Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Concursul culinar „Lingura de Aur” și-a desemnat CÂȘTIGĂTORII. Rețete tradiționale românești, promovate de elevi

Publicat


După aproape 4 ani de la prima ediție, proiectul „Astăzi elev, mâine masterchef” a „renăscut din cenușă”, grație unui grup de elevi determinați de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”. Sub titulatura „Bucătarii Marțieni” și având-o ca lider pe Andreea Alexandra Belei, echipa celor cinci liceeni de clasa a XI-a, din care au mai făcut parte Alexandra Teodora Popa, Ioana Paraschiva Crișan, Denis Ștefan Dan și Raul Claudiu Bârlog, a organizat vineri, 10 mai, Concursul culinar „Lingura de Aur”, desfășurat la baza de practică a colegiului. Le-au fost aproape profesorul Anca Moghiroiu și alte cadre didactice de specialitate.

„Astăzi elev, mâine masterchef” este un proiect de orientare în carieră destinat liceenilor din județul Alba interesați de domeniul alimentației publice (specializările bucătar și ospătar), având în același timp și o componentă culturală prin desfășurarea unui concurs culinar cu preparate tradiționale românești. La finalul proiectului va fi realizată o broșură cu preparatele pregătite de finaliștii concursului, ce va fi distribuită în restaurantele din Alba în scopul promovării rețetelor tradiționale ale bucătăriei românești în dauna mâncării de tip fastfood.

Concursul culinar „Lingura de Aur” a avut un scop ambițios, de a redescoperi și promova rețete tradiționale ale bucătăriei românești, dar și de a promova talentul și performanța actualilor elevi, viitori bucătari. La concurs s-au înscris, în etapa semifinală, un număr de 15 echipe formate din câte doi elevi de la liceele de specialitate din județul Alba, iar în finală au acces 7 echipe, reprezentând Liceul Tehnologic Sebeș, Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia.

Însoțiți de cadrele didactice, elevii au ajuns vineri dimineața la baza de practică a Colegiului Economic pentru a pregăti proba de gătit. La ora 10 s-a dat startul probei, iar echipele au început să gatească preparate tradiționale, câte 5 porții din fiecare preparat, incluzând cele pentru juriu. Gătitul a durat 3 ore, așa că la orele 13 echipele au început să își prezinte preparatele în fața unui exigent juriu format din Chef Toma, Chef Giovanni Buzgure, Cosmin Matieș, Mihaela Besoiu, Mariana Hening și Ana Maria Lihet.

După degustarea preparatelor și discutarea acestora cu concurenții, juriul a deliberat:

  • Trofeul „Lingura de Aur”, ediția 2019, a fost câștigat de Magda Stan și Andreea Bite de la Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni cu preparatul “ciorbă moțească de cartofi”.
  • Premiul I a revenit echipei Mihaela Matei – Simona Negrea de la Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni cu „balmoș moțesc”.
  • Premiul II a fost obținut de Larisa Cristea și Ionuț Mahara Fihes cu “ciorbă cu carne de pui și roșii”.
  • Premiul al III-lea a mers spre Andreea Toma și Leonardo Vlaic – “tocană cu carne de pui”, ambele echipe ale Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia.

Juriul a mai acordat Mențiunea I elevilor Răzvan Viorel Cândea și Adriana Negrea, de la Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni, pentru preparatul “plăcinte moțești cu brânză”, Mențiunea a II-a pentru Carmen Neagă și Anamaria Ștefan de la Liceul Tehnologic Sebeș pentru “clătite cu brânză sărată de vaci”, dar și un premiu de participare elevilor Răzvan Bogdan și Mihaela Ștefan de la Liceul Tehnologic Sebeș pentru preparatul “tochitură”. Echipele participante au fost premiate cu diplome, medalii, trofee și ustensile de bucătărie.

Rezultatul așteptat în urma concursului „Lingura de Aur” ar fi ca un număr cât mai mare din cei 14 elevi finaliști să fie observați de firmele de profil și inserați pe piața muncii. De asemenea, se urmărește readucerea la viață, în rândul tinerilor și nu numai, a bucătăriei românești, iar proiectul contribuie, cu siguranță, la brand-ul culinar al unui județ în care turiștii trebuie să poată să se delecteze cu bucate tradiționale locale.

Prin acest proiect, finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin programul YouthBank, se dorește perpetuarea acestei competiții culinare și transformarea ei, de ce nu, într-una regională în viitor, pentru că răspunde unei necesități stringente, are un impact puternic mobilizator în rândul elevilor, le susține performanței și ajută la dezvoltarea competențelor de organizare de evenimente.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

BLAJ

Peste 140.000 lei și 750 euro, donați, de vineri până luni, pentru achiziționarea de echipamente medicale la Spitalul din Blaj

Publicat

În ultimele trei zile au fost donați peste 140.000 lei și 750 euro pentru Spitalul din Blaj. În prima zi a campaniei au fost donați aproape 100.000 lei. În total, suma strânsă se apropie de 300.000 lei. „Le mulțumim mult blăjenilor care au îmbrățișat, fără rezerve, campania de donații pentru Spitalul Blaj, propus ca spital […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cad soldații din ”Armata Albă”: Peste 280 de cadre medicale din România, INFECTATE cu noul coronavirus. Situația pe județe

Publicat

coronavirus

Conform raportărilor către Institutului Național de Sănătate Publică din teritoriu, în prezent, în țara noastră au fost înregistrate un număr 285 cadre medicale infectate cu noul corinavirus, respectiv 91 de medici, 90 de asistenți medicali, 26 de infirmiere, 8 îngrijitoare și 70 de persoane – personal auxiliar. Citește și OFICIAL, 30 martie: 1952 îmbolnăviri cu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Parchetele din Alba suspendă activitatea cu publicul. Documentele, transmise exclusiv prin e-mail și fax

Publicat

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și unitățile de parchet din județul Alba suspendă activitatea cu publicul până la încetarea stării de urgență, au transmis reprezentanții instituției. Toate documentele vor putea fi transmise exclusiv prin e-mail și fax. „Raportat la situaţia creată prin instituirea stării de urgenţă în baza Decretului nr. 195/16.03.2020 al Preşedintelui României, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Alte două decese cauzate de coronavirus, în România. Numărul cazurilor ajunge la 46

Publicat

coronavirus

Au fost înregistrate  încă 2 decese din cauza noului coronavirus în România. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul victimelor urcă la 46. Caz 45. Bărbat, 57 de ani, jud. Timiș. În data de 27.03.2020 s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 care au fost testate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara. Rezultatul testării din data […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate