Eveniment
FOTO: Activități pentru prevenirea traficului și consumului de droguri, în unități școlare din Alba
În perioada 15- 19 mai 2023, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și polițistii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sprijiniți de specialiștii Centrului de Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba Iulia, au desfășurat acțiuni informativ – preventive în unitățile de învățământ liceal, gimnazial și primar din județul Alba.
Astfel, 1.725 de elevi din 56 de unități de învățământ din județ (27 în mediul urban și 39 în mediul rural), au fost provocați la discuții care au vizat prevenirea traficului și consumului de droguri, prevenirea victimizării din infracțiuni informatice, creșterea gradului de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase și, nu în ultimul rând, le-au fost prezentate aspecte legate de circulația rutieră.
Polițiștii au încercat să-i determine pe elevi să conștientizeze consecințele adoptării unor comportamente violente, agresive, prin faptul că sunt puse în pericol vieți umane sau valori sociale. Elevilor li s-a recomandat ca, în cazul în care se află într-o astfel de situație, să nu se lase intimidați, să anunțe profesorii sau părinții ori chiar să depună plângere la poliție.
De asemenea, polițiștii le-au explicat elevilor că portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ reprezintă o infracțiune și care sunt consecințele juridice asociate acestei fapte.
Elevii au putut experimenta ,,ochelarii de droguri”, ce stimulează o gamă largă de efecte care pot fi declanșate de consumul de droguri (dezorientare, modificarea percepției, deficiențe de vedere, schimbarea culorilor, grad ridicat de incertitudine, senzația de pierdere a controlului). Cei ce au experimentat senzațiile date de ochelarii speciali au fost unanim de accord că în condiții de consum de droguri, organismul uman este major afectat și în imposibilitatea de a răspunde și a acționa normal.
Discuțiile au mai avut drept scop și creșterea gradului de informare cu privire la riscurile ce pot apărea în spațiul virtual și, totodată, cu privire la modalitățile de prevenire a acestora. Astfel, un subiect de interes, intens dezbătut cu ocazia acestor întâlniri, l-a reprezentat #SiguranțaOnline, care vizează atât siguranța fizică, cât și siguranța psihologică.
Polițiștii le-au reamintit copiilor regulile de deplasare pe drumurile publice în calitate de pietoni, cum să traverseze strada corect și în siguranță, reguli de deplasare cu bicicleta în locurile special amenajate și importanța respectării normelor rutiere.
În perioada următoare, activitățile de acest gen vor fi continuate în alte școli din mediul urban, dar și în mediul rural.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News