Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Ce poţi găsi acum în cele 30 de centrale termice care încălzeau 18.000 de apartamente în Alba Iulia


Publicat

Biserici, săli de sport, grădiniţe, centre sociale, asociații de proprietari sunt destinațiile primite de centrale termice dezafectate din Alba Iulia. Majoritatea imobilelor sunt concesionate de administrația locală pe o perioadă între 5 și 49 de ani.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, termenul maxim prevăzut de lege pentru folosirea spaţiilor fostelor centrale este de 49 de ani. Au fost ONG-uri care au solicitat maximul perioadei, însă a fost stabilit un termen de „încercare“ de doi ani, timp în care contractanţii trebuie să dovedească punerea în practică a celor asumate. În caz contrar, contractul se reziliază.
Transformate în loc de rugăciune

În fosta centrală termică din spatele magazinului „Unirea“ funcţionează acum o biserică greco-catolică. Costurile transformării în lăcaș de cult s-au ridicat la aproximativ 800.000 de lei, iar lucrările au durat trei ani. „Este o poveste destul de complicată în spatele acestei biserici. Trei ani am tot solicitat un loc unde să putem ridica biserica, ni s-au acordat trei amplasamente pe care nu puteam construi. Până la urmă, am realizat un proiect pentru transformarea centralei. Iar lucrările au început în data de 13 iunie 2005, de sărbătoarea Sfântului Anton“, a spus preotul paroh Ovidiu Dobrin. Prima slujbă în actuala clădire a fost celebrată în data de 21 noiembrie 2008. „Biserica corespunde din toate punctele de vedere, are altarul spre răsărit şi faţada a fost transformată“, a mai spus Ovidiu Dobrin. „Este foarte bine că această centrală a fost transformată în biserică greco-catolică, pentru că în Alba Iulia există doar trei astfel de lăcaşuri, iar retrocedările nu se fac“, a spus Ileana Popa, laborant, 52 ani.

O altă centrală transformată în loc de rugăciune întâlnim pe strada Arnsberg. „Am intrat în posesia spaţiului prin hotărâre de consiliu local în februarie 2008. În mai, am demarat lucrările şi am început cu ce era mai greu, demolarea coşurilor care aveau 13 m înălţime“, a declarat Emilian Cîra, preşedintele Asociaţiei „Mişcarea Evanghelică Oastea Domnului”.

Săli de sport și grădinițe

Clădirea de pe strada Ulmului, casată în 2005, a fost transformată în sală de sport pentru Şcoala Generală„Mihai Eminescu“ din oraș. Câteva străzi mai încolo, pe Bulevardul Transilvaniei, fosta centrală numărul 1 este închiriată de doi ani, tot pentru activități sportive.

Într-o altă clădire dezafectată, de pe strada Mesteacănului, funcționează Grădinița numărul 15. Centrala termică situată în cartierul Ampoi I din Alba Iulia nu mai este funcțională de ani de zile. Autoritățile locale vor să ridice aici o creșă cu 60 de locuri. Clădirea ar urma să aibă două etaje, iar în curte să fie amenajate locuri de joacă și spații verzi.

O singură centrală demolată

O altă construcţie dezafectată, cea de pe strada Șipotului a devenit sediul Direcţiei de Programe din cadrul Primăriei și al Fundației Paem. Este dată în folosință gratuită pentru o perioadă de 49 de ani.

În fosta centrală numărul 30 de pe strada Constructorilor funcționează un Centru pentru copii cu handicap, pus pe picioare de Fundația Hope and Homes for Children. În curs de amenajare este un centru pentru copii, în fosta centrală de pe Vasile Goldiș, lângă Grădinița numărul 11. Serviciul social al Primăriei vrea să înființeze două centre sociale în fosta centrală numărul 7, de pe strada Gladiolelor; respectiv în clădirea dezafectată de pe strada Macului.

Într-o altă clădire dezafectată, de pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu,  funcționează un Centru pilot al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia și Asociația Surzilor din Alba.

Cei 190 de metri pătrați ai fostei centrale din Piața Iulia Maniu au fost închiriați de o firmă ce prestează servicii de curățenie. Imobilul dezafectat de pe strada Mesteacănului, în care sunt găzduite două asociații de proprietari și Serviciul Salvamont, este în litigiu la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ultima fostă centrală propusă pentru închiriere prin licitație a fost cea cu numărul 31, de pe strada Gemina. Vorbim de o construcție dezafectată de 187 de metri pătrați și tot atâta teren aferent. Doar o singură centrală dezafectată a fost demolată, în 2008,  cea de lângă fostul cămin studențesc din apropierea Școlii Generale numărul 6. Mai există o propunere de demolare pentru fosta centrală de pe strada Poligonului.

Cum s-a pus lacăt pe centralele termice

Furnizarea căldurii în sistem centralizat la Alba Iulia nu a mai fost o afacere rentabilă încă de la începutul anilor 2000. Asta, după ce tot mai mulți proprietari au început să-și monteze centrale de apartament. În momentul în care a concesionat serviciul de termoficare de la Consiliul Local, se furniza căldură și apă caldă în 18.000 de apartamente din oraș.  Primăria Alba Iulia a renunţat la contractul cu societatea care furniza energie termică în regim centralizat în  aprilie 2011, după o perioadă de 15 ani.

Nicu NEAGDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comentarii

 1. infocondens

  vineri, 11.10.2013 at 00:19

  se numeste Rebranding !

 2. Dan

  vineri, 11.10.2013 at 01:49

  Se numeste ca decat sa stea ca niste cladiri in paragina , s-au gasit pentru aceste cladiri diverse obiective.Foarte bine.

 3. prostimea

  vineri, 11.10.2013 at 03:28

  mii de biserici.sute de spitale…cand ar trebui sa fie invers…cea mai diabolica organizatie biserica…preoti hoti si bulangii 95%…ar trebui linsati

  • Raul Smecherie

   vineri, 11.10.2013 at 15:19

   Corect ! preoti fac din Dumnezeu un fel SRL !

   La fel cum sunt convins ca sunt preoti pentru care biserica este un fel de taraba unde-si vand serviciile si produsele.
   La fel cum sunt convins ca sunt preoti pentru care sutana este doar chestia aia neagra pe care o dau la o parte cand se apuca de scarbosenii sexuale.

 4. coleg

  vineri, 11.10.2013 at 11:09

  daca oamenii sunt impotriva bisericii atunci de ce se duc la biserica? Daca s-ar duce mai putini atunci ar fi goale si nu s-ar mai construi atatea

  • Raul Smecherie

   vineri, 11.10.2013 at 15:52

   poate sa ceara pensi , salari , case , vile , banii si doar 5%-10% cer iertarea pacatului si sanatate ?

 5. marcel

  miercuri, 19.02.2014 at 08:34

  veniti-va in fire mai oameni bune si faceti diferenta dintre religie si crestinism (practicant)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Maraton de vaccinare, pe muzică și atmosferă de club, la Alba Iulia: MC KOTO la butoane. Programul maratonului

Publicat

Vineri 29 octombrie și sâmbătă 30 octombrie, de la ora 20.00 la ora 03.00, DSP Alba și Crucea Roșie vă invită la un maraton de vaccinare anti COVID-19, pe ritmuri și atmosferă de muzică disco. 

Mai exact, atmosfera va fi intreținută de MC KOTO, iar asistentele vor fi pregătite să vaccineze cu Pfizer și Johnson.

”Județul Alba se află pe locul 7 în țară din punct de vedere al vaccinării anti-COVID iar acest lucru nu este întâmplător ci se datorează în primul rând cetețenilor responsabili care au înțeles importanța acestui act cât și muncii susținute a echipelor de vaccinare și evenimentelor organizate pentru susținerea vaccinării la cote ridicate chiar și în perioada când s-a simțit o relaxare în toată țara.

Credem că a venit momentul să organizăm un nou eveniment, un maraton inedit care se adresează în primul rând tinerilor dar nu numai.

Vineri și sâmbătă, în intervalul orar 20.00 – 03.00, la Sala de Sport a Liceului Alexandru Domșa, ne propunem să alungăm monotonia timpului de așteptare de după vaccinare prin crearea unei atmosfere de distracție. Astfel, MC KOTO va întreține atmosfera cu muzică de club și jocuri de lumini.

Vaccinurile folosite vor fi Pfizer și Johnson. Partener al evenimentului este CRUCEA ROȘIE – FILIALA ALBA, cu care DSP Alba are o tradiție în organizarea unor astfel de evenimente”, a precizat Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

Facem precizarea că orice cetățean poate să se deplaseze la centrul de vaccinare întrucât legislația în vigoare permite deplasarea în scopul vaccinării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

Publicat

Două persoane au fost grav rănite și una și-a pierdut viața într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 7:25

Victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Știre în actualizare

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sinodul de toamnă al Bisericii Greco-Catolice se va desfășura online, din cauza pandemiei

Publicat

sfant

Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, programată în 29 octombrie, se va desfășura în on-line, din cauza valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Sesiunea sinodală se va desfășura sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian și va aborda chestiuni de ordin administrativ, pastoral și canonic.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Sursă: e-communio.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Negocierile de taină dintre PNL și PSD au eșuat în mai puțin de o oră. Ciucă nu are majoritate pentru Guvern

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu, s-au întâlnit marți seară, fără a anunța presa, pentru a discuta soarta guvernului.

Discuția a durat aproape o oră și a fost un eșec.

Din delegație au făcut parte președintele PSD Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, iar președintele PNL, Florin Cîțu, a fost însoțit de premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

Întâlnirea a avut loc la 19:30, la mai puțin de o oră după ce PSD a trimis un comunicat oficial prin care anunță că dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente propuse de social-democrați, atunci și PSD se va alătura acestui demers.

Liderii celor două partide nu au reușit să se înțeleagă nici în privința scenariului unui guvern minoritar susținut de PSD, nici în privința intrării PSD la guvernare.

A treia variantă discutată în interiorul PSD este „opoziția totală”.

Surse din conducerea PSD susțin însă că va mai avea loc o rundă de negocieri în zilele următoare.

Surse: Digi24.ro, G4media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate