Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Comuna Roşia de Secaş a câştigat prima etapă a Festivalului „Cultură pentru Cultură” 2014. Ce localităţi se vor mai lupta pentru premiul de 50.000 de lei

Publicat

Comuna Roşia de Secaş este câştigătoarea primei etape a celei de-a IX-a ediţii a Festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”. Pe locul al doilea, juraţii au ales comuna Cergău (30.000 de lei), iar pe locul III s-a clasat Cetatea de Baltă (20.000 de lei). Comuna Roşia de Secaş a câştigat marele premiu de 50.000 lei, iar banii vor fi folosiți pentru reabilitarea căminului cultural din zonă. Aproximativ 120 de oameni din fiecare comună participantă a trecut prin cele trei probe stabilite de organizaori, respectiv spectacol folcloric, gastronomie tradiţională şi meşteşuguri populare.

Duminică, pe Câmpia Libertății din Blaj, cinci comune de pe Valea Târnavelor le-au arătat spectatorilor tradiţiile şi obiceiurile din zonă, dar numai una a câştigat premiul care le va aduce un cămin cultural modernizat.

Ajuns în acest an la cea de-a IX-a ediție, Festivalul-concurs „Cultură pentru Cultură” are ca scop revitalizarea tradițiilor, obiceiurilor și a vieții culturale din mediul rural al județului Alba. În acest an, 24 de echipe artistice din comune din județul Alba vor intra în competiție, în patru etape la care se adaugă etapa finală.

În prima etapă a festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură” au participat cu recitaluri muzicale și dansuri populare echipele artistice din comunele de pe Valea Târnavelor, Roșia de Secaș, Mihalț, Cetatea de Baltă, Cergău și Sâncel.

După concurs, pe scena de pe Câmpia Libertății au fost susținute recitaluri ale Ansamblului Folcloric al Județului Alba, Ansamblului Folcloric „Floare de Colț” din Galda de Jos și interpretele de muzică populară Ina Todoran și Nicoleta Voica.

Următoarea etapă adună comunele din zona Sebeș și va fi organizată la Loman în data de 17 mai, cu ocazia urcării oilor la munte. Aici vor fi prezente echipele din Vințu de Jos, Cîlnic, Săliștea, Pianu, Săsciori și Cut.

Etapa a treia, ce îi va aduce în fața publicului pe artiștii din zona Munților Apuseni, va avea loc în data de 18 mai la Negrileasa, cu ocazia Sărbătorii Narciselor. Vor participa comunele Almașu Mare, Sălciua, Meteș, Poiana Vadului, Albac, Bucium și Ocoliș.

Cea de-a patra etapă zonală, cu echipe din zona Aiud, se va desfășura în data de 6 iulie în zona Tarcău, între localitățile Ponor și Rîmeț, cu comunele Ciugud, Fărău, Livezile, Cricău, Noșlac și Stremț.

Etapa finală va avea loc, ca în fiecare an, în comuna Avram Iancu, pe data de 19 iulie cu ocazia Târgului de fete de pe Muntele Găina. Câștigătorii fiecărei etape vor fi premiați cu sume de bani în valoare totală de 100.000 lei, care vor fi folosite strict pentru reabilitarea căminelor culturale din comune.

La etapa judeţeană, de pe muntele Găina valoarea premiilor va fi tot de 100.000 de lei, respectiv locul I 50.000 de lei, locul II 30.000 de lei şi locul III 20.000 de lei. Astfel că una dintre comunele care au câştigat locul I în cadrul celor patru etape, are şansa să câştige în total 100.000 de lei.

Mai jos puteţi vedea o galerie foto de la prima etapă a celei de -a IX- ediţii a Festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax