Actualitate
FOTO: Fizica în viața cotidiană. Sesiune de comunicări științifice și referate, la Colegiul HCC din Alba Iulia
În data de 26 februarie, în intervalul 10-13, la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, în laboratorul de fizică, s-a desfășurat prezentarea publică a elevilor din cadrul “Sesiunii de comunicări științifice și referate ale elevilor și profesorilor-Fizica în viața cotidiană-ediția I”. Manifestarea a fost inclusă în seria evenimentelor dedicate aniversării a 101 ani de existență a colegiului. Din cele peste 100 materiale realizate de elevi au fost selectate 30 care au fost prezentate prin demonstrații și expuneri live sau cu ajutorul mijloacelor multimedia folosind calculatorul.
Tematica aleasă de elevi împreună cu profesorii coordonatori a fost diversă și s-a încadrat în categoriile: “Fizica DE CE-urilor și înțelepciunea proverbelor”, „Viața și activitatea unor fizicieni celebri”, „Efectele curentului electric”, „Modele fizice inspirate din viață”, „Fizica dezastrelor”, “Știința și tehnica”, „Semiconductorii și aplicațiile lor”, “Utilizări ale energiei nucleare”.
Scopul acestui eveniment a fost promovarea principiilor și valorilor educației STEM (Știință-Tehnologie-Inginerie-Matematică) în rândul elevilor, a experienței didactice pozitive prin realizarea schimbului de idei, opinii, rezultate. „Am ales să realizăm aceste acțiuni ca urmare a faptului că, în prezent, interesul pentru fizică, în general și pentru aplicațiile sale, mai ales, depășește cercul strâmt al specialiștilor iar vocabularul științific din acest domeniu pătrunde treptat în limbajul uzual, de zi cu zi. Privind în jurul nostru ne dăm seama de importanța pe care o are știința și tehnologia pentru toți: în aproape toate momentele zilei ne întâlnim cu fenomene fizice- acasă pornim televizorul, aprindem becul, gătim la cuptorul cu microunde, vorbim la telefon iar când ieșim din casă ne deplasăm cu mașina, autobuzul, pe deasupra capetelor noastre zboară avioane, elicoptere iar sateliții artificiali înving gravitația și transmit informații din spațiu ori de pe Terra. Trăim într-un mediu din ce în ce mai dotat din punct de vedere tehnic, fiind beneficiarii rezultatelor obținute de știință. Pe de altă parte, fenomenele naturale care apar în fața ochilor ne încântă privirea, sau ne pun pe gânduri.” a declarat coordonatoarea acestei manifestări, prof. fizică Ramona Humeniuc-Ambasador Scientix pentru România.
Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor din învăţământul liceal, la disciplina fizică, a avut ca obiective educarea capacităţii de comunicare şi dialog, dezvoltarea gândirii critice, stimularea curiozității și creativității elevilor, cultivarea interesul pentru știință și tehnologie, a expresivităţii şi dezvoltarea spiritului de competiţie şi fair-play. Realizarea proiectelor, care îmbracă forma unor comunicări ştiinţifice (cu aparat critic şi bibliografie) a fost coordonată de profesorii de specialitate Ramona Humeniuc și Pamfil Sicoe, iar acțiunea s-a desfășurat având suportul conducerii instituției, director-prof.Valer Cerbu, dir. adjunct-prof. Sorin Scheau și reprezentant ISJ Alba Iulia-inspector prof. Aniela Vizitiu. Referenți științifici au fost conf. univ.dr. Corina Rotar și lector univ. dr. Mihaela Elisabeta Ciortea din cadrul Facultății de Științe Exacte și Inginerești, Universitatea “ 1 Decembrie 1918 “ Alba Iulia -partener de proiect. S-au remarcat cu momente interactive elevii reprezentanți ai echipei de robotică RO001XEO cu lucrarea “Fizica și robotica” (cls.X-XII), ai echipei XEO Academy- First Lego League cu lucrarea „Soluții de eficientizare în comanda robotului prin prisma fizicii” (cls. IX-X), elevii Marcu Mihai și Hada Oana (cls.XI) –voluntari Crucea Roșie Română Filiala Alba care au simulat cum trebuie să acționăm pentru acordarea primului ajutor persoanelor rănite în cazul accidentelor produse prin electrocutare.
Din partea partenerului de proiect ALEA-Agenția locală a Energiei Alba a fost prezent la manifestare d-l Tiberiu Toma-asistent manager care le-a vorbit elevilor despre Proiectului SUPPORT (Interreg Europe)-Acțiune pilot vizând reducerea consumurilor de energie la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan” prin măsuri de conștientizare și monitorizare a consumurilor de energie precum și despre creșterea responsabilității față de mediu, în discuțiile legate de tema “De la fizică la ecologie”.
Prima ediție a acestei sesiuni s-a dorit a fi o călătorie cu gândul , într-o lume care, pe de o parte, deși ne aparține, grăbiți , nu am avut timp să o privim cu atenție, iar pe de altă parte, a fost o călătorie în timp în fascinanta lume a fizicienilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News