Connect with us
Advertisement

Economie

FOTO | ADR Centru, la Zilele Landului Brandenburg, Germania: Promovare turistică şi proiecte de eficienţă energetică şi mediu

Publicat

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a continuat în luna iulie consolidarea relaţiilor bilaterale de parteneriat cu Landul Brandenburg, Germania. În cadrul Zilelor Landului, delegaţia ADR Centru a prezentat Regiunea Centru publicului larg din zona menţionată şi a discutat cu omologii germane despre proiecte de eficienţă energetică şi protecţia mediului.

În 5 si 6 iulie, la Brandenburg, au avut loc spectacole de teatru, întâlniri între experţi pe probleme tehnice specifice, dar şi deschiderea unei expoziţii. În întâlnirea cu delegaţia ADR Centru, ministrul preşedinte al Landului Brandenburg, dr. Dietmar Woidke, s-a arătat încântat de modul în care a evoluat parteneriatul dintre aceste două regiuni europene, pe parcursul a 13 ani.

Organizarea manifestărilor comune româno-germane de la începutul acestei luni a reprezentat şi o oportunitate pentru reprezentantul pentru chestiunile de parteneriat bilateral dintre Landul Brandenburg şi Regiunea Centru, dr. Birgit Schliewenz, să prezinte conaţionalilor săi câteva realizări din ultimii ani în acest cadru comun. Astfel, unul dintre evenimentele care au precedat Zilele Landului a fost spectacolul tinerilor de la Şcoala “Sfântul Iosif” din Alba Iulia, desfăşurat în faţa unei asistenţe de peste 300 de spectatori, în sala Kutschstall din Potsdam, capitala landului german. Aici, elevi de la şcoala albaiuliană, împreună cu colegii lor din Brandenburg, în special din oraşul Cottbus, au pus în scenă, exclusiv în limba germană, mai multe piese de teatru, scrise de autori germani. Este pentru prima dată când, în landul german, se realizează un astfel de parteneriat cultural cu o ţară din sud-estul Europei. Manifestarea a avut loc în cadrul unui festival denumit ”Întâlniri între generaţii”, care a prefaţat Zilele Landului Brandenburg Spremberg-2014.

Participarea la evenimentul din Spremberg dedicat publicului larg nu a avut doar un rol de informare şi promovare a oportunităţilor turistice, ci şi de pregătire a unor noi teme pentru dezvoltarea de proiecte regionale bilaterale, finanţate din fonduri europene. În acest context, experţi ai ADR Centru au discutat cu omologii lor germani despre teme actuale, în special referitoare la eficienţa energetică şi protecţia mediului. Prin proiectul RenErg-EuReg, derulat în comun de regiunile europene Brandenburg şi Centru, regiunea a devenit prima din România care şi-a realizat propria strategie regională în domeniul eficienţei energetice şi a utilizării resurselor regenerabile. Acest proiect a fost continuat cu succes doar de ADR Centru, care, prin proiectul ENESCOM, a susţinut diseminarea informaţiilor referitoare la obiectivele energetice pentru anul 2020, respectiv pentru reducerea emisiilor poluante, inclusiv prin consolidarea la nivel regional a ”Convenţiei Primarilor”. Din acest punct de vedere, din anul 2012, este de notat faptul că ADR Centru este singurul punct de contact din România cu DG Energy, pe această problematică, de conştientizare a edililor pentru eficienţa energetică.

Discuţiile cu expertii germani au vizat, de această dată, utilizarea cunoştinţelor dobândite prin proiectele anterioare, în domenii ca managementul apelor şi al deseurilor, reducerea efectelor poluării, amenajările forestiere şi hidrologice, extinderea agriculturii ”bio” şi utilizarea eficientă a deşeurilor în producerea de energie. ADR Centru a prezentat potenţialilor parteneri germani rezultatele proiectelor regionale în domeniul utilizării eficiente a materialului lemnos, de promovare a stilului de viaţă sanatos şi dezvoltare a industriei alimentare şi a serviciilor legate de aceasta, pe baza unor produse ecologice, precum şi de planificare şi dezvoltare rurală pe principiile geomaticii – utilizarea tehnologiilor geo-spaţiale de localizare, identificare şi exploatare raţională a resurselor agricole. Pe scurt, germanii au fost informaţi despre progresele realizate în proiectele IdWOOD, PromoBio, I4Food şi GrisiPlus, dar a fost prezentată şi reţeaua de sprijin a IMM, parte a Europe Enterprise Network, creată prin proiectul BisNET Transylvania. Silke Görlich şi Michaela Baller, reprezentând Institutul de Cercetare CeBRA din Brandenburg, au precizat că proiectele ADR Centru reprezinta noutăţi chiar şi pentru anumite zone din Brandenburg şi au subliniat faptul că vor pregăti spre finanţare din fonduri europene un proiect prin care să fie valorificată relaţia om-natură-progres, în sensul utilizării mai bune a resurselor locale, proiect care să fie derulat în parteneriat între instituţii administrative şi de cercetare din cele două regiuni, prin care să se creeze o strategie regională de management a factorilor de mediu, adaptată specificului local.

Luni, 7 iulie, în ultima zi de lucru a delegaţiei Regiunii Centru în Brandenburg, a avut loc deschiderea oficială, în clădirea Cancelariei de Stat a landului, a expoziţiei ”Toleranţă şi multiculturalismul în două regiuni partenere din Germania şi România”. Această expoziţie este organizată de Forumul de Cultura German, în cooperare cu Landul Brandenburg, prin activitatea responsabilului cu parteneriatul pentru Regiunea Centru din România, beneficiind de sprijinul ADR Centru. Manifestarea este susţinută de către Centrala Naţională Brandenburg pentru formare politică şi plasează cele doua regiuni în centrul discutiilor europene actuale. Vernisajul expozitiei a avut loc la inceputul lunii iunie 2014, la Ambasada Romanei din Berlin. Cand doua culturi se intalnesc pentru prima oara, se remarca in primul rand diferentele. Expozitia de fata isi propune sa aprofundeze datele istorice si dezvoltarea bilaterala din ultimii ani. Raspunsurile la intrebarile privind devenirea istorica si economico-sociala a celor doua regiuni corespund diferitelor perspective prin care sunt analizate temele precizate anterior, dar participantii la vernisaj au descoperit similitudini surprinzatoare intre Landul Brandenburg si Transilvania, in special Regiunea Centru, cu judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. La deschiderea expozitiei din Potsdam au participat secretarul de stat pentru Infrastructură, Rainer Brettschneider, care sustine activitatea Birgitei Schliewenz în Romania, alte persoane cu responsabilitate din administratia landului, iar moderator a fost Thomas Braune, purtatorul de cuvant al Cancelariei de Stat. Regiunea Centru a fost reprezentata de Nicolae Mărginean, şef Serviciu Relaţii Publice din cadrul ADR Centru.

”Parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a fost demarat in 2001, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, prin vizite oficiale ale factorilor de decizie politica si delegatii ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a acestui land a sustinut activ eforturile noastre de dezvoltare, pentru a impulsiona activitatile si proiectele comune derulate in regiunea noastra. Pe langa experienta administrativa a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, in urma acestui parteneriat, si de un avantajos schimb de bune practici. Acum, in 2014, vedem cum cooperarea se ramifica pe multe paliere. Prin cultura, in piese de teatru si schimburi de cunostinte intre tineri, prin proiecte europene, prin preluarea modelului german de profesionalizare, prin proiecte europene bilaterale si multe altele. Turismul este atractia noastra principala, dar germanii deja stiu ca aici avem si oportunitati excelente de investitii, iar o expozitie in cea mai importanta cladire oficiala a landului aduce o mare valoare parteneriatului nostru. Chiar daca in cadrul expozitiei sunt abordate si subiecte sensibile ale coabitarii europene, unul dintre ele fiind toleranta si buna convietuire, sunt abordate si alte aspecte, ca drepturile omului si protectia minoritatilor, gestionarea monumentelor si personalitatilor istorice, precum si relatia intre om si mediul inconjurator. Prin toate actiunile pe care le-am desfasurat sau le-am sprijinit in aceasta perioada am dorit sa oferim cetatenilor raspunsuri despre evolutia regionala europeana si de a stimula privitorii spre noi provocari, pentru a asigura o dezvoltare echilibrata a Regiunii Centru”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement