Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Două locuri spectaculoase din județ unde putem fugi de caniculă: Șureanu și Ampoița. Idei pentru destinații de weekend


Publicat

”Seceta a ucis orice boare de vânt, soarele s-a topit și a curs pe pământ”. Acestea sunt versurile unei poezii celebre, deși, în aceste zile, ar putea fi totodată o avertizare de la ISU privind un cod portocaliu de căldură.

Temperaturile de peste 30 de grade Celsius vor lovi județul în următoarele zile, avertizează autoritățile. Între betoanele încinse peste zi, căldura va deveni insuportabilă.

Alba24 vă prezintă două locuri în care vă puteți refugia de caniculă. 

Zona Munților Șureanu este una dintre cele mai frumoase destinații de vară din România, unde, indiferent în ce lună te duci, seara este necesară o haină groasă.

La mai puțin de 100 de kilometri de asfaltul încins al municipiului Alba Iulia se află Poarta Raiului, un loc cu nume deloc întâmplător: pe aici trece drumul spre impresionanta rezervație Iezerul Șureanu și spre culmile Pătru, Aușel, Șureanu și Cârpa.

Probabil că cei care a numit-o așa, au considerat că pe aici se intră în Rai. O altă variantă de a fugi de caniculă, ceva mai apropiată și mai accesibilă, este Valea Ampoiței.

Varianta 1: Șureanu

Iezerul Şureanu are o adâncime de 8 metri, o lungime de 94 metri şi o lăţime de 91 metri. Se află într-o căldare, la baza vârfului Șureanu. Vara, apele lui se colorează în nuanțe de albastru, verde și turcoaz. Originea sa glaciară face ca apele să-i fie foarte reci, de aici o legendă: în adâncurile sale ar trăi un balaur care îi trage la fund pe toți cei care vor să înoate în el, după ce în prealabil îi paralizează mușcâdu-i pe sub apă. Dincolo de legendă, explicația ar fi aceea a șocului hipotermic care ar produce efecte similare.

Foarte puțini (chiar și dintre cei care cunosc zona în amănunt) știu că în partea dreaptă a iezerului există o potecă acoperită de jenepeni care duce spre un iezer foarte mic, un ochi de apă care se încălzește vara și unde experiența unui îmbăiat nu se compară cu nimic.

Rezervația care include și lacul este foarte bogată în plante rare, însă o specie este în mod special impresionantă: zâmbrul sau pinus cembra, o specie rară de conifer care a supraviețuit glaciațiunilor.

Cum ajungi la Şureanu?

Accesul pornește pe DN 67 C (Transalpină), trece prin Şugag și continuă pe DJ 704, pe partea dreaptă a lacului Oașa, de unde peisajul începe să se schimbe și devine tot mai frumos. Pe lângă Mănăstirea Oașa, prin Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului. În total, din Sebeș sunt 84 km, care pot fi parcurşi în circa 2 ore.

Foto vara la Șureanu:

 

Varianta 2: Ampoița

La ceva mai mult de 15 kilometri de Alba Iulia, Valea Ampoiței cu pădurea ei deasă și curenții de aer care coboară pe vale, pot reprezenta o alternativă pentru căldura orașului. Drumul poate fi străbătut în mai puțin de 20 de minute. Pe marginea apei sunt multe locuri în care vă puteți opri, dar nu uitați să luați o plasă pentru gunoaie. Într-o zi normală, temperatura poate fi și cu 5 până la 7 grade mai joasă decât la Alba Iulia, fiind totodată suportabilă datorită curenților de aer.

Cum ajungi? 

Accesul se face pe drumul național care merge spre Zlatna. După 12 kilometri, se face dreapta și se intră în satul Ampoița. Valea continuă cu mai multe sate, despărțite între ele de păduri dese. Ultimul sat este Lunca Meteșului. Mai sus de acesta există o poiană frumoasă și răcoroasă.

Foto: pe Valea AmpoițeiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului BLAJ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului BLAJ a început. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Dorin Voina – PSD, Mihai Boitor – USR-PLUS, Gheorghe Valentin Rotar – PNL, Silvia Marcu – ALDE. PRO România nu a anunțat încă cine va candida din partea formațiunii. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului BLAJ – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului BLAJ?

Loading ... Loading ...

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Buldoexcavator cu accesorii achiziționat pentru întreținerea drumurilor din comuna Avram Iancu. Licitația, lansată de Primărie

Publicat

Primăria din Avram Iancu cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Utilajul va fi folosit pentru lucrări de deszăpezire și întreținerea drumurilor din comună. 

Primăria comunei Avram Iancu a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui utilaj multifuncțional (buldoexcavator) pentru lucrări de deszăpezire și întreținere drumuri în comună.

Valoarea totală estimată este de 378.184 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, utilajul va deservi întreaga suprafață a comunei Avram Iancu, respectiv cele 33 de sate componente. Utilajul va ajunge în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) al comunei.

În prezent, Primăria comunei Avram Iancu desfășoară acțiuni de întreținere drumuri locale în general prin contractarea unei firme specializate, iar odată cu achiziționarea utilajului, suma alocată din bugetul local al primăriei pentru prestarea serviciilor va rămâne în bugetul local pentru alte cheltuieli necesare. Serviciile ce pot fi prestate prin achiziționarea utilajului se vor executa prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al primăriei comunei, în regie proprie.

Prin achiziția utilajului și a accesoriilor vor fi asigurate următoarele tipuri de activități:

– deblocarea drumurilor comunale și sătești în caz de înzăpezire

– îndepărtarea copacilor căzuți sau a materialelor care ar putea bloca traficul pe drumurile publice

– evacuarea pământului și a pietrișului rezultat după ploi puternice

– participarea la acțiuni de salvare în caz de inundații, incendii, alunecări de teren

Caracteristici tehnice ale achiziției:

Buldoexcavator

– putere motor: 100 cp

– capacitate cilindrică: 4,4 l

– capacitate cupă încărcător – 1,2 mc

– adâncime maximă de excavare: 5.978 mm

Accesorii:

– tocător vegetal (lățime de lucru 1.080 mm)

– furci pentru cupă încărcător (lățimea – 8 cm, lungimea – 120 cm, înălțimea – 76 cm, grosimea – 5 cm)

– cupă trapezoidală (1.200 x 300 x 750 mm, volum 140 l)

– cupă excavare (300 mm, volum 80 l)

– cupă excavare (800 mm, volum 270 l)

– lamă de zăpadă (lățime – 2.700 mm, înălțime – 800 mm, rotire în plan orizontal – 30 grade)

– ciocan hidraulic (picon) (energie de impact 1.017 joule, diametru spit – 75 mm)

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Minor aflat pe bicicletă, lovit de o mașină, pe Bulevardul Republicii din Alba Iulia. Băiatul nu a acordat prioritate

Publicat

Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 18:00, la intersecția dintre Bulevardul Republicii și strada Vasile Alecsandri din Alba Iulia. Un copil în vârstă de 12 ani, aflat pe bicicletă, a fost acroșat de un autoturism căruia nu i-a acordat prioritate. 

Potrivit unui cititor Alba24, în urma accidentului băiatul s-ar fi lovit ușor la mână.

Reprezentanții IPJ Alba au transmis pentru Alba24 că evenimentul rutier a fost soluționat ca tamponare.

Biciclistul în vârstă de 12 ani a fost sancționat de polițiști conform Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate