Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Eurodyssee, programul pentru tinerii care doresc să lucreze în străinătate, prezentat la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia


Publicat

Eurodyssee, programul de mobilitate profesională, care le permite tinerilor între 18 și 30 de ani, aflați în căutarea unui loc de muncă, să beneficieze de un stagiu profesional în străinătate pentru o perioadă de 3 până la 7 luni, a fost prezentat luni, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La eveniment au fost prezenţi Michelle Sabban, președintele Eurodyssee, alături de Rui Bettencourt, secretarul general al programului şi vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman. Nu au lipsit nici reprezentanții județelor participante la program, dar și ai celor care doresc să adere.

„Programul Eurodyssee le permite tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă să lucreze în străinătate pentru o perioadă de minim 3 luni și maxim 7 luni, sau să dobândească o experiență profesională care oferă o calificare. Totodată, le permite acestora să învețe sau să se perfecționeze în utilizarea unei limbi străine, să devină mai atractivi pentru angajatori”, a declarat Michelle Sabban, președintele Eurodyssee. De asemenea, programul le poate oferi agenților economici posibilitatea de a utiliza competențele unei țări europene, de a participa la procesul de dezvoltare a propriului județ și a Europei. Programul Eurodyssee este benefic și județelor, care vor putea avea astfel un răspuns la cererea agenților economici și la așteptările tinerilor.

Tinerii care doresc să beneficieze de oportunitățile acestui program trebuie să știe că pot participa la cursuri de formare lingvistică, de 3-4 săptămâni, desfășurate înaintea stagiului profesional sau în paralel cu formarea profesională, dar și de o bursă, cu o valoare de la 300 la 900 de euro.

Beneficiarul este acoperit și de sistemul de securitate socială din regiunea gazdă pe toată durata sejurului său în Uniunea Europeană. În funcție de disponibilități, odată cu sosirea beneficiarilor în țara gazdă, tinerii sunt cazați ori în rezidențe pentru studenți sau apartamente, ori la o familie. Pe toată perioada șederii în străinătate, stagiarii sunt monitorizați și li se oferă asistență de către coordonatorii programului din regiunea gazdă, pentru a gestiona toate aspectele referitoare la stagiu și la viața cotidiană. În luna de după încheierea stagiului, un raport trebuie trimis regiunii de origine și/sau regiunii gazdă, lucru ce permite eliberarea unui certificat de stagiu.

În funcție de preferințe, tinerii pot opta pentru un stagiu de muncă în Austria, Bosnia Herțegovina, Franța, Germania, Norvegia, România, Spania, Belgia, Croația, Georgia, Italia, Portugalia, Serbia sau Elveția.

Cum te poți înscrie la programul Eurodyssee

Dacă ai între 18 și 30 de ani, ești șomer înregistrat în bazele AJOFM sau nu, esti un simplu tânăr în căutarea unui loc de muncă, ori dorești pur și implu să lucrezi în străinătate, tot ce trebuie să faci este să ai domiciliul într-un județ parterner al programului Eurodyssee și să intri pe site-ul www.eurodyssee.eu, unde vei completa un chestionar și o aplicație online, făcută în urma studierii ofertelor de lucru. Dacă ești selectat, reprezentanții Eurodyssee vor anunța Consiliul Județean de care aparții, iar aceștia te vor chema la discuții. dacă vei trece și de această etapă, vei primi o bursaă (de la 300 la 900 de euro) și ți se vor oferi gratuit cursuri de perfecționare lingvistică și cazare și vor fi asigurate serviciile de telefonie și internet, dar și vizitele în teritoriu, în țara gazdă. Până în momentul de fațî, aproximativ 10.000 de tineri din întreaga Europă au aplicat la acest program, iar cei din județul Alba o vor putea face începând de luna viitoare.

Ce este programul Eurodyssee?

Proramul Eurodyssee este o experiență originală de schimburi de tineri, lansată în anul 1985 de către Edgar Faure, pe atunci președinte al Consiliului Regional Franche-Comte și al Adunării Regiunilor Europei (ARE). Desfășurat sub egida ARE, acest program constituie una dintre acțiunile cele mai importante ale organizației, ce se axează pe oferirea unei experiențe profesionale în străinătate tinerilor, completată de un stragiu lingvistic. Astfel, programul ajută la dezvoltarea unei cetățenii europene, permițând regiunilor să creeze între ele legături și rețele privilegiate, prin care agenții economici de la nivel regional pot primi stagiari.

„Eurodyssee a fost primul program european de stagii profesionale, precedând și inspirând alte programe comunitare de mobilitate profesională. Piața muncii este în continuă schimbare. Dacă în România se pune mai mult accentul pe agricultură și meseriile <verzi>, trebuie să reușim să vedem dincolo de acestea și să-i întrebăm pe tineri ce meserie ar dori să învețe”, a mai declarat Sabban.

„În urma datelor statistice elaborate ca urmare a acestui program, putem spune că aproximativ 50% din tinerii participanți și-au găsit de muncă după ce s-au întors în țara de origine, 40% și-au continuat studiile, rămânând ca abia 10% dintre aceștia să rămână la stadiul de dinainte de participare”, a mai completat Rui Bettencourt, secretarul general al Eurodyssee.

În cadrul întâlnirii de luni, Președintele Eurodyssee, Michele Sabban, l-a desemnat pe Florin Roman, Vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, drept reprezentant oficial al programului în România și Vicepreședinte al Eurodyssee, responsabil de promovarea programului în zona Europei de Est.

„Este o șansă foarte importantă pentru județul Alba, pentru tinerii de aici, dar și pentru România. Alba devine o placă turnantă a acestui program în Europa de Est, putând astfel dezvolta numeroase parteneriate pentru tineri. Este o oportunitate de promovare și de dezvoltare pe care o vom fructifica în interesul tinerilor din Alba”, a declarat Florin Roman.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în MARTIE: O lună caldă, cu temperaturi peste normal, dar săracă în precipitații. Prognoza meteo

Publicat

pasare primavara

Luna martie este o luna care de multe ori s-a dovedit a fi una extrem de imprevizibilă din punct de vedere a vremii. Mai exact, de la zile de primăvară autentică și chiar cu temperaturi spre vară, la ninsori și viscol, uneori nu treceau decât câteva zeci de ore, potrivit romania24.ro

Potrivit estimărilor meteo, luna martie, a anului 2021, se estimează a fi caldă, cu abateri termice care ar putea ajunge la +1,+1.5 grade față de valorile multianuale normale pentru această lună. Și asta la nivelul întregii țări.

Defalcat pe săptămâni, ar urma ca săptămâna 08 – 14 martie și 29 martie – 04 aprilie să vină cu valori de temperatură normale pentru perioadă în care ne aflăm, în timp ce în săptămâna 15 – 21 martie să avem abateri termice pozitive prin sud, sud-est, iar în perioada 22 – 28 martie să fie mai cald prin Banat, Crișana, Oltenia, dar și prin Moldova, se arată pe grupul prognozemeteo.

Precipitații:

De asemenea, nici din punct de vedere al precipitațiilor veștile nu sunt neapărat tocmai bune, urmând să vorbim de secetă și precipitații sub normele climatologice prin Banat, Oltenia, Muntenia, mare parte din Moldova, Dobrogea și doar prin nordul Orientalilor, Maramureș și nordul Transilvaniei să avem excedent pluviometric. În Transilvania, Crișana și nordul Moldovei avem precipitații apropiate de normal, susțin cei de la progonzemeteo.ro.

săptămâna 08 – 14 martie aduce precipitații mai bogate prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul țării, pentru ca în săptămâna 15 – 21 martie să vorbim de precipitații în limite normale în bună parte din țară, chiar peste norme în Muntenia, Oltenia, Moldova și Dobrogea. Ultimele două săptămâni din lună vin cu precipitații în limitele normale în toată țara, cu excepția Banatului, care, în săptămâna 22 – 28 martie ar putea avea un deficit de precipitații.

Ca și cantități totale așteptate pe parcursul lunii, cei de la ECMWF estimează un 30 – 40 l/mp în cea mai mare parte a țării, cu un 60 – 70 de l/mp prin zonele montane, iar prin nordul Orientalilor chiar un 90 – 100 de l/mp.

Vorbim și de ninsori pe parcursul lunii martie, mai ales în zonele montane, unde, din totalul precipitațiilor așteptate să cadă, un 20 – 30 de l/mp vor fi sub formă solidă, dar ele nu sunt excluse nici în restul țării, aici vorbim doar de un 3 – 5 l/mp.

Context:

– Caracteristicile unei vremi schimbătoare sunt date, de obicei, de faptul că pe parcursul lunii martie aveam de-a face cu o retragere a dorsalei anticiclonului est-european spre NE extrem, fapt ce favorizează avansul aerului mai cald de origine mediteraneeană sau atlantică.

Nu la fel par a sta lucrurile și în această lună martie, una în care dominant va fi un blocaj anticiclonic britanic iar unele modele meteo estimează chiar un nou avans al anticiclonului est-european și spre regiunea țării noastre.

surse: https://www.facebook.com/prognozemeteo 

prognozameteo.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 200 de polițiști și jandarmi din Alba au verificat dacă se respectă regulile impuse de pandemia de COVID. Ce au descoperit

Publicat

Peste 200 de polițiști alături de polițiști locali și jandarmi au participat în ultimele 24 de ore la verificări care au vizat modul în care cetățenii județului Alba respectă normele de prevenire a răspândirii noului coronavirus. 

Mai exact, 226 de polițiști au controlat 87 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate și 93 de mijloace de transport, din care 52 de mijloace de transport în comun.

Au fost legitimate 1.914 persoane și au fost făcute verificări la 81 de obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri, hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 93 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, 9 care au participat la activități în spații publice închise pentru care au fost instituite restricții și 4 care nu au respectat interdicțiilor privind deplasarea.

Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancțiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

4.064 de cazuri noi de COVID, raportate în România, în ultimele 24 de ore

Publicat

În ulitmele 24 de ore, în România, au fost raportate 4.064 de cazuri noi de COVID. Până astăzi, 6 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 824.995 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

754.335 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 20.854 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 05.03.2021 (10:00) – 06.03.2021 (10:00) au fost raportate 69 de decese (33 bărbați și 36 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiș și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 21 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

66 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.306. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.158.995 de teste RT-PCR și 351.100 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.191 de teste RT-PCR (14.555 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.636 la cerere) și 8.604 teste rapide antigenice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 90 de noi cazuri de COVID în ultimele 24 de ore. INCIDENȚA la 14 zile, transmisă de DSP Alba

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba s-au înregistrat 90 de noi cazuri de COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba, sâmbătă 6 martie. 

De asemenea, DSP Alba a transmis și incidența cazurilor de COVID la 14 zile. De la începutul pandemiei, în județul Alba, 16083 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea,  14746 au fost declarate vindecate. De asemenea, s-au înregistrat 432 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrat 497 probe (268 la SJU si 229 la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 174800

Lista localităților din care provin persoanele confirmate pozitiv

Mediul urban

Alba Iulia 33

Sebeș 10

Aiud 5

Blaj 4

Ocna Mureș 4

Cugir 2

Teiuș 1

Mediul rural

Șona 8

Meteș 3

Unirea 3

Doștat 2

Galda de Jos 2

Pianu 2

Săsciori 2

Valea Lungă 2

Livezile 1

Mihalț 1

Roșia Montană 1

Săliștea 1

Șpring 1

Incidența la 14 zile

JUDETLOCALITATECAZURI LA 1000 DE LOCUITORI IN ULTIMELE 14 ZILE (DEPABD)     
ALBAMIHALŢ7.98     
ALBAŞONA6.40     
ALBADOŞTAT5.87     
ALBAMUNICIPIUL ALBA IULIA4.89     
ALBAUNIREA4.25     
ALBACRICĂU3.49     
ALBALUNCA MUREŞULUI3.48     
ALBAŞPRING3.43     
ALBAMUNICIPIUL SEBEŞ2.89     
ALBAVALEA LUNGĂ2.85     
ALBACRĂCIUNELU DE JOS2.80     
ALBAPIANU2.51     
ALBALIVEZILE2.47     
ALBAŞIBOT2.47     
ALBARĂDEŞTI2.31     
ALBASĂLIŞTEA2.11     
ALBABERGHIN2.09     
ALBARIMETEA2.00     
ALBAORAŞ TEIUŞ1.93     
ALBAOCOLIŞ1.79     
ALBAIGHIU1.71     
ALBAORAŞ OCNA MUREŞ1.64     
ALBAMUNICIPIUL AIUD1.58     
ALBACIUGUD1.53     
ALBAMIRĂSLĂU1.51     
ALBAMETEŞ1.43     
ALBAGALDA DE JOS1.34     
ALBAORAŞ CUGIR1.32     
ALBASÂNTIMBRU1.32     
ALBAMUNICIPIUL BLAJ1.16     
ALBALOPADEA NOUĂ1.15     
ALBASÂNCEL1.15     
ALBANOŞLAC1.10     
ALBABLANDIANA1.09     
ALBASĂSCIORI1.07     
ALBAŞUGAG1.04     
ALBADAIA ROMÂNĂ0.96     
ALBACIURULEASA0.87     
ALBAORAŞ ABRUD0.76     
ALBAORAŞ ZLATNA0.76     
ALBAVADU MOŢILOR0.74     
ALBABISTRA0.66     
ALBAGÂRDA DE SUS0.65     
ALBAVIDRA0.65     
ALBAROŞIA DE SECAŞ0.62     
ALBACERGĂU0.61     
ALBASOHODOL0.59     
ALBAVINŢU DE JOS0.54     
ALBAHOREA0.51     
ALBAALBAC0.50     
ALBACÂLNIC0.50     
ALBAGÂRBOVA0.47     
ALBABUCERDEA GRÂNOASĂ0.44     
ALBAORAŞ CÂMPENI0.41     
ALBAJIDVEI0.38     
ALBAROŞIA MONTANĂ0.36     
ALBALUPŞA0.34     
ALBAORAŞ BAIA DE ARIEŞ0.26     
ALBAALMAŞU MARE0.00     
ALBAARIEŞENI0.00     
ALBAAVRAM IANCU0.00     
ALBABUCIUM0.00     
ALBACENADE0.00     
ALBACERU-BĂCĂINŢI0.00     
ALBACETATEA DE BALTĂ0.00     
ALBACUT0.00     
ALBAFĂRĂU0.00     
ALBAHOPÂRTA0.00     
ALBAÎNTREGALDE0.00     
ALBAMOGOŞ0.00     
ALBAOHABA0.00     
ALBAPOIANA VADULUI0.00     
ALBAPONOR0.00     
ALBAPOŞAGA0.00     
ALBARÂMEŢ0.00     
ALBASĂLCIUA0.00     
ALBASCĂRIŞOARA0.00     
ALBASTREMŢ0.00     
TOTAL 2.34    

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate