Educație
FOTO: Elevi de la Școala ”Avram Iancu” din Alba Iulia, în rolul de profesor. Au susținut lecții de istorie, arte, cultură, științe
Un grup de 11 elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, coordonați de prof. Diane Popa au intrat în rolul profesorilor.
Au susținut, la mai multe unități de învățământ, lecții demonstrative de istorie, cultură, arte și științe.
Activitățile s-au desfășurat în perioada 9-19 decembrie, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia și la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, în fața colegilor din aceeași generație.
Elevii au jucat, dezinvolți, „rolul de profesor” din perspectiva generației lor, folosind gadget-uri și aplicații mobile interactive.
Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au prezentat elemente de cultură din șase țări (România, Germania, Olanda, Spania, Turcia și Polonia) vizitate de colegii lor în perioada derulării proiectului ”Pupils Teach Pupils”, în cadrul programului Erasmus+.
Lecții din perspectivă interdisciplinară
În mediul școlar european și internațional, lecțiile sunt realizate din perspectiva interdisciplinară.
Astfel că și elevii Daniela Găiseanu, Daria Palamariu și Tudor Șuleac au ales ca subiecte pentru lecția de Științe:
- experimente cu hârtia PH, pentru a observa diferența dintre substanțe acide și baze (acid acetic și bicarbonat de Sodiu)
- au explicat despre comerțul spațial și companiile private de zbor interplanetar, tipuri de rachete adaptate la zborul fără piloți umani
- au explicat elemente de biologie marină, despre moluște și salamandra de apa, aflate pe cale de dispariție, dar salvate chiar de noua tehnologie, deoarece au devenit populare după ce au fost incluse în anumite jocuri video
La lecția de Arte, Isadora Ardelean, Ana Cioancă și Medeea Răbulea au prezentat viața și stilul artistic al pictorului olandez, Vincent van Gogh cel care a pictat peste 2000 de lucrări, dar nu a vândut decât lucrarea „Viță-de vie roșie” de-a lungul vieții. Au invitat apoi pe colegii lor să viziteze virtual într-un videoclip de tip 360 de grade VR, lucrările pictorului neerlandez, apoi au completat un quiz pentru a-și fixa cunoștințele și au creat felicitări hand-made pentru Crăciun.
Pentru ora de istorie, elevii Vlad Paștiu, Andrea Pop, Daria Morgovan și Carla Timiș au prezentat pe scurt istoricul Poloniei, Germaniei, Olandei, Turciei și Spaniei din perspectiva lor, atrăgând atenția colegilor că „Istoria se repetă și are întotdeauna consecințe în viitor”.
Ce spun elevii care au intrat în rolul de profesori
„Pentru mine a fost o experiență foarte interesantă și mi-a plăcut să comunic cu copiii. Eu zic că a fost mai complicat până ne-am pregătit pentru lecție, dar în rest a fost foarte frumos”, a menționat Andrea Pop, una din elevele care au participat la activitățile de predare inedită din aceste două săptămâni.
„Pentru mine a fost o experiență nouă care m-a învățat multe lucruri noi. În postura de dascăl, m-am simțit puțin timidă la început, dar până la urmă am reușit să-mi înving frica, deoarece am prezentat copiilor de aceeași vârstă. Cea mai mare provocare a fost să îmi înving teama de a prezenta în fața elevilor de la alte școli”, a afirmat Daria Morgovan, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia. A reușit să predea istorie și cultură în această perioadă de diseminare a rezultatelor și exemplelor de bune practici din cadrul proiectului „Pupils Teach Pupils”.
Proiectul
Proiectul a fost coordonat de Mondial College, un liceu din Nijmegen, Olanda și derulat în perioada 2019-2021. Cele șase școli partenere au fost:
- Gesamtschule Schermbeck, (Germania)
- IES Padre Moret-Irubide, Pamplona (Spania)
- Szespol Szkol nr. 1 im Marii Sklodowskiej-Curie Wyszkowie, din Wyszkow (Polonia)
- Yüksel Bahadir Alayli Bilim ve Sanat Merkezi din Selčuklu și Mondial College din Nijmejen (Olanda).
În acest parteneriat educațional internațional, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Alba Iulia este unul din actorii care a fructificat produsele intelectuale realizate în timpul derulării proiectului, dar și după finalizarea acestuia.
„Pentru a asigura sustenabilitatea proiectului „Pupils Teach Pupils” („Elevii îi învață pe Elevi”), la un an de la finalizarea proiectului, am organizat acțiuni de diseminare, lecții demonstrative și exemple de bune practici la trei școli partenere din comunitatea noastră locală: la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia și la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia.
Elevii de la Școala „Avram Iancu” din Alba Iulia” au continuat în aceste două săptămâni (9-19 decembrie 2022), inițiativa colegilor lor care au participat în perioada 2018-2021 la mobilitățile din timpul derulării proiectului „Pupils Teach Pupils” fiind dascăli pentru colegii de vârstă apropiată (13-15 ani)”, a transmis coordonatorul proiectului, Diane Popa.
Școlile partenere:
- Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, reprezentată de Gabriel Bucur
- Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, reprezentată de Lavinia Poșogan
- Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia, reprezentat de Daniela Iuliana Mateica
- Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, reprezentată de Nicolae Andron
Profesori colaboratori:
- Mariana Maierescu, în calitate de director adjunct, Melinda Arhire, Ramona Popa, Emil Paul, Monica Nandrea, Eufimia Mihăilă
- Simona Todoran, Mihaela Țăran, Daniela Coș, Ana Maria Marinca și Loredana Constantin
- Mihaela Mateescu, Daniel Boian, Ileana Țăran, Adrian Constantin și Dan Hauptcorn
Concluzie
„Vizita la cele trei școli a însemnat cunoaștere, comunicare, schimb de idei, întâlnirea cu o generație care descoperă lumea mai mult din perspectivă virtuală decât realistă, dar capabilă să schimbe și să se schimbe. Am găsit uneori o atmosferă dezinteresată în rândul copiilor, apoi pe măsură ce am inițiat o conexiune cu ei, totul a devenit mai natural, mai dispuși să asculte și să învețe elemente de știință, artă, cultură, istorie pe care le propuneam noi”, spune coordonatorul proiectui, Diane Popa).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News