Actualitate
FOTO: „Laboratorul de Economie Socială – revitalizăm orașele mici și satele” la Aiud. Idei de soluții la problemele tinerilor din micile comunități
Aiudul a găzduit în perioada 2-8 aprilie cursul internațional de formare pentru lucrători de tineret “Social Economy Lab – revitalizing small towns and villages” („Laboratorul de Economie Socială – revitalizăm orașele mici și satele”). Proiectul implementat de Societatea pentru Consum Responsabil întrunește 23 de participanți din Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Lituania, Macedonia, România, Spania și Turcia și are ca scop îmbunătățirea competențelor lucrătorilor de tineret în educația antreprenorială a tinerilor și în abordarea antreprenoriatului social în cadrul activităților lor comunitare ca o soluție alternativă la problemele sociale, de mediu și economice ale orașelor mici și satelor.
Migrația tinerilor către orașele mari, rate ridicate ale șomajului, lipsa unor soluții alternative la criza socio-economică și ecologică actuală, spiritul civic redus și lipsa de modele antreprenoriale de succes și responsabile sunt problemele fundamentale cu care se confruntă orașele mici și sate din Europa de Est. Întreprinderile sociale reprezintă un model alternativ de afaceri care poate genera un impact social, de mediu și economic pozitiv asupra comunității locale, aducând o valoare socială bunurilor și serviciilor produse și oferind oportunități de angajare.
Astfel, proiectul vine să promoveze inițiativele de antreprenoriat social ca soluții inteligente pentru revitalizarea vieții socio-economice în orașele mici și pentru a aduce înapoi acasă generația tânără. Cursul s-a axat pe identificarea și exersarea metodelor și practicilor utilizate de către lucrătorii de tineret în dezvoltarea și formarea antreprenoriatului social în rândul tinerilor. În mod special accentul s-a pus pe cum ne putem transforma tinerii din observatori pasivi în actori activi pe scena locală a economiei sociale din orașele mici și satele noastre.
În cadrul cursului de formare, lucrătorii de tineret din cele 9 țări au dezvoltat idei de soluții la problemele tinerilor din orașele mici precum Aiudul, au interacționat cu comunitatea locală, au explorat diverse abordări în lucrul cu tinerii și și-au dezvoltat capacitatea de a sprijini tinerii în dezvoltarea abilităților acestora de antreprenori sociali. Activitățile proiectului s-au desfășurat în mai multe locații, inclusiv în Parcul Municipal și în zona Pieței, punând în valoare spațiile publice din Aiud ca spații ce pot fi utilizate pentru activități de învățare în context non-formal.
Agenda cursului a inclus de asemenea promovarea unor modele rurale de bune practici din sfera economiei sociale, care s-a materializat prin vizitarea Asociației Hip-Tep din Leorințși a Asociației pentru Turism Activ Trascău din Rimetea.
Deși cursul de formare s-a încheiat, actvitățile proiectului continuă cu elaborarea unui set de instrumente – metode, activități, resurse informaționale și motivaționale – care să sprijine lucrătorii de tineret din toate țările în promovarea antreprenoriatului social în rândul tinerilor. Acest set de instrumente urmează să fie pus la dispoziția publicului larg în luna iunie.
Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – Mobilitatea lucrătorilor de tineret.
Organizația gazdă a proiectului, Societatea penru Consum Responsabil este o asociație non-profit care implementează proiecte în domeniul consumului și producției sustenabile, al dezvoltării durabile și consumului colaborativ, educației, actionând înspre dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a comunităților locale în particular, și a societății umane în general. Activitățile SRC includ proiecte de educație și consultanță, și sunt îndreptate spre dezvoltarea înțelegerii și punerii în aplicare a conceptului de consum responsabil în mod special în rândul tinerilor.
Lucrătorul de tineret reprezintă o resursă pentru tineri, organizaţii şi comunităţi, realizând activităţi de informare, îndrumare şi sprijin pentru tineri. Rolul lui este să-i ajute pe tineri să se descurce şi să-şi dezvolte abilităţile. Totodată, tinerii pot fi ajutaţi să se integreze mai uşor în comunitate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News