Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-DOCUMENT | Bogăția și decăderea Roșiei Montane: Casele frumoase ale minerilor îi făceau invidioși pe austrieci


Publicat

Case frumoase, cu o arhitectură specifică, cu emblema minerilor, mobilate cu gust, cu candelabre, pendule, sobe de teracotă, multe procurate de la Viena şi Budapesta, diferite obiecte din argint şi aur, tablouri. Așa apar descrise în relatările călătorilor străini clădirile în care locuiau sau petreceau minerii din Roșia Montană, cea mai veche localitate minieră din România. Bogația și înflorirea comunei s-a spulberat imediat după ce comuniștii au declanșat marea naționalizare din 1948.

Călătorul austriac Krichel vizitează Munţii Apuseni între anii 1827-1829. Străinul este impresionat de casele „ca nişte palate” ale unor români din Roşia Montană:

„Prima casă frumoasă, construită într-un stil ales, era a lui Gritta Gheorghiuţ, proprietar de mine din Roşia Montană, cel mai bogat român din regiune”. Suba Ioviţa „dispune de 50.000 ducaţi de aur, bani peşin”. Un alt proprietar de mine, Barbura Samoilă, avea o locuinţă de cel mai bun gust. „Nici un principe nu s-ar ruşina să locuiască în aceste camere”. La Barbura, a găsit „draperii scumpe de mătase, admirabile gravuri, pendule mari etc.”. „Case frumoase mai au Şuba Petru şi Gritta Mihăilă”, încheie relatarea Krichel.

O parte din casele celebre ale Roșiei Montane sunt în picioare și astăzi.

„Casina“, casa balurilor mascate din Apuseni

La Roşia Montană, în centrul comunei, există şi astăzi clădirea denumită „Casina”, unde se organizau baluri celebre. Clădirea construită în perioada 1890 – 1900 găzduia de la simple întâlniri pentru destindere până la baluri mascate. Loc al celor mai frumoase evenimente, „Casina“ avea, printre altele, o sală mare decorată cu oglinzi veneţiene, dar şi săli pentru poker, biliard şi alte jocuri de noroc. Casina se afla în proprietatea unei familii înstărite, Barta, ai cărei membri au transformat-o într-o veritabilă atracţie a Apusenilor. După 1948 a fost naţionalizată, iar, în prezent, este monument istoric.

 

 

 

 

„Cășile Scaunului“, reședință de plasă până în 1920. Tot aici a fost sediul Primăriei din Roșia Montană până în 1968:

 

 

 

 

 

 

 

 

Clădirea Școlii Miniere – între 1896 și 1914. Imobilul era în apropierea exploatării miniere. Ulterior, a funcționat ca  sală de cinematograf, ședințe, sport:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Șuluțiu – construită în 1897. După venirea comuniștilor la putere, aici a funcționat până în 1954 Localul Școlii Parohiale:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Aitai. Între 1948-1954, a servit drept internat pentru Școala Profesională, iar ulterior a fost club muncitoresc:


 

 

 

 

 

 

 

Casa de nașteri, ridicată după 1886, era întreținută tot din cotizațiile minerilor:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa șefului de mină de la gura galeriei Sfânta Cruce din Orlea -1899:

 

 

 

 

 

 

 

 

Clădirea ridicată în 1852 în care au funcționat birourile Exploatării Miniere Roșia Montană:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa parohială greco-catolică unde a locuit Simion Balint, mare învăţat, pus în slujba naţiunii române. Este cel care a luptat pentru binele şi drepturile naţiunii române, pentru care a luptat încontinuu, la început cu vorba şi cu pana de scris, apoi în timpul revoluţiei chiar cu arma în mână. A fost prieten cu Avram Iancu și Axente Sever, cei trei apar în rapoartele austriece ca fiind „sufletul românilor”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Iulia Falciu Hașdeu, căsătorită cu m arele cărturar Bogdan Petriceicu-Haşdeu. Imobilul este într-o stare avansată de degradare:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Falciu Ladislau, strănepotul Iuliei Falciu Hașdeu:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa părintească a poetei Maria Botiș-Ciobanu, ce își  trage seva din familia lui Mihăilă Gritta (1762-1837) din Roşia Montană, una din cele mai vechi familii de mineri din Munţii Apuseni. Maria Ciobanu face parte din primele scriitoare române din Ardeal, fiind cunoscută în lumea literară şi apreciată de George Coşbuc, Nicolae Iorga. Imobilul este demolat:

 

 

 

 

 

 

 

 

Piața Roșiei, cu târgul săptămânal, în jurul anului 1900:

 

 

 

 

 

 

 

 

Piața Roșiei în 2001:

 

 

 

 

 

 

 

Nicu NEAG

Sursa foto: arhiva personală Aurel Sîntimbrean

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

12 Comentarii

12 Comentarii

 1. Radu

  luni, 07.10.2013 at 20:30

  Atentie la titlu !!! Nu mai scrieti asa in dorul lelii caci sunteti penibili. „Casele frumoase ale minerilor…” – Unde in toata lumea ati vazut voi sa aiba minerii , asa cum sunt evident definiti in dictionare mai elaborate sau mai simple, asemenea case si luxul de care scrieti in articol ? Casele erau evident ale PROPRIETARILOR de mine de care dealtfel scrieti in articol, mai trebuia un minim efort sa corelati titlul cu continutul, dar ptr. cel ce a scris articolul probabil efortul era prea mare.

  • moderatorul de serviciu

   luni, 07.10.2013 at 20:49

   Radu@Exploatarea minelor se facea de catre asociatii constituite în baza numarului de cuxe (parti de participare detinute de fiecare asociat). Minerii erau asociați in asfel de cuxe. Mai citeste putina istorie, maestre

 2. un roşian

  luni, 07.10.2013 at 21:20

  Felicitări autorului articolului! La fel de bun şi comentariul! Din păcate, sunt destui „istorici“,pricepuți în istorie, precum majoritatea românilor, experţi în fotbal şi politică. Puneţi mâna pe carte, că nimeni nu s-a născut învățat !!!

 3. q.d.

  joi, 10.10.2013 at 04:05

  Felicitari.

 4. Maria Ioana

  duminică, 27.10.2013 at 13:43

  Odta cu inceperea mineritului, se vor investii foarte multi bani atat in patrimoniu cat si in mediu!!! Vremrepornirea mineritului in Muntii Apuseni !!!

 5. Mia Colluci

  duminică, 27.10.2013 at 14:05

  78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

 6. Andrei

  duminică, 27.10.2013 at 17:21

  Frumoase imagini ,pr vremea cand Rosia Montana era o localitate bogata din pacate acuma a ramas numai amintirea acelor vremuri,,Probabil daca nu venea compania RMGC la Rosia acele cladiri nu mai existau deoarece pana sa vina ei nu la interesat pe nimeni patrimoniul de aici si probabil nici nu o sa i mai intereseze daca compania pleca ..Tot ce este renovat si este pus la punct in Rosia este datorita acstei compani care nu a facut decat bine oamenilor si localitati fara sa primeasca nimic in schimb ,

 7. Ioana

  miercuri, 30.10.2013 at 23:15

  Proiectul Rosia Montana poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

 8. Rusu Mirel

  luni, 18.11.2013 at 00:29

  RMGC investeste in patrimoniu mai mult decat o face statul roman. Fara sa scoata un gram de aur, a pus bazele celui mai mare program de cercetare arheologica din Romania si a restaurat deja prima casa din Rosia Montana – casa nr 325. Pana sa vina RMGC in zona nici nu se stiau prea multe de patrimoniul cultural din Rosia.

 9. Tudor Pop

  luni, 25.11.2013 at 22:51

  Principalul punct forte al proiectului este faptul ca vom genera cateva mii de locuri de munca, intr-o zona unde somajul este 80%, intr-o zona din care pleaca oameni. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe
  perioada operarii.

 10. Mihai Stefan

  miercuri, 15.01.2014 at 08:29

  Sotia lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu se numea Iulia FALICIU, nu Falciu. FALICIU. Va rog sa remediati greseala pentru corecta informare a cititorilor. Multumesc

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 15.01.2014 at 11:29

   @Mihai Stefan, Corectat. multumim

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Accident lângă Sebeș. Un tânăr de 18 ani a fost lovit de o mașină în timp ce circula pe marginea drumului

Publicat

politie noaptea

Un tânăr de 18 ani a ajuns la spital, după ce a fost lovit de o mașină condusă de un alt tânăr. 

Potrivit polițiștilor, accidentul s-a produs la data de 18 octombrie 2021, în jurul orei 23.50, pe strada Valea Sebeșului din localitatea Petrești.

”Un tânăr de 21 de ani, din comuna Săsciori, în timp ce conducea un autoturism, a accidentat un tânăr de 18 ani, din localitatea Petrești, care se afla pe marginea părții carosabile.

În urma accidentului rutier, pietonul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă” au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O femeie din Șpring a fost agresată de concubinul său care era sub influența alcoolului. Bărbatul s-a ales cu dosar penal

Publicat

pixabay free

Un bărbat din Șpring s-a ales cu dosar penal după ce și-a agresat iubita. Agresiunea s-a produs pe fondul unor discuții în contradictoriu și pe fondul consumului de alcool. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 septembrie 2021, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, de către o femeie, din comuna Șpring, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către concubin.

Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că, în urma unor neînțelegeri spontane și pe fondul consumului de alcool, bărbatul, în vârstă de 46 de ani, și-ar fi agresat concubina.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de acesta, a fost emis ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Autovehicule de transport persoane şi marfă, verificate de poliţiştii din Alba. 118 amenzi, dintre care 26 pentru viteză

Publicat

Poliţiştii rutieri din judeţul Alba au acţionat pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului de persoane şi marfă, iar pentru abateri constatate au aplicat 118 amenzi. Activitatea de control s-a desfăşurat, pe parcursul a 7 zile, în cadrul acţiunii TRUCK&BUS, desfăşurată la nivel naţional.

În perioada 11 – 17 octombrie 2021, poliţiştii rutieri din judeţul Alba au acţionat pentru reducerea accidentelor produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane şi de conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă.

Au fost sancţionaţi 118 conducători de asemenea vehicule, din care 29 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă, 26 pentru viteză peste limita legală, 9 pentru nerespectarea timpilor de odihnă, 3 pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice, doi pentru conducere sub influența alcoolului, iar 37 pentru alte abateri de la normele legale privind transporturile rutiere şi circulaţia pe drumurile publice.

Au fost reținute 3 permise de conducere și au fost retrase două certificate de înmatriculare.

La acţiune, alături de poliţiştii rutieri, au participat şi poliţiştii de ordine publică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CERTIFICATUL VERDE: Cum se obține și ce valabilitate are pentru vaccinați și nevaccinați. În ce condiții poate fi folosit

Publicat

Certificatul verde este necesar pentru călătoriile în alte state, dar este solicitat și pe plan intern, la unele activități economice.

Este necesar certificatul verde în restaurantele sau zonele de food court din mall-uri, săli de fitness și în alte zone unde se poate forma aglomerație și care sunt considerate neesențiale pentru viața de zi cu zi.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Toate persoanele care s-au vaccinat anti-COVID, au trecut prin boală în ultimele șase luni sau au un test COVID negativ pot descărca certificatul verde COVID de aici: Generare Certificat Verde.

Generarea certificatului poate dura de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

Certificatul verde atestă că persoanele care îl dețin sunt:

-vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

-au un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

-între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Cum se obține Certificatul verde. Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru generare

 • Autentificarea pe platformă se face pe baza unei adrese de e-mail.
 • Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.
 • Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
 • Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
 • Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă.
 • În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit.
 • Cetăţenii străini selectează opţiunea „Paşaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: „Ţara care a emis paşaportul”, numărul „paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

Completarea Certificatului Verde se face în funcție de categorie (vaccinat, recuperat după boală sau test negativ):

– Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.

– Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.

– Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

– Pentru eliberarea certificatelor în cazul minorilor cu vârsta sub 14 ani se vor solicita, în funcţie de tipul de certificat solicitat, datele menţionate, cu excepţia seriei şi numărului actului de identitate, precum şi completarea numelui şi prenumelui persoanei care exercită autoritatea părintească asupra minorului, conform legii, şi confirmarea faptului că există acordul acesteia pentru eliberarea certificatului solicitat.

-Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

-În secţiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Cum este verificat certificatul verde

Verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a precizat că valabilitatea certificatului variază în funcție de motivul pentru care acesta a fost emis pentru persoana în cauză.

„Certificatul cu varianta cu vaccinare va fi valabil un an, până în iulie 2022. Lucrul ăsta trebuie să oglindească că persoana respectivă are o imunitate eficientă împotriva unei eventuale întâlniri cu SARS CoV-2 şi din punct de vedere epidemiologic va avea şi în mai şi în iunie 2022 un risc de transmitere redus motiv pentru care prin prezentarea certificatului să evite intrarea în carantină.

E posibil, dacă avem dovezi ştiinţifice în acest sens, să prelungim acest termen sau dacă va fi nevoie, să îl ajustăm. Pentru dovada unui test negativ sunt 72 de ore şi pentru dovada trecerii prin boală sunt 180 de zile de la primul test RT PCR pozitiv”, a explicat Andrei Baciu.

Cine folosește certificate verzi false poate ajunge la pușcărie

Avertizarea lui Lucian Bode, în scandalul ”vaccinării la chiuvetă”.Persoanele care facilitează obţinerea de certificate false COVID-19, dar şi cei care beneficiază de aceste documente „vor ajunge în puşcărie”.

„Pentru că am văzut foarte mulţi români – când vorbesc de sute, în opinia mea sunt foarte mulţi – care apelează la certificate de vaccinare false, avem în acest moment 362 de dosare penale în lucru, 850 de persoane cercetate pentru teste PCR false, pentru certificate COVID false, pentru adeverinţe de vaccinare false.

Le transmit tuturor, atât celor care facilitează obţinerea acestor document false, cât şi celor care cred că beneficiază de aceste certificate false, de aceste adeverinţe false: toţi vor ajunge în puşcărie”, a precizat Lucian Bode la Ministerul Afacerilor Interne.

El a adăugat că „apetitul” pentru această practică va dispărea când vor veni şi condamnările în aceste cazuri.

„Este inadmisibil să îţi baţi joc de cei din jurul tău fraudând legea şi apelând la astfel de practici.

Persoane cercetate și reținute în scandalul ”vaccinării la chiuvetă”

Sunt oameni care sunt reţinuţi, sunt oameni care sunt cercetaţi sub control judiciar, dar sunt convins că apetitul pentru o astfel de practică va scădea în momentul în care vor veni şi condamnări”, a spus Bode, citat de Agerpres.

O serie de pacienți bolnavi de COVID-19, care aveau certificate de vaccinare dar prezentau o evoluție discrepantă a bolii, l-au determinat pe Cristian Oancea, managerul spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, să vorbească de „vaccinarea la chiuvetă”.

Este vorba despre pacienții care ajung la spital cu forme severe, deși spun că sunt vaccinați, iar medicii au dubii în legătură cu certificatele de vaccinare obținute de aceștia.

Așa au ajuns polițiștii să întocmească dosare penale in rem și să înceapă cercetările.

Suspiciunea este legată de faptul că au apărut pacienți care au făcut forme severe de COVID-19, deși spuneau că sunt vaccinați.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate