Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Focuri aprinse într-un sat de lângă Alba Iulia. Obicei, înaintea Postului Mare, pentru alungarea spiritelor rele


Publicat

Într-un sat aproape de Alba Iulia, pe malul Mureşului, se păstrează un obicei pitoresc, ce marchează intrarea în Postul Paştilor. Localnici se strâng pe dealul din apropierea localităţii şi aprind focuri ce simbolizează purificarea, stimularea fertilităţii, alungarea forţelor malefice, o reminiscenţă a cultului soarelui.

În satul Limba, acest eveniment s-a desfăşurat duminică, fiind organitat de Asociaţia “Limbenii” şi Parohia Ortodoxă Limba. Localnicii s-au întâlnit, după ora 18.00, la ieşirea în Dealul Cimitirului, iar de la ora 19.00 s-au întâlnit la discuţii, la un pahar de vin şi o plăcintă, despre acest obicei.

Potrivit obiceiurilor, duminica înainte de începerea Postului Paştelui se organiza ultimul joc şi nu se mai făceau nunţi decât după sărbătoarea Învierii, iar tinerii mai tomnatici şi fetele bătrâne, care nu s-au căsătorit până atunci, erau luaţi în râs la Hodaiţe. Acest obicei mai este cunoscut, în funcţie de zonă, şi sub denumirile de Alimoria sau Sâlitul.

Feştelăul este un obicei ce se desfăşoară de Lăsata Secului sau Ziua Împăcării (este ultima zi dinaintea începerii Postului Mare – dinaintea Paştilor). Poartă denumiri precum Feştelău (cîrpe legate sub formă de minge cu sârmă, se dă foc şi se roteşte deasupra capului ) sau Hodaiţă (nuia cu două crengi între care se pun paie, tulugi, fân şi se dă foc). Aşa cum Lăsata Secului are două etape ce conduc treptat către post – duminica Lăsatului Sec de carne şi următoarea, duminica Lasatului Sec de brânză, aşa şi obiceiul are două etape: hodaiţa mică şi hodaiţa mare.

Vecinii, rudele, cunoscuţii se vizitează şi îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în Post.

Obiceiul începe la lăsatul întunericului, sub cerul liber şi este un prilej colectiv de veselie a întregii comunităţi săteşti. Se aprinde un foc mare pe deal, în jurul cărora limbenii se strâng şi se cântă, se chiuie, se joacă, se fac „strigături peste sat”. Scopul strigăturilor este ca, prin comunicarea faptelor urâte făcute de diferiţi membrii ai comunităţii satului, ei să fie iertaţi şi purificaţi. Se doreşte nu doar plângerea răutăţilor personale, ci „o luptă nevăzută” împotriva gândurilor rele şi păcătoase.

Feciorii fac strigături satirice pentru fetele nemăritate: „O, săraca,/ Părăşchie/Fata lui Tătăruc / Că o pus-o mamă-sa / Să frământe colac / Că să ţâne / Cu Ionelu lu Gândac”. „Strigăturile peste sat” se încheie cu versurile: „cele bune să se-adune, cele rele să se spele”.

Pe deal, feciorii iau feştelăul şi, rotindu-se cu el în mână, fac cercuri luminoase strigând: “Ali-morii, Ali-morii”. Cu hodaiţa, se procedează la fel, ficiorii rotindu-se cu ea aprinsă în mână sau făcând diferite spirale prin aer.

Focurile aprinse simbolizează purificarea, stimularea fertilităţii, alungarea forţelor malefice, o reminiscenţă a cultului soarelui.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Bărbat CONDAMNAT pentru jigniri și amenințări pe Facebook la adresa primarului din Blaj și a mai multor oficiali din volei

Publicat

Un bărbat care a adus în mod repetat jigniri, acuzații mincinoase și amenințări pe rețeaua de socializare Facebook la adresa primarului din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, președintelui FR Volei, Gheorghe Vișan, dar și unor sportivi, antrenori sau oficiali din voleiului românesc și internațional, a fost condamnat de Judecătoria Iași la plata unor despăgubiri în valoare de 90.000 de lei, daune morale. 

„ALEA JACTA EST! La Iași, justiția face dreptate și condamnă la despăgubiri persoana din spatele pseudonimului „Sorin Roman”, care postează pe grupul „Volei România”!

Judecătoria Iași a postat, pe portalul instanțelor de judecată, soluția pronunțată în dosarul civil nr. 34.872/245/2017, prin care numitul R. S., persoana care se ascude sub pseudonimul „Sorin Roman”, a fost condamnat, în primă instanță, la plata unor despăgubiri în valoare de 90.000 lei – daune morale, în favoarea reclamanților Vișan Gheorghe, Cardoș Horia și Rotar Gheorghe Valentin.

După aproape doi ani de proces, Judecătoria Iași a făcut dreptate, iar prin sentința pronunțată a arătat că nimeni nu poate profera jigniri, acuzații mincinoase sau amenințări pe o rețea de socializare, ascuzându-se în spatele unui pseudonim, fără ca aceste acțiuni să nu fie sancționate de instanța de judecată!

CSM Volei Alba Blaj salută acest succes în instanță, prin care a fost protejată onoarea și demnitatea reclamanților și a familiilor acestora, împotriva acțiunilor persoanei din spatele pseudonimului „Sorin Roman”, care prin postările sale în spațiul public, pe grupul „Volei România”, a crezut că i se permite orice, cu oricine și oricât! În același timp, această soluție a instanței este reparatorie pentru demnitatea murdărită a atâtor sportivi, antrenori sau oficiali din voleiului românesc și internațional, pe care personajul – „ Sorin Roman” – i-a „bălăcărit” constant în acești ani, fără a-i cunoaște sau a-i întâlni vreodată pe majoritatea dintre ei!

Judecătoria Iași a înțeles că demnitatea oamenilor, performanțele unui oraș și munca unui club nu pot fi călcate în picioare la nesfârșit, în numele unui pseudojurnalism sportiv sau a unei false libertăți de exprimare duse la extrem, de o persoană ascunsă în spatele unui pseudonim!

Această soluție este o mare victorie a onoarei și a valorilor umane împotriva tuturor acelora care cred că în România de azi li se permite orice!”, au scris reprezentanții Volei Alba Blaj, vineri, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focare noi de COVID la Spitalul Județean Alba, la IPJ și la Evidența Populației, apărute după testarea masivă a angajaților

Publicat

Trei noi focare au fost descoperite în Alba, în urma testării de joi. Este vorba despre mai multe persoane infectate la Inspectoratul Județean de Poliție Alba, la Spitalul Județean de Urgențe din Alba Iulia și la Serviciul de Evidență a Populației (SPCLEP) din cadrul Primăriei Alba Iulia. 

Potrivit unor surse Alba24, este vorba despre 7 persoane infectate din cadrul spitalului și alte 7 angajați ai Serviciului Public Local de Evidență a Persoanelor.

Un număr mare de cazuri s-a înregistrat și în rândul polițiștilor de la IPJ. Este vorba desre 13 cazuri, apărute după o testare masivă în rândul angajaților instituției.

Testarea continuă la instituție prin metoda pooling.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ISU Alba: Acțiuni de prevenire și informare a cetățenilor, în contextul creșterii cazurilor de Covid-19. Recomandări

Publicat

Având în vedere faptul că, la nivel național, numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19) este în creștere, începând de miercuri, echipaje mobile din cadrul ISU Alba au organizat acțiuni de prevenire și informare a cetățenilor, la 51 de operatori economici și locuri aglomerate pe raza județului Alba.

Recomandările transmise sunt următoarele:

– folosiți, în mod corect, masca de protecție! Aceasta trebuie să vă acopere nasul și gura, pentru siguranța dumneavoastră și a celor din jur!

– spălați-vă pe mâini cât mai des,cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde!

– nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate!

– evitați locurile aglomerate unde sunteti expuși la contact direct sau la interacțiune cu un număr mare de persoane;

– feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe sau obiecte comune;

– păstrați o distanță semnificativă, de un metru și jumătate, față de celelalte persoane pe care le întâlniți;

– dacă vă aflați în transportul în comun încercați să nu stați față în față cu ceilalți călători;

– limitați, cât de mult puteți, orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, atingerea feței cu mâinile;

– evitați contactul cu suprafețele care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

„Pe această cale, facem, încă o dată, apel la cetățeni să respecte regulile și recomandările făcute de autorități, pentru ca, împreună, să reușim diminuarea efectelor acestei pandemii.

Acțiunile de prevenire și informarea cetățenilor vor continua și în zilele următoare în tot județul Alba”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC GCS: Incidența pe județe a cazurilor COVID. ALBA rămâne pe primul loc în țară. Situația din 23 octombrie

Publicat

Grupul de Comunicare Strategică a transmis vineri situația incidenței cazurilor COVID pe județe, actualizată.

Potrivit acesteia, județul Alba se află pe primul loc cu incidență de 3.54 (anterior 3.37). București are 3.33 (anterior 3.31). Clujul are 3.18. Incidență 3 are și Harghita.

În funcție de acest indicator se iau deciziile cu privire la restricțiile impuse la nivel județean.

Cele mai mari rate de infectare: în actualizare

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate