ACTUALITATE
FOTO: Garda Romană de la Apulum, personajele istorice şi războinicii daci au vizitat şase şcoli din Alba. Le-au prezentat elevilor o lecţie „vie” de istorie

Elevii de la şase şcoli din judeţul Alba au putut vedea „live” în această săptămână tehnica militară romană și dacică şi secvenţe de luptă, războinicii daci, dar şi o parte din personajele istorice. Aceştia le-au ţinut o lecție vie de istorie la școlile din Vințu de Jos, Ciugud, Berghin, Micești, Ighiu și Galda de Jos.
Copiii din mediul rural aua vut ocazia să vadă pe viu prezentările de armament și tehnică militară romană și dacică, dar și mici secvențe de confruntări daco-romane. Această lecţie vie le-a fost „predată” la toate evenimentele din oraş, de către personajele istorice – Regina Maria, Regele Ferdinand și primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican, legionarii de la Garda Romană Apulum şi războinicii daci, dar pentru copiii din mediul rural a fost o surpriză plăcută şi totodată un cadou de sărbători.
Toate cele prezentate la școlile din Vințu de Jos, Ciugud, Berghin, Micești, Ighiu și Galda de Jos fac parte dintr-un program creat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia şi apreciat de turiștii prezenți vara aceasta în Cetatea Alba Carolina.
Soldații romani și daci, dar și personajele istorice sunt interpretate de angajați ai muzeului albaiulian şi de voluntari.
Această manifestare a fost gândită ca un cadou de sărbători este oferită de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Societatea de Transport Public Alba Iulia, Asociația Culturală Apulum Reenactment, Asociația Prietenii Muzeului și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

ACTUALITATE
Președintele Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia lansează joi o carte la Lancrăm

Președintele Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, Yves Namur, își lansează joi o carte la Lancrăm, la Casa Memorială „Lucian Blaga”.
Evenimentul are loc joi, începând cu ora 11. În cadrul său, vor susține alocuțiuni Horia Bădescu și Yves Namur.
Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Editura Școala Ardeleană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
Festivalul de Teatru „Povești” de la Alba Iulia. PROGRAMUL de joi: Artiști de renume și spectacole pentru copii și adulți

Joi este a cincea zi a Festivalului de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia, cu un program variat de evenimente: spectacole de teatru pentru copii și adolescenți, prezentare de carte, dialoguri cu spectatorii și spectacole de teatru pentru cei mari.
Managerul Teatrului de Păpuşi „Prichindel”, Ioana Bogăţan, a spus căevenimentul aduce în fața publicului din județ peste 70 de evenimente.
Vezi: 15 – 21 mai: Festivalul de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia. Spectacole faine, pentru oameni mari și pentru cei mici. PROGRAMUL
”Sunt multe oraşe care nu beneficiază de un astfel de eveniment. ‘Prichindel’ este singurul teatru pentru copii care organizează un festival şi cu piese destinate adulţilor.
Noi ne-am angajat la un festival mai mare pentru a suplini lipsa unui teatru dramatic şi a unei stagiuni (la Alba Iulia – n.r.). De asta am intervenit şi cu această secţiune pentru adulţi”, a explicat Ioana Bogăţan.
Program Festivalul Internațional de Teatru „POVEŞTI”- joi, 19 mai
11:00 Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, regia Viorel Vârlan
Teatrul pentru Copii Arlechino Brașov
Spectacol de teatru pentru copii / 4+
Casa de Cultură a Studenților / 50 min
11:00 Ținutul de vis al lui Kabuki
Kabaré Púpala Marionetas, Germania
Spectacol non-verbal pentru copii / 3+
Liceul German Sebeș / 40 min.
11:00 De vorbă cu Nora Iuga
Întâlnire-dialog și prezentare de carte
Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia / 50 min
12:00 Se(di)ntiment, regia Biatrice Cozmolici
Universitatea de Arte Târgu Mureș
Spectacol de teatru pentru adolescenți/ 16 +
Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 35 min
12.00 Cafeaua cu tâlc
Conferinţă de presă
Art Cafe
18:00 – 20:00 Expoziții permanente de costume și artă plastică realizate de UNATC I.L. Caragiale București
Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania Cenean
Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor
Foaier Casa de Cultură a Studenților
18:00 Pe o pânză de păianjen, regia Vlad Zamfirescu
Cortina AG București
Spectacol de teatru / 16+
Casa de Cultură a Sindicatelor / 1h 40 min.
20:00 Tom și Jerry 2.0, regia Florin Piersic jr.
Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
Proiecție de film / 16+
Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia / 1h 40 min.
21:40 Dialoguri
Florin Piersic jr. și Marius Turdeanu în dialog cu spectatorii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
Speranță pentru tratamentul glaucomului: specialiștii au dezvoltat o lentilă care eliberează un medicament. Cum funcționează

O lentilă de contact care poate elibera un medicament în cazul în care detectează o presiune ridicată în interiorul ochiului a fost creată de oamenii de ştiinţă. Ar putea ajuta la tratarea glaucomului, iar metoda inovatoare ar putea fi aplicată și pentru alte afecțiuni oculare.
Potrivit organizaţiei caritabile Glaucoma UK, cea mai frecventă formă a bolii, cunoscută sub numele de glaucom primar cu unghi deschis, se crede că afectează aproape 10% dintre persoanele cu vârsta peste 75 de ani.
Această formă este cauzată, în general, de creşterea presiunii în interiorul ochiului, de obicei ca urmare a acumulării de lichid.
Cercetătorii din China au dezvăluit că au dezvoltat o lentilă de contact care poate detecta o creştere a presiunii în interiorul ochiului şi poate elibera un medicament împotriva glaucomului în cazul în care presiunea depăşeşte un anumit nivel, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.
În revista Nature Communications, echipa descrie modul în care a creat dispozitivul folosind o lentilă superioară şi una inferioară, cu un senzor de presiune în formă de fulg de zăpadă şi un dispozitiv de transfer de energie fără fir intercalat între ele în jurul marginii lentilelor.
Aranjamentul pare să dea impresia că purtătorul are irisuri aurii, iar echipa spune că designul permite includerea componentelor necesare în dispozitiv fără a bloca vederea purtătorului sau a irita ochiul.
Cum funcționează lentila – tratament
Atunci când presiunea din interiorul ochiului creşte, spaţiul dintre lentilele superioare şi inferioare scade.
Acest lucru este detectat de senzorul de presiune cu ajutorul unui cantilever.
Senzorul trimite un semnal către sistemul fără fir care declanşează ulterior eliberarea unui medicament antiglaucom, dintr-un hidrogel ataşat la un electrod, şi îi permite acestuia să traverseze corneea ochiului.
Medicamentul, brimonidina, acţionează pentru a reduce presiunea din interiorul ochiului.
Studiul arată că lentilele de contact au fost testate până în prezent pe ochi de porc şi pe ochi de iepuri vii, deşi cu lentile de dimensiuni mai mici, deşi încă nu au fost efectuate teste la oameni.
Cercetătorii notează că lentilele nu numai că sunt moi şi minim invazive, dar sunt şi fără baterii, adăugând că abordarea ar putea fi extinsă pentru a ajuta la combaterea altor boli oculare.
Profesorul Zubair Ahmed de la Institutul de Inflamaţie şi Îmbătrânire de la Universitatea din Birmingham, care nu a fost implicat în această lucrare, a declarat că cercetarea este potenţial foarte interesantă, adăugând că o creştere a presiunii în interiorul ochiului este o problemă semnificativă pentru majoritatea persoanelor cu glaucom.
„Aici, cercetătorii au dezvoltat o lentilă de contact minim invazivă care poate detecta aceste modificări ale presiunii în interiorul ochiului pentru a oferi o monitorizare în timp real, dar lentila de contact poate, de asemenea, să răspundă permiţând livrarea de medicamente la cerere direct în ochi”, a spus el.
Acesta a adăugat că există potenţial pentru a dezvolta tehnologia în continuare.
„Ne putem imagina acum că o persoană care suferă de glaucom şi care poartă aceste lentile de contact nu numai că va primi informaţii în timp real despre presiunea din interiorul ochiului, deoarece lentila de contact are capacitate wireless încorporată şi poate comunica cu uşurinţă cu o aplicaţie de pe smartphone, dar va primi, de exemplu, medicamente pentru ameliorarea presiunii atunci când este necesar”.
„Materialele necesare pentru a crea astfel de lentile de contact sunt ieftine şi în curând ar putea fi produse în masă”, a adăugat el.
sursa: Mediafax; sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
ACTUALITATE
Instrument pentru identificarea pacienților cu risc mare de deces COVID. Ce au descoperit oamenii de știință

Oamenii de știință dezvoltă un instrument pentru a identifica pacienții cu cel mai mare risc de deces COVID. Pe lângă faptul că îi ajută pe medici să ia decizii cu privire la pacienții aflați în stare gravă, poate prezice cu 9 zile înainte supraviețuirea sau decesul.
Oamenii de știință au dezvoltat un algoritm pentru a identifica persoanele care prezintă cel mai mare risc de a muri din cauza COVID atunci când sunt tratate într-un spital.
CODOP (COVID-19 Disease Outcome Predictor) va contribui la avertizarea timpurie a medicilor cu privire la persoanele care au nevoie de îngrijire critică, transmite Sky News.
Sistemul utilizează 12 molecule de sânge care sunt colectate în mod normal în spital atunci când un pacient este internat – ceea ce înseamnă că algoritmul ar trebui să fie ușor de adoptat de sistemele de sănătate din întreaga lume.
CODOP utilizează inteligența artificială și poate identifica pacienții care se confruntă cu un prognostic slab, potrivit studiului publicat în eLife.
Acesta a constatat că algoritmul poate prezice supraviețuirea sau decesul pacienților spitalizați cu o acuratețe ridicată până cu 9 zile înainte de producerea oricăruia dintre cele două evenimente.
Consecințe după noile variante, scăderea imunității și relaxarea restricțiilor
Autorul principal al studiului a declarat că noile variante, scăderea imunității și relaxarea măsurilor de siguranță „înseamnă că vom continua să asistăm la o creștere a numărului de infecții și de spitalizări”.
El a adăugat: „Este nevoie de instrumente de triaj valoroase din punct de vedere clinic și generalizabile pentru a ajuta la alocarea resurselor spitalicești pentru COVID-19, în special în locurile unde resursele sunt limitate. Dar aceste instrumente trebuie să poată face față scenariului în continuă schimbare al unei pandemii globale și trebuie să fie ușor de pus în aplicare”.
Au fost folosite date provenite din probe de sânge de rutină prelevate de la aproape 30.000 de pacienți din peste 150 de spitale din Spania, SUA, Bolivia, Honduras și Argentina, între martie 2020 și februarie 2022.
Acest lucru le-a permis cercetătorilor să adune informații de la persoane vaccinate și nevaccinate și a acoperit apariția diferitelor variante, inclusiv Omicron, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News