Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Au început lucrările de reparații la Galeria Romană din incinta Muzeului Mineritului din Roșia Montană

Publicat

Au început lucrările de reparații la Galeria Romană din incinta Muzeului Mineritului Roșia Montană. Potrivit RosiaMontana.Community, s-a început spargerea șapei și a scărilor pe porțiunile deteriorate și va urma repararea acestora. Se vor decolmata și curăța rigolele de beton și se vor pregăti aleile pe care până acum se circula prin galiță și pământ pentru a se turna șapă. De asemenea, se vor înlocui stâlpii de susținere deteriorați și se va moderniza iluminatul.

Obiectivul este Monument istoric, cod Lista Monumentelor Istorice: AB-II-m-B-00065.02, componentă a Peisajului Minier Istoric Roșia Montană, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, vizitat anual de mii de turisti. Beneficiarul finanțării este C.N.C.A.F. Minvest S.A. Deva – Filiala Roșiamin S.A.

În perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, reprezentanții Asociației Roșia Montană în Patrimoniul Mondial au lucrat împreună cu arhitecți, ingineri și propietarii obiectivului la realizare proiectului de reparații, întocmirea devizelor și obținerea avizelor și autorizațiilor necesare. Apoi a urmat depunerea proiectului la sesiunea de finanțare Timbrul Monumentelor Istorice oferită de Institutul Național al Patrimoniului (INP). Pe data de 5 mai 2022 s-a reușit obținerea finanțarii și s-a semnat contractul cu INP.

Lucrările în cadrul proiectului sunt finanțate de Institutul Național al Patrimoniului / Ministerul Culturii, iar Asociațoa Roșia Montană în Patrimoniul Mondial se ocupă pro-bono de implementare.

„În cazul acestui proiect asociația nostră trebuie să asigure cofinanțarea în valoare de 10.000 lei. Am încercat să obținem acestă sumă și de la primărie dar au răspuns că nu le permite legislația, așa că avem nevoie de ajutorul vostru. Orice donatie este bine venită, spre: Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial

IBAN RO26RNCB0112168657980001

CIC 16865798, CUI 42625595, SWIFT RNCBROB”, au transmis reprezentanții RosiaMontana.Community.

Despre Galeria Romană, Muzeul Mineritului, nr. 179

În subteranul Roșiei Montane se găsesc peste 150 km de galerii, în adâncul celor patru masive muntoase – Cetate, Cârnic, Orlea şi Jig-Văidoaia-Lety – a fost documentat cel mai vast sistem de exploatare minieră auriferă de epocă romană (sec. II p.Ch.) cunoscut până în prezent (7 km), un amplu sistem de exploatare de epoca modernă (sec. XVII-XVIII) realizat cu praf de pușcă (10 km), completat de exploatările cu dinamita (53 km) de epocă contemporană (sec. XIX-XX).

Galeria romană vizitabilă din cadrul Muzeului Mineritului din Roșia Montană, fiind singurul tronson accesibil publicului din imensa rețea subterană a Roșiei Montane, reprezintă o mostră semnificativă pentru înțelegerea modului de exploatare minier istoric.

Remarcabila rețea minieră subterană romană, cu atributele sale tehnice excepționale și peisajul asociat, este o mărturie excepțională a difuziunii și dezvoltării tehnicii mineritului de metale prețioase din perioada de vârf a Imperiului Roman, în secolele al II-lea și al III-lea. Un astfel de sistem vast de galerii perfect trapezoidale în secțiune, puțuri elicoidale, galerii de comunicație în pantă, cu scări cioplite în stâncă și zone de extracție verticală, cu plafonul cioplit în trepte, sunt necunoscute oriunde altundeva într-o epocă atât de timpurie. Acestea se păstrează încă la Roșia Montană și sunt de o valoare excepțională datorită rarității și dimensiunilor lor, precum și gradului mare de conservare.

Degradări semnalate

„De la închiderea activităților miniere în 2006, au fost realizate lucrări minimale de întreținere (podini din lemn, eliberare depuneri de steril, eșafodaje locale, înlocuire becuri), însă în lipsa aprobării unor investiții mai consistente, procesul de degradare s-a instalat deja.

Amenajările miniere pentru drenarea apelor de mină sunt degradate local. Traseul de circulație în subteran trebuie să asigure parcurgerea în condiții optime și de siguranță pentru vizitatori, fără zone cu depuneri de pământ, fără trepte sparte și cu asigurarea unui iluminat corespunzător.

De asemenea, este necesară introducerea unei minime infrastructuri explicative, accesibilizată pentru toate categoriile de vizitatori”, au explicat susţin reprezentanţii organizaţiei Roşia Montană Community, parteneri în proiect.

Înfiinţat între 1970 şi 1979, în incinta fostei exploatări aurifere, Muzeul Mineritului oferă trei secţiuni diferite, în egală măsură inedite, prezentând tezaurul tehnic cules de-a lungul a zeci de ani de conservare şi săpături arheologice.

Partea cea mai spectaculoasă a muzeului sunt galeriile romane, medievale şi moderne, fiind singurele din lume ce pot fi vizitate. Excelenta lor conservare e datorată, spun muzeografii, ventilaţiei naturale şi a înclinaţiei pereţilor subterani, care au permis autosusţinerea labirintului de galerii, din care 150 de metri sunt amenajaţi turistic.

sursa, foto: RosiaMontana.Community

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax