Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Fizica în viața cotidiană. Sesiune de comunicări științifice și referate, la Colegiul HCC din Alba Iulia


Publicat

În data de 26 februarie, în intervalul 10-13, la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, în laboratorul de fizică, s-a desfășurat prezentarea publică a elevilor din cadrul “Sesiunii de comunicări științifice și referate ale elevilor și profesorilor-Fizica în viața cotidiană-ediția I”. Manifestarea a fost inclusă în seria evenimentelor dedicate aniversării a 101 ani de existență a colegiului. Din cele peste 100 materiale realizate de elevi au fost selectate 30 care au fost prezentate prin demonstrații și expuneri live sau cu ajutorul mijloacelor multimedia folosind calculatorul.

Tematica aleasă de elevi împreună cu profesorii coordonatori a fost diversă și s-a încadrat în categoriile: “Fizica DE CE-urilor și înțelepciunea proverbelor”, „Viața și activitatea unor fizicieni celebri”, „Efectele curentului electric”, „Modele fizice inspirate din viață”, „Fizica dezastrelor”, “Știința și tehnica”, „Semiconductorii și aplicațiile lor”, “Utilizări ale energiei nucleare”.

Scopul acestui eveniment a fost promovarea principiilor și valorilor educației STEM (Știință-Tehnologie-Inginerie-Matematică) în rândul elevilor, a experienței didactice pozitive prin realizarea schimbului de idei, opinii, rezultate. Am ales să realizăm aceste acțiuni ca urmare a faptului că, în prezent, interesul pentru fizică, în general și pentru aplicațiile sale, mai ales, depășește cercul strâmt al specialiștilor iar vocabularul științific din acest domeniu pătrunde treptat în limbajul uzual, de zi cu zi. Privind în jurul nostru ne dăm seama de importanța pe care o are știința și tehnologia pentru toți: în aproape toate momentele zilei ne întâlnim cu fenomene fizice- acasă pornim televizorul, aprindem becul, gătim la cuptorul cu microunde, vorbim la telefon iar când ieșim din casă ne deplasăm cu mașina, autobuzul, pe deasupra capetelor noastre zboară avioane, elicoptere iar sateliții artificiali înving gravitația și transmit informații din spațiu ori de pe Terra. Trăim într-un mediu din ce în ce mai dotat din punct de vedere tehnic, fiind beneficiarii rezultatelor obținute de știință. Pe de altă parte, fenomenele naturale care apar în fața ochilor ne încântă privirea, sau ne pun pe gânduri.” a declarat coordonatoarea acestei manifestări, prof. fizică Ramona Humeniuc-Ambasador Scientix pentru România.

Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor din învăţământul liceal, la disciplina fizică, a avut ca obiective educarea capacităţii de comunicare şi dialog, dezvoltarea gândirii critice, stimularea curiozității și creativității elevilor, cultivarea interesul pentru știință și tehnologie, a expresivităţii şi dezvoltarea spiritului de competiţie şi fair-play. Realizarea proiectelor, care îmbracă forma unor comunicări ştiinţifice (cu aparat critic şi bibliografie) a fost coordonată de profesorii de specialitate Ramona Humeniuc și Pamfil Sicoe, iar acțiunea s-a desfășurat având suportul conducerii instituției, director-prof.Valer Cerbu, dir. adjunct-prof. Sorin Scheau și reprezentant ISJ Alba Iulia-inspector prof. Aniela Vizitiu. Referenți științifici au fost conf. univ.dr. Corina Rotar și lector univ. dr. Mihaela Elisabeta Ciortea din cadrul Facultății de Științe Exacte și Inginerești, Universitatea “ 1 Decembrie 1918 “ Alba Iulia -partener de proiect. S-au remarcat cu momente interactive elevii reprezentanți ai echipei de robotică RO001XEO cu lucrarea “Fizica și robotica” (cls.X-XII), ai echipei XEO Academy- First Lego League cu lucrarea „Soluții de eficientizare în comanda robotului prin prisma fizicii” (cls. IX-X), elevii Marcu Mihai și Hada Oana (cls.XI) –voluntari Crucea Roșie Română Filiala Alba care au simulat cum trebuie să acționăm pentru acordarea primului ajutor persoanelor rănite în cazul accidentelor produse prin electrocutare.

Din partea partenerului de proiect ALEA-Agenția locală a Energiei Alba a fost prezent la manifestare d-l Tiberiu Toma-asistent manager care le-a vorbit elevilor despre Proiectului SUPPORT (Interreg Europe)-Acțiune pilot vizând reducerea consumurilor de energie la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan” prin măsuri de conștientizare și monitorizare a consumurilor de energie precum și despre creșterea responsabilității față de mediu, în discuțiile legate de tema “De la fizică la ecologie”.

Prima ediție a acestei sesiuni s-a dorit a fi o călătorie cu gândul , într-o lume care, pe de o parte, deși ne aparține, grăbiți , nu am avut timp să o privim cu atenție, iar pe de altă parte, a fost o călătorie în timp în fascinanta lume a fizicienilor.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Urmele iezuiților, la Alba Iulia. Membrii Societății lui Iisus s-au stabilit în oraș în 1579

Publicat

Iezuiții sau membrii Societății lui Iisus, un ordin călugăresc care a generat în timp nenumărate teorii ale conspirației, au fost parte a istoriei orașului Alba Iulia. Puțină lume știe că ordiul s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, iar urmele lor se văd și astăzi în Cetatea Alba Carolina. 

Cetatea Alba Iulia s-a definit, de-a lungul timpului, ca un spațiu cu o tradiție aparte când vorbim de formarea elitei, dar și de valorile de patrimoniu național și universal pe care le conservă, se arată pe un portal dedicat promovării obiectivelor turistice din Alba Iulia, pus la dispoziție de administrația locală.

Unul din locurile din Cetate care se încadrează, și în zilele noastre, în acest tipar este corpul B al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care moștenește patrimoniul Colegiului iezuit.

Ordinul călugăresc al iezuiților s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, pe valul măsurilor de contracarare a Reformei religioase.

Momentul a marcat începutul instruirii în tainele preoției în cadrul seminarului organizat în Biserica Báthory, cunoscută și ca Biserica iezuiților, astăzi demolată.

Datele istorice arată că, spre sfârșitul secolului al XVI-lea, clădirea Colegiului iezuit era finalizată, iar la începutul veacului următor în clădirile mănăstirii iezuite funcționa „colegiul cel mic”.

În anul 1588, iezuiții au fost expulzați din Cetate, revenind doar la începutul secolului al XVIII-lea, după ce Cetatea a fost ocupată de austrieci. Tot atunci, a fost reorganizată și școala iezuită. Și de această dată, șederea lor în Cetate  a fost una de scurtă durată.

Din 1776, odată cu desființarea ordinelor călugărești, fosta clădire a școlii iezuite a fost transferată Seminarului teologic romnao-catolic care a funcționat aici până în 1783.

Fostul Colegiu iezuit a fost cel de-al doilea corp de clădire care a intrat în patrimoniul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, instituție înființată în 1991.

Sursă: Albaiuliaqr.ro, Consultant Științific: dr. Tudor Roșu, istoric Editor: Nicolae Neag, expert PR.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: A fost stabilită data redeschiderii restaurantelor. Vești bune pentru industria HORECA

Publicat

pavilion, restaurant panoramic, mamut

Restaurantele vor fi deschise în data de 9 iulie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

De altfel, reprezentanţii Guvernului şi cei ai industriei HORECA s-au întâlnit joi şi au stabilit constituirea unui grup de lucru care va stabili regulile de protecţie sanitară care vor trebui respectate după redeschiderea restaurantelor.

Cel mai probabil, după anunţul oficial în legătură cu deschiderea restaurantelor, va fi transmis şi setul de reguli de respectat.

Deşi mulţi aşteptau de câteva săptămâni redeschiderea restaurantelor, acest lucru a fost amânat. În prezent, se poate merge doar la terasă. Din 1 iunie terasele au fost deschise, cu condiţia respectării unor reguli stricte de către proprietari.

Foto: Arhiva

Sursă: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Valea Popii, inundată cu aluviuni aduse din pădure. Scurgeri de pe versanți în zona Parcului Dendrologic din Alba Iulia

Publicat

Ploile de sâmbătă după amiază au creat probleme și în zona Parcului Dendrologic de la Alba Iulia, acolo unde apa care s-a scurs de pe versanți și din pădure, a format o mică viitură și a adus bolovani și lemne până în drum. 

A plouat foarte puternic în zonă, iar apele s-au scurs pe ogașele din drumul de pământ care face legătura între Parcul de Aventură și Parcul Dendrologic, antrenând aluviunile până la asfalt, a transmis un cititor Alba24.

Apa și-a continuat drumul în jos, pe Valea Popii și a intrat pe câteva terenuri situate în aval, fără a provoca însă probleme deosebite.

Drumul este însă greu practicabil din cauza pietrelor și a lemnelor rămase pe pavele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Început de tornadă filmat în apropiere de Teiuș. Fenomen meteorologic deosebit de rar

Publicat

Vremea capricioasă de sâmbătă, din centrul judeţului Alba, a provocat fenomene meteorologice extreme. În apropierea de Teiuş a fost filmat un început de tornadă.

Din imagini se poate observa cum norii aflaţi la altitudine foarte mică încep să formeze un vârtej. În final, fenomenul meteorologic nu s-a manifestat prin formarea integrală a tornadei.   Mai multe reprize de ploi torentiale, insotite de tunete si fulgere, s-au abătut vineri seara şi în cursul zile de sâmbătă în zona municipiului Alba Iulia.

Procesul de formare al tornadei este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie.

Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului, însă nu reprezintă fenomene obișnuite în Transilvania.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate