Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cum va arăta parcul central din Câmpeni, după o investiție de modernizare, de peste 1 milion de euro

Publicat

Centrul civic din orașul Câmpeni se află în prezent într-un amplu proces de reconstrucție și optimizare. Printr-o investiție de peste 1 milion de euro se urmărește reabilitarea întregii piețe, spațiu care va cuprinde, printre altele, o zonă de adunare publică, un loc de joacă pentru copii, o zonă cu obiecte pentru fitness în aer liber, scuar urban și bazine cu apă. 

De asemenea, accesul în spațiul Pieței Avram Iancu va fi limitat, prin amplasarea unor stâlpișori mobili, pentru a oferi posibilitatea de aprovizionare ocazională în mod controlat.

Reconstrucția parcului din centrul orașului Câmpeni a început la finalul anului 2019. „Este un proiect gândit și conceput pentru copii, adulți și vârstnici, pentru ca fiecare categorie de vârstă să găsească diferite întrebuințări. Vom amenaja spații verzi, vor fi instalate aparate de fitness, aparate moderne de joacă pt.copii, se vor planta copaci, plante, flori, va fi un parc modern în care ne vom relaxa, distra și juca.

Valoarea totală a lucrărilor este de 4.768.674 de lei, a transmis primarul, la sfârșitul lunii octombrie 2019, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Propunerea de reabilitare și optimizare funcțional – estetică a centrului civic din orașul Câmpeni prevede, printre altele, refacerea tramei stradale, construcția unui loc de joacă pentru copii, a unei zone de fitness pentru adulți, construcția unei toalete publice , amplasarea de obiecte de artă urbană și refacerea spațiilor verzi.

Proiectul prevede menținerea perimetrul pietonal ca atare, prin amplasarea de stâlpi retractabili (cu mecanism de coborâre/ridicare dirijată), poziționați în cele trei puncte de intrare cu posibilitate de acces auto.

Poziționarea stâlpilor retractabili se va face ținându-se cont de necesitatea de acces ocazional în zonă cu mijloace auto (diferite evenimente publice, aprovizionare, riverani).

Modernizarea tramei stradale

În propunerea de reabilitare a centrului civic al orașului Câmpeni s-a prevăzut refacerea întregii trame stradale în perimetrul luat în studiu, respectiv înlocuirea și diversificarea tuturor suprafețelor de uzură, atât pentru trafic pietonal cât și pentru trafic mixt (pietonal și auto). Conform notei de calcul a suprafețelor, din totalul spațiului luat în studiu, de 9.760 mp, suprafețele pavate reprezintă cca. 70%, respectiv 7.140 mp.

În principal, se propun cinci categorii de materiale de acoperire pentru toate suprafețele de trafic: piatră cubică (10 x 10 cm) din andezit vernil (2.300 mp); piatră cubică (10 x 10 cm) din marmură (110 mp); lespezi de piatră naturală, din andezit fiamat (3.990 mp); asfalt turnat (170 mp); tartan plăci (50 x 50 cm), verde închis și bordo (580 mp).

Suprafețele pentru locul de joacă al copiilor și cea destinată amplasării aparatelor de fitness se propune să fie acoperite cu tartan, respectiv granule de cauciuc reciclat, vopsit cu pigmenți durabili. Pentru parcarea propusă pe partea de V a sitului, se propune asfaltarea acesteia cu covor asfaltic și marcarea locurilor de parcare cu vopsea reflectorizantă.

Elemente de vegetație

„Pentru atingerea scopului propus în tema de proiectare, respectiv reabilitarea și optimizarea funcțional-estetică a centrului civic din orașul Câmpeni, unul dintre principalele aspecte avute în vedere a fost schimbarea vegetației, prin propunerea unor variante vegetale adaptate climei locale, și cu aspect estetic deosebit – în ceea ce privește arborii, arbuștii și vegetația floricolă.

Ca elemente păstrate din vegetația existentă, se menționează exemplarul de platan (Platanus hybrida) de lângă Casa de Cultură, și patru exemplare de molid argintiu (Picea pungens „Glauca”) situate în stratul de vegetație situat la V de clădirea Primăriei, care se află într-o condiție bună. Toate celelalte elemente de vegetație existente în spațiul studiat vor fi extrase, majoritatea fiind exemplare de tuia cu grade diferite de uzură și degarnisire; câteva exemplare de brad alb a căror înălțime concurează deja cu clădirea Primăriei, și exemplarele de ulm ce încadrează scuarul”, se precizează în propunerea de reabilitare.

De asemenea, se propune renunțarea la toate gardurile vii plantate la ora actuală, acestea aflându-se de asemenea în diferite grade de deteriorare sau îmbătrânire.

Vegetația nou propusă vine să completeze imaginea nouă, modernă, imprimată centrului civic prin proiectul de față. Au fost introduse specii ornamentale care decorează prin diferite elemente, de exemplu:

  • frunziș decorativ (Aucuba japonica, Mahonia aquifolium);
  • fructe (Koelreuteria paniculata, Sorbus aucuparia, Mahonia aquifolium);
  • ritidom decorativ (Betula utilis „Jaquemontii”);
  • flori (Hydrangea macrophylla, Paeonia lactiflora, Rosa sp., Viburnum opulus, Wisteria sinesis);
  • port deosebit (Carpinus betulus „Fastigiata”, Quercus robur „Fastigiata”, Abies lasiocarpa „Arizonica”, Jasminum nudiflorum, Viburnum rhytidophyllum).

Per total, lista de material săditor cuprinde:

  •  9 specii de arbori foioși și rășinoși, în total 110 buc.;
  • 10 specii de arbuști, în total 238 buc.;
  • 2 specii de garduri vii (Ligustrum ovalifolium 1.900 buc, Buxus semp. 350 buc.);
  • o specie volubilă (Wisteria sinensis, 11 buc.);
  • o specie floriferă perenă (Paeonia lactiflora, 75 buc.);
  • o specie tapisantă, perenă (Pachysandra terminalis, 450 buc.);
  • specii floricole bulboase (lalele, narcise, ghiocei ș.a., peste 1.500 bulbi);
  • răsaduri de specii floricole anuale, pentru straturi și jardiniere.

Scuarul de vegetație

În vederea asigurării unui cadru adecvat pentru odihna temporară în noul centru civic, s-a propus amenajarea scuarului vechi, prin transformarea și modernizarea acestuia, atât în ceea ce privește aspectul general, vegetația, cât și referitor la dotări.

„Astfel, a fost conceput un sistem de alei sinuoase, care conduc spre locuri de odihnă pe bănci (7 buc.), protejate de elemente de vegetație. Scuarul include și o piațetă în care se află central plantat un brad, pentru oferirea de cadouri în perioada Crăciunului. Aleile realizate din piatră cubică se încadrează armonios cu vegetația, alături de corpurile de iluminat și celelalte elemente de mobilier urban, care vin să completeze imaginea de ansamblu ca fiind una modernă, adecvată unui centru civic urban.

Scuarul va putea fi vizitat atât din spațiul central al pieței, cât și din zonele laterale, având trei puncte de acces principale. Alternativ, din spațiul acestui scuar se poate ajunge la locul de joacă al copiilor sau în zona cu aparate de fitness”, se mai precizează în proiect.


Locul de joacă pentru copii

În cadrul propunerii de modernizare a centrului civic din Câmpeni, se recomandă și schimbarea întregului spațiu de joacă al copiilor. Locul de joacă propus păstrează aproximativ vechiul amplasament, însă forma este neregulată, anvergura este mai generoasă, iar pavarea cu plăci de tartan bicolore aranjate în diferite modele va imprima un caracter ludic, vesel întregului spațiu, oferindu-le copiilor un mediu plăcut, prietenos, atractiv.

Întregul loc de joacă este încadrat față de suprafața carosabilă cu gard viu, recomandându-se dublarea acestuia cu un gard din plasă sudată. Aliniamentul de arbori oferă spațiului umbra necesară pe timpul verii.

Zona pentru fitness

Pentru a răspunde nevoilor de mișcare controlată în aer liber a cetățenilor din Câmpeni, a fost conceput un spațiu dedicat în mod special acestor activități.

Aparatele de fitness moderne, rezistente, ergonomice, concepute pentru a fi utilizate în aer liber, oferă posibilitatea de efectuare a unor categorii de mișcări care solicită organismul la un efort controlat, pe grupe specifice de mușchi.

„Utilizarea regulată, în mod alternativ, a acestor aparate, poate ajuta omul de astăzi – predispus adesea la inactivitate fizică – la menținerea unei stări de sănătate adecvate, aspect benefic pentru starea sa de bine și confort, atât fizic, cât și psihic.

Localizarea zonei cu aparate pentru fitness este lângă locul de joacă al copiilor, ceea ce poate ajuta părinții ca, în timp ce copii lor se joacă, ei să efectueze mișcări fizice, ca o alternativă pentru odihna activă.

Spațiul include și o cișmea cu apă potabilă, pentru a încuraja de asemenea consumul de lichide, recomandat în astfel de situații”, se precizează în propunerea de reabilitare. 

Toaleta publică

Potrivit proiectului, necesitatea amplasării unei toalete publice în spațiul unui centru civic este evidentă. A fost propusă o toaletă modernă, sub forma unui corp de construcție semi-îngropat, inclus într-un grup de vegetație arbustivă, care are o învelitoare de tip acoperiș înverzit. Toate acestea îi vor oferi toaletei publice un caracter deosebit, integrând-o armonios în ansamblul pieței publice.

Poziționarea sa este pe latura nordică a perimetrului, oferind un acces facil din toate zonele limitrofe. Accesul în spațiul toaletei publice se va face prin coborârea unor trepte, iar intrarea se va face prin intermediul unui dispozitiv de control a pătrunderii, cu mecanism rotativ. Finisajele interioare propuse sunt de tip placaj cu travertin.

Elemente de mobilier urban

Pentru modernizarea centrului civic din orașul Cîmpeni, au fost propuse o serie de elemente de mobilier urban, cu finisaje moderne, având un aspect deosebit, adecvat atmosferei generale a localității.

Principalele elemente de mobilier urban sunt:

  • bănci fără spătar, pentru odihnă de scurtă durată, amplasate în piața publică (27 buc.);
  • bănci cu spătar, pentru odihna din scuar și locul de joacă al copiilor (15 buc.);
  • coșuri de gunoi cu scrumiere integrate (13 buc.);
  • cișmele pentru apă potabilă (5 buc.);
  • jardiniere din beton cu finisaj de piatră pentru decor cu flori de sezon (16 buc.);
  • panou de afișaj stradal luminos (LED), pe picior;

  • port-drapele: două elemente a câte trei steaguri în jurul bazinului din spatele statuii lui Avram Iancu, un stindard cu steag de mari dimensiuni, în fața clădirii Primăriei
  • suporturi pentru biciclete (4 buc.).

Jardinierele propuse pentru a fi amplasate pe teritoriul pieței, sunt din beton, finisate cu fragmente de travertin și andezit, similare cu cele folosite la elementele de mobilier și la pavaje. Acest aspect le va face să se integreze în mod plăcut în imaginea de ansamblu a acestui spațiului urban.

Pentru îmbogățirea imaginii de ansamblu a centrului civic, au fost propuse două elemente de artă, sub forma unor bazine cu apă. Unul dintre ele este de formă circulară și conține central o piesă sculptată ce va realiza un joc de apă.

Acesta este amplasat pe latura de N a pieței, fiind axat pe intrarea principală în clădirea Primăriei. În apropierea bazinului sunt propuse bănci pentru odihnă temporară, iar faptul că înălțimea sa nu depășește 0,7 m permite interacțiunea cu apa, în condiții de siguranță. Finisajul exterior al bazinului este din travertin.

Al doilea bazin este de formă semicirculară, încadrând pe partea de S soclul statuii ecvestre a lui Avram Iancu. Integrat în acesta este propusă amplasarea a trei busturi din bronz reprezentând tribunii lui Avram Iancu.

În urma solicitării de către Primăria Câmpeni a integrării în tema de proiectare a unei propuneri de amenajare a centrului civic în așa fel încât să răspundă necesității de desfășurare a unor manifestări ocazionale, s-a prevăzut o modalitate de amplasare temporară a unor căsuțe personalizate, de tip rulotă.

În aceste spații special amenajate vor putea fi expuse diferite obiecte de artă sau artizanat, produse locale, sau alte categorii de mărfuri tradiționale.

Rulotele vor avea posibilitatea de conectare la o rețea de alimentare cu curent electric, cu ajutorul unor prize în pavaj, special dedicate acestui scop.

În diverse ocazii, în spațiul pieței se vor putea organiza manifestații artistice, prin montarea unei scene dedicate în colțul din N-V.

Scena va avea posibilitatea de alimentare cu curent electric, de la prizele din pavaj.

Se estimează că la astfel de reprezentații vor putea participa până la 1.500 de spectatori în spațiul deschis al pieței.

Pentru posibilitatea utilizării perimetrului de centru civic și pe timpul nopții, s-a prevăzut amplasarea de corpuri de iluminat public.

În paralel cu acestea, proiectul prevede și spoturi direcționale pentru efecte de ambianță vizuală, care să scoată în evidență anumite elemente peisagere (coroanele arborilor, alte elemente de vegetație, obiecte de artă, ș.a.).

Pentru a asigura buna dezvoltare a tuturor exemplarelor plantate în spațiile vegetate propuse, se va monta un sistem de irigație automatizat. Acesta va asigura udarea necesară a vegetației, în cantități corelate cu regimul pluviometric, prin intermediul unui senzor de umiditate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax