Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Concursul culinar „Lingura de Aur” și-a desemnat CÂȘTIGĂTORII. Rețete tradiționale românești, promovate de elevi

Publicat

După aproape 4 ani de la prima ediție, proiectul „Astăzi elev, mâine masterchef” a „renăscut din cenușă”, grație unui grup de elevi determinați de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”. Sub titulatura „Bucătarii Marțieni” și având-o ca lider pe Andreea Alexandra Belei, echipa celor cinci liceeni de clasa a XI-a, din care au mai făcut parte Alexandra Teodora Popa, Ioana Paraschiva Crișan, Denis Ștefan Dan și Raul Claudiu Bârlog, a organizat vineri, 10 mai, Concursul culinar „Lingura de Aur”, desfășurat la baza de practică a colegiului. Le-au fost aproape profesorul Anca Moghiroiu și alte cadre didactice de specialitate.

„Astăzi elev, mâine masterchef” este un proiect de orientare în carieră destinat liceenilor din județul Alba interesați de domeniul alimentației publice (specializările bucătar și ospătar), având în același timp și o componentă culturală prin desfășurarea unui concurs culinar cu preparate tradiționale românești. La finalul proiectului va fi realizată o broșură cu preparatele pregătite de finaliștii concursului, ce va fi distribuită în restaurantele din Alba în scopul promovării rețetelor tradiționale ale bucătăriei românești în dauna mâncării de tip fastfood.

Concursul culinar „Lingura de Aur” a avut un scop ambițios, de a redescoperi și promova rețete tradiționale ale bucătăriei românești, dar și de a promova talentul și performanța actualilor elevi, viitori bucătari. La concurs s-au înscris, în etapa semifinală, un număr de 15 echipe formate din câte doi elevi de la liceele de specialitate din județul Alba, iar în finală au acces 7 echipe, reprezentând Liceul Tehnologic Sebeș, Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia.

Însoțiți de cadrele didactice, elevii au ajuns vineri dimineața la baza de practică a Colegiului Economic pentru a pregăti proba de gătit. La ora 10 s-a dat startul probei, iar echipele au început să gatească preparate tradiționale, câte 5 porții din fiecare preparat, incluzând cele pentru juriu. Gătitul a durat 3 ore, așa că la orele 13 echipele au început să își prezinte preparatele în fața unui exigent juriu format din Chef Toma, Chef Giovanni Buzgure, Cosmin Matieș, Mihaela Besoiu, Mariana Hening și Ana Maria Lihet.

După degustarea preparatelor și discutarea acestora cu concurenții, juriul a deliberat:

  • Trofeul „Lingura de Aur”, ediția 2019, a fost câștigat de Magda Stan și Andreea Bite de la Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni cu preparatul “ciorbă moțească de cartofi”.
  • Premiul I a revenit echipei Mihaela Matei – Simona Negrea de la Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni cu „balmoș moțesc”.
  • Premiul II a fost obținut de Larisa Cristea și Ionuț Mahara Fihes cu “ciorbă cu carne de pui și roșii”.
  • Premiul al III-lea a mers spre Andreea Toma și Leonardo Vlaic – “tocană cu carne de pui”, ambele echipe ale Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia.

Juriul a mai acordat Mențiunea I elevilor Răzvan Viorel Cândea și Adriana Negrea, de la Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni, pentru preparatul “plăcinte moțești cu brânză”, Mențiunea a II-a pentru Carmen Neagă și Anamaria Ștefan de la Liceul Tehnologic Sebeș pentru “clătite cu brânză sărată de vaci”, dar și un premiu de participare elevilor Răzvan Bogdan și Mihaela Ștefan de la Liceul Tehnologic Sebeș pentru preparatul “tochitură”. Echipele participante au fost premiate cu diplome, medalii, trofee și ustensile de bucătărie.

Rezultatul așteptat în urma concursului „Lingura de Aur” ar fi ca un număr cât mai mare din cei 14 elevi finaliști să fie observați de firmele de profil și inserați pe piața muncii. De asemenea, se urmărește readucerea la viață, în rândul tinerilor și nu numai, a bucătăriei românești, iar proiectul contribuie, cu siguranță, la brand-ul culinar al unui județ în care turiștii trebuie să poată să se delecteze cu bucate tradiționale locale.

Prin acest proiect, finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin programul YouthBank, se dorește perpetuarea acestei competiții culinare și transformarea ei, de ce nu, într-una regională în viitor, pentru că răspunde unei necesități stringente, are un impact puternic mobilizator în rândul elevilor, le susține performanței și ajută la dezvoltarea competențelor de organizare de evenimente.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT rutier la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit în sensul giratoriu, pe Bulevardul Revoluției

Publicat

Un accident rutier a avut loc vineri, în jurul orei 17.40, în sensul giratoriu aflat la intersecția dintre Bulevardul Revoluției 1989 și strada Toporașilor din Alba Iulia.   Din primele informații de la fața locului, în incident au fost implicate două automobile, o Dacia și un automobil marca Skoda.   Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare cu trei etaje și 150 de locuri, în cartierul Cetate din Alba Iulia. Proiectul a intrat în dezbatere publică

Publicat

parcare

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică documentația pentru construirea unei clădiri ce va servi drept spațiu de parcare cu parter și trei etaje pe strada Arnsberg. Prin acest proiect, administrația locală vrea să asigure 150 de locuri de parcare noi, în regim supraetajat. Pe terenul propus spre reglementare există la momentul actual un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: COD GALBEN de FURTUNĂ în ALBA. Averse, descărcări electrice, grindină și vânt puternic. Localități vizate

Publicat

furtuna

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de furtună, vineri după-amiază. UPDATE: Până la ora 18.00 sunt vizate localitățile: Blaj, Jidvei, Valea Lungă, Cetatea de Baltă, Sâncel, Șpring, Bucerdea Grânoasă, Cergău, Roșia de Secaș, Ohaba, Cenade, Doștat. Până la ora 16.30, sunt vizate localitățile Aiud, Teiuș, Baia de Arieș, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „În zorii dictatorilor”, spectacol de teatru inedit, despre istoria cenzurii și a terorii, prezentat de liceeni din Aiud

Publicat

Istoria ca fluviu al memoriei, o memorie încărcată de simboluri ale terorii a fost adusă în prezent în cadrul spectacolului de teatru „În zorii dictatorilor” , desfășurat în perioada 15-17 iulie la Aiud. Zece elevi ai Colegiului Național ”Titu Maiorescu” Aiud, alături de colegii lor din Hida, județul Sălaj și de actori și muzicieni profesioniști […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate