Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cum va arăta parcul central din Câmpeni, după o investiție de modernizare, de peste 1 milion de euro


Publicat

Centrul civic din orașul Câmpeni se află în prezent într-un amplu proces de reconstrucție și optimizare. Printr-o investiție de peste 1 milion de euro se urmărește reabilitarea întregii piețe, spațiu care va cuprinde, printre altele, o zonă de adunare publică, un loc de joacă pentru copii, o zonă cu obiecte pentru fitness în aer liber, scuar urban și bazine cu apă. 

De asemenea, accesul în spațiul Pieței Avram Iancu va fi limitat, prin amplasarea unor stâlpișori mobili, pentru a oferi posibilitatea de aprovizionare ocazională în mod controlat.

Reconstrucția parcului din centrul orașului Câmpeni a început la finalul anului 2019. „Este un proiect gândit și conceput pentru copii, adulți și vârstnici, pentru ca fiecare categorie de vârstă să găsească diferite întrebuințări. Vom amenaja spații verzi, vor fi instalate aparate de fitness, aparate moderne de joacă pt.copii, se vor planta copaci, plante, flori, va fi un parc modern în care ne vom relaxa, distra și juca.

Valoarea totală a lucrărilor este de 4.768.674 de lei, a transmis primarul, la sfârșitul lunii octombrie 2019, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

Propunerea de reabilitare și optimizare funcțional – estetică a centrului civic din orașul Câmpeni prevede, printre altele, refacerea tramei stradale, construcția unui loc de joacă pentru copii, a unei zone de fitness pentru adulți, construcția unei toalete publice , amplasarea de obiecte de artă urbană și refacerea spațiilor verzi.

Proiectul prevede menținerea perimetrul pietonal ca atare, prin amplasarea de stâlpi retractabili (cu mecanism de coborâre/ridicare dirijată), poziționați în cele trei puncte de intrare cu posibilitate de acces auto.

Poziționarea stâlpilor retractabili se va face ținându-se cont de necesitatea de acces ocazional în zonă cu mijloace auto (diferite evenimente publice, aprovizionare, riverani).

Modernizarea tramei stradale

În propunerea de reabilitare a centrului civic al orașului Câmpeni s-a prevăzut refacerea întregii trame stradale în perimetrul luat în studiu, respectiv înlocuirea și diversificarea tuturor suprafețelor de uzură, atât pentru trafic pietonal cât și pentru trafic mixt (pietonal și auto). Conform notei de calcul a suprafețelor, din totalul spațiului luat în studiu, de 9.760 mp, suprafețele pavate reprezintă cca. 70%, respectiv 7.140 mp.

În principal, se propun cinci categorii de materiale de acoperire pentru toate suprafețele de trafic: piatră cubică (10 x 10 cm) din andezit vernil (2.300 mp); piatră cubică (10 x 10 cm) din marmură (110 mp); lespezi de piatră naturală, din andezit fiamat (3.990 mp); asfalt turnat (170 mp); tartan plăci (50 x 50 cm), verde închis și bordo (580 mp).

Suprafețele pentru locul de joacă al copiilor și cea destinată amplasării aparatelor de fitness se propune să fie acoperite cu tartan, respectiv granule de cauciuc reciclat, vopsit cu pigmenți durabili. Pentru parcarea propusă pe partea de V a sitului, se propune asfaltarea acesteia cu covor asfaltic și marcarea locurilor de parcare cu vopsea reflectorizantă.

Elemente de vegetație

„Pentru atingerea scopului propus în tema de proiectare, respectiv reabilitarea și optimizarea funcțional-estetică a centrului civic din orașul Câmpeni, unul dintre principalele aspecte avute în vedere a fost schimbarea vegetației, prin propunerea unor variante vegetale adaptate climei locale, și cu aspect estetic deosebit – în ceea ce privește arborii, arbuștii și vegetația floricolă.

Ca elemente păstrate din vegetația existentă, se menționează exemplarul de platan (Platanus hybrida) de lângă Casa de Cultură, și patru exemplare de molid argintiu (Picea pungens „Glauca”) situate în stratul de vegetație situat la V de clădirea Primăriei, care se află într-o condiție bună. Toate celelalte elemente de vegetație existente în spațiul studiat vor fi extrase, majoritatea fiind exemplare de tuia cu grade diferite de uzură și degarnisire; câteva exemplare de brad alb a căror înălțime concurează deja cu clădirea Primăriei, și exemplarele de ulm ce încadrează scuarul”, se precizează în propunerea de reabilitare.

De asemenea, se propune renunțarea la toate gardurile vii plantate la ora actuală, acestea aflându-se de asemenea în diferite grade de deteriorare sau îmbătrânire.

Vegetația nou propusă vine să completeze imaginea nouă, modernă, imprimată centrului civic prin proiectul de față. Au fost introduse specii ornamentale care decorează prin diferite elemente, de exemplu:

 • frunziș decorativ (Aucuba japonica, Mahonia aquifolium);
 • fructe (Koelreuteria paniculata, Sorbus aucuparia, Mahonia aquifolium);
 • ritidom decorativ (Betula utilis „Jaquemontii”);
 • flori (Hydrangea macrophylla, Paeonia lactiflora, Rosa sp., Viburnum opulus, Wisteria sinesis);
 • port deosebit (Carpinus betulus „Fastigiata”, Quercus robur „Fastigiata”, Abies lasiocarpa „Arizonica”, Jasminum nudiflorum, Viburnum rhytidophyllum).

Per total, lista de material săditor cuprinde:

 •  9 specii de arbori foioși și rășinoși, în total 110 buc.;
 • 10 specii de arbuști, în total 238 buc.;
 • 2 specii de garduri vii (Ligustrum ovalifolium 1.900 buc, Buxus semp. 350 buc.);
 • o specie volubilă (Wisteria sinensis, 11 buc.);
 • o specie floriferă perenă (Paeonia lactiflora, 75 buc.);
 • o specie tapisantă, perenă (Pachysandra terminalis, 450 buc.);
 • specii floricole bulboase (lalele, narcise, ghiocei ș.a., peste 1.500 bulbi);
 • răsaduri de specii floricole anuale, pentru straturi și jardiniere.

Scuarul de vegetație

În vederea asigurării unui cadru adecvat pentru odihna temporară în noul centru civic, s-a propus amenajarea scuarului vechi, prin transformarea și modernizarea acestuia, atât în ceea ce privește aspectul general, vegetația, cât și referitor la dotări.

„Astfel, a fost conceput un sistem de alei sinuoase, care conduc spre locuri de odihnă pe bănci (7 buc.), protejate de elemente de vegetație. Scuarul include și o piațetă în care se află central plantat un brad, pentru oferirea de cadouri în perioada Crăciunului. Aleile realizate din piatră cubică se încadrează armonios cu vegetația, alături de corpurile de iluminat și celelalte elemente de mobilier urban, care vin să completeze imaginea de ansamblu ca fiind una modernă, adecvată unui centru civic urban.

Scuarul va putea fi vizitat atât din spațiul central al pieței, cât și din zonele laterale, având trei puncte de acces principale. Alternativ, din spațiul acestui scuar se poate ajunge la locul de joacă al copiilor sau în zona cu aparate de fitness”, se mai precizează în proiect.


Locul de joacă pentru copii

În cadrul propunerii de modernizare a centrului civic din Câmpeni, se recomandă și schimbarea întregului spațiu de joacă al copiilor. Locul de joacă propus păstrează aproximativ vechiul amplasament, însă forma este neregulată, anvergura este mai generoasă, iar pavarea cu plăci de tartan bicolore aranjate în diferite modele va imprima un caracter ludic, vesel întregului spațiu, oferindu-le copiilor un mediu plăcut, prietenos, atractiv.

Întregul loc de joacă este încadrat față de suprafața carosabilă cu gard viu, recomandându-se dublarea acestuia cu un gard din plasă sudată. Aliniamentul de arbori oferă spațiului umbra necesară pe timpul verii.

Zona pentru fitness

Pentru a răspunde nevoilor de mișcare controlată în aer liber a cetățenilor din Câmpeni, a fost conceput un spațiu dedicat în mod special acestor activități.

Aparatele de fitness moderne, rezistente, ergonomice, concepute pentru a fi utilizate în aer liber, oferă posibilitatea de efectuare a unor categorii de mișcări care solicită organismul la un efort controlat, pe grupe specifice de mușchi.

„Utilizarea regulată, în mod alternativ, a acestor aparate, poate ajuta omul de astăzi – predispus adesea la inactivitate fizică – la menținerea unei stări de sănătate adecvate, aspect benefic pentru starea sa de bine și confort, atât fizic, cât și psihic.

Localizarea zonei cu aparate pentru fitness este lângă locul de joacă al copiilor, ceea ce poate ajuta părinții ca, în timp ce copii lor se joacă, ei să efectueze mișcări fizice, ca o alternativă pentru odihna activă.

Spațiul include și o cișmea cu apă potabilă, pentru a încuraja de asemenea consumul de lichide, recomandat în astfel de situații”, se precizează în propunerea de reabilitare. 

Toaleta publică

Potrivit proiectului, necesitatea amplasării unei toalete publice în spațiul unui centru civic este evidentă. A fost propusă o toaletă modernă, sub forma unui corp de construcție semi-îngropat, inclus într-un grup de vegetație arbustivă, care are o învelitoare de tip acoperiș înverzit. Toate acestea îi vor oferi toaletei publice un caracter deosebit, integrând-o armonios în ansamblul pieței publice.

Poziționarea sa este pe latura nordică a perimetrului, oferind un acces facil din toate zonele limitrofe. Accesul în spațiul toaletei publice se va face prin coborârea unor trepte, iar intrarea se va face prin intermediul unui dispozitiv de control a pătrunderii, cu mecanism rotativ. Finisajele interioare propuse sunt de tip placaj cu travertin.

Elemente de mobilier urban

Pentru modernizarea centrului civic din orașul Cîmpeni, au fost propuse o serie de elemente de mobilier urban, cu finisaje moderne, având un aspect deosebit, adecvat atmosferei generale a localității.

Principalele elemente de mobilier urban sunt:

 • bănci fără spătar, pentru odihnă de scurtă durată, amplasate în piața publică (27 buc.);
 • bănci cu spătar, pentru odihna din scuar și locul de joacă al copiilor (15 buc.);
 • coșuri de gunoi cu scrumiere integrate (13 buc.);
 • cișmele pentru apă potabilă (5 buc.);
 • jardiniere din beton cu finisaj de piatră pentru decor cu flori de sezon (16 buc.);
 • panou de afișaj stradal luminos (LED), pe picior;

 • port-drapele: două elemente a câte trei steaguri în jurul bazinului din spatele statuii lui Avram Iancu, un stindard cu steag de mari dimensiuni, în fața clădirii Primăriei
 • suporturi pentru biciclete (4 buc.).

Jardinierele propuse pentru a fi amplasate pe teritoriul pieței, sunt din beton, finisate cu fragmente de travertin și andezit, similare cu cele folosite la elementele de mobilier și la pavaje. Acest aspect le va face să se integreze în mod plăcut în imaginea de ansamblu a acestui spațiului urban.

Pentru îmbogățirea imaginii de ansamblu a centrului civic, au fost propuse două elemente de artă, sub forma unor bazine cu apă. Unul dintre ele este de formă circulară și conține central o piesă sculptată ce va realiza un joc de apă.

Acesta este amplasat pe latura de N a pieței, fiind axat pe intrarea principală în clădirea Primăriei. În apropierea bazinului sunt propuse bănci pentru odihnă temporară, iar faptul că înălțimea sa nu depășește 0,7 m permite interacțiunea cu apa, în condiții de siguranță. Finisajul exterior al bazinului este din travertin.

Al doilea bazin este de formă semicirculară, încadrând pe partea de S soclul statuii ecvestre a lui Avram Iancu. Integrat în acesta este propusă amplasarea a trei busturi din bronz reprezentând tribunii lui Avram Iancu.

În urma solicitării de către Primăria Câmpeni a integrării în tema de proiectare a unei propuneri de amenajare a centrului civic în așa fel încât să răspundă necesității de desfășurare a unor manifestări ocazionale, s-a prevăzut o modalitate de amplasare temporară a unor căsuțe personalizate, de tip rulotă.

În aceste spații special amenajate vor putea fi expuse diferite obiecte de artă sau artizanat, produse locale, sau alte categorii de mărfuri tradiționale.

Rulotele vor avea posibilitatea de conectare la o rețea de alimentare cu curent electric, cu ajutorul unor prize în pavaj, special dedicate acestui scop.

În diverse ocazii, în spațiul pieței se vor putea organiza manifestații artistice, prin montarea unei scene dedicate în colțul din N-V.

Scena va avea posibilitatea de alimentare cu curent electric, de la prizele din pavaj.

Se estimează că la astfel de reprezentații vor putea participa până la 1.500 de spectatori în spațiul deschis al pieței.

Pentru posibilitatea utilizării perimetrului de centru civic și pe timpul nopții, s-a prevăzut amplasarea de corpuri de iluminat public.

În paralel cu acestea, proiectul prevede și spoturi direcționale pentru efecte de ambianță vizuală, care să scoată în evidență anumite elemente peisagere (coroanele arborilor, alte elemente de vegetație, obiecte de artă, ș.a.).

Pentru a asigura buna dezvoltare a tuturor exemplarelor plantate în spațiile vegetate propuse, se va monta un sistem de irigație automatizat. Acesta va asigura udarea necesară a vegetației, în cantități corelate cu regimul pluviometric, prin intermediul unui senzor de umiditate.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

200 de medici care au terminat rezidențialul ar putea fi angajați fără concurs. OUG în primă lectură, pe masa Guvernului

Publicat

Seful DSU, Raed Arafat a propus Guvernului în primă lectură un proiect de ordonanță de urgență prin care va fi suplimentat personalul medical din spitale cu 200 de medici care au terminat rezidențiatul. Aceștia ar urma să fie angajati mai întâi la Spitalul de Urgență MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” și mai apoi distribuiți către alte unități sanitare.

„Lucrăm inclusiv pe partea de personal. (…) Există un număr important de medici din diferite specialităță care și-au dat acum examenul de specialitate și au finalizat rezidențiatul. Propunerea noastră, printr-o OUG dacă sunteți de acordă să o punem astăzi în primă lectură, prin care am propus primii 200. Specialitățile pe care le țintim sunt ATI, urgență, infecțioase, pneumologie, epidemiologie și radiologie. Să vedem dacă e cerere, atunci venim cu suplimentarea. Îi angajăm la Spitalul Gerota al MAI și de acolo îi distribuim, prin coordonarea pe care o să o avem de la departament.

Declarațiile șefului DSU, de la minutul 13:50

La finalizarea perioadei care poate să dureze vreo 6 luni, ei vor avea posibilitatea să aleagă posturile vacante unde vor să meargă, fără concurs. Asta prevede OUG. Acesta este modul prin care vom atrage medicii care au terminat. (…) Avem evidența. De mâine o să începem să luăm pe listă pe cei care doresc acest lucru. (…) Vă dau un exemplu la ATI numărul aproximativ celor care au dat examenul sunt vreo 130, numai aproximativ 70 sunt fără posturi. Unii deja au posturi. Atunci am luat cei 70 pe ATI care sunt fără posturi. Mai avem un număr care sunt pe urgență, pe infecțioase. Cei care au posturi vor rămâne în posturile lor, însă cei care nu au posturi sunt cei care fac obiectul acestei OUG”, a declarat Raed Arafat, joi la începutul ședintei de Guvern.

Arafat a adăugat că sunt discuții pentru a crește capacitatea de ventilație la unitățile de primiri urgențe.

„La nivelul unităților de primiri urgențe, în discuțiile cu colegii pe care le vom avea inclusiv mâine, este creșterea capacității de ventilație, dar ea este limitată pentru că este gândită pentru altfel de activitate. Acum, dacă va crește numărul, vom încerca să suplimentam din ventilatoarele pe care le avem în stoc ca să putem să asigurăm îngrijirea bolnavului corect până este preluat de secțiile de terapie intensivă care poate la orice moment să nu aibă loc, să așteptăm o oră, două, trei și atunci va trebui pacientul să fie îngrijit corect în unitatea de primiri urgențe”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Zona de agrement de pe malul râului Mureș. Cum arată debarcaderul de la Drâmbar, la o lună de la începerea lucrărilor

Publicat

Lucrările au înaintat la debarcaderul aflat în construcție pe malul râului Mureș, în localitatea Drâmbar din comuna Ciugud. Începută în urmă cu aproape o lună, investiția de aproximativ 82.000 de euro face parte dintr-un amplu proiect pentru amenajarea unei zone de agrement, ce va include terenuri de fotbal, tenis, zone de promenadă, pescuit, campare (pentru rulote şi corturi) și de picnic.

Pe imaginile surprinse miercuri, 21 octombrie, se poate observa că muncitorii au înălțat o parte din fundațiile platformelor și au intrat cu utilajele în albia râului Mureș. 

Vezi și FOTO-VIDEO: Au început lucrările la debarcaderul de la Drâmbar – Ciugud. Cum arată șantierul pentru amenajarea zonei de agrement

Amplasamentul este situat în intravilanul comunei Ciugud, sat Drâmbar, adiacent drumului județean DJ 107, pe malul drept al râului Mureș, în zona nord-estică a Parcului Industrial din localitatea Drâmbar, iar accesul pe teren se realizează din drumul județean DJ 107.

Investiția se compune din două elemente principale din punct de vedere al localizării acestora și anume:

– un ansamblu de elemente amplasat pe malul Râului Mureș

– un ansamblu de elemente amplasat în albia minoră a Râului Mureș și pe luciul de  apă al acestuia.

Potrivit memoriului de prezentare al proiectului, lucrările de execuţie vor dura 6 luni și se vor realiza pe obiecte, în 3 etape principale și anume:

Etapa I

– realizarea lucrărilor de igienizare generală a obiectivului

– realizarea lucrărilor de sistematizare verticală generală a obiectivului

Etapa II 

– realizarea infrastructurii și suprastructurii tuturor platformelor și scărilor de acces ce constituie ansambul de elemente situate pe malul râului Mureș

Soluția constructivă adoptată pentru ansamblul de elemente situat pe malul râului Mureș presupune realizarea structurii din beton simplu / armat și finisaj din beton
elicopterizat, respectiv amprentat pe alocuri. Astfel:

– Platformele și treptele de acces vor avea infrastructura din fundații continue din beton simplu turnat monolit, elevații din beton simplu și un planșeu din beton slab armat peste umpluturi

– Platforma de acces la ponton va avea o fundație din patru piloți forați cu diametrul exterior de 50 cm, până la o adâncime de 6,00 m față de cota terenului natural, o rețea de grinzi din beton armat pentru rigidizarea acestora, două grinzi cu secțiune variabilă monolitizate odată cu realizarea platformei betonate

– Bintele de ancorare a pontonului se vor realiza din câte patru piloți forați asemeni celor anterior menționați, rigidizați, de asemenea, cu o rețea de grinzi la partea superioară de care se vor ancora ulterior școndrii de menținere la poziție

Etapa III

– realizarea și montajul ansamblului de elemente amplasat în albia minoră a Râului Mureș și pe luciul de apă al acestuia

Soluția constructivă adoptată pentru ansamblul de elemente amplasat în albia minoră a Râului Mureș și pe luciul de apă al acestuia presupune:

– Flotoare continue din beton cu un finisaj din beton elicopterizat în cazul platformei și pontonului, respectiv discontinue din beton cu un finisaj din beton elicopterizat în cazul jetelelor de acostare

– Set de cuplări laterale din oțel galvanizat

– Școndrii de menținere la poziție

– Rampă mobilă din aluminiu ce face legătura practic între cele două ansambluri de elemente

Reamintim faptul că Primăria comunei Ciugud a achiziționat, la începutul lunii iunie, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), lucrările de construire a unui debarcader, pe malul râului Mureș, în localitatea Drâmbar. Valoarea contractului este de 397.024,68 de lei (aproximativ 82.000 de euro). Firma care va realiza construcția debarcaderului este Lincoln Plus SRL.

De asemenea, tot prin SEAP au fost achiziționate servicii de supraveghere a lucrărilor, prin diriginte de șantier construcții civile hidrotehnice edilitare și drumuri, valoarea contractului fiind de 3.500 de lei.

Vezi și FOTO: La Ciugud se va face o zonă de agrement, pe malul Mureșului. Debarcader, terenuri de fotbal și spațiu de campare

Reamintim faptul că în cadrul unui proiect cu banii europeni, derulat de comuna Ciugud prin FLAG Bazinul Mureşului, Secaşelor şi afluenţii acestora, se propune amenajarea unei zone de agrement, la Drâmbar.

Zona va include un debarcader, terenuri de fotbal, tenis, zone de promenadă, pescuit, campare (pentru rulote şi corturi) și de picnic.

FOTO Continuă amenajarea zonei de agrement de la Ciugud: Parc de rulote pe malul râului Mureș, la Drâmbar

În cadrul proiectului, opt localităţi vor beneficia de debarcadere cu ambarcaţiuni ce vor putea fi folosite în scop turistic şi nu numai. Distanţa acoperită este de peste 60 de kilometri, între Sântimbru – Alba şi Geoagiu – Hunedoara.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Motivul pentru care județul Alba conduce clasamentul incidenței cazurilor COVID. Câte teste s-au făcut până acum în alte județe

Publicat

Județul Alba a ajuns joi, 22 octombrie să aibă o incidență a cazurilor de COVID-19 de 3,37 – cel mai mare procent din țară, mai mare decât cel din București și Cluj, următoarele clasate.

Cu 96.093 de teste COVID realizate de la începutul epidemiei, Alba este unul dintre județele în care autoritățile locale se bazează foarte mult pe testarea masivă pentru a limita răspândirea virusului.

Iar numărul mare de teste ar putea fi o explicație bună pentru numărul mare de cazuri descoperite.

De altfel, creșterea semnificativă a numărului de cazuri din ultimele zile este pusă de reprezentanții Instituției Prefectului Alba și de cei ai DSP Alba tocmai pe seama numărului mare de teste.

La celălalt capăt al situației stau județe cu număr infim de teste, dar cu rată mare de pozitivare a lor.

De exemplu, în Brăila s-au efectuat marți aproximativ 70 de teste, iar miercuri au fost raportate 50 de cazuri. Deci majoritatea lor au fost pozitive.

Comparativ, de la începutul pandemiei și până în prezent, în Ilfov, județ cu un număr de populație apropiat de Alba, (353.481 vs 342.336, potrivit recensământului din 2011) s-au efectuat 22.361 de teste, din care 4.800 au fost pozitive.

La Alba s-au efectuat până în prezent 96.093 de teste din care 3.859 pozitive. La Ilfov incidenta e de 1.37 adică scenariul verde.

În Dâmbovița, la o populație de 510.287 s-au efectuat 19.107 de teste din care 5.400 au fost pozitive pentru coronavirus. Adică cam 30% din cei testați. Momentan incidența este de 1,58 în ultimele 14 zile.

Județul Prahova, populație 762.886: până în prezent s-au efecutat 32.023 teste, din care 8.224 au fost pozitive. De asemenea, s-au înregistrat 281 de decese.

Și lista poate continua: 

Județul Giurgiu – populație 267.147: 10.043 de teste, din care doar 76 în ultimele 24 de ore. 1.676 cazuri confirmate pozitiv până în prezent. Din cele 76 de teste efectuate miercuri, 24 au fost pozitive. Incidență de 1,22.

Județul Dolj – populație 660.544: 43.869 teste, 4.800 de cazuri, 201 cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidență de 1,94.

Județul Maramureș – populație 472.117: 24.659 teste efecutate până în prezent, 3.200 de cazuri, 63 în ultimele 24 de ore. Inciență de 1,55.

Județul Satu Mare – populație 336.117: 22.239 teste, 1.200 de cazuri confirmate până în prezent, 64 de cazuri raportate joi. Incidență de 1,18.

Județul Vâlcea – populație 374.240: 22.239 teste efecutate, 3.900 de cazuri confirmate, 120 în ultimele 24 de ore. Incidență de 2.36.

Județul Brașov – populație 529.906: 71.088 teste efecutate, 8.000 de cazuri pozitive de COVID-19, 127 în ultimele 24 de ore. Incidență 2,23.

Județul Covasna – populație 211.254: 22.037 de teste, 1.700 de cazuri de coronavirus, raportate până în prezent, 37 în ultimele 24 de ore. Incidență de 1,78.

Județul Argeș – populație 612.431: 48.007 teste efectuate, 6.244 de cazuri de COVID-19, 44 în ultimele 24 de ore. Incidență de 0,73, adică scenariul verde.

Cauza pentru care județul Alba ”conduce” topul incidenței cazurilor de COVID-19 din România poate fi înțeles clar prin cifre: multe teste efecutate zilnic și cazuri pozitive raportate la numărul de locuitori.

Sursă număr de locuitori pe fiecare județ în parte: wikipedia.org

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până DUMINICĂ: Se mai încălzește și vor fi câteva ploi la munte. Prognoza meteo de weekend, 23-25 octombrie

Publicat

Vremea se încălzește ușor în următoarele zile în județul Alba. Sunt anunțate temperaturi maxime de 18-19 grade Celsius, soare și nori. La munte sunt posibile ploi scurte.

Duminică se răcorește din nou.

La munte vor fi temperaturi maxime de 8-13 grade la Oașa, respectiv 12-15 grade la Arieșeni.

Vă prezentăm condiții meteo în localități din județul Alba, în perioada 23-25 octombrie:

Vineri, 23 octombrie

Alba Iulia: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant însorit

Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime de 5 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 5 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 4 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; predominant însorit

Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant însorit

Abrud: minime de 4 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 4 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; predominant însorit

Sâmbătă, 24 octombrie

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; noros

Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant noros

Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; noros; mai răcoros

Oaşa: minime de 4 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; câteva averse

Aiud: minime 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; predominant noros

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; predominant noros

Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; noros

Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant noros

Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; noros

Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; noros

Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; câteva averse

Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; predominant noros

Duminică, 25 octombrie

Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; posibil aversă

Oaşa: minime de 3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; parțial însorit

Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

Ocna Mureş: minime de 9 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit

Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit

Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; parțial însorit

Cîmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; parțial însorit

Arieşeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parțial însorit

Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate