Actualitate
FOTO: Eurodyssee, programul pentru tinerii care doresc să lucreze în străinătate, prezentat la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
Eurodyssee, programul de mobilitate profesională, care le permite tinerilor între 18 și 30 de ani, aflați în căutarea unui loc de muncă, să beneficieze de un stagiu profesional în străinătate pentru o perioadă de 3 până la 7 luni, a fost prezentat luni, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La eveniment au fost prezenţi Michelle Sabban, președintele Eurodyssee, alături de Rui Bettencourt, secretarul general al programului şi vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman. Nu au lipsit nici reprezentanții județelor participante la program, dar și ai celor care doresc să adere.
„Programul Eurodyssee le permite tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă să lucreze în străinătate pentru o perioadă de minim 3 luni și maxim 7 luni, sau să dobândească o experiență profesională care oferă o calificare. Totodată, le permite acestora să învețe sau să se perfecționeze în utilizarea unei limbi străine, să devină mai atractivi pentru angajatori”, a declarat Michelle Sabban, președintele Eurodyssee. De asemenea, programul le poate oferi agenților economici posibilitatea de a utiliza competențele unei țări europene, de a participa la procesul de dezvoltare a propriului județ și a Europei. Programul Eurodyssee este benefic și județelor, care vor putea avea astfel un răspuns la cererea agenților economici și la așteptările tinerilor.
Tinerii care doresc să beneficieze de oportunitățile acestui program trebuie să știe că pot participa la cursuri de formare lingvistică, de 3-4 săptămâni, desfășurate înaintea stagiului profesional sau în paralel cu formarea profesională, dar și de o bursă, cu o valoare de la 300 la 900 de euro.
Beneficiarul este acoperit și de sistemul de securitate socială din regiunea gazdă pe toată durata sejurului său în Uniunea Europeană. În funcție de disponibilități, odată cu sosirea beneficiarilor în țara gazdă, tinerii sunt cazați ori în rezidențe pentru studenți sau apartamente, ori la o familie. Pe toată perioada șederii în străinătate, stagiarii sunt monitorizați și li se oferă asistență de către coordonatorii programului din regiunea gazdă, pentru a gestiona toate aspectele referitoare la stagiu și la viața cotidiană. În luna de după încheierea stagiului, un raport trebuie trimis regiunii de origine și/sau regiunii gazdă, lucru ce permite eliberarea unui certificat de stagiu.
În funcție de preferințe, tinerii pot opta pentru un stagiu de muncă în Austria, Bosnia Herțegovina, Franța, Germania, Norvegia, România, Spania, Belgia, Croația, Georgia, Italia, Portugalia, Serbia sau Elveția.
Cum te poți înscrie la programul Eurodyssee
Dacă ai între 18 și 30 de ani, ești șomer înregistrat în bazele AJOFM sau nu, esti un simplu tânăr în căutarea unui loc de muncă, ori dorești pur și implu să lucrezi în străinătate, tot ce trebuie să faci este să ai domiciliul într-un județ parterner al programului Eurodyssee și să intri pe site-ul www.eurodyssee.eu, unde vei completa un chestionar și o aplicație online, făcută în urma studierii ofertelor de lucru. Dacă ești selectat, reprezentanții Eurodyssee vor anunța Consiliul Județean de care aparții, iar aceștia te vor chema la discuții. dacă vei trece și de această etapă, vei primi o bursaă (de la 300 la 900 de euro) și ți se vor oferi gratuit cursuri de perfecționare lingvistică și cazare și vor fi asigurate serviciile de telefonie și internet, dar și vizitele în teritoriu, în țara gazdă. Până în momentul de fațî, aproximativ 10.000 de tineri din întreaga Europă au aplicat la acest program, iar cei din județul Alba o vor putea face începând de luna viitoare.
Ce este programul Eurodyssee?
Proramul Eurodyssee este o experiență originală de schimburi de tineri, lansată în anul 1985 de către Edgar Faure, pe atunci președinte al Consiliului Regional Franche-Comte și al Adunării Regiunilor Europei (ARE). Desfășurat sub egida ARE, acest program constituie una dintre acțiunile cele mai importante ale organizației, ce se axează pe oferirea unei experiențe profesionale în străinătate tinerilor, completată de un stragiu lingvistic. Astfel, programul ajută la dezvoltarea unei cetățenii europene, permițând regiunilor să creeze între ele legături și rețele privilegiate, prin care agenții economici de la nivel regional pot primi stagiari.
„Eurodyssee a fost primul program european de stagii profesionale, precedând și inspirând alte programe comunitare de mobilitate profesională. Piața muncii este în continuă schimbare. Dacă în România se pune mai mult accentul pe agricultură și meseriile <verzi>, trebuie să reușim să vedem dincolo de acestea și să-i întrebăm pe tineri ce meserie ar dori să învețe”, a mai declarat Sabban.
„În urma datelor statistice elaborate ca urmare a acestui program, putem spune că aproximativ 50% din tinerii participanți și-au găsit de muncă după ce s-au întors în țara de origine, 40% și-au continuat studiile, rămânând ca abia 10% dintre aceștia să rămână la stadiul de dinainte de participare”, a mai completat Rui Bettencourt, secretarul general al Eurodyssee.
În cadrul întâlnirii de luni, Președintele Eurodyssee, Michele Sabban, l-a desemnat pe Florin Roman, Vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, drept reprezentant oficial al programului în România și Vicepreședinte al Eurodyssee, responsabil de promovarea programului în zona Europei de Est.
„Este o șansă foarte importantă pentru județul Alba, pentru tinerii de aici, dar și pentru România. Alba devine o placă turnantă a acestui program în Europa de Est, putând astfel dezvolta numeroase parteneriate pentru tineri. Este o oportunitate de promovare și de dezvoltare pe care o vom fructifica în interesul tinerilor din Alba”, a declarat Florin Roman.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News