Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Creșă modernă în locul unei foste centrale termice, la Sebeș. Cum va arăta și care este valoarea investiției

Publicat

O fostă centrală termică aflată în cartierul Aleea Parc din municipiul Sebeș urmează să fie transformată într-o creșă modernă, printr-o investiție de peste 2,9 milioane de lei. 

Primăria Sebeș a lansat luni, 20 decembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor la obiectivul de investiții „Transformare imobil fostă centrală termică Aleea Parc – Municipiul Sebeș în Creșă” din cadrul proiectului „Investitii pentru îmbunătățirea calității vietii în Municipiul Sebeș”.

Valoarea totală estimată este de 2.979.945,52 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, obiectivul de investiții este situat în cartierul Aleea Parc din municipiul Sebeș. Cartierul este unul ocupat preponderent cu imobile de locuințe colective, fiind o zonă predominant rezidențială.

Clădirea centralei termice, construită în anii 80, nu a mai fost utilizată în ultimul timp (ultimii circa 20 de ani), degradându-se în timp. În prezent, clădirea prezintă o imagine de clădire abandonată și dezafectată în timp de fenomenele meteorologice.

Datorită distrugerii sistemelor de scurgere a apelor pluviale, clădirea a suferit degradări în urma infiltrațiilor de apă pe pereți și planșee.

Hala centralei termice are dimensiunile de 15 x 30,5 metri. Clădirea are regimul de înălțime parter cu structura în cadre din beton armat, formate din stâlpi prefabricați și grinzi transversale prefabricate. De asemenea, planșeul este realizat din elemente prefabricate de acoperiș. Suprafața construită este de 458 mp, închiderile fiind realizate din zidărie de cărămidă.

Alăturate centralei (despărțite cu rost), având secțiunea de 2 x 2 metri și înălțimea de 25 de metri, coșurile de fum au structura din zidărie de cărămidă cu sâmburi și centuri din beton armat.

Se propune realizarea unei clădiri P + Etaj în interiorul clădirii centralei termice, urmărind etapele:

  • demolarea turnurilor de evacuare a gazelor arse ale fostei centrale termice
  • realizarea unui zid portant perimetral din zidărie BCA de 25 cm
  • realizarea unei structuri de rezistență suplimentare alcătuită din zidărie portantă și stâlpișori din beton armat
  • realizarea unui planșeu intermediar din beton peste parter
  • realizarea unei structuri de grinzi și centuri peste etaj
  • clădirea se va separa de postul trafo existent prin intermediul unor pereți de beton cu grosimea de 25 cm cu armare dublă, pentru a proteja creșa de un eventual accident tehnologic

 

Creșa urmează să fie amplasată la parter și etaj și va avea următoarea distribuție a spațiilor:

  • Accesul în creșă se va face pe latura nordică prin intermediul unui intrând de tip hol (decupaj din volumul clădirii) acoperit. Acest hol de intrare va permite accesul la vestiarul de primire și filtrare a copiilor
  • Administrația (secretariat, director) este amplasată la etaj
  • Vestiarul de primire (filtru) are rolul de a asigura examinarea medicală și epidemiologică a copiilor. Acesta are legătură directă cu camera de izolare cu grup sanitar și cu cabinetul medical. Camera de izolare este amplasată în apropierea camerelor de dormit, iar pentru situații de contaminare a fost creată o ușă cu ieșire direct în exterior pentru a evita contaminarea celorlalți copii
  • Cabinetul medical este accesibil direct din spațiul de primire (filtru) unde există o legătură și cu spațiul de izolare. În caz de nevoie, acest spațiu de izolare este prevăzut cu ieșire direct afară.

  • Dormitoarele create sunt încăperi cu funcțiuni liniștite și posibilități de supraveghere. Mobilierul dormitoarelor trebuie să satisfacă în principal necesitatea de odihnă, de depozitare a lucrurilor intime și cele de întreținere corporală
  • Creșa va număra un total de 24 de copii, fiind create astfel 4 corpuri WC, 3 băițe, 4 olițe și 4 spălătoare
  • Spațiul destinat regrupării copiilor este propus pentru a asigura regruparea preșcolarilor înainte de a urca în zona de activități de la etaj, sau pentru servirea mesei, în cazul copiilor nou-născuți

  • Spațiul de joacă este o sală multifuncțională unde se dezvoltă mai multe activități ale copilului (luat masa, joacă, desen, povești, etc.). Sala beneficiază de o flexibilitate sporită și de posibilități de compartimentare – spațiile de grupă se pot separa față de spațiul activităților și cel multifuncțional prin închiderea ușilor armonice prevăzute. Într-una din alveole se va crea un spațiu unde copiii iau masa, iar aceasta va fi în apropierea unei terase acoperite. Încăperea va avea o serie de plante și zone înierbate, aceasta fiind singurul spațiu verde aferent creșei. Acest spațiu va fi dotat cu iluminatoare tip trape de ventilație, astfel încât în momentul în care trapele sunt retrase, spațiul multifuncțional să fie în aer liber.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax