Actualitate
FOTO Arieşeni: Descoperă frumuseţile din grădina moţilor
„Ţara asta nu-i de piatră seacă, curge din ea fulger dac’o tai, stă aici ca sabia în teacă, Ţara lui <N’o gata?> şi <N’o hai!>”, aşa descria poetul Nicolae Nicoară, Ţara Moţilor, destinaţia ideală de vacanţă pentru albaiulienii care au nevoie de o escapadă de la rutina zilnică. Şi unde, dacă nu în Arieşeni, localitatea situată în inima Apusenilor, vei mai mai putea păşi pe drumuri necălcate de munte, îmbiat de mireasma plăcintelor de casă şi a vestitei afinate? Vă invităm să redescoperiţi grădina moţilor.
Se spune că poţi să mergi de zece ori într-un loc şi doar o singură dată să ai ochi să îl vezi. Asta mi s-a întâmplat şi mie în ziua în care am decis să renunţ la comoditatea mijloacelor de transport în favoarea unei plimbări pe potecile Apusenilor. Aici am fost îmbiată cu plăcinte, de către tulnicărese şi am aflat că, la o aruncătură de băţ de Alba Iulia există încă acele colţuri de Rai neatinse vreodată de urmele tehnologiei. Aşa că, echipaţi-vă, pentru că pornim în excursie:
Iată câteva dintre obiectivele turistice care nu trebuie ratate:
Cascada Vârciorog
Se află pe versantul nord-estic al masivului Biharia, pe valea Vârciorogului, afluent al Râului Alb. Situată în satul Vamvuceşti – Arieşeni, la poalele Vârfului Piatra Grăitoare, Cascada Vârciolog este o rezervaţie peisagistică şi are aproximativ 15 metri înălţime. Este la o distanţă de 5 km din centrul comunei Arieşeni şi e accesibilă şi iarna, când stratul de zăpadă nu e mare, pe drum forestier.
Casa lui Horea
La o distanţă de 30 de minute de mers cu maşina de Arieşeni, se află Casa Memorială a lui Horea, în satul Fericet, locul de baştină a lui Horea (1731 – 1875). Casa memorială este acum un muzeu, iar, în faţa lui, în anul 1934 a fost ridicat un obelisc.
Pătrăhăiţeşti
Cătunul Pătrăhăiţeşti este una dintre cele mai izolate aşezări omeneşti din Apuseni şi este unul dintre cele 18 sate ce intră în componenţa comunei Arieşeni, situat la peste 1.200 metri înălţime. În timpul verii, accesul se face cu maşina, pe un drum forestier la aproximativ 5 km de la şosea. Cascada Pătrăhăiţeşti are 14 metri înălţime şi e structurată pe două trepte. De asemenea, este cunoscută şi sub numele de Cascada Bucinis, deoarece este situată pe valea Bucinis. Pentru a ajunge la cascadă, trebuie să parcurgeţi 2 km (traseul este marcat), accesibil şi iarna, când zăpada e mică. Primăvara, când debitul apei este mai mare din cauza topirii zăpezilor, cascada Pătrăhăiţeşti are forma cea mai impresionantă, iar, vara, împrejurimile acesteia sunt împodobite cu flori de brusture (floarea-soarelui în miniatură).
Un mic muzeu-atelier, ce răsare la marginea potecilor înguste care duc înspre cascadă. Este locul din care se pot achiziţiona obiecte artizanale din lemn, folosite de meşterii ciubătari în prelucrarea acestuia. Aici sunt expuse tulnice, dolniţe, ciubere, fluiere sau pahare. Accesul se face cu maşina sau cu minibusul introdus în circuitul turistic relativ recent şi cu care turiştii pot se deplaseze la obiectivele turistice din zonă.
Groapa Ruginoasa
Cavitate imensă săpată de ape în gresii roşii, violacee şi gălbui, Groapa Ruginoasa este un fenomen unic în ţara noastră. Este rezultatul unui puternic proces de eroziune, cu un diametru de aproximativ 600 de metri şi o adâncime de peste 100 de metri. Eroziunea lucrează şi acum, mărind dimensiunile gropii. Spre exemplu, acum 80 de ani – pe hărţile vechi – locul era marcat cu o ravenă foarte mică. Muchiile sunt ascuţite, adevărate lame ce converg spre centrul gropii, astfel compartimentând întinderea în mai multe sectoare.
Situată la aproximativ 9 km de Arieşeni, după parcurgerea unui traseu de aproximativ 50 de minute de la şosea (aproximativ 10 – 15 minute de urcuş) , groapa poate fi văzută în toată splendoarea sa. Drumul este accesibil tot timpul anului şi se diferenţiază printr-un marcaj ce pleacă din DN75.
Peştera Scărişoara
Monument al naturii şi rezervaţie speologică, peştera este situată la o altitudine de 1.165 m şi este cea mai mare peşteră cu gheaţă din România. Lungimea ei este de 720 metri, iar adâncimea de 105 metri. De asemenea, este renumită datorită faptului că are în interior un gheţar cu vechime de peste 3000 de ani, ce are o suprafaţă de 5500 metri2, cu grosime a stratului de gheaţă ce depăşeşte în unele locuri 37 metri; cel mai subţire strat are 26 metri. Localizată în Gârda de Sus din judeţul Alba, Peştera Scărişoara este una dintre cele mai mari peşteri cu gheaţă din România – al doilea gheţar ca mărime din lume.
Poveştile din bătrâni spun că în peştera de la Scărişoara trăia, în vremuri vechi, un balaur pe care localnicii îl numeau şolomăţ. Acesta fura câte o fată frumoasă, fie în Noaptea Anului Nou, fie în noaptea dinaintea Târgului de Fete de la Găina şi le ascundea într-un palat de gheaţă pe care niciunul dintre localnici nu a avut ocazia să îl vadă.
Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele turistice din împrejurimile Arieşenilor care nu aşteaptă să fie vizitate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News