Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO ADR Centru: 80 de experţi în dezvoltare regională din România şi UE, la dezbateri în Alba Iulia

Publicat

Experți europeni au dezbătut, la Alba Iulia, împreună cu specialiștii români, posibilitățile de utilizare a Strategiilor Regionale de Specializare Inteligentă pentru creșterea absorbției fondurilor europene.

Conferința internațională ”Modele europene de valorificare a fondurilor structurale pentru implementarea Strategiilor de Specializare Inteligentă”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru la Alba Iulia, în perioada 24-25 octombrie 2017, a reunit circa 80 de experți în dezvoltare regională din România și alte șapte state europene, alături de reprezentanții Platformei de la Sevilla. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului de cooperare interregională ”Beyond EDP”, finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Interreg Europe, cu scopul de a analiza modul în care Strategiile Regionale de Specializare Inteligentă pot duce la creșterea gradului de absorbție a fondurilor nerambursabile în regiunile partenere.

Scopul urmărit al dezbaterilor a fost cel de a îmbunătăți Strategiile de Specializare Inteligentă în regiunile partenere, prin creșterea gradului de implicare a actorilor regionali în procesele de descoperire antreprenorială. La cele două zile de dezbateri, dar și la vizitele în teren au participat reprezentații celor zece organizații partenere din cadrul proiectului ”Beyond EDP” și experți ai Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Menționăm, de asemenea, participarea reprezentanților celorlalte Agenții pentru Dezvoltare Regională din țară, a membrilor Consorțiului Regional pentru Inovare Centru și a reprezentanților focus-grupurilor formate pe domeniile regionale de specializare inteligentă în regiunea noastră.

Pe parcursul celor 2 zile de desfășurare a conferinței, experții străini au fost implicați în schimburi de experiență, alături de reprezentanții ADR Centru, organizație care a elaborat și actualizează constant Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, dar și de reprezentanții partenerilor instituționali ai ADR Centru, atât din mediul public și cât și din mediul privat. Partenerul leader al proiectului ”Beyond EDP” este Agenția Regională pentru Dezvoltare și Inovare din Regiunea Centre-Val de Loire, Franța.

Programul primei zile a cuprins două sesiuni de prezentări, prima dintre ele fiind axată pe Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru  (RIS3) și pe Procesul de Descoperire Antreprenorială, derulat în regiunea noastră în perioada 2016-2017, iar cea de-a doua sesiune de prezentări a vizat sursele de finanțare a priorităților din cadrul RIS3 și bunele practici din Regiunea Centru, aparținând Primăriei municipiului Alba Iulia și Asociației Lifetech City din Târgu Mureș. Sesiunile de prezentare au fost urmate de sesiuni de dezbateri în cadrul cărora vorbitorii au abordat complexa tematică a implementării și operaționalizării strategiilor de specializare inteligentă, răspunzând la întrebări referitoare la necesitatea și modul de  implicare mai intensă a actorilor regionali în procesul de implementare a RIS3, barierele și provocările cu care ne confruntăm în etapa de implementare, armonizarea priorităților strategiei de specializare cu prioritățile programelor operaționale și despre posibilitatea utilizării surselor multiple de finanțare a proiectelor aferente RIS3. Discuțiile din cadrul acestei întâlniri, experiențele împărtășite și soluțiile propuse de către experții străini și români au  scopul, pe de o parte, de a facilita implementarea Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, iar pe de altă parte, de a oferi  partenerilor regionali informații relevante, aduse la zi, cu privire la problematica strategiilor de specializare inteligentă.

Cea de-a doua zi a Conferinței internaționale, 25 octombrie, a inclus o sesiune dedicată viitorului Strategiilor de Specializare Inteligentă, susținută de către reprezentanții Centrului Comun de Cercetări al Comisiei Europene, urmată de o prezentare privind mecanismele de monitorizare a RIS3, de lucrările Grupului Tematic 3 din cadrul proiectului ”Beyond EDP” și de vizita de studiu în Regiunea Centru la care au participat partenerii din străinătate ai acestui proiect european. Menționăm că, prin acest proiect – de  ”Îmbunătățire a eficacității RIS3 prin managementul procesului de descoperire antreprenorială (EDP)” – se caută o mai bună adaptare a politicilor publice de cercetare – dezvoltare – inovare la nevoile economiilor locale. România este reprezentată de ADR Centru, instrumentul de politică vizat prin participarea la proiect fiind Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, indicatorul specific acestui instrument fiind numărul de centre de transfer tehnologic sprijinite. Bugetul alocat Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în vederea implementării proiectului are valoarea de 129,085.00 euro din care 85% reprezintă cofinanțare FEDR, 13% este cofinanțarea națională iar 2% cofinanțarea proprie ADR Centru. Bugetul total al proiectului Beyond EDP este 1,897,810.00 euro, împărțit pentru 10 organizații din opt țări.

”Strategiile de Specializare Inteligentă definesc viitorul economic al Uniunii Europene, iar implicarea noastră în activitățile proiectului Beyond EDP, inclusiv prin organizarea acestei conferințe internaționale, duce la creșterea șanselor ca Strategia de Specializare a Regiunii Centru să fie acel document de programare pe baza căruia să putem atrage fonduri europene pentru cât mai multe Centre de Transfer Tehnologic. Acestea sunt tendințele și direcțiile Uniunii Europene, iar noi trebuie să găsim, între cele 9 domenii de excelență din cadrul Strategiei de Specializare a Regiunii Centru, cele mai potrivite motoare de dezvoltare a economiei regionale. Realizarea unor Centre de Transfer Tehnologic sau Parcuri Științifice și Tehnologice, finanțabile prin intermediul Axei Prioritare 1 ”Promovarea Transferului Tehnologic” din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, unde cercetarea să ofere oportunități de dezvoltare producției și unde să fie generate locuri de muncă bine plătite ne vor dovedi dacă am înțeles și respectat ceea ce am discutat timp de două zile cu partenerii noștri din Franța, Spania, Polonia, Olanda, Suedia, Germania, Italia și Belgia”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Conferința internațională desfășurată la Alba Iulia a inclus sesiuni de prezentări, dezbateri de tip panel, ateliere de lucru și vizite de studiu, la care au participat reprezentanții a mai mult de 50 de organizații, din România și din străinătate. Astfel, a fost din nou adusă în atenția publicului internațional de specialitate Strategia de Specializare a Regiunii Centru, elaborată pentru identificarea atuurilor Regiunii Centru și valorificarea avantajelor competitive regionale la nivel național și european.

Specializarea inteligentă este un concept relativ nou, promovat de Comisia Europeană, pentru a răspunde nevoii de fundamentare a investiţiilor în cercetare, dezvoltare şi inovare, realizate prin politica de coeziune a UE. Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, adoptată la nivel regional în martie 2015, a fost realizată printr-un puternic parteneriat realizat între reprezentanții universităților, ai sectorului de cercetare-dezvoltare, ai mediului de afaceri, ai autorităților locale și ai ONG-urilor. Acest document de planificare de nivel regional este corelat cu principalele documente strategice recent adoptate la nivel național.

Pentru a atrage investiţii private este important să fie creată o ”marcă a expertizei” unei regiuni, într-un sector de cunoaştere specific şi să se ofere sprijin concret şi integrat, pentru a contribui la consolidarea respectivei specializări. Acest concept este extrem de important în contextul în care un procent important al finanțărilor europene în actuala perioadă și, cel mai probabil, în viitoarea perioadă de programare, 2020-2027, va fi axat pe valorificarea competitivității locale și regionale.

Experții străini au evaluat perspectivele de implementare a Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, sursele de finanțare a proiectelor care se înscriu în această strategie, dar și mecanismele de monitorizare a gradului de atingere a obiectivelor asumate prin strategie. Aceștia au transmis participanților români experiența dobândită în acest domeniu și s-au implicat în dezbaterile cu privire la viitorul Strategiilor de Specializare Inteligentă ce vor fi inițiate de reprezentanții Platformei de la Sevilla, din cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate