Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Cetatea Alba Carolina, a ieșit de la „iernat”: Se lucrează la închiderea „stelei” în zona Catedralei. Surpări pe traseul de Nord

Publicat

După amorțeala din lunile friguroase de iarnă, Cetatea Alba Carolina începe să își reia locul în topul „destinațiilor de relaxare” din Alba Iulia. Iubitorii de plimbări și ieșiri în aer liber sunt din ce în ce mai numeroși în zona istorică a orașului, renovată în mare parte, cu câteva zone în care se lucrează  și cu multe obiective de realizat în viitorul apropiat. Totuși, autoritățile locale ne asigură că acesta este ultimul an de „șantier” în fortificația de tip Vauban.

Luna aprilie va aduce deja în Cetatea Alba Carolina primii cavaleri și domnițe din 2013, soldați ai gărzilor, dar și o mulțime de turiști dornici să participe la Zilele Cetății Medievale, organizate aici în 27-28 aprilie. Prin evenimentele ce se vor desfășura, traseele fortificației, în special cel de nord, vor fi locurile de maximă concentrație turistică.

În timp ce Traseul de Sud  arată aproape la fel ca la inaugurare, Traseul de nord al Cetății încă mai așteaptă intervenții în mai multe puncte. După reabilitările efectuate în prima jumătate a anului 2011, o parte a terenului dinspre ieșirea în Parcul Unirii s-a surpat, formând acum o groapă, a cărui diametru se mărește după fiecare ploaie.

Până acum singura intervenție făcută a fost îngrădirea zonei cu 4 pari din lemn, legați cu o folie de plastic, dintre care unul a căzut.

De asemenea, o mulțime de spații interioare ale zidurilor așteaptă să fie date în folosință și puse în valoare, pentru „a da viață Cetății”, așa cum este planul autorităților locale, promis de mai multe ori până acum.

Steaua cu 7 colțuri a Cetății Vauban, din nou întreagă

Dacă într-o parte se surpă, în altă parte se lucrează de zor. Lucrările de pe Latura de Vest a Cetății, mai precis zona dintre Parcul Unirii și Catedrala Ortodoxă, sunt în plină desfășurare în aceste zile. De curând a fost zidită partea care până nu demult era drumul de trecere a pietonilor dinspre zona Parcului Unirii înspre pietonala Mihai Viteazul, strada dintre cele două catedrale, care, de acum, reface conturul complet al „stelei”.

În prezent, intrarea în Cetate se face fie pe podul care leagă Poarta a V-a de Poarta a IV-a, unde deocamdată accesul este limitat până la ora 18.00, fie pe pasajul de lângă Hotel Cetate, care duce direct spre Universitatea „1 Decembrie 1918” și Piața Cetății.

Totodată, se lucrează la definitivarea șanțului, care va reuni traseele de nord și de sud, făcând posibilă o plimbare completă în jurul Cetății. Până în prezent, lucrările au fost realizate în proporție de peste 75%, iar termenul de finalizare a proiectului este sfârșitul anului 2013.

Pentru a atinge obiectivul final, mai trebuie executate mai multe platforme, în fața catedralei Reîntregirii și în zona străzii Mihai Viteazul. De asemenea, mai trebuie realizate spații pentru parcări, spații de circulație și alte spații multifuncționale. Un alt punct de realizat sunt funcțiunile de relaționare a Șanțurilor Cetății cu platforma din zona Casei de Cultură a Sindicatelor și a străzii Mihai Viteazul cu Parcul Unirii și Casa de Cultură a Sindicatelor.

Nerăbdători în a vedea rezultatul investiției de peste 200 de milioane de lei în Cetatea Alba Carolina și în așteptarea liniștii pe care o va aduce finalizarea tuturor lucrărilor, albaiulienii și turiștii se pregătesc pentru încă câteva luni de evenimente și atracții în cea mai mare fortificație din România.

Vedeți cum se prezenta Cetatea Alba Carolina la începutul lunii martie.

Vedeți mai jos în galerie foto cum se prezenta Cetatea la data de 2 aprilie 2013:

FOTO: Cosmin NISTOR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Andy

    miercuri, 03.04.2013 at 13:43

    Draga Adina,

    In loc sa promovezi orasul nostru, faptul ca suntem printre putinele orase care mai restauram si punem in valoare ceea ce a fost o data..tu critici..”surpari”..Crezi ca pamantul e facut cum vrem noi.??.Si unde ai vazut tu in lumea asta un lucru facut perfect ?? FYI NU EXISTA !!! Din cauza pers ca tine, care nu stiu sa aprecieze ceea ce e frumos, .Vai si-amar de Tara noastra !!! Bine ca stiti sa da-ti bani sa mergeti in excursii in alte tari si sa ii laudati pe altii ce investii fac pentru restaure..dar bineinteles..acolo nu va uitati la detalii..la”surpari”

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 03.04.2013 at 14:59

      @Andy, ai prefera sa ramana asa? Tu daca iti repari casa si dupa un an iti cade tencuiala, ce faci? Taci si inghiți sau le spui constructorilor sa vina sa repare?

  2. Andi

    miercuri, 03.04.2013 at 20:50

    S-au terminat lucrarile ?! Sau inca tot lucreaza !? Oricum nu cred k vor fii lasate asa

  3. Tibi

    miercuri, 03.04.2013 at 22:46

    Poate sa fie nr. 1 in lume cetatea din alba, dar daca ii inchisa nu am ce sa vad. Nu inteleg dece seara ii inchisa cetatea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax