Eveniment
FOTO: „Alba Vernaculară”, proiect de valorificare turistică a traseului șurilor cu acoperiș de paie de pe Transapuseana

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a inițiat un proiect de valorificare turistică a traseului șurilor cu acoperi de paie de pe Transapuseana.
Proiectul „Alba Vernaculară” are ca obiective identificarea, inventarierea, documentarea, cartarea, promovarea și valorificarea elementelor de arhitectură vernaculară din Munții Apuseni, și anume a șurilor cu acoperiș de paie localizate de-a lungul drumului „Transapuseana”, printr-o abordare transdisciplinară și holistică integrată.
„De ce sunt aceste șuri importante?
Ele asigură unicitatea peisajului cultural și sunt parte a patrimoniului tangibil moștenit care asigură identitatea locală. Ele sunt un adevărat „landmark” al zonei, putând contribui la dezvoltarea sustenabilă a comunităților rurale”, au transmis reprezentanții Museikon.
Sâmbătă, 10 mai 2025, a fost derulată o primă etapă de documentare din cadrul acestui proiect inedit. Au participat Filip Dumitrita Daniela (restaurator secția Museikon, coordonator proiect), Laura Zaharia (arhitect, Asociația ROST), Paul Scrobota (muzeograf, Muzeul de Istorie Aiud).
„Iată câteva aspecte inedite:
- Sistemul/tehnica de acoperire cu paie – în unele cazuri am identificat lespezi de piatră inserate în straturile de paie și crengi în ideea de a lesta paiele; ancorare a învelitorii în structura șarpantei prin elemente de lemn de tipul parilor;
- Tăvănirea încăperilor laterale (a grajdurilor) cu împletitură de nuiele;
- Îmbinări drepte, petrecute sau de tip coadă de rândunică, cu proeminențe, și multe altele pe care vi le vom dezvălui pe parcurs”, au mai transmis reprezentanții muzeului.
Pasul următor constă în cercetarea amănunțită din perspectica istorică, arhitecturală, etnografică și a stării de conservare, în cadrul unei școli de vară/workshop.
Proiectul este sprijinit financiar de Consiliul Județean Alba.
sursa, foto: Museikon
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News