Eveniment
FOTO: Cum arăta unul dintre cele mai cunoscute bulevarde din Alba Iulia, în timpul comunismului. Imagini rare de arhivă
Cum arăta unul dintre cele mai cunoscute bulevarde din Alba Iulia, în timpul comunismului, este o întrebare la răspundem cu câteva fotografii rare, de arhivă.
Este vorba despre Bulevardul Transilvaniei, ușor de recunoscut, chiar dacă între timp, între blocuri și pe partea de fațade au apărut multe clădiri.
Imaginile se află în arhiva Memoria Urbis Alba Iulia. În ele se poate observa celebrul bloc Loto Prono, cum era denumit din cauza literelor mari de pe acoperiș,
De asemenea, se pot observa liniile drepte în care erau construite trotuarele și spațiile verzi și aliniamentul clădirilor pe toată lungimea lui.
De remarcat zona îndepărtată de unde lipsește biserica ortodoxă Pogorârea Sfântului Duh, construită ulteor și dealurile pe atunci fără case, plantate cu viță de vie.
Practic, acolo se termina orașul: lipseau cartierele de case apărute în special după 1989.
Vezi pe același subiect și: Fotografie rară cu Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia în 1977. Blocurile turn erau în construcție. Unde se ”termina” orașul
”Procesul accelerat de industrializare a presupus şi o urbanizare intensă. În consecinţă, aspectul oraşului s-a schimbat, construcţia emblematică fiind blocul de locuinţe, multiplicat în zeci şi sute de exemplare, în mai multe cartiere.
Micile apartamente erau foarte asemănătoare în interior, iar în exterior clădirile erau înşiruite într-o ordonare uniformă, ce corespundea perfect esteticii şi simbolisticii comuniste.
Cartierele de blocuri „Cetate”, „Ampoi” şi „Tolstoi” au fost toate construite după anul 1965, autorităţile locale mândrindu-se cu ele…” au transmis cei de la Memoria Urbis.
O altă fotografie foarte rară a fost postată în urmă cu mai mult timp pe Facebook de administratorii grupului “Descoperă Alba Iulia”.
În primul plan sunt doi copii care se joacă, iar în planul al doilea se poate observa clădirea cinematografului Dacia și blocul cu zece etaje de lângă el, aflate atunci în construcție.
Surse foto: Memoria Urbis, Descoperă Alba Iulia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News