Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Finalizarea lucrărilor din Cetatea Alba Carolina, cel mai fierbinte punct al anului 2013, în administrația din Alba Iulia. Vezi declarațiile primarului

Publicat

YouTube video

În anul 2013, Cetatea Alba Carolina are întâietate printre proiectele de dezvoltare ale orașului. Primarul Mircea Hava își propune să finalizeze, în 2013, lucrările la intrarea în Cetate de pe Latura de Vest, din Parcul Unirii înspre Catedrala Reîntregirii, dar și alte lucrări din interiorul Cetății. După finalizarea acestora, va începe „gestiunea Cetății”, adică scoaterea la licitație a spațiilor ce ar putea fi folosite în scopuri turistice.

„Cel mai mult la ora asta ne preocupă finalizarea proiectelor europene. Este vorba despre partea interioară a Cetății, pentru că mai sunt câteva lucruri de făcut acolo și în special Latura de Vest, unde încă mai e suficient de mult de investit”, a declarat Mircea Hava.

Proiectul de reconstituire și punere în valoare a accesului dinspre Latura de Vest în Cetatea Alba Carolina a demarat în decembrie 2010, iar termenul de finalizare era prevăzut inițial în martie 2013. Până în prezent, lucrările au fost realizate în proporție de 75%%, iar termenele finale vor fi prelungite până la sfârșitul anului.

Termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit în principal din cauza descoperirii unor elemente necunoscute în zonă, cum ar fi mai multe tuneluri ce trebuie reconsiderate ca soluție și puse în valoare. Pentru a atinge obiectivul final, mai trebuie executate mai multe platforme, în fața catedralei Reîntregirii, în zona străzii Mihai Viteazul. De asemenea, mai trebuie realizate spații pentru parcări, spații de circulație și alte spații multifuncționale. Un alt punct de realizat sunt funcțiunile relaționare a Șanțurilor Cetății cu platforma din zona Casei de Cultură a Sindicatelor și a străzii Mihai Viteazul cu Parcul Unirii și Casa de Cultură a Sindicatelor, după cum ne-a explicat directoarea Serviciului de Investiții din cadrul Primăriei Alba Iulia, Silvia Moldovan.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 51.510.763,55 lei, iar noile descoperiri nu vor afecta această sumă, întrucât în contract există un punct ce include elemente neprevăzute. (Vedeți mai jos câteva imagini cu stadiul lucrărilor la data de 19 februarie 2013)

Așa va arăta Latura de Vest:

YouTube video

Primarul susține că dorește să finalizeze cele două proiecte până la sfârșitul anului. „Vrem să le terminăm pentru că așa, cât de cât se închide Cetatea, ca să putem să primim altfel oaspeții. Este interesant vii într-un șantier să vezi cum se lucrează și să întrebi oare ce va fi acolo, dar mult mai interesant este să vezi un șantier terminat, cu lucrările finalizate.

Sistemul de gestionare a Cetății

După terminarea lucrărilor, va fi pus în aplicare sistemul de gestionare a Cetății. „Gestionarea se referă de la parcări, de la primirea turiștilor, puncte de informare, tot ceea ce trebuie făcut în zona Cetății pentru ca oamenii să se simtă bine.

Vor fi scoase la licitație toate spațiile care pot să treacă în sistemul de administrație privată, pentru alimentație publică, vânzare sau alte scopuri turistice.

„Vrem să pregătim proiectul de prefezabilitate pentru fiecare spațiu. Adică cerințele minimale: de exemplu, pereții trebuie curățați până rămân la nivelul de cărămidă, se dau cu anumite amorse, jos se poate pune scândură dau este interzis ciment. Toate chestiunile de genul acesta vor fi puse în caietul de sarcini. Prin acest studiu de prefezabilitate vom avea și prețul estimativ la ceea ce înseamnă o reparație într-un asemenea spațiu, ca să putem face o licitație cât mai aproape de adevăr.

În urma licitațiilor, spațiile vor fi preluate definitiv, nu doar pentru câțiva ani, a mai precizat primarul. Vor fi stabilite și punctele de vânzare din Cetate și felul în care trebuie să arate acestea.

„Noi trebuie să atragem aici oameni cu bani, care să poată investi. Prea mult s-a investit în Cetate, prea mult efort s-a făcut ca acum să se maculeze totul și să devină un fel de bazar”.

Vedeți declarațiile complete ale primarului Mircea Hava despre acest subiect, dar și despre alte puncte ale administrației din oraș, în Testul de Sinceritate:

YouTube video

FOTO: Cosmin NISTOR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Liviu Bimbea

    marți, 19.02.2013 at 13:12

    Şi cum stăm cu zidurile refăcute recent care se degradează mult prea repede?
    Vezi traseul est de la Poarta a III-a spre biserica Mihai Viteazul.

    • Raul

      miercuri, 20.02.2013 at 10:21

      Ai mare dreptate. Caramizile superioare de pe acea portiune sunt in proportie de ~70-80% distruse. Apa s-a infiltrat, a inghetat si au crapat. Chiar ieri (19.02.2013) o echipa de muncitori curatau caramida crapata (au strans / maturat – cca. o roaba de resturi). Nu e deloc normal. Ar trebui sa ne asteptam ca in 2-3 ani si restul lucrarilor reabilitate cu caramida din acel lot sa se degradeze in acest ritm? Sunt sigur ca exista un termen de garantie, dat de catre producator. Daca acest termen e de doar <5 ani, e jalnic (practic e de "unica folosinta" pentru o cetate).

  2. mihai

    marți, 19.02.2013 at 16:49

    Nu inteleg de ce trebuie izolata catedrala Reintregirii monument de importanta istorica pentru Alba Iulia,nu se gandeste nimeni la 100 de ani de la Marea Unire si la amenajarea unei platforme in fata catedralei pentru 100 000 de patrioti pentru aceasta aniversare in 2018.

  3. Pingback: FOTO: Cetatea Alba Carolina, a ieșit de la „iernat”: Se lucrează la închiderea ”stelei” în zona Catedralei Reîntregirii. Surpări pe traseul de Nord | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax