Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-DOCUMENT | Bogăția și decăderea Roșiei Montane: Casele frumoase ale minerilor îi făceau invidioși pe austrieci

Publicat

Case frumoase, cu o arhitectură specifică, cu emblema minerilor, mobilate cu gust, cu candelabre, pendule, sobe de teracotă, multe procurate de la Viena şi Budapesta, diferite obiecte din argint şi aur, tablouri. Așa apar descrise în relatările călătorilor străini clădirile în care locuiau sau petreceau minerii din Roșia Montană, cea mai veche localitate minieră din România. Bogația și înflorirea comunei s-a spulberat imediat după ce comuniștii au declanșat marea naționalizare din 1948.

Călătorul austriac Krichel vizitează Munţii Apuseni între anii 1827-1829. Străinul este impresionat de casele „ca nişte palate” ale unor români din Roşia Montană:

„Prima casă frumoasă, construită într-un stil ales, era a lui Gritta Gheorghiuţ, proprietar de mine din Roşia Montană, cel mai bogat român din regiune”. Suba Ioviţa „dispune de 50.000 ducaţi de aur, bani peşin”. Un alt proprietar de mine, Barbura Samoilă, avea o locuinţă de cel mai bun gust. „Nici un principe nu s-ar ruşina să locuiască în aceste camere”. La Barbura, a găsit „draperii scumpe de mătase, admirabile gravuri, pendule mari etc.”. „Case frumoase mai au Şuba Petru şi Gritta Mihăilă”, încheie relatarea Krichel.

O parte din casele celebre ale Roșiei Montane sunt în picioare și astăzi.

„Casina“, casa balurilor mascate din Apuseni

La Roşia Montană, în centrul comunei, există şi astăzi clădirea denumită „Casina”, unde se organizau baluri celebre. Clădirea construită în perioada 1890 – 1900 găzduia de la simple întâlniri pentru destindere până la baluri mascate. Loc al celor mai frumoase evenimente, „Casina“ avea, printre altele, o sală mare decorată cu oglinzi veneţiene, dar şi săli pentru poker, biliard şi alte jocuri de noroc. Casina se afla în proprietatea unei familii înstărite, Barta, ai cărei membri au transformat-o într-o veritabilă atracţie a Apusenilor. După 1948 a fost naţionalizată, iar, în prezent, este monument istoric.

 

 

 

 

„Cășile Scaunului“, reședință de plasă până în 1920. Tot aici a fost sediul Primăriei din Roșia Montană până în 1968:

 

 

 

 

 

 

 

 

Clădirea Școlii Miniere – între 1896 și 1914. Imobilul era în apropierea exploatării miniere. Ulterior, a funcționat ca  sală de cinematograf, ședințe, sport:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Șuluțiu – construită în 1897. După venirea comuniștilor la putere, aici a funcționat până în 1954 Localul Școlii Parohiale:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Aitai. Între 1948-1954, a servit drept internat pentru Școala Profesională, iar ulterior a fost club muncitoresc:


 

 

 

 

 

 

 

Casa de nașteri, ridicată după 1886, era întreținută tot din cotizațiile minerilor:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa șefului de mină de la gura galeriei Sfânta Cruce din Orlea -1899:

 

 

 

 

 

 

 

 

Clădirea ridicată în 1852 în care au funcționat birourile Exploatării Miniere Roșia Montană:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa parohială greco-catolică unde a locuit Simion Balint, mare învăţat, pus în slujba naţiunii române. Este cel care a luptat pentru binele şi drepturile naţiunii române, pentru care a luptat încontinuu, la început cu vorba şi cu pana de scris, apoi în timpul revoluţiei chiar cu arma în mână. A fost prieten cu Avram Iancu și Axente Sever, cei trei apar în rapoartele austriece ca fiind „sufletul românilor”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Iulia Falciu Hașdeu, căsătorită cu m arele cărturar Bogdan Petriceicu-Haşdeu. Imobilul este într-o stare avansată de degradare:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Falciu Ladislau, strănepotul Iuliei Falciu Hașdeu:

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa părintească a poetei Maria Botiș-Ciobanu, ce își  trage seva din familia lui Mihăilă Gritta (1762-1837) din Roşia Montană, una din cele mai vechi familii de mineri din Munţii Apuseni. Maria Ciobanu face parte din primele scriitoare române din Ardeal, fiind cunoscută în lumea literară şi apreciată de George Coşbuc, Nicolae Iorga. Imobilul este demolat:

 

 

 

 

 

 

 

 

Piața Roșiei, cu târgul săptămânal, în jurul anului 1900:

 

 

 

 

 

 

 

 

Piața Roșiei în 2001:

 

 

 

 

 

 

 

Nicu NEAG

Sursa foto: arhiva personală Aurel Sîntimbrean

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

12 Comentarii

12 Comentarii

  1. Radu

    luni, 07.10.2013 at 20:30

    Atentie la titlu !!! Nu mai scrieti asa in dorul lelii caci sunteti penibili. „Casele frumoase ale minerilor…” – Unde in toata lumea ati vazut voi sa aiba minerii , asa cum sunt evident definiti in dictionare mai elaborate sau mai simple, asemenea case si luxul de care scrieti in articol ? Casele erau evident ale PROPRIETARILOR de mine de care dealtfel scrieti in articol, mai trebuia un minim efort sa corelati titlul cu continutul, dar ptr. cel ce a scris articolul probabil efortul era prea mare.

    • moderatorul de serviciu

      luni, 07.10.2013 at 20:49

      Radu@Exploatarea minelor se facea de catre asociatii constituite în baza numarului de cuxe (parti de participare detinute de fiecare asociat). Minerii erau asociați in asfel de cuxe. Mai citeste putina istorie, maestre

  2. un roşian

    luni, 07.10.2013 at 21:20

    Felicitări autorului articolului! La fel de bun şi comentariul! Din păcate, sunt destui „istorici“,pricepuți în istorie, precum majoritatea românilor, experţi în fotbal şi politică. Puneţi mâna pe carte, că nimeni nu s-a născut învățat !!!

  3. q.d.

    joi, 10.10.2013 at 04:05

    Felicitari.

  4. Maria Ioana

    duminică, 27.10.2013 at 13:43

    Odta cu inceperea mineritului, se vor investii foarte multi bani atat in patrimoniu cat si in mediu!!! Vremrepornirea mineritului in Muntii Apuseni !!!

  5. Mia Colluci

    duminică, 27.10.2013 at 14:05

    78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa.

  6. Andrei

    duminică, 27.10.2013 at 17:21

    Frumoase imagini ,pr vremea cand Rosia Montana era o localitate bogata din pacate acuma a ramas numai amintirea acelor vremuri,,Probabil daca nu venea compania RMGC la Rosia acele cladiri nu mai existau deoarece pana sa vina ei nu la interesat pe nimeni patrimoniul de aici si probabil nici nu o sa i mai intereseze daca compania pleca ..Tot ce este renovat si este pus la punct in Rosia este datorita acstei compani care nu a facut decat bine oamenilor si localitati fara sa primeasca nimic in schimb ,

  7. Ioana

    miercuri, 30.10.2013 at 23:15

    Proiectul Rosia Montana poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

  8. Rusu Mirel

    luni, 18.11.2013 at 00:29

    RMGC investeste in patrimoniu mai mult decat o face statul roman. Fara sa scoata un gram de aur, a pus bazele celui mai mare program de cercetare arheologica din Romania si a restaurat deja prima casa din Rosia Montana – casa nr 325. Pana sa vina RMGC in zona nici nu se stiau prea multe de patrimoniul cultural din Rosia.

  9. Tudor Pop

    luni, 25.11.2013 at 22:51

    Principalul punct forte al proiectului este faptul ca vom genera cateva mii de locuri de munca, intr-o zona unde somajul este 80%, intr-o zona din care pleaca oameni. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe
    perioada operarii.

  10. Mihai Stefan

    miercuri, 15.01.2014 at 08:29

    Sotia lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu se numea Iulia FALICIU, nu Falciu. FALICIU. Va rog sa remediati greseala pentru corecta informare a cititorilor. Multumesc

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 15.01.2014 at 11:29

      @Mihai Stefan, Corectat. multumim

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax