Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Ce poţi găsi acum în cele 30 de centrale termice care încălzeau 18.000 de apartamente în Alba Iulia

Publicat

Biserici, săli de sport, grădiniţe, centre sociale, asociații de proprietari sunt destinațiile primite de centrale termice dezafectate din Alba Iulia. Majoritatea imobilelor sunt concesionate de administrația locală pe o perioadă între 5 și 49 de ani.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, termenul maxim prevăzut de lege pentru folosirea spaţiilor fostelor centrale este de 49 de ani. Au fost ONG-uri care au solicitat maximul perioadei, însă a fost stabilit un termen de „încercare“ de doi ani, timp în care contractanţii trebuie să dovedească punerea în practică a celor asumate. În caz contrar, contractul se reziliază.
Transformate în loc de rugăciune

În fosta centrală termică din spatele magazinului „Unirea“ funcţionează acum o biserică greco-catolică. Costurile transformării în lăcaș de cult s-au ridicat la aproximativ 800.000 de lei, iar lucrările au durat trei ani. „Este o poveste destul de complicată în spatele acestei biserici. Trei ani am tot solicitat un loc unde să putem ridica biserica, ni s-au acordat trei amplasamente pe care nu puteam construi. Până la urmă, am realizat un proiect pentru transformarea centralei. Iar lucrările au început în data de 13 iunie 2005, de sărbătoarea Sfântului Anton“, a spus preotul paroh Ovidiu Dobrin. Prima slujbă în actuala clădire a fost celebrată în data de 21 noiembrie 2008. „Biserica corespunde din toate punctele de vedere, are altarul spre răsărit şi faţada a fost transformată“, a mai spus Ovidiu Dobrin. „Este foarte bine că această centrală a fost transformată în biserică greco-catolică, pentru că în Alba Iulia există doar trei astfel de lăcaşuri, iar retrocedările nu se fac“, a spus Ileana Popa, laborant, 52 ani.

O altă centrală transformată în loc de rugăciune întâlnim pe strada Arnsberg. „Am intrat în posesia spaţiului prin hotărâre de consiliu local în februarie 2008. În mai, am demarat lucrările şi am început cu ce era mai greu, demolarea coşurilor care aveau 13 m înălţime“, a declarat Emilian Cîra, preşedintele Asociaţiei „Mişcarea Evanghelică Oastea Domnului”.

Săli de sport și grădinițe

Clădirea de pe strada Ulmului, casată în 2005, a fost transformată în sală de sport pentru Şcoala Generală„Mihai Eminescu“ din oraș. Câteva străzi mai încolo, pe Bulevardul Transilvaniei, fosta centrală numărul 1 este închiriată de doi ani, tot pentru activități sportive.

Într-o altă clădire dezafectată, de pe strada Mesteacănului, funcționează Grădinița numărul 15. Centrala termică situată în cartierul Ampoi I din Alba Iulia nu mai este funcțională de ani de zile. Autoritățile locale vor să ridice aici o creșă cu 60 de locuri. Clădirea ar urma să aibă două etaje, iar în curte să fie amenajate locuri de joacă și spații verzi.

O singură centrală demolată

O altă construcţie dezafectată, cea de pe strada Șipotului a devenit sediul Direcţiei de Programe din cadrul Primăriei și al Fundației Paem. Este dată în folosință gratuită pentru o perioadă de 49 de ani.

În fosta centrală numărul 30 de pe strada Constructorilor funcționează un Centru pentru copii cu handicap, pus pe picioare de Fundația Hope and Homes for Children. În curs de amenajare este un centru pentru copii, în fosta centrală de pe Vasile Goldiș, lângă Grădinița numărul 11. Serviciul social al Primăriei vrea să înființeze două centre sociale în fosta centrală numărul 7, de pe strada Gladiolelor; respectiv în clădirea dezafectată de pe strada Macului.

Într-o altă clădire dezafectată, de pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu,  funcționează un Centru pilot al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia și Asociația Surzilor din Alba.

Cei 190 de metri pătrați ai fostei centrale din Piața Iulia Maniu au fost închiriați de o firmă ce prestează servicii de curățenie. Imobilul dezafectat de pe strada Mesteacănului, în care sunt găzduite două asociații de proprietari și Serviciul Salvamont, este în litigiu la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ultima fostă centrală propusă pentru închiriere prin licitație a fost cea cu numărul 31, de pe strada Gemina. Vorbim de o construcție dezafectată de 187 de metri pătrați și tot atâta teren aferent. Doar o singură centrală dezafectată a fost demolată, în 2008,  cea de lângă fostul cămin studențesc din apropierea Școlii Generale numărul 6. Mai există o propunere de demolare pentru fosta centrală de pe strada Poligonului.

Cum s-a pus lacăt pe centralele termice

Furnizarea căldurii în sistem centralizat la Alba Iulia nu a mai fost o afacere rentabilă încă de la începutul anilor 2000. Asta, după ce tot mai mulți proprietari au început să-și monteze centrale de apartament. În momentul în care a concesionat serviciul de termoficare de la Consiliul Local, se furniza căldură și apă caldă în 18.000 de apartamente din oraș.  Primăria Alba Iulia a renunţat la contractul cu societatea care furniza energie termică în regim centralizat în  aprilie 2011, după o perioadă de 15 ani.

Nicu NEAG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. infocondens

    vineri, 11.10.2013 at 00:19

    se numeste Rebranding !

  2. Dan

    vineri, 11.10.2013 at 01:49

    Se numeste ca decat sa stea ca niste cladiri in paragina , s-au gasit pentru aceste cladiri diverse obiective.Foarte bine.

  3. prostimea

    vineri, 11.10.2013 at 03:28

    mii de biserici.sute de spitale…cand ar trebui sa fie invers…cea mai diabolica organizatie biserica…preoti hoti si bulangii 95%…ar trebui linsati

    • Raul Smecherie

      vineri, 11.10.2013 at 15:19

      Corect ! preoti fac din Dumnezeu un fel SRL !

      La fel cum sunt convins ca sunt preoti pentru care biserica este un fel de taraba unde-si vand serviciile si produsele.
      La fel cum sunt convins ca sunt preoti pentru care sutana este doar chestia aia neagra pe care o dau la o parte cand se apuca de scarbosenii sexuale.

  4. coleg

    vineri, 11.10.2013 at 11:09

    daca oamenii sunt impotriva bisericii atunci de ce se duc la biserica? Daca s-ar duce mai putini atunci ar fi goale si nu s-ar mai construi atatea

    • Raul Smecherie

      vineri, 11.10.2013 at 15:52

      poate sa ceara pensi , salari , case , vile , banii si doar 5%-10% cer iertarea pacatului si sanatate ?

  5. marcel

    miercuri, 19.02.2014 at 08:34

    veniti-va in fire mai oameni bune si faceti diferenta dintre religie si crestinism (practicant)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax