tradițiile românești au fost promovate prin intermediul unei activități realizate în colaborare cu Asociația ,,Artă și Tradiții Mesteșugărești Alba” (ATMA), reprezentată de Monica Jorj, acțiune organizată de către prof. ed. Cosmina Florea. Activitatea”Tradiții și obiceiuri” a constat în prezentarea unor filme documentare despre câteva obiceiuri de primăvară din satele județului Alba. Elevii au descoperit frumusețea portului popular românesc și a obiceiurilor păstrate de-a lungul timpului.
Prin jocuri, vizionări de filme documentare sau pentru copii, elevii cu CES și-au sporit cunoștințele de limba engleză. În acest scop, prof. Teodora Câmpean a organizat activitatea „Să învățăm engleza prin joc”, desfășurată în fiecare zi a acestei săptămâni: elevii au putut astfel să-şi îmbogățească vocabularul, participând la un mic dialog în limba engleză.
Sportul și mișcarea în aer liber au avut locul lor bine stabilit în această săptămână, activitățile sportive fiind printre preferatele elevilor: concursuri cu mingea, fotbal, tenis de masă, concursuri de alergări, jocuri pentru cei mici și cei mari, toate au stârnit amuzamentul și interesul participanților, aducând un plus de energie acestor zile.
De asemenea, vizitele pe Traseul celor Trei Fortificații și la Muzeul Unirii au consolidat cunoștințele de istorie deținute de către acești elevi.
La acțiunile din săptămâna ”Școala Altfel” au participat și elevii școlarizați la domiciliu. Cu ajutorul prof. itineranți Ligia Palanciuc și Maria Suciu, aceștia au vizionat filme pentru copii, au organizat activități distractive, board-games, jocuri de rol, concursuri pe teme rutiere.
De asemenea, elevii cu deficiențe grave din Casele de tip familial ” Sf. Ana” și ” Sf. Maria” împreună cu înv. Gabriela Voina, ed. Cristina Suciu, ed. Rodica Fleșer, prof. Anamaria Petric, prof. Venera Gruiță, au avut o săptămână plină. S-au desfășurat acțiuni de orientare spațială, concursuri de ștafete, acțiuni de orientare în natură, prin utilizarea unor metode de predare alternative, activități de formare a autonomiei personale, atelier de olărit, concursuri de desene.
Prof. Mihaela Pleșa, ed. Muntean Alexandru de la Asociația pentru Consiliere și Asistență Specializată – ACAS Alba Iulia au organizat audiții muzicale, teatru de păpuși, vizionare de filme, concursuri pentru copiii cu autism școlarizați în această instituție.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News