Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Două locuri spectaculoase din județ unde putem fugi de caniculă: Șureanu și Ampoița. Idei pentru destinații de weekend

Publicat

”Seceta a ucis orice boare de vânt, soarele s-a topit și a curs pe pământ”. Acestea sunt versurile unei poezii celebre, deși, în aceste zile, ar putea fi totodată o avertizare de la ISU privind un cod portocaliu de căldură.

Temperaturile de peste 30 de grade Celsius vor lovi județul în următoarele zile, avertizează autoritățile. Între betoanele încinse peste zi, căldura va deveni insuportabilă.

Alba24 vă prezintă două locuri în care vă puteți refugia de caniculă. 

Zona Munților Șureanu este una dintre cele mai frumoase destinații de vară din România, unde, indiferent în ce lună te duci, seara este necesară o haină groasă.

La mai puțin de 100 de kilometri de asfaltul încins al municipiului Alba Iulia se află Poarta Raiului, un loc cu nume deloc întâmplător: pe aici trece drumul spre impresionanta rezervație Iezerul Șureanu și spre culmile Pătru, Aușel, Șureanu și Cârpa.

Probabil că cei care a numit-o așa, au considerat că pe aici se intră în Rai. O altă variantă de a fugi de caniculă, ceva mai apropiată și mai accesibilă, este Valea Ampoiței.

Varianta 1: Șureanu

Iezerul Şureanu are o adâncime de 8 metri, o lungime de 94 metri şi o lăţime de 91 metri. Se află într-o căldare, la baza vârfului Șureanu. Vara, apele lui se colorează în nuanțe de albastru, verde și turcoaz. Originea sa glaciară face ca apele să-i fie foarte reci, de aici o legendă: în adâncurile sale ar trăi un balaur care îi trage la fund pe toți cei care vor să înoate în el, după ce în prealabil îi paralizează mușcâdu-i pe sub apă. Dincolo de legendă, explicația ar fi aceea a șocului hipotermic care ar produce efecte similare.

Foarte puțini (chiar și dintre cei care cunosc zona în amănunt) știu că în partea dreaptă a iezerului există o potecă acoperită de jenepeni care duce spre un iezer foarte mic, un ochi de apă care se încălzește vara și unde experiența unui îmbăiat nu se compară cu nimic.

Rezervația care include și lacul este foarte bogată în plante rare, însă o specie este în mod special impresionantă: zâmbrul sau pinus cembra, o specie rară de conifer care a supraviețuit glaciațiunilor.

Cum ajungi la Şureanu?

Accesul pornește pe DN 67 C (Transalpină), trece prin Şugag și continuă pe DJ 704, pe partea dreaptă a lacului Oașa, de unde peisajul începe să se schimbe și devine tot mai frumos. Pe lângă Mănăstirea Oașa, prin Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului. În total, din Sebeș sunt 84 km, care pot fi parcurşi în circa 2 ore.

Foto vara la Șureanu:

 

Varianta 2: Ampoița

La ceva mai mult de 15 kilometri de Alba Iulia, Valea Ampoiței cu pădurea ei deasă și curenții de aer care coboară pe vale, pot reprezenta o alternativă pentru căldura orașului. Drumul poate fi străbătut în mai puțin de 20 de minute. Pe marginea apei sunt multe locuri în care vă puteți opri, dar nu uitați să luați o plasă pentru gunoaie. Într-o zi normală, temperatura poate fi și cu 5 până la 7 grade mai joasă decât la Alba Iulia, fiind totodată suportabilă datorită curenților de aer.

Cum ajungi? 

Accesul se face pe drumul național care merge spre Zlatna. După 12 kilometri, se face dreapta și se intră în satul Ampoița. Valea continuă cu mai multe sate, despărțite între ele de păduri dese. Ultimul sat este Lunca Meteșului. Mai sus de acesta există o poiană frumoasă și răcoroasă.

Foto: pe Valea Ampoiței

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement