Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Brățări dacice, scuturi, monezi de aur și argint, piese de mormânt celtic, expuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia


Publicat

Sâmbătă, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a fost vernisată expoziția: „La graniţele Romei: daci, celţi, vandali”.  În cadrul vernisajului, vizitatorii au putut vedea cele 13 brățări dacice, peste 200 de monede de aur și de argint, dar și trei scuturi dacice de la Grădiștea de Munte. Evenimentul  marchează un nou pas din periplul transilvănean al acestei manifestări cu tematică arheologică de excepţie, care a delectat anul trecut publicul din Germania.

„La granițele Romei: daci, celți, vandali” este o expoziţie ce prezintă piese considerate parte a tezaurului de aur al României. La deschidere au fost prezenți directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Liviu Marta, arheologul Vasile Moga și Horea Ciugudean, arheolog al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Pe lângă brățările dacice, pentru prima dată sunt expuse și trei scuturi dacice de la Grădiștea de Munte. Vizitatorii au ocazia să vadă scutul din fier de „paradă” de la Piatra Roșie, județul Hunedoara, cu reprezentare de zimbru și unul de grifon, ambele realizate dintr-o tablă de fier. Vernisajul deschis publicului larg mai are expuse și o brățară dacică din argint descoperită în Transilvania, un lanț-colier dacic tot din argint de la Cojocna (județul Cluj), cești dacice din fortificații de la Șimleul Silvaniei, vase clasice, vârfuri de lănci, un tezaur de monede romane din zona cetății dacice de la Șimleul Silvaniei, brățări, lanț-colier și fibulă de la Cehei, fibule și falere de argint din tezaurul de la Lupu (județul Alba), vase descoperite de arheologi la Blandiana, o cupă funerară care face parte din mormântul vandalic descoperit de arheologii de la Zalău. Acest ultim exponat mai cuprinde și un umbo de scut vandalic cu antenă de la Dealul Lupului, spadă vandală și vârfuri de lance.

Un exponat aparte al vernisajului este replica coifului de pasăre de la Ciumești, care aparține Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Baia Mare. Alături de acesta mai sunt expuse și alte piese din mormântul căpeteniei celtice de la Ciumești din secolul III.

În ceea ce privește tezaurul monetar expus cu această ocazie, el este format din 27 de piese din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson “clasic” şi 163 din argint, acestea din urmă imitând tetradrahmele de tip Macedonia I. Toate artefactele au fost sustrase între anii 1998-2001, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, de echipe de braconaj arheologic. Pentru recuperarea lor, statul român a plătit nu mai puţin de 300.000 euro, din care, 66.000 euro pentru cea de a 13-a brăţară dacică, care are o greutate de 933.4 grame. Pentru cele două scuturi au fost achitaţi 45.000 dolari, iar pentru tezaurul monetar 182.000 euro.

Iniţiativa organizării vernisajului „La graniţele Romei: daci, celţi, vandali” se datorează unui vechi prieten al muzeului din Alba Iulia, dr. Wolfgang David, directorul Muzeului Celto-Roman din Manching, care a coordonat eforturile muzeelor din Alba Iulia, Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Zalău pentru a duce în Germania o selecţie reprezentativă pentru civilizaţia unor popoare aflate la hotarele Imperiului Roman.

Din luna iulie 2012 şi până la începutul anului 2013, piese de excepţie ale patrimoniului arheologic românesc au fost expuse în muzeul din Manching, atrăgând zeci de mii de vizitatori, care au putut admira tezaure de argint dacice, arme şi podoabe ale războinicilor daci, celţi şi vandali, printre care faimoasele morminte ale căpeteniei celtice de la Ciumeşti sau ale principelui dac de la Cugir. După sejurul său german, expoziţia a fost vernisată la Satu Mare, Zalău. Din 25 mai și până în data de 24 iuni expoziția poate fi vizitată și la Alba Iulia, umând ca apoi să ajungă și la Cluj-Napoca.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.

 Camelia TOMAȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Pingback: ANCHETE.ALBA24: Brăţările dacice furate din Munţii Orăştiei, prezentate ca probă în procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia şi în expoziţie la Muzeul Unirii | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol. O casă a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în localitaeta Valea Verde din comuna Sohodol. Din primele informații, flăcările au cuprins o casă nelocuită.

Update: Potrivit ISU Alba, incendiul este localizat.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta pe o suprafață de aprox. 40 mp la nivelul acoperișului. Fără victime sau pericol de propagare.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni împreună cu SVSU Sohodol intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la casa de locuit în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol.

Din primele informații arde o casă nelocuită.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vine iarna! Zăpadă de aproape jumătate de metru pe Transfăgărășan. Ninge în mai multe zone din țară

Publicat

În mai multe zone din țară deja ninge, iar pe Transfăgărășan zăpada atinge și jumătate de metru. De asemenea, a nins abundent în ultimele ore în Harghita, Vatra Dornei și în Bucegi.

Pe Transfăgărășan, ninge fără oprire, zăpada s-a depus peste drumuri, iar utilaje intervin, după cum se poate poate vedea în imaginile publicate, sâmbătă, de Salvamont Argeș.

Și vântul a bătut puternic, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia care imortalizează pe piele poveștile de viață ale clienților

Publicat

Tatuajele fac parte din evoluția omului în societate încă din cele mai vechi timpuri. De la simboluri sacre sau apartenența la un trib, tatuajele au evoluat și au devenit adevărate opere de artă pe canvasuri vii. 

Am vrut să aflăm povestea tatuajelor, dar mai ales povestea din spatele omului  care tatuează, așa că am stat de vorba cu Sebastian Ispas, unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din județul Alba. 

L-am găsit pe Sebastian la treabă, în studioul său din Alba Iulia, ”Atelier 11”, deschis de aproape un an și jumătate.

”S-a născut mai mult ca o idee”

Sebastian tatuează de peste șapte ani, însă pasiunea pentru artă și desen este una genetică. Parcursul a fost unul firesc: ambii părinți artiști plastici și profesori în domeniu, a urmat Liceul de Arte din Alba Iulia, iar apoi o facultate de design la Timișoara.

tatuaje Sebastian Ispas

Prin vara lui 2014, i s-a înfiripat ideea de a tatua: ”Am zis că pot să fac, că e foarte ușor și cu multă sudoare și perseverență mi-am dat seama că pot să fac treaba asta la un nivel mai avansat”, ne-a spus Sebastian în timp ce lucra la un tatuaj.

Un mare ajutor și îndrumător la început de drum a fost pentru Sebastian, Marius Bercea, unul dintre cei mai vechi tatuatori din Alba Iulia.

”E o senzație unică”

Momentul în care pune acul pe pielea clientului este o senzație unică pentru Sebastian, dar în același timp e nevoie de multă responsabilitate și trebuie să ai foarte multă grijă.

tatuaje Sebastian Ispas

Primul tatuaj pe care l-a făcut a fost pe o prietenă, iar al doilea pe un alt prieten, acela fiind și primul tatuaj care l-a mulțumit pe acesta.

În timp, cu multă muncă, dedicație și sute de ore petrecute cu aparatul de tatuat în mână, tânărul din Alba Iulia a ajuns la nivelul la care este acum.

Însă, trebuie să fi într-o continuă evoluție și să te perfecționezi pe zi ce trece, ne-a mai spus Sebastian.

”Noi tatuatorii avem și un mic rol de psiholog”

Oamenii prin desene, prin tatuaj vor să își expună viața lor, povestea lor. Fiecare tatuaj în sine reprezintă o poveste, iar pentru a o tatua cât mai bine, tatuatorul afla povestea de viața a persoanei respective.

tatuaje Sebastian Ispas

Între tatuator și client trebuie să existe o încredere reciprocă: clientul să fie încrezător, că artistul poate duce la bun sfârștit un proiect, iar tatuatorul să fie mulțumit la finalul ședinței că totul a ieșit așa cum și-a propus el.

Clienții trebuie să se regăsească în tatuajele lor la sfărșitul proiectului. A tatuat toate categoriile sociale și oameni din diferite domenii: medici, avocați, polițiști, ospătari, frizeri.

Tatuajele încă sunt privite cu puțină reticiență, dar trendul este într-o continuă schimbare.

Fiecare tatuator își are clientul lui și fiecare client are tatuatorul lui, din punct de vedere financiar

”Sunt persoane cărora prețurile mele li se par un pic cam mari, altele care zic ca sunt oke, iar altele zic că e prea puțin, diferă de la caz la caz. De obicei oamenii nu conștientizează că treaba asta o fac pentru o viață, nu îmi dai mie banii, ții dai ție cu alte cuvinte”, a spus Sebastian despre partea financiară.

Se câștigă bani din tatuat, dar investiția este destul de mare, mai ales dacă ai salon. Chirii, consumabile, servicii, taxe la stat, toate trebuie să se regăsească în prețul unui tatuaj, a mai completat acesta.

tatuaje Sebastian Ispas

În concluzie, realizarea unui tatuaj, este în primul rând o încredere reciprocă între tatuator și client. Mai presus de partea financiară, povestea celui care își face tatuajul trebuie să se regăsească perfect în ceea ce a ieșit în urma interacțiunii dintre acul de tatuaj, tușul și pielea clientului.

Mai exact, prioritar pentru Sebastian este ca la finalul unui tatuaj realizat în salonul său din Alba Iulia, clientul să plece fericit, iar el să fie mulțumit de munca pe care a facut-o.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: SPAP Sebeș, lucrări de dezinfecție în toate școlile de pe raza municipiului

Publicat

Începând cu data de 15 octombrie, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sebeș își desfășoară activitatea în mediul on-line.

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV 2, autoritățile publice din Sebeș au prevăzut activități de dezinfecție în toate școlile din oraș, în această perioadă când prezența fizică a elevilor este suspendată, astfel încât, la reluarea cursurilor, acestea să fie pregătite pentru a primi elevii și cadrele didactice.

Lucrările de dezinfecție au fost efectuate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate