Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ADR Centru: Oportunitățile de dezvoltare ale județului Alba, discutate cu experți germani din districtul Prignitz


Publicat

Agentia pentru Dezvoltare Regională Centru colaborează cu partenerii germani pentru dezvoltarea parteneriatului bilateral între cele două regiuni europene: Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

Conducerea ADR Centru a primit vizita de lucru a delegației Districtului Prignitz, care se află în județul Alba la invitația Consiliului Județean Alba, în cadrul activităților incluse în ”Înțelegerea de cooperare între Județul Alba din România și Districtul Prignitz – Landul Brandenburg din Republica Federală Germania”.

Delegația germană, condusă de președintele de district Torsten Uhe, a avut o rundă de discuții privind dezvoltarea cooperării bilaterale romano-germane, atât prin schimburi socio-economice cu județul Alba, cât și în cadrul unor proiecte finanțate cu fonduri europene, direct de la Comisia Europeană.

În urmă cu exact un an și jumătate, înainte de izbucnirea crizei pandemice, la Perleberg, o delegație a ADR Centru, alături de o importantă delegație a Consiliului Județean Alba, au participat la evenimentul prin care administrația publică a Districtului Prignitz a sărbătorit începutul de an, omagiindu-și cei mai activi lucrători din domeniile sociale și al vieții comunității.

Acum, președintele Torsten Uhe a fost invitatul de onoare al ADR Centru, la sediul din Alba Iulia, fiind însoțit de Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, dar și de o echipă mixtă de peste 12 experți români și germani.

Modul în care a evoluat Regiunea Centru, prezentat partenerilor germani

Reprezentanții ADR Centru au prezentat partenerilor germani modul în care a evoluat Regiunea Centru, în special în ultimii ani, când impactul fondurilor europene asupra procesului dezvoltării a avut efecte vizibile. Pe de altă parte, germanii au subliniat că doresc dezvoltarea companiilor industriale în districtul Prignitz și extinderea activității IMM-urilor.

Din acest punct de vedere pot fi create parteneriate și schimburi economice cu judetul Alba și cu firme din Regiunea Centru, ținând cont de spațiile bine dotate pentru dezvoltarea meșteșugurilor și a micro-producției, de infrastructura de afaceri germană.

Dezvoltarea turismului în parteneriat cu organizații din Germania

”ADR Centru va susține dezvoltarea parteneriatului activ între județul Alba și districtul Prignitz și dorim ca această vizită oficială a delegației conduse de domnul președinte Torsten Uhe să ducă la fructificarea multor teme din cadrul <Înțelegerii de cooperare între Județul Alba din România și districtul Prignitz – landul Brandenburg>.

Noi vom sprijini domeniile referitoare la administrația publică și economie, la valorificare optimă a naturii și mediului, dar și la dezvoltarea turismului.

Suntem foarte interesați de atragerea cât mai multor fonduri în Regiune, care să sprijine procesul de dezvoltare, să promoveze sursele de finanțare disponibile și oportunitățile locale, pentru a sprijini comunitățile să atingă o viață calitativ mai bună.

Din 2003 începând, din cele 34 de proiecte de cooperare europeană în care ADR Centru a fost implicată, 8 sunt realizate în parteneriat cu organizații din Germania. Astfel, 24 de organizații din Germania au fost partenere ale organizațiilor și instituțiilor românești, în aceste proiecte. Balanța noastră comercială cu Germania este net pozitivă, ceea ce înseamnă că atragem mult mai multe resurse prin aceste schimburi.

Cu landul Brandenburg avem un parteneriat real, în care fiecare regiune are drepturi și obligații egale, fără precedent în România și un exemplu pentru toată Europa. Vom continua să dezvoltăm schimburile culturale și activitățile economice, inclusiv în domeniul turismului.

De exemplu, Prignitz este vestit pentru posibilitățile de turism cu ambarcațiuni fluviale, în timp ce noi, Regiunea Centru și judetul Alba, avem peisaje montane și agroturism. Practic, un cetățean german va găsi la noi ceea ce în nordul țării sale nu există. Dar germanii ne apreciază și pentru istoria noastră, pentru felul în care civilizația sașilor a fost integrată civilizației noastre tradiționale, ne apreciază pentru că am preluat de la ei și folosim cu succes principiul școlilor profesionale duale și pentru multe alte lucruri.

De la Brandenburg am învățat mult și acum încercăm să cooperăm pe paliere cât mai specializate”, a precizat Simion Crețu, director general ADR Centru.

În întrevederile avute, echipa ADR Centru a subliniat importanța cooperarii între organizații din Regiunea Centru și din Germania, pentru generarea unor inițiative comune în domeniul cercetării-inovării, dar și pentru identificarea de parteneri pentru proiecte finanțate prin Programe ale Comisiei Europene.

S-a vorbit de rolul rețelelor europene Enterprise Europe Network și Europe Direct, precum și de activitatea pe care o desfășoară Agenția, în domeniul parteneriatelor orientate către dezvoltare. Din acest punct de vedere, s-a convenit că va fi o prioritate organizarea de misiuni economice între oameni de afaceri din cele două țări, care să beneficieze de tot sprijinul oferit de ADR Centru prin rețeaua Enterprise Europe Network.

ADR Centru: Aproape 13 ani de parteneriat între Landul Brandenburg și Regiunea Centru

ADR Centru are aproape 13 ani de parteneriat la nivel de reprezentanță permanentă între Landul Brandenburg și Regiunea Centru, relațiile bilaterale datând de aproape 20 de ani.

Acestea s-au oficializat când, în 2008, guvernul de stat din Brandenburg a numit Reprezentanți ai Parteneriatului (PSB) în Regiunea Centru și în alte două regiuni poloneze. PSB este punctul de contact pentru furnizarea de informații care pot fi importante pentru potențiali parteneri din toate domeniile vieții sociale pentru ambele regiuni. Aceasta este singura cooperare inter-regională de acest fel din România, aflată în continuă dezvoltare, la același nivel de încredere și respect reciproc și care confirmă încă odată că trăim într-o Europă a regiunilor și a oamenilor.

Multe abordări au vizat participarea ADR Centru ca partener în proiecte privind evaluarea impactului schimbărilor climatice și dezvoltarea de politici publice adecvate în domeniul sănătății, agriculturii, mediului, dar și pentru adaptarea forței de muncă la cerințele pieței. În toate aceste domenii Regiunea Centru a primit și folosit cunoștințele Landului Brandenburg, fiind derulate proiecte privind efectele declinului demografic, au fost implementate pentru prima dată în România activități de formare profesională în sistem dual, dar și în domeniul responsabilității sociale și al proiectelor pentru tineri.

Germania este principalul partener comercial al Regiunii Centru. Peste 40% din valoarea comerțului exterior regional este pe relația cu Germania, cea mai mare parte a acestor operațiuni fiind în legătură cu activitatea companiilor din sectorul auto. Firmele cu capital german se numără printre cele mai puternice companii din Regiunea Centru. Peste 25.000 salariați lucrează în mai puțin de 20 de companii importante din Regiunea Centru care au majoritar capital german.

Parteneriatul dintre Județul Alba și Districtul Prignitz a debutat în iulie 2019. Economia din district este caracterizată de industria mică, mijlocie, meșteșuguri și comerț într-o mare varietate de zone, un sector larg de servicii, precum și producția agricolă și prelucrarea produselor agricole. Apropierea acestui district german de zonele metropolitane din Berlin și Hamburg, Hanovra și Braunschweig, Potsdam, Magdeburg, Schwerin și Rostock deschide piețe mari și oferă companiilor în expansiune condiții bune pentru cooperare economicăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Firmele de construcții vor rămâne fără facilităţile fiscale: cea mai importantă este legată de salarii. Care este motivul

Publicat

Firmele de construcții rămân fără facilități fiscale. PNRR nu mai permite mentinerea măsurilor aplicate din 2019.

Programul PNRR, prin care România poate lua 29 mld. euro de la Uniunea Europeană, va aduce şi anumite condiţii care trebuie îndeplinite de autorităţile de la Bucureşti.

Una dintre condiţii este legată de eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii care au fost introduse de către PSD în 2019.

Cea mai importantă facilitate este legată de salariile plătite în construcţii: angajaţii au o reducere a contribuţiei de asigurări sociale de la 25% la 21,75% şi exceptarea de la plata contribuţiei la asigurărilor sociale de sanătate (10%) şi de la plata impozitului pe venit care este în cotă de 10%.

La schimb salariul minim brut în construcţii a crescut la 3.000 de lei de la 2.350 lei în restul economiei.

Aceste facilităţi au fost cuprinse în celebrera OUG/114.

Premierul Florin Cîţu şi-a exprimat de mai multe ori opoziţia faţă de această facilitate susţinând că „cum s-a creat aceea măsura din construcţii a creat numai probleme. Dacă susţii un sector creezi distorsiuni în restul economiei. Pentru companii această facilitate le-a uşurat factura de plată salarială, salariile din construcţii au crescut, dar bugetul a pierdut.”

Criză de forță de muncă în domeniul construcțiilor. Ar fi nevoie de încă 200.000 de muncitori

Creșterea prețurilor pentru materialele de construcții este dublată și de o criză a forței de muncă. În 2-3 ani va fi mai simplu să găsim un medic decât un instalator, spun constructorii.

Iar România trebuie să facă rapid rost de angajați în acest sector, dacă vrea să implementeze toate proiectele prinse în Programul Național de Redresare și Reziliență scrie digi24.ro

Pentru asta însă ar fi nevoie de încă 200.000 de muncitori în construcții, potrivit patronatelor din domeniu. Aceasta în condițiile în care sectorul se confruntă deja cu un deficit de circa 100.000 de angajați.

În prezent, pe şantierele din ţară lucrează circa 10.000 de muncitori din Asia, însă în viitor numărul acestora va crește dacă constructorii de la noi nu vor reuși să-i țină pe români în țară și să-i convingă pe tineri să se înscrie la facultățile de profil.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo 20- 26 septembrie în România: Frig, ploi și chiar ninsori în primele zile. La finalul săptămânii se întoarce vara

Publicat

Vremea se răcește semnificativ în săptămâna care urmează, cu temperaturi de sfârșit de octombrie prin unele zone, ploi și chiar ninsori pe crestele montane, pentru ca la finalul săptămânii vara să revină în bună parte din țară.

Dacă până acum septembrie a arătat mai mult a vară târzie, iată că ultimele zile ale lunii ne aduc și o toamnă în toată regula.

Vezi și VREMEA în ALBA, 20-26 septembrie. Vine FRIGUL și vor fi câteva ploi. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Începutul săptămânii va fi dominat de prezența unui nucleu de presiune scăzută din nord-est, care aduce cu sine și avansul unor fronturi atmosferice, care vor aduce precipitații, dar și al unei mase de aer arctic-maritim a cărui componentă foarte rece se va așeza fix în zona țării noastre și va aduce temperaturi cu valori chiar și cu 8-10 grade sub normalul perioadei.

Începând cu ziua de miercuri spre regiunea noastră avansează un anticiclon mobil, iar pe o circulație atlantică avem parte de o nouă advecție de aer cald, care se va intensifica spre finalul săptămânii. Adică se mai încălzește în weekend.

Prognoza Meteo – Vremea 20-26 septembrie: Nopți reci, cel frig va fi la munte

Vremea se răcește pe parcursul săptămânii care urmează, aducând valori de temperatură normale în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (18-20 de grade), în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Crișana și Banat, primele zile ale săptămânii vin cu temperaturi potrivite mai degrabă unui mijloc de octombrie (12-14 grade).

La munte maximele abia mai urcă spre 12-13 grade, cu 7-9 grade pe creste.

Nopțile devin mult mai reci, astfel că, pe tot parcursul săptămânii vorbim de valori care doar izolat mai urcă spre 12-13 grade (luni și marți prin Banat, Oltenia Muntenia, Dobrogea), joi și vineri prin Crișana, în timp ce în restul țării vorbim de valori spre 4-6, 7 grade. În zonele montane aceste valori minime pot coborî spre 2-3 grade, iar pe creste chiar spre 0-1 grad.

În weekend se întoarce vara

Weekendul vine cu temperaturi de vară autentică, cu maxime care urcă, prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei spre 25-27 de grade (prin Oltenia și vestul Munteniei sunt posibile chiar 29-30 de grade), în timp ce în restul țării ne oprim la 22-24 de grade.

Prognoza Meteo – Vremea 20-26 septembrie: vin ploile, iar pe crestele munților vor fi ninsori

Primele două zile ale săptămânii vin cu precipitații prin bună parte din țară. Luni, ploile ocolesc doar nordul extrem al Crișanei, Moldovei și Maramureșului, în timp ce în restul țării așteptăm ploi care vor lăsa între 1 și 3, 5 l/mp.

Cantități ceva mai importante vor cădea prin Banat și zonele montane (7 – 10 l/mp).

Marți ploile sunt prezente mai ales prin Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, iar cantitățile cele mai mari le vom avea în nordul Dobrogei și SE extrem al județului Galați (15 –20 l/mp).

În intervalul miercuri – sâmbătă avem condiții de ploi slabe mai ales prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei, Banat și zonele montane (ploi slabe, sub 1 – 2 l/mp).

Avem parte de ploi, asta este clar, dar, din păcate, acestea nu sunt deloc la nivelul așteptat mai ales de către agricultori, în condițiile în care doar prin nordul extrem al Orientalilor și nordul Dobrogei să avem parte de măcar 15 – 20 de l/mp acumulați, în timp ce în restul țării vorbim de doar 3 – 5 l/mp, maxim.

Extrem de important: pe parcursul zilelor de miercuri și joi, pe crestele montane ale Meridionalilor sunt posibile inclusiv ninsori slabe.

Deci e posibil să ningă pe vârfurile înalte din Bucegi, Făgăraș, Parâng sau Retezat.

Prognoza meteo pentru 20-26 septembrie este oferită de Prognoze Meteo, Facebook.com/PrognozeMeteo

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

INTERZIS la nunți, botezuri sau alte evenimente private într-o localitate din Alba, din cauza numărului mare de cazuri de COVID

Publicat

Rata de infectare cu  SARS-CoV-2, a ajuns la 3,46, la mia de locuitori în Sâncel, județul Alba. Asta înseamnă că localitatea de lângă Blaj trece într-un nou scenariu, unde, toate evenimentele private în spații deschise sau închise sunt interzise. 

Mai exact, de duminică noaptea, La Sâncel se interzice organizarea de nunți, botezuri sau alte evenimente private.

Măsura a fost luată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, întrunit duminică, 19 septembrie.

Măsura menită să diminueze cazurile de COVID va fi în vigoare pentru 14 zile.

Comuna Sâncel are în componenţă trei sate și 9 cazuri de infectare la o populaţie de 2.599 de locuitori.

Potrivit agerpres.ro, primele cazuri, în număr de 3, au fost raportate în 9 septembrie. În condiţiile în care DSP a anunţat sâmbătă şi duminică alte 4, respectiv alte 3 cazuri înregistrate în Sâncel, rata de infectare, calculată cu câteva zile întârziere, arată că aceasta va fi în continuă creştere.

Ce zice legea

În toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 și mai mică sau egală cu 4/1000 de locuitori se instituie următoarele măsuri, în completare la măsurile prevăzute la lit. A:

Documentul integral poate fi vizualizat AICI

1.     Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă;

2.     Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

3.     Activitatea operatorilor economici prevăzuți la punctele 1 și 2 este permisă pentru prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

4.     Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă;

5.     Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;

6.     Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă;

7.     Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană;

8.     Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este interzisă;

9.     Organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene este interzisă;

10.  Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă;

11.  Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și/sau deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente;

12.  Organizarea de conferinţe în interior este interzisă.

De asemenea și la  Blaj, Ocna Mureș, Sohodol și Unirea vor intra în vigoare noi măsuri, dar nu la fel de restrictive.

La Blaj măsurile vor fi în vigoare din 19 septembrie până în 3 octombrie.

La Ocna Mureș măsurile sunt în vigoare din 15 septembrie până în 28 septembrie.

La Unirea din 20 septembrie până în 3 octombrie.

CITEȘTE ȘI: Măsuri pentru diminuarea cazurilor de COVID la Blaj, Ocna Mureș, Sâncel, Sohodol și Unirea. Ce reguli intră în vigoare

Incidența în toate localitățile din Alba

Unitatea administrativ-teritorială Rata de incidenţă la

14 zile/1000 locuitori

MUNICIPIUL ALBA IULIA 1.41
MUNICIPIUL AIUD 1.78
MUNICIPIUL BLAJ 2.27
MUNICIPIUL SEBEŞ 1.43
ORAŞ ABRUD 0.77
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 0.53
ORAŞ CÂMPENI 0.97
ORAŞ CUGIR 0.55
ORAŞ OCNA MUREŞ 2.51
ORAŞ TEIUŞ 1.25
ORAŞ ZLATNA 0.64
ALBAC 0.51
ALMAŞU MARE 0.00
ARIEŞENI 0.00
AVRAM IANCU 0.00
BERGHIN 0.52
BISTRA 1.32
BLANDIANA 0.00
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.44
BUCIUM 0.00
CÂLNIC 1.01
CENADE 1.94
CERGĂU 1.83
CERU-BĂCĂINŢI 0.00
CETATEA DE BALTĂ 0.33
CIUGUD 0.00
CIURULEASA 0.00
CRĂCIUNELU DE JOS 0.93
CRICĂU 0.00
CUT 0.00
DAIA ROMÂNĂ 0.32
DOŞTAT 0.00
FĂRĂU 0.00
GALDA DE JOS 0.45
GÂRBOVA 0.46
GÂRDA DE SUS 0.00
HOPÂRTA 0.00
HOREA 0.00
IGHIU 0.28
ÎNTREGALDE 0.00
JIDVEI 0.00
LIVEZILE 0.85
LOPADEA NOUĂ 1.97
LUNCA MUREŞULUI 0.39
LUPŞA 0.34
METEŞ 0.36
MIHALŢ 0.00
MIRĂSLĂU 0.51
MOGOŞ 0.00
NOŞLAC 0.55
OCOLIŞ 0.00
OHABA 1.63
PIANU 0.56
POIANA VADULUI 0.95
PONOR 0.00
POŞAGA 0.00
RĂDEŞTI 0.00
RÂMEŢ 0.00
RIMETEA 0.00
ROŞIA DE SECAŞ 0.00
ROŞIA MONTANĂ 0.00
SĂLCIUA 0.00
SĂLIŞTEA 0.43
SÂNCEL 3.46
SÂNTIMBRU 0.33
SĂSCIORI 0.61
SCĂRIŞOARA 0.00
ŞIBOT 0.00
SOHODOL 3.00
ŞONA 0.23
ŞPRING 0.00
STREMŢ 0.00
ŞUGAG 0.35
UNIREA 2.46
VADU MOŢILOR 0.77
VALEA LUNGĂ 0.64
VIDRA 0.00
VINŢU DE JOS 1.45

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Sărbătoarea Muzicii la Alba Iulia: Piese de la Queen, Guns N` Roses sau Nirvana, interpretate de Orchestra din Sibiu

Publicat

Sărbătoarea Muzicii ce a avut loc în Cetatea Alba Carolina în acest weekend ajunge la sfârșit dumunică 19 septembrie. 

Pe scena montată în Piața Cetății din Alba Iulia, în ultima seara de concerte va urca  Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijor: Remus Grama.

Concert Rock the Symphony este numele ultimului act artistic din acest an din cadrul Sărbătorii Muzicii din Alba Iulia.

Piese de la Guns N” Roses, Nirvana sau Queen sunt doar câteva dintre melodiile pe care orchestra de la Sibiu le va interpreta.

Atât pe alba24.ro, dar și pe pagina de Facebook concertul poate fi urmărit live.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Partener Stiri Romania24.ro Copyright © 2021 Alba24.ro powered by Independent Media & More