Aiud
FOTO: Condiții mizerabile pentru pacienții Covid-19 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud. Mărturia unui pacient
Un bărbat din Alba care susține că este internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud a mediatizat imagini din interiorul unității și scoate în evidență condițiile mizerabile din spațiul de internare. Dacă la exterior s-au început lucrări de reabilitare a clădirii, în saloanele spitalului condițiile în care sunt tratați pacienții sunt mizerabile.
Pereți murdari și scorojiți sau pătați de umezeală, geamuri sparte, mult praf, fără apă caldă, iar clădirea este plină de paianjeni. ” Veți zice că spitalul e în renovare…, eu sunt de acord, dar mizeria și păienjenisul cu musculițe care se văd în pozele din baie nu e rezultatul învechirii spitalului, ci a lipsei de interes” spune pacientul.
În același timp, reprezentanții unității se laudă că au finalizat o serie de modernizări, în cadrul unui proiect de 8,7 milioane lei și explică faptul că activitatea spitalului se desfășoară în clădiri care înregistrează un grad avansat de uzură ca urmare a vechimii și exploatării.
Ce spune pacientul care susține că a fost internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud
”Mă întreabă unul și altul cum mă simt… Cu toate că sunt într-un așa zis spital în Aiud (fostul sanatoriu tbc) cu sars-cov2, fizic nu mă simt așa rău, cât psihic.
Lipsa gustului și mirosului și tusea rară nu egalează nici pe departe cât de contrariat și bulversat sunt cu privire la condițiile din acest penitenciar.
Stăm de 4 zile făra apă caldă, în condiții de praf și păianjeni la baie, cu pereți murdari și scorojiți, nu avem un cuier unde să agățăm un prosop sau haina cu care am venit de acasă…
Am terminat sticlă de apă minerală pe care am adus-o de acasă și mi-am dat seama că nu avem apă la un dozator să bem.
Nu toți bem apă plata de la chiuvetă(sunt obișnuit cu apă carbogazoasă, nu că e rea apă de la rețea), dar să zicem că în ultima instanță nu avem ce face și vom bea, dar nici măcar nu există pahare de unică folosință.
Dulăpioarele cu masă sunt mizere, am pus ieri mâna pe o margine de dulap să îl mut puțin și mi-am dat seama că am atins ceva unsuros și cleios, asta pe lângă că ele au rugină peste tot.
Nu știu ce să spun, mulți ați zice că spun degeaba, că doar trăim în România… Dar de când această blestemată sintagmă a ajuns să mă facă să plătesc cuminte de ani buni, aproape jumate din salar degeaba?
Și sunt lucruri și mai răscolitoare care am să le spun și care tocmai le-am pățit cu privire la tratamentul medicamentos pe care îl primesc și cu privire la drepturile mele că cetățean, dar nu am dispoziția acum să le scriu.
Nu că mi-i frică, că nu m-am prea temut să spun lucrurilor pe nume și în general am fost un om cu sânge rece, dar chiar nu am cui să le spun.
Oamenii sunt foarte temători și obedienți din cauza asta. Ideea este că se face abuz greoi cu privire la cetățeni și noi ne complacem și tăcem. Și nu am vrut să va frapez și să va contrariez chiar de tot într-o singură seară…. Sănătate la toți
UPDATE 1: pozele făcute sunt din salon și de la baie. În poze nu pot surprinde suită pentru orchestra de picamăre și barosuri ce începe să ne „încânte” la fix 7 jumate și nici că apă nu e caldă.
Veți zice că spitalul e în renovare…, eu sunt de acord, dar mizeria și păienjenisul cu musculițe care se văd în pozele din baie nu e rezultatul învechirii spitalului, ci a lipsei de interes.
Că nu e greu să ștergi pânzele păianjenului, praful și să dai cu mătura sau să pui un cuier și un dulap pt bagaje . Personalul medical de asistente e foarte drăguț și își face treaba în schimb…
Eu nu am crescut în lux, nu am așa problemă cu astea, dar lipsa apei calde mă revoltă extrem de mult, pentru că e un drept garantat prin constituție chiar și unui deținut, să nu mai spun nouă celor care contribuim de zeci de ani unii la sănătate..
UPDATE 2: am plecat din spital astăzi și în seară asta, de câteva minute , am aflat că pacienții au primit apă caldă și toți au făcut un binemeritat duș….
Sună bine, dar din păcate e trist că unii trebuie să fie vorbiți în spațiul public că să considere și ei că apă caldă este ceva vital și primordial într-un spital..”
Vopsit frumos la exterior, mizerabil în interior
Reacția conducerii spitalulului din Aiud
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud se află sub autoritatea Consiliului Județean Alba. Conducerea spitalului a postat pe pagina de facebook un comunicat prin care anunță că în prezent la clădirea unității medicale se desfășoară lucrări ample de reabilitare. Lucrările au început la fațade și se vor termina la interior, în postare fiind prezentate chiar și imagini cu fațadele frumos zugravite.
”Suntem conștienți că orice lucrări de reabilitare, indiferent de natura și complexitatea lor, creează, implicit, un disconfort pacienților, cărora, cu această ocazie, le mulțumim pentru înțelegere și îi asigurăm că scopul este unul comun, spre binele tuturor
Lucrările se desfășoară cu respectarea tuturor măsurilor de protecție în actualul context epidemiologic”, au scris reprezentanții spitalului, pe rețeaua de socializare.
Lucrările cu o valoare totală de 8.713.868,46 lei (din care 5.500.098,73 finanțare nerambursabilă și 3.213.769,73 lei cofinanțare Consiliul Județean Alba) au început în martie 2020 și au termen de finalizare 12 luni.
Lucrările constau în izolarea termica a fațadei – atât parte opacă, cât și parte vitrată (tâmplărie PVC ), termoizolarea planșeului peste ultimul nivel în zona șarpantei, termo-hidroizolarea pereților aferenți demisolului, înlocuirea acoperișului, reabilitarea instalației de distribuție apă caldă menajeră, montare de panouri solare, sistem de recirculare apă caldă, reabilitarea instalației de încălzire cu corpuri statice, reabilitarea instalației electrice de iluminat, inclusiv a circuitelor, aparatajelor și a protecțiilor aferente, chiar și a paratrăsnetului.
Nu în ultimul rând, prevederea unui sistem de iluminat de securitate, modernizarea instalației de canalizare pluvială și reabilitarea instalației de hidranți interiori pentru incendiu, precum și realizarea unei instalații de detecție, semnalizare și avertizare incendiu, respectiv dotare cu lift exterior pentru pacienți.” se mai arată în postarea de pe pagina de facebook a spitalului.
Spitalul de Pneumoftiziolofgie Aiud, unitate medicală subordonată Consiliului Județean Alba, a tratat, în 2019, în regim de spitalizare continuă și de zi 2.340 de cazuri, iar în cadrul ambulatoriului de pneumologie și în cadrul Dispensarului TBC au fost acordate 5.637 de consultații medicale de specialitate.
În aprilie 2020 spitalul a fost desemnat, prin ordin de ministru, unitate medicală care asigură asistență pacienților diagnosticați cu SARS-CoV-2 și a intrat, astfel, în prima linie în lupta împotriva COVID-19. Până în prezent, au primit îngrijiri medicale de specialitate 365 de pacienți pozitivi, dintre aceștia 34 fiind transferați la alte spitale.
În prezent, în unitatea medicală se află internați 28 de pacienți pozitivi cu COVID-19. Conducerea anunță că Spitalul își va crește capacitatea în următoarea perioadă cu încă 20 de paturi.
sursă foto: Facebook
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
kretz
sâmbătă, 10.10.2020 at 15:16
parca aici era una dintre cele mai bune primarite din ţară, realeasă cu brio (se pare ca din fericire n-au trecut prea multi aiudeni prin acest aşa-zis spital in fapt penitenciar comunist e corect spus) si care acum vreo jumate de an se lauda peste tot cu ce masuri istete a luat in lupta cu virusul
Călin Lazăr Mara
sâmbătă, 10.10.2020 at 16:31
Eu am scris postarea preluată de dumneavoastra, alba24.ro. Ce vreau sa spun este ca nu-mi vine sa cred cat de superficiali si ipocriți pot fi cei din conducere ca urmăresc a muta privirile de pe adevarata cauza si problema pe lucrările de reabilitare care se desfășoară. A furniza apa caldă și a face curățenie în incinta unde sunt tratați pacienții nu tine si nu interferează cu lucrările de reabilitare a celeilalte aripi a clădirii, iertati-mă.