Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Cetatea Alba Carolina, a ieșit de la „iernat”: Se lucrează la închiderea „stelei” în zona Catedralei. Surpări pe traseul de Nord


Publicat

După amorțeala din lunile friguroase de iarnă, Cetatea Alba Carolina începe să își reia locul în topul „destinațiilor de relaxare” din Alba Iulia. Iubitorii de plimbări și ieșiri în aer liber sunt din ce în ce mai numeroși în zona istorică a orașului, renovată în mare parte, cu câteva zone în care se lucrează  și cu multe obiective de realizat în viitorul apropiat. Totuși, autoritățile locale ne asigură că acesta este ultimul an de „șantier” în fortificația de tip Vauban.

Luna aprilie va aduce deja în Cetatea Alba Carolina primii cavaleri și domnițe din 2013, soldați ai gărzilor, dar și o mulțime de turiști dornici să participe la Zilele Cetății Medievale, organizate aici în 27-28 aprilie. Prin evenimentele ce se vor desfășura, traseele fortificației, în special cel de nord, vor fi locurile de maximă concentrație turistică.

În timp ce Traseul de Sud  arată aproape la fel ca la inaugurare, Traseul de nord al Cetății încă mai așteaptă intervenții în mai multe puncte. După reabilitările efectuate în prima jumătate a anului 2011, o parte a terenului dinspre ieșirea în Parcul Unirii s-a surpat, formând acum o groapă, a cărui diametru se mărește după fiecare ploaie.

Până acum singura intervenție făcută a fost îngrădirea zonei cu 4 pari din lemn, legați cu o folie de plastic, dintre care unul a căzut.

De asemenea, o mulțime de spații interioare ale zidurilor așteaptă să fie date în folosință și puse în valoare, pentru „a da viață Cetății”, așa cum este planul autorităților locale, promis de mai multe ori până acum.

Steaua cu 7 colțuri a Cetății Vauban, din nou întreagă

Dacă într-o parte se surpă, în altă parte se lucrează de zor. Lucrările de pe Latura de Vest a Cetății, mai precis zona dintre Parcul Unirii și Catedrala Ortodoxă, sunt în plină desfășurare în aceste zile. De curând a fost zidită partea care până nu demult era drumul de trecere a pietonilor dinspre zona Parcului Unirii înspre pietonala Mihai Viteazul, strada dintre cele două catedrale, care, de acum, reface conturul complet al „stelei”.

În prezent, intrarea în Cetate se face fie pe podul care leagă Poarta a V-a de Poarta a IV-a, unde deocamdată accesul este limitat până la ora 18.00, fie pe pasajul de lângă Hotel Cetate, care duce direct spre Universitatea „1 Decembrie 1918” și Piața Cetății.

Totodată, se lucrează la definitivarea șanțului, care va reuni traseele de nord și de sud, făcând posibilă o plimbare completă în jurul Cetății. Până în prezent, lucrările au fost realizate în proporție de peste 75%, iar termenul de finalizare a proiectului este sfârșitul anului 2013.

Pentru a atinge obiectivul final, mai trebuie executate mai multe platforme, în fața catedralei Reîntregirii și în zona străzii Mihai Viteazul. De asemenea, mai trebuie realizate spații pentru parcări, spații de circulație și alte spații multifuncționale. Un alt punct de realizat sunt funcțiunile de relaționare a Șanțurilor Cetății cu platforma din zona Casei de Cultură a Sindicatelor și a străzii Mihai Viteazul cu Parcul Unirii și Casa de Cultură a Sindicatelor.

Nerăbdători în a vedea rezultatul investiției de peste 200 de milioane de lei în Cetatea Alba Carolina și în așteptarea liniștii pe care o va aduce finalizarea tuturor lucrărilor, albaiulienii și turiștii se pregătesc pentru încă câteva luni de evenimente și atracții în cea mai mare fortificație din România.

Vedeți cum se prezenta Cetatea Alba Carolina la începutul lunii martie.

Vedeți mai jos în galerie foto cum se prezenta Cetatea la data de 2 aprilie 2013:

FOTO: Cosmin NISTORȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Andy

  miercuri, 03.04.2013 at 13:43

  Draga Adina,

  In loc sa promovezi orasul nostru, faptul ca suntem printre putinele orase care mai restauram si punem in valoare ceea ce a fost o data..tu critici..”surpari”..Crezi ca pamantul e facut cum vrem noi.??.Si unde ai vazut tu in lumea asta un lucru facut perfect ?? FYI NU EXISTA !!! Din cauza pers ca tine, care nu stiu sa aprecieze ceea ce e frumos, .Vai si-amar de Tara noastra !!! Bine ca stiti sa da-ti bani sa mergeti in excursii in alte tari si sa ii laudati pe altii ce investii fac pentru restaure..dar bineinteles..acolo nu va uitati la detalii..la”surpari”

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 03.04.2013 at 14:59

   @Andy, ai prefera sa ramana asa? Tu daca iti repari casa si dupa un an iti cade tencuiala, ce faci? Taci si inghiți sau le spui constructorilor sa vina sa repare?

 2. Andi

  miercuri, 03.04.2013 at 20:50

  S-au terminat lucrarile ?! Sau inca tot lucreaza !? Oricum nu cred k vor fii lasate asa

 3. Tibi

  miercuri, 03.04.2013 at 22:46

  Poate sa fie nr. 1 in lume cetatea din alba, dar daca ii inchisa nu am ce sa vad. Nu inteleg dece seara ii inchisa cetatea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2020: Baremele pentru testele de pregătire, setul 8. Modele de autoevaluare, pe discipline de examen

Publicat

examen

Centrul de Evaluare în Educație a publicat baremele aferente testelor de antrenament, setul 8, pentru Bacalaureat 2020. Liceenii au la dispoziție repere de autoevaluare pentru pregătirea la examen.

Este ultimul set de teste/bareme pus la dispoziție de minister, înainte de examen.

”Având în vedere faptul că începând din data de 2 iunie la nivelul unităților de învățământ se organizează cursuri de pregătire pentru cele două examene naționale, pentru a da posibilitatea elevilor să recapituleze în ritm propriu toate testele de antrenament și pentru a nu aglomera programul zilnic de învățare-repetare-exercițiu – în fapt, ciclul zilnic activitate-odihnă vă informăm că am publicat ultimul set de teste de antrenament pe data de 2.06.2020”, a anunțat Centrul de Evaluare în Educație.

”În perioada 2-12 iunie, pornind de la testele de antrenament puse la dispoziție de MEC, profesorii pot să susțină sau pot relua acele probleme pe care le consideră a fi clarificate sau care ridică anumite abordări specifice. Mai mult, profesorii de la clasă pot adapta testele concepute de aceștia nevoilor punctuale de verificare a formării/dezvoltării unor competențe specifice ale propriilor elevi, respectiv, pot concepte teste al căror conținut este focalizat pe acele elemente din materie care necesită repetare/retenție/exercițiu”, potrivit sursei citate.

Ministerul Educației recomandă rezolvarea testelor în zile diferite, în condiții apropiate celor din sala de examen (timp, modalitate de redactare, fără consultarea unor surse), iar după publicarea baremelor se pot realiza inclusiv autoevaluări.

Vezi și celelalte teste publicate până acum de minister: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Detalii despre examen, pentru elevii de clasa a XII-a

Reamintim că probele scrise la Bacalaureat 2020 încep în 22 iunie. Până în 10 iunie, se fac înscrierile la examen, iar din 11 iunie se face echivalarea probelor de competențe.

Vezi BACALAUREAT 2020: Au început înscrierile la examen. CALENDARUL și reguli pentru candidați

BACALAUREAT 2020, BAREME teste de antrenament (modele de subiecte), setul 8:

BAREME Teste BACALAUREAT 2020 – Limba și literatura ROMÂNĂ

Real tehnologic: Barem Testul 20 Română

Uman: Barem Testul 20 Română

BAREME Teste BACALAUREAT 2020 – MATEMATICĂ

Matematică – Informatică: Barem Testul 20 Matematică

Matematică – Științele Naturii: Barem Testul 20 Matematică

Matematică – Tehnologic: Barem Testul 20 Matematică

Matematică – Pedagogic: Barem Testul 20 Matematică

ISTORIE

Bareme Teste BACALAUREAT 2020 – ISTORIE: Barem Testul 20 Istorie

ANATOMIE

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU la Alba Iulia: O mașină a luat foc în sensul giratoriu din centrul orașului

Publicat

Anvelopa unui autoturism a luat foc vineri în giratoriul de la magazinul ”Unirea” din Alba Iulia.

Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia cu o mașină.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Baremele pentru setul 8 de teste de pregătire pentru examen. Repere de notare la Română și Matematică

Publicat

Au fost publicate baremele pentru setul 8 de teste de pregătire pentru Evaluare Națională 2020.

Elevii de clasa a VIII-a au repere de evaluare a subiectelor rezolvate, ca pregătire înaintea examenului.

Vezi celelalte teste publicate până acum de minister: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: TOATE TESTELE de pregătire pentru examen și baremele. Ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a

Este ultimul set de teste/bareme pus la dispoziție de minister, înainte de examen.

”Având în vedere faptul că începând din data de 2 iunie la nivelul unităților de învățământ se organizează cursuri de pregătire pentru cele două examene naționale, pentru a da posibilitatea elevilor să recapituleze în ritm propriu toate testele de antrenament și pentru a nu aglomera programul zilnic de învățare-repetare-exercițiu – în fapt, ciclul zilnic activitate-odihnă vă informăm că am publicat ultimul set de teste de antrenament pe data de 02.06.2020”, a anunțat Centrul de Evaluare în Educație.

”În perioada 2-12 iunie, pornind de la testele de antrenament puse la dispoziție de MEC, profesorii pot să susțină sau pot relua acele probleme pe care le consideră a fi clarificate sau care ridică anumite abordări specifice. Mai mult, profesorii de la clasă pot adapta testele concepute de aceștia nevoilor punctuale de verificare a formării/dezvoltării unor competențe specifice ale propriilor elevi, respectiv, pot concepte teste al căror conținut este focalizat pe acele elemente din materie care necesită repetare/retenție/exercițiu”; potrivit sursei citate.

BAREME teste de antrenament pentru clasa a VIII-a, Evaluare Națională 2020 – setul 8:

Limba și literatura ROMÂNĂ

Barem Test 36 Română

Barem Test 37 Română

Barem Test 38 Română

Barem Test 39 Română

Barem Test 40 Română

MATEMATICĂ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Program special de Rusalii al autobuzelor STP, în zona Metropolitană Alba Iulia

Publicat

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport pentru Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile).

Astfel, pentru ziua de luni, 08.06.2020, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia, în Zonele Metropolitane 1-7 va fi program de duminică.

Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 (Alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Oarda, Pâclișa) se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826.

Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7 (Drâmbar, Teleac, Limba, Sîntimbru, Ciugud, Șard, Hăpria, Totoi, Șeușa, Oiejdea, Ighiu, Galtiu, Țelna, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Ighiel, Galda de Jos, Dumitra, Mesentea, Coșlariu, Cricău, Benic, Tibru și Galda de Sus, Mihalț, Obreja, Poiana Galdei, Cetea, Întregalde) călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967 sau 0258/810588.

Informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate