Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Concurs de eseuri destinat elevilor, lansări de carte şi expoziţie de artă plastică, la Colocviile de Literatură şi Arte de la Aiud

Publicat

La Aiud a avut loc în acest weekend a XX-a ediţie a Colocviilor de Literatură şi Arte. Evenimentul a cuprins lansări de carte, expoziții de artă plastică, dar şi ediția a V-a a concursului de eseuri pentru elevi „Iacob Buta”. Diana Bâlc de la Colegiul “Titu Maiorescu” din Aiud a primit cel mai important premiu la concurs. La Colocvii au participat artiști și scriitori din țară și din străinătate.

Manifestările au debutat vineri, de la ora 16.00, la Centrul Cultural “Liviu Rebreanu”, cu Concursul de eseuri pentru elevi „Iacob Buta”, ediţia a V-a. Au participat 18 elevi, care au primit din partea organizatorilor diplomă de participare şi cărţi. Diana Bâlc de la Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” este câştigătoarea premiilor “Iacob Buta”, ASTRA şi al Bibliotecii Judeţene “Lucian Blaga” Alba, iar alături de ea au primit distincţii şi Iris Crişan şi Ştefan Horea Nistea, de la acelaşi colegiu, dar şi Adriana Gabriela Aldea, de la Colegiul “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu ASTRA  – Despărţământul “Ovidiu Hulea” Aiud.

De la ora 16.30, la Centrul cultural “Liviu Rebreanu” Aiud au avut loc două lansări de carte, prezentate de Rodica Chira: “Șoaptă de Înger” – Avram Cristea şi “Jurnal de vise” – Anca Sas.

După-masa, de la ora 18.00, participanţii au putut vedea creaţiile de artă plastică semnate Ştefan Balog, în expoziţia “Vise Necenzurate”, la Galeriile Inter-Art Aiud – Muzeul de Artă Contemporană. Zecile de lucrări expuse în lumina palidă a lumânărilor au prezentat o lume care poate fi o variantă a lumii noastre, o lume în care familiarul și naturalul apar transformate, transfigurate straniu și amenințător, o lume a celui care le-a creat. „Visele necenzurate” sunt un fel de metamorfozare a realității și ne pun în situația de a fi lipsiți de acele mecanisme logice prin care să ne putem explica ceea ce vede ochiul nostru. În grotescul visurilor sale necenzurate, artistul prezintă o lume întoarsă pe dos, o lume în care aproape că nu mai poți să găsești logica ordinii firești în artă, o lume a lui.

Lucrările prezentate au reușit să creeze confuzie, astfel că lumea prezentată de el este bizară și uneori străină privitorului. Efectul generat de lucrări și de atmosfera creată fiind cel de frică de viață mai degrabă decât cel de frica de moarte. Stilul poate chiar să fie considerat inclasificabil, el ignorând modelele, compozițiile, figurile ciudate  și surprinzătoare obligând acceptarea grotescului ca artă modernă. (Dorel Lazăr – jurnalist independent)

Sâmbătă, manifestările au continuat la Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, de la ora 17.00, cu lansări de carte: Ioan Hădărig – “Poemul Tăcerii” (Poème du Silence, traducere în limba franceză de Marcela Hădărig, grafica de Ștefan Balog), Ștefan Balog – “Miniaturi de gânduri”, revista “Aiudul Literar” (nr. 38/2013), Nicolae Komives – “Vânătoare luminoasă cu fiare îngenunchiate” (grafica Andor Komives). De asemenea, a fost lansat “Liter Art”, volum editat de Fundaţia Inter-Art, Penitenciarul Aiud, Centrul Cultural “L. Rebreanu” Aiud). Participanţii la acest proiect au fost: Dorel Găina, Casandra Ioan, Patricia Goodrich, Raluca Barb, Silviu Borca, Călin Mărtinaş, Ștefan Tărăbuţă, Ionuţ Crăcană, Wilhelm Adam, Ion Zamecz, Alin Armeanu, Adrian Netotea, Ciprian Sabău, Liviu Tarcău, Andrei Bako, Ștefan Balog, Zoltan Balog, Ioan Hădărig.

De la ora 18.00, a fost deschis Salonul de primăvară Inter-Art, cu participarea artiştilor Dorel Găină (Cluj Napoca), Komives Andor (Cluj Napoca), Andrei Bakó (Aiud), Mihaela Bakó (Aiud), Alexandru Iuga (Aiud), Daniela Stănoiu (Aiud), Claudiu Cordea (Aiud), Cristina Buduşan (Aiud), Elena Cristea (Alba Iulia), Anca Sas (Alba Iulia), Natalia Bardi (Aiud), Ioan Victor Cacovean (Aiud), Sandor Albert (Aiud), Ioan Hădărig (Aiud), Robert Lixandru (Aiud), Rodica Pungea (Aiud), Fogarasi Antonia (Cluj Napoca), Balog Zoltán (Aiud), Ștefan Balog (Aiud), Romulus Buta (Aiud), Cristina Seneşan (Aiud). De asemenea, au fost invitaţi şi de peste hotare, Patrick Cauvin (Haiti), Victoria Cozmolici (Rep.Moldova), Dimitar Velichkov (Bulgaria), Kingsley C. Nwabia (Nigeria).

Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, Fundaţia Inter-Art Aiud, Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba, Primăria şi Consiliul Local Aiud şi Asociaţia “Echanges & Partage” Franţa.

Vă prezentăm o galerie foto din timpul evenimentelor:

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax