Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO ADR Centru: Oportunitățile de dezvoltare ale județului Alba, discutate cu experți germani din districtul Prignitz

Publicat

Agentia pentru Dezvoltare Regională Centru colaborează cu partenerii germani pentru dezvoltarea parteneriatului bilateral între cele două regiuni europene: Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

Conducerea ADR Centru a primit vizita de lucru a delegației Districtului Prignitz, care se află în județul Alba la invitația Consiliului Județean Alba, în cadrul activităților incluse în ”Înțelegerea de cooperare între Județul Alba din România și Districtul Prignitz – Landul Brandenburg din Republica Federală Germania”.

Delegația germană, condusă de președintele de district Torsten Uhe, a avut o rundă de discuții privind dezvoltarea cooperării bilaterale romano-germane, atât prin schimburi socio-economice cu județul Alba, cât și în cadrul unor proiecte finanțate cu fonduri europene, direct de la Comisia Europeană.

În urmă cu exact un an și jumătate, înainte de izbucnirea crizei pandemice, la Perleberg, o delegație a ADR Centru, alături de o importantă delegație a Consiliului Județean Alba, au participat la evenimentul prin care administrația publică a Districtului Prignitz a sărbătorit începutul de an, omagiindu-și cei mai activi lucrători din domeniile sociale și al vieții comunității.

Acum, președintele Torsten Uhe a fost invitatul de onoare al ADR Centru, la sediul din Alba Iulia, fiind însoțit de Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, dar și de o echipă mixtă de peste 12 experți români și germani.

Modul în care a evoluat Regiunea Centru, prezentat partenerilor germani

Reprezentanții ADR Centru au prezentat partenerilor germani modul în care a evoluat Regiunea Centru, în special în ultimii ani, când impactul fondurilor europene asupra procesului dezvoltării a avut efecte vizibile. Pe de altă parte, germanii au subliniat că doresc dezvoltarea companiilor industriale în districtul Prignitz și extinderea activității IMM-urilor.

Din acest punct de vedere pot fi create parteneriate și schimburi economice cu judetul Alba și cu firme din Regiunea Centru, ținând cont de spațiile bine dotate pentru dezvoltarea meșteșugurilor și a micro-producției, de infrastructura de afaceri germană.

Dezvoltarea turismului în parteneriat cu organizații din Germania

”ADR Centru va susține dezvoltarea parteneriatului activ între județul Alba și districtul Prignitz și dorim ca această vizită oficială a delegației conduse de domnul președinte Torsten Uhe să ducă la fructificarea multor teme din cadrul <Înțelegerii de cooperare între Județul Alba din România și districtul Prignitz – landul Brandenburg>.

Noi vom sprijini domeniile referitoare la administrația publică și economie, la valorificare optimă a naturii și mediului, dar și la dezvoltarea turismului.

Suntem foarte interesați de atragerea cât mai multor fonduri în Regiune, care să sprijine procesul de dezvoltare, să promoveze sursele de finanțare disponibile și oportunitățile locale, pentru a sprijini comunitățile să atingă o viață calitativ mai bună.

Din 2003 începând, din cele 34 de proiecte de cooperare europeană în care ADR Centru a fost implicată, 8 sunt realizate în parteneriat cu organizații din Germania. Astfel, 24 de organizații din Germania au fost partenere ale organizațiilor și instituțiilor românești, în aceste proiecte. Balanța noastră comercială cu Germania este net pozitivă, ceea ce înseamnă că atragem mult mai multe resurse prin aceste schimburi.

Cu landul Brandenburg avem un parteneriat real, în care fiecare regiune are drepturi și obligații egale, fără precedent în România și un exemplu pentru toată Europa. Vom continua să dezvoltăm schimburile culturale și activitățile economice, inclusiv în domeniul turismului.

De exemplu, Prignitz este vestit pentru posibilitățile de turism cu ambarcațiuni fluviale, în timp ce noi, Regiunea Centru și judetul Alba, avem peisaje montane și agroturism. Practic, un cetățean german va găsi la noi ceea ce în nordul țării sale nu există. Dar germanii ne apreciază și pentru istoria noastră, pentru felul în care civilizația sașilor a fost integrată civilizației noastre tradiționale, ne apreciază pentru că am preluat de la ei și folosim cu succes principiul școlilor profesionale duale și pentru multe alte lucruri.

De la Brandenburg am învățat mult și acum încercăm să cooperăm pe paliere cât mai specializate”, a precizat Simion Crețu, director general ADR Centru.

În întrevederile avute, echipa ADR Centru a subliniat importanța cooperarii între organizații din Regiunea Centru și din Germania, pentru generarea unor inițiative comune în domeniul cercetării-inovării, dar și pentru identificarea de parteneri pentru proiecte finanțate prin Programe ale Comisiei Europene.

S-a vorbit de rolul rețelelor europene Enterprise Europe Network și Europe Direct, precum și de activitatea pe care o desfășoară Agenția, în domeniul parteneriatelor orientate către dezvoltare. Din acest punct de vedere, s-a convenit că va fi o prioritate organizarea de misiuni economice între oameni de afaceri din cele două țări, care să beneficieze de tot sprijinul oferit de ADR Centru prin rețeaua Enterprise Europe Network.

ADR Centru: Aproape 13 ani de parteneriat între Landul Brandenburg și Regiunea Centru

ADR Centru are aproape 13 ani de parteneriat la nivel de reprezentanță permanentă între Landul Brandenburg și Regiunea Centru, relațiile bilaterale datând de aproape 20 de ani.

Acestea s-au oficializat când, în 2008, guvernul de stat din Brandenburg a numit Reprezentanți ai Parteneriatului (PSB) în Regiunea Centru și în alte două regiuni poloneze. PSB este punctul de contact pentru furnizarea de informații care pot fi importante pentru potențiali parteneri din toate domeniile vieții sociale pentru ambele regiuni. Aceasta este singura cooperare inter-regională de acest fel din România, aflată în continuă dezvoltare, la același nivel de încredere și respect reciproc și care confirmă încă odată că trăim într-o Europă a regiunilor și a oamenilor.

Multe abordări au vizat participarea ADR Centru ca partener în proiecte privind evaluarea impactului schimbărilor climatice și dezvoltarea de politici publice adecvate în domeniul sănătății, agriculturii, mediului, dar și pentru adaptarea forței de muncă la cerințele pieței. În toate aceste domenii Regiunea Centru a primit și folosit cunoștințele Landului Brandenburg, fiind derulate proiecte privind efectele declinului demografic, au fost implementate pentru prima dată în România activități de formare profesională în sistem dual, dar și în domeniul responsabilității sociale și al proiectelor pentru tineri.

Germania este principalul partener comercial al Regiunii Centru. Peste 40% din valoarea comerțului exterior regional este pe relația cu Germania, cea mai mare parte a acestor operațiuni fiind în legătură cu activitatea companiilor din sectorul auto. Firmele cu capital german se numără printre cele mai puternice companii din Regiunea Centru. Peste 25.000 salariați lucrează în mai puțin de 20 de companii importante din Regiunea Centru care au majoritar capital german.

Parteneriatul dintre Județul Alba și Districtul Prignitz a debutat în iulie 2019. Economia din district este caracterizată de industria mică, mijlocie, meșteșuguri și comerț într-o mare varietate de zone, un sector larg de servicii, precum și producția agricolă și prelucrarea produselor agricole. Apropierea acestui district german de zonele metropolitane din Berlin și Hamburg, Hanovra și Braunschweig, Potsdam, Magdeburg, Schwerin și Rostock deschide piețe mari și oferă companiilor în expansiune condiții bune pentru cooperare economică

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement