Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Din 15 octombrie, se va putea face turul complet al Şanţurilor Cetăţii din Alba Iulia. Vor fi terminate lucrările pe Latura de Vest


Publicat

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au prezentat luni, 9 septembrie, rezultatele proiectului „Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, Municipiul Alba Iulia”, cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Aceştia au comunicat că, până în 15 octombrie, se va putea circula pe tot traseul Şanţurilor Cetăţii, inclusiv cel din faţa Catedralei Ortodoxe. Până atunci, mai trebuie finalizate lucrările de acces în zona fostului parc al Unirii şi amenajate zona de grupuri sanitare şi acces loc de joacă pentru copii, în vecinătatea sediului Arhivelor Alba.

După finalizarea lucrărilor, în toamnă, administraţia locală intenţionează să organizeze licitaţii pentru concesionarea spaţiilor multifuncţionale pentru organizarea de evenimente cultural-artistice, inclusiv spaţii pentru terase şi loc de joacă pentru copii.

Valoarea totală a proiectului  „Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, Municipiul Alba Iulia” este de 68.347.406,8 lei, din care cheltuielile de implementare au fost de 50.562.051,68 lei. Din această sumă, 80,35% au reprezentat fonduri europene, 17,65% bani din bugetul de stat şi 2% de la bugetul local.

În total, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina a fost reabilitată o suprafaţă de aproximativ 46.000 mp (foto – stadiul lucrărilor la 9 septembrie 2013), din care pe 27.000 mp au fost amenajate parcări, piste de biciclete şi trotuare şi 19.000 mp spaţii verzi. Au fost construite trei poduri auto din beton, cu lungimi de 8 ml, 10 ml, respectiv 37 ml, iar la sfârşitul lucrărilor vor fi în total cinci puncte de acces între zona din faţa Catedralei şi Şanţurile Cetăţii.

Administraţia a motivat necesitatea implementării acestui proiect, lucrările executate, beneficiile asupra comunităţii ca urmare a derulării proiectului, valoarea lucrărilor şi provenienţa sumelor, numărul de locuri de muncă rezultate din derularea proiectului. La conferinţa de presă de luni au fost prezente Silvi Moldovan, directorul Direcţiei de Investiţii şi Dezvoltare a Primăriei Alba Iulia şi managerul de proiect, Claudia Cânţa.

Proiectul elaborat şi depus de Primăria Alba Iulia a fost aprobat spre finanţare de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul major de intervenţie 1.1 Planuri integrate de dezvoltare urbană.

Reamintim că, recent, primarul Mircea Hava a anunţat că, după finalizarea lucrărilor la Latura de Vest a Cetății, respectiv în zona Catedralei Ortodoxe, intrarea în Cetate va fi controlată. Cei care vor dori să intre cu maşinile sau autocarele trebuie să plătească un bilet de intrare, în schimb pietonii care doresc să viziteze Piaţa Cetăţii, şanţurile şi traseele nu vor fi nevoiţi să plătească. De asemenea, se vor plăti taxe pentru obiectivele istorice. AICI, mai multe detalii.

La semnarea contractului cu ministerul, în 9 decembrie 2010, autorităţile anunţau că proiectul de reabilitare a Laturii de Vest a Cetăţii este estimat la o valoare de aproximativ 16 milioane de euro, lucrările erau programate să înceapă în 2011 şi să se finalizeze în 2013. Obiectivele generale ale investiţiei au urmărit modernizarea infrastructurii cultural-istorice aferente Cetăţii Alba Iulia, protecţia şi conservarea patrimoniului cu potenţial turistic şi, implicit, creşterea economică a Regiunii de Dezvoltare Centru. Mai concret, în Latura de Vest a Cetăţii erau prevăzute pentru amenajare peste 30 de hectare de parc, 730 de metri pătraţi de piste de biciclete, poduri fixe şi mobile din lemn, dar şi trei poduri din beton armat, destinate circulaţiei autovehiculelor.

Termenul de finalizare prevăzut inițial în martie 2013 a fost prelungit cu şase luni, în principal din cauza descoperirii unor elemente noi în zonă, cum ar fi mai multe tuneluri ce trebuiau puse în valoare. De exemplu, în timpul lucrărilor a fost descoperit un spațiu în stilul fostului Underground Pub, în proximitatea Grădiniței nr. 8, pentru care s-a stabilit conectarea cu Parcul Unirii și cu parcarea din zonă.

Reamenajările au presupus executarea mai multor platforme, în fața Catedralei Reîntregirii, în zona străzii Mihai Viteazul, spații multifuncționale şi pentru parcări, relaționarea Șanțurilor Cetății cu platforma din zona Casei de Cultură a Sindicatelor și a străzii Mihai Viteazul cu Parcul Unirii și Casa de Cultură a Sindicatelor.

Contractul a făcut şi obiectul unor corecţii financiare aplicate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). În data de 25 august 2012, acesta a dispus o corecţie în sumă totală de 12.238.928,5 lei, reprezentând 25% din valoarea contractului de lucrări (50.011.803 lei). Curtea de Apel Alba Iulia a anulat-o. Din această sumă stabilită inițial, titlul de creanță datorat de Primărie Ministerului a fost stabilit, prin nota de constatare, la 4.945.239,7 lei.

Pentru finanţarea proiectului, s-a accesat un credit bancar contractat pentru mai multe obiective de investiţii locale. Pentru obiectivul “Reconstituire şi punere în valoare acces latura de Vest Cetatea Alba Carolina – municipiul Alba Iulia”, creditul aprobat a fost de 5.691.850 lei, utilizat în perioada 2010 – 2011 în sumă de 603.254,53 lei, în 2012, 496.968,54 lei, iar redistribuit pentru anul acesta 2.091.626,93 lei.

Indicatori în cadrul proiectului: carosabil şi parcaje (13.804 mp), pietonal (7.680 mp), spaţiu multifuncţional şanţ (4.580 mp), piste biciclete şanţ (730 mp), zone verzi (19.500 mp), 3 poduri auto din beton armat (cu lungimile de 8 m, 10 m şi 37 m), 3 poduri lemn fixe (pasarela I, II şi III – AC total 131,45 mp), 2 poduri mobile (AC total 32,62 mp), o estacadă fixă (poarta V – AC 209,90 mp), o pasarelă (Poarta VI – AC 39,60 mp).

AICI, imagini înainte de reabilitare.

Vedeţi mai jos imagini cu zona Cetăţii la 9 septembrie 2013:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Pilu

  luni, 09.09.2013 at 17:27

  Zilele trecute vizitand cetatea cu musafirii mei, ne-am oprit pe podul de lemn dintre portile IV si V ( imaginea 1 din articol ) si am admirat frumoasele modificari la santurile cetatii. La un moment dat, in calitate de gazda a trebuit sa raspund la urmatoarea intrebare :
  – Ce reprezinta monumentul acela care seamana cu o carcasa de motor electric stricat , amplasat chiar aici in fata catedralei ? ( vezi imaginea 5)
  Va las pe voi dragi cititori sa va spuneti parerea cam ce raspuns le-am dat.

 2. nico

  luni, 09.09.2013 at 17:53

  Ce mai e de făcut? Monumentul-rotor, dat jos! Afară!

 3. Pop Laura

  luni, 09.09.2013 at 18:59

  Roata pe care au fost trasi Horea,, Closca si Crisan. Doar ca stilul sculpturii aduce un pic cu sculpturile muncitoresti de pe vremea lui Ceausescu. Cand am vazut-o automat m-am gandit la filmele romanesti din anii 80 care aveau subiect muncitorii de pe vremea comunismului.

 4. danielaz

  joi, 12.09.2013 at 07:59

  Daaaa, monumentul-motor afara !!
  O mare prostie ce a costat prea multi bani.

  In rest, Cetatea arata excelent. Felicitari edililor !!

 5. Pingback: Latura de Vest a Cetății Alba Carolina va fi inaugurată oficial în preajma zilei de 1 decembrie. Mai lipsesc câteva piese de mobilier urban | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia va avea o Strategie Smart City pentru perioada 2021-2030. Care sunt domeniile abordate și cât va costa elaborarea ei

Publicat

alba iulia

Municipiul Alba Iulia va avea în curând o Strategie Smart City pentru perioada 2021 – 2030. Aceasta va porni de la proiectul pilot „Alba Iulia Smart City 2018” și va cuprinde o analiză a situației existente și propuneri / scenarii privind dezvoltarea unui oraș inteligent care să  asigure creșterea calității vieții cetățenilor. 

Primăria Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea strategiei Smart City în cadrul proiectului „Municipiul Alba Iulia – Administrație inteligentă”. Valoarea totală estimată a contractului este de 215.569,75 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, în elaborarea strategiei de oraș inteligent, Alba Iulia pleacă de la proiectul pilot Alba Iulia Smart City 2018, un proiect menit să transforme municipiul Alba Iulia în primul oraș din România în care să fie implementate soluții smart city integrate cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la unificarea României care a avut loc în Alba Iulia, în 1918.

Un obiectiv major al proiectului pilot a fost identificarea nevoilor locale, a resurselor disponibile și a celor mai bune soluții pentru o viitoare implementare pe scară largă a conceptului de Smart City în Alba Iulia, prin colaborarea dintre autoritățile locale, instituții, universități, companii și voluntari.

Potrivit documentului citat, pe parcursul elaborării Strategiei, prestatorul va ține cont de obiectivele strategice ale municipiului Alba Iulia în ceea ce privește următoarea perioadă de finanțare, respectiv:

 • un oraș inteligent, accesibil și coerent
 • un oraș verde cu servicii publice eficiente
 • un oraș competitiv și creativ
 • un obiectiv cultural și turistic european

Elaborarea Strategiei se va face pe verticale strategice de dezvoltare ale unui oraș inteligent, respectiv:

1. Administrație locală inteligentă (e-Administrație, e-Guvernare) – se focuzează pe cetățeni, pe facilitarea dezvoltării mediului de afaceri local, implementarea de proiecte de impact asupra calității vieții, reducerea birocrației, creșterea transparenței, eficienței și reducerea costurilor administrative

2. Mobilitate urbană inteligentă (transport sustenabil) – transport public și comercial eficient și nepoluant (autovehicule electrice), transport multimodal, utilizarea mijloacelor fizice (rute pietonale, biciclete), gestiunea parcărilor, gestiunea traficului, infrastructură, logistică și planificare eficientă, acces facil și instrumente de plată

3. Clădiri sustenabile / inteligente (mediu de locuit și afaceri sustenabil) – include clădirile eficiente energetic, cu aport minim de energie exterioară, capabile să folosească pe scară largă energii regenerabile, să micșoreze poluarea, să automatizeze utilitățile, asigurând un standard ridicat de viață sau de lucru

4. ITC și utilități publice (infrastructură și procese integrate între ITC, energie, utilități, transport) – se focusează pe utilizarea tehnologiilor de IT și de Comunicații pentru interconectarea dotărilor de infrastructură, în scopul îmbunătățirii eficienței și sustenabilității orașului, include resurse regenerabile de energie, automatizări de creștere a eficienței energetice, iluminatul public, rețelele de comunicații, dar și rețele de senzori pentru infrastructura de utilități (apă, apă uzată, gaze, încălzire, trafic, deșeuri, etc.), unități și platforme de achiziție, stocare și prelucrare a informațiilor, aplicații de gestiune și decizie

5. Mediu – se focusează pe monitorizarea permanentă a principalilor parametri de mediu și luarea de măsuri eficiente contra depășirii limitelor admise

6. Siguranța publică inteligentă – asigurarea ordinii publice, securității și siguranței cetățenilor, prevenirea și modul de acțiune în caz de accidente, urgențe, calamități

7. Sănătate inteligentă (e-Sănătate) – îmbunătățirea stării de sănătate, calității serviciilor, fluxurilor între unitățile medicale, diminuarea costurilor prin optimizarea resurselor, telemedicina, dispozitive portabile

8. Educație inteligentă – se concentrează pe eficiența și calitatea sistemului educațional, formare profesională, alfabetizare digitală, platforme de învățare și perfecționare

9. Turism inteligent – gestionează partea de informare și interacțiune cu turiștii, promovare locală, servicii, turism inteligent

10. Inovație și Afaceri locale inteligente – dezvoltare durabilă prin colaborare cu administrația, accent pe afacerile creative, inovative și cu valoare adăugată mare, eficientizarea costurilor, economisirea resurselor, protejarea mediului

11. Planificare urbană inteligentă – se focusează pe planificarea spațială, temporală și multidisciplinară a modului de dezvoltare a orașului

Pentru toate verticalele strategice enumerate anterior prestatorul va preciza obiectivele, va identifica, printre altele, care sunt nevoile comunității, care sunt riscurile, beneficiile, costurile estimate și sursele de finanțare și va prezenta scenarii ținând cont de datele existente și propunerile strategice.

Perioada vizată de Strategia Alba Iulia Smart City va fi cuprinsă între anii 2021 – 2030.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA IULIA Ruinele primei biserici bizantine din Transilvania, clasate ca monument istoric, la 9 ani după ce au fost descoperite

Publicat

Ruinele celei mai vechi biserici din țară, îngropate sub platoul din fața Catedralei Romano-Catolice ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia au primit regim juridic de monument istoric. Ordinul de clasare a fost publicat în monitorul oficial, în urmă cu câteva zile.

Este vorba despre o biserică de secol X-XI, de influență bizantină, clasată în categoria I – arheologie, grupa A.

Biserica nu poate însă fi văzută, deoarece ruinele ei au fost reîngropate la scurt timp după descoperirea lor accidentală.

Totul a început în 2011, cu săpăturile pentru înlocuirea conductei de apă potabilă în interiorul Cetății Alba Carolina. Atunci a ieșit la suprafață una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în România în ultimii ani, cea mai veche biserică din Transilvania, de influență bizantină, ridicată în jurul anului 950.

Cercetătorii au găsit atunci și câteva sute de morminte, peste 100 de monede, majoritatea din secolul XIV, cea mai veche datând de la sfârşitul secolului XI, obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint.

La scurt timp după ce a fost dezgropată, biserica, aflată exact în fața Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia (ea însăși veche de aproximativ 1.000 de ani), a fost îngropată la loc.

Arheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, trimis la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici. Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizată în cetate, în ultimul secol.

”Este o biserică bizantină, după planuri. Hierotheus a fost trimis aici de la Constantinopolului, probabil pentru creștinarea localnicilor”spune directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, care explică și de ce a fost îngropată la loc: lipsa de finanțare la momentul respectiv pentru punerea ei în valoare a dus la decizia autorităților locale și naționale de a o conserva în pământ.

La momentul respectiv s-a spus că Biserica Romano-Catolică, proprietara terenului, nu ar fi de acord cu punerea bisericii bizantine în valoare. Deși nu există nici o declarație oficială din partea reprezentanților acesteia în acest sens, speculațiile pe acest subiect continuă și astăzi, la 9 ani după descoperire.

Gabriel Rustoiu spune că ruinele sunt într-o stare relativ bună, deși a fost parțial afectată involuntar de  constructorii austrieci ai cetății care au luat pământ din câteva gropi fără să știe că acolo a fost o biserică.

În plus, în Evul Mediu, o parte din piatra existentă în zona cetății a fost folosită pentru construcții civile, fiind la îndemână.

”Fără îndoială, ne aflăm în faţa celei mai vechi biserici de influenţă bizantină de la nordul Dunării, şi chiar raportat la teritoriul propriu-zis imperial aceasta este una dintre foarte puţinele biserici datate din context în sec. X. Din acest motiv poate fi un reper important nu doar în cercetarea istoriei Transilvaniei şi a Ungariei, ci şi în studierea influenţelor arhitecturii bizantine.

Descoperirea de la Alba Iulia din anul 2011 confirmă importanţa acestei localităţi (probabil nucleu al unei formaţiuni politice locale), nu doar pentru autohtoni, ci şi pentru marile puteri care îşi disputau în epocă controlul regiunii: Ţaratul bulgar (aşezare şi necropolă din secolele IX-X), Imperiul bizantin (construirea bisericii, misiunea de creştinare şi de instituţionalizare) şi statul maghiar al regelui Ştefan (cucerirea centrului de putere, transferarea aici a sediului Episcopiei de rit roman a Transilvaniei) Controlul politic, militar şi religios asupra Albei Iulia trebuie să fi asigurat dominarea unui teritoriu important pe Valea Mureşului. (…)

Proporţiile monumentale ale clădirii ne permit să credem că era destinată unei comunităţi creştine importante din punct de vedere numeric, în care trebuie să vedem populaţia locală creştină, dar şi o populaţie maghiară aflată în diferite etape pe traseul dobândirii credinţei în Hristos.(…)

Cu adevărat importantă este certitudinea, dată de această descoperire, că Biserica bizantină era prezentă în secolele X-XI pe teritoriul Transilvaniei, încercând să menţină în sfera sa de influenţă o regiune vizată de cuceritorii maghiari”, susţine arheologul Daniela Marcu Istrate în lucrarea ”Biserica din secolele X-XI, de influenţă bizantină, de la Alba Iulia”.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

CALENDARUL sesiunii speciale de EVALUARE NAȚIONALĂ 2020, anunțat de minister. Probele încep în 29 iunie

Publicat

Ministerul Educației a anunțat marți calendarul oficial al sesiunii speciale de Evaluare Națională 2020, ce va fi organizată pentru elevii care nu se pot prezenta la probele din 15 iunie, din cauza unor probleme medicale.

La această sesiune specială vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale, a precizat ministerul.

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Calendarul sesiunii speciale a Evaluării Naționale (EN VIII):

22-26 iunie: înscrierea candidaților

29 iunie: Limba și literatura română

30 iunie: Matematică

1 iulie: Limba și literatura maternă

2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Sesiune specială de BACALAUREAT 2020, din 6 iulie. CALENDAR

Publicat

Ministerul Educației  a anunțat marți că a fost aprobată organizarea sesiunii speciale de Bacalaureat 2020, pentru elevii care au temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale.

Probele scrise încep în 6 iulie.

Vezi BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Detalii despre examen, pentru elevii de clasa a XII-a

CALENDAR BACALAUREAT 2020 – sesiune specială:

29 iunie – 3 iulie: înscrierea candidaților

6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate