Actualitate
FOTO: La Blaj au început lucrările de construcţie a pasarelei pietonale peste calea ferată. Investiţie de 700.000 de lei
La Blaj au început lucrările de construcţie a pasarelei pietonale peste calea ferată din zona Liceului Tehnologic „Timotei Cipariu”. Investiţia, cifrată la aproximativ 700.000 lei, asigură comunicarea pietonală a zonei centrale cu unul dintre cele mai mari cartiere blăjene, Hula.
Construcţia pasarelei a fost solicitată de cetăţenii din acest cartier, după ce trecerea pietonală din zonă a fost desfiinţată, odată cu înfiinţarea liniei de cale ferată rapidă. Autorităţile blăjene speră ca noua pasarelă să fie dată în funcţiune cel mai târziu în luna decembrie.
Lucrările la pasarela pietonală au demarat abia la începutul lunii septembrie din cauza primirii cu întârziere, la sfârşitul lunii august, de la instituţiile care administrează calea ferată Sighişoara – Coşlariu, a tuturor autorizaţiilor pentru proiectul depus de Primăria Blaj, încă de la începutul lunii martie 2017. Ele vor fi executate de SC Construcţii Feroviare Mureş SA Târgu Mureş, după un proiect realizat de SC Iovidia Com SRL Braşov şi vor costa 681.055,97 lei, sursa de finanţare fiind bugetul propriu al municipiului Blaj.
“Este un obiectiv foarte necesar, a fost solicitat de toţi locuitorii din zonă şi sper ca în luna decembrie, cel târziu, deşi constructorul zice că se va finaliza în noiembrie, să avem o pasarelă pietonală modernă, acoperită, cu platforme speciale pentru cei cu dizabilităţi locomotorii, astfel încât oamenii să fie mulţumiţi”, afirmă primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.
Pasarela pietonală pe grinzi prefabricate din beton armat precomprimat va fi montată la capătul străzii Inochentie Micu Clain, între străzile Avram Iancu şi Dr. Vasile Suciu. Suprafaţa totală a construcţiei este de 140 mp.
Infrastructura este alcătuită din două pile din beton armat monolit, pe fundaţii indirect din coloane de beton armat cu diametrul de 1.000 mm şi lungimea de 8 m, executate prin foraj.
Legătura dintre coloane şi elevaţie se face cu radier din beton armat monolit cu înălţimea de 1,60 m, lăţimea de 1,60 m şi înălţimea de 4 m. Elevaţiile se vor executa cu pereţi verticali de 0,80 m grosime, având lungimea de 2,50 m şi înălţimea de 7 m. Distanţa dintre infrastructuri este de 13,40 m, asigurând gabaritul pe orizontală pentru cele două şinii CF.
Suprastructura este din două grinzi prefabricate din beton armat precomprimat, cu deschiderea de 15,50 m. Lăţimea grinzilor este de 1,02 m şi lungimea de 16 m. Lăţimea utilă a pasarelei este de 1,80 m, iar lăţimea totală este de 2,04 m. Înălţimea liberă dintre nivelul superior al şinei şi grinzi este de 7,60 m, asigurând gabaritul pe verticală pentru linia CF electrificată. Cele două grinzi vor fi monolitizate prin placa de suprabetonare din beton armat monolit cu grosimea de 14 cm.
Scările, în lungime de 18 m, au lăţimea de 2,40 m, asigurând spaţiul suplimentar necesar platformelor pentru persoanele cu dizabilităţi. Structura de rezistenţă este din beton armat monolit şi fiecare scară este compusă din trei rampe şi două podeste.
Parapeţii şi copertina sunt structuri din confecţii metalice, prinse solidar pe structura de rezistenţă. Toată suprafaţa pasarelei va fi protejată cu o învelitoare din plăci de policarbonat cu grosimea de 10 mm. Secţiunea liberă a pasarelei are dimensiunile 1,50 – 2,25 m pe orizontală şi 2,75 m pe verticală.
Pe toată suprafaţa circulabilă a pasarelei se va executa o pardoseală din plăci de gresie antiderapantă, de culoare gri, iar materialele utilizate vor fi rezistente la îngheţ. Pe ambele părţi ale pasarelei se vor balustrade din ţeavă de inox, la înălţimea de 1 m.
Pe fiecare scară se va monta câte o platformă mobilă pentru accesul persoanelor care au dificultăţi la deplasarea pe scări. Pentru platformele mobile s-au prevăzut branşamente electrice şi tablouri de automatizare.
(Nicu Goga)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News