Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO: Din 15 octombrie, se va putea face turul complet al Şanţurilor Cetăţii din Alba Iulia. Vor fi terminate lucrările pe Latura de Vest

Publicat

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia au prezentat luni, 9 septembrie, rezultatele proiectului „Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, Municipiul Alba Iulia”, cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Aceştia au comunicat că, până în 15 octombrie, se va putea circula pe tot traseul Şanţurilor Cetăţii, inclusiv cel din faţa Catedralei Ortodoxe. Până atunci, mai trebuie finalizate lucrările de acces în zona fostului parc al Unirii şi amenajate zona de grupuri sanitare şi acces loc de joacă pentru copii, în vecinătatea sediului Arhivelor Alba.

După finalizarea lucrărilor, în toamnă, administraţia locală intenţionează să organizeze licitaţii pentru concesionarea spaţiilor multifuncţionale pentru organizarea de evenimente cultural-artistice, inclusiv spaţii pentru terase şi loc de joacă pentru copii.

Valoarea totală a proiectului  „Reconstituire şi punere în valoare acces Latura de Vest Cetatea Alba Carolina, Fortificaţia de tip Vauban, Municipiul Alba Iulia” este de 68.347.406,8 lei, din care cheltuielile de implementare au fost de 50.562.051,68 lei. Din această sumă, 80,35% au reprezentat fonduri europene, 17,65% bani din bugetul de stat şi 2% de la bugetul local.

În total, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina a fost reabilitată o suprafaţă de aproximativ 46.000 mp (foto – stadiul lucrărilor la 9 septembrie 2013), din care pe 27.000 mp au fost amenajate parcări, piste de biciclete şi trotuare şi 19.000 mp spaţii verzi. Au fost construite trei poduri auto din beton, cu lungimi de 8 ml, 10 ml, respectiv 37 ml, iar la sfârşitul lucrărilor vor fi în total cinci puncte de acces între zona din faţa Catedralei şi Şanţurile Cetăţii.

Administraţia a motivat necesitatea implementării acestui proiect, lucrările executate, beneficiile asupra comunităţii ca urmare a derulării proiectului, valoarea lucrărilor şi provenienţa sumelor, numărul de locuri de muncă rezultate din derularea proiectului. La conferinţa de presă de luni au fost prezente Silvi Moldovan, directorul Direcţiei de Investiţii şi Dezvoltare a Primăriei Alba Iulia şi managerul de proiect, Claudia Cânţa.

Proiectul elaborat şi depus de Primăria Alba Iulia a fost aprobat spre finanţare de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul major de intervenţie 1.1 Planuri integrate de dezvoltare urbană.

Reamintim că, recent, primarul Mircea Hava a anunţat că, după finalizarea lucrărilor la Latura de Vest a Cetății, respectiv în zona Catedralei Ortodoxe, intrarea în Cetate va fi controlată. Cei care vor dori să intre cu maşinile sau autocarele trebuie să plătească un bilet de intrare, în schimb pietonii care doresc să viziteze Piaţa Cetăţii, şanţurile şi traseele nu vor fi nevoiţi să plătească. De asemenea, se vor plăti taxe pentru obiectivele istorice. AICI, mai multe detalii.

La semnarea contractului cu ministerul, în 9 decembrie 2010, autorităţile anunţau că proiectul de reabilitare a Laturii de Vest a Cetăţii este estimat la o valoare de aproximativ 16 milioane de euro, lucrările erau programate să înceapă în 2011 şi să se finalizeze în 2013. Obiectivele generale ale investiţiei au urmărit modernizarea infrastructurii cultural-istorice aferente Cetăţii Alba Iulia, protecţia şi conservarea patrimoniului cu potenţial turistic şi, implicit, creşterea economică a Regiunii de Dezvoltare Centru. Mai concret, în Latura de Vest a Cetăţii erau prevăzute pentru amenajare peste 30 de hectare de parc, 730 de metri pătraţi de piste de biciclete, poduri fixe şi mobile din lemn, dar şi trei poduri din beton armat, destinate circulaţiei autovehiculelor.

Termenul de finalizare prevăzut inițial în martie 2013 a fost prelungit cu şase luni, în principal din cauza descoperirii unor elemente noi în zonă, cum ar fi mai multe tuneluri ce trebuiau puse în valoare. De exemplu, în timpul lucrărilor a fost descoperit un spațiu în stilul fostului Underground Pub, în proximitatea Grădiniței nr. 8, pentru care s-a stabilit conectarea cu Parcul Unirii și cu parcarea din zonă.

Reamenajările au presupus executarea mai multor platforme, în fața Catedralei Reîntregirii, în zona străzii Mihai Viteazul, spații multifuncționale şi pentru parcări, relaționarea Șanțurilor Cetății cu platforma din zona Casei de Cultură a Sindicatelor și a străzii Mihai Viteazul cu Parcul Unirii și Casa de Cultură a Sindicatelor.

Contractul a făcut şi obiectul unor corecţii financiare aplicate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). În data de 25 august 2012, acesta a dispus o corecţie în sumă totală de 12.238.928,5 lei, reprezentând 25% din valoarea contractului de lucrări (50.011.803 lei). Curtea de Apel Alba Iulia a anulat-o. Din această sumă stabilită inițial, titlul de creanță datorat de Primărie Ministerului a fost stabilit, prin nota de constatare, la 4.945.239,7 lei.

Pentru finanţarea proiectului, s-a accesat un credit bancar contractat pentru mai multe obiective de investiţii locale. Pentru obiectivul “Reconstituire şi punere în valoare acces latura de Vest Cetatea Alba Carolina – municipiul Alba Iulia”, creditul aprobat a fost de 5.691.850 lei, utilizat în perioada 2010 – 2011 în sumă de 603.254,53 lei, în 2012, 496.968,54 lei, iar redistribuit pentru anul acesta 2.091.626,93 lei.

Indicatori în cadrul proiectului: carosabil şi parcaje (13.804 mp), pietonal (7.680 mp), spaţiu multifuncţional şanţ (4.580 mp), piste biciclete şanţ (730 mp), zone verzi (19.500 mp), 3 poduri auto din beton armat (cu lungimile de 8 m, 10 m şi 37 m), 3 poduri lemn fixe (pasarela I, II şi III – AC total 131,45 mp), 2 poduri mobile (AC total 32,62 mp), o estacadă fixă (poarta V – AC 209,90 mp), o pasarelă (Poarta VI – AC 39,60 mp).

AICI, imagini înainte de reabilitare.

Vedeţi mai jos imagini cu zona Cetăţii la 9 septembrie 2013:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Pilu

    luni, 09.09.2013 at 17:27

    Zilele trecute vizitand cetatea cu musafirii mei, ne-am oprit pe podul de lemn dintre portile IV si V ( imaginea 1 din articol ) si am admirat frumoasele modificari la santurile cetatii. La un moment dat, in calitate de gazda a trebuit sa raspund la urmatoarea intrebare :
    – Ce reprezinta monumentul acela care seamana cu o carcasa de motor electric stricat , amplasat chiar aici in fata catedralei ? ( vezi imaginea 5)
    Va las pe voi dragi cititori sa va spuneti parerea cam ce raspuns le-am dat.

  2. nico

    luni, 09.09.2013 at 17:53

    Ce mai e de făcut? Monumentul-rotor, dat jos! Afară!

  3. Pop Laura

    luni, 09.09.2013 at 18:59

    Roata pe care au fost trasi Horea,, Closca si Crisan. Doar ca stilul sculpturii aduce un pic cu sculpturile muncitoresti de pe vremea lui Ceausescu. Cand am vazut-o automat m-am gandit la filmele romanesti din anii 80 care aveau subiect muncitorii de pe vremea comunismului.

  4. danielaz

    joi, 12.09.2013 at 07:59

    Daaaa, monumentul-motor afara !!
    O mare prostie ce a costat prea multi bani.

    In rest, Cetatea arata excelent. Felicitari edililor !!

  5. Pingback: Latura de Vest a Cetății Alba Carolina va fi inaugurată oficial în preajma zilei de 1 decembrie. Mai lipsesc câteva piese de mobilier urban | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate