Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Lecție de istorie la sediul Arhivelor Naționale Alba Iulia. Sunt expuse documente oficiale din perioada Primului Război Mondial

Publicat

DSC_0750 Miercuri, 10 septembrie, începând cu ora 10.00, la sediul Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale a fost deschisă expoziția „Un veac de la izbucnirea Marelui Război: 1914-2014”, din cadrul proiectului cultural „Istorie și Memorie”. Cei prezenți au avut parte de o adevărată lecție de istorie, având ocazia să vadă documente originale privind perioada 1914-1918, precum și fotografii și obiecte tridimensionale.

Evenimentul a început cu un moment festiv, prin acordarea unei diplome de onoare Laurei Maria Oltean pentru merite deosebite în păstrarea, protejarea și punerea în valoare a documentelor obținute de Consiliul Județean Alba al Arhivelor Naționale timp de peste două decenii de activitate.

„În legătură cu evenimentul nostru de astăzi, i s-a spus Marele Război, Războiul Națiunilor, iar în momentul în care alt mare război a venit i s-a spus Primul Război Mondial. A fost constituit din implicarea a 33 de state din cinci continente. În urma lui au rămas 13 milioane de morți militari și 6 milioane de morți civili.

A fost primul mare șoc pe care lumea l-a avut prima oară probabil în istoria sa. După acest război, s-au schimbat granițe, au căzut imperii, au apărut țări noi. Este primul eveniment dedicat Primului Război Mondial de către instituția noastră. Pe parcursul următorilor patru ani, pentru că iată se împlinesc 100 de ani de la declanșarea acestui eveniment, vor mai fi astfel de expoziții pentru că e bine să ne aducem aminte și să încercăm să tragem și ceva învățăminte din această conflagrație mondială”, a spus Dana Zecheru, şeful Arhivelor din Alba, în deschiderea expoziției.

„Am expus documente din perioada Primului Război Mondial referitoare la românii ardeleni, asta pentru că România intră în război abia în 1916, iar, după cum știți, Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Prea puțină referire avem la România, sunt niște circulare mitropolitane în care sunt anunțați preoții ortodocși din Ardeal patria, patria fiind Imperiul Austro-Ungar la acea vreme, are un nou dușman, și anume regatul vecin al României”, a spus Silviu Ionaș, organizator al expoziției.

Documentele expuse provind din fonduri bisericești și școlare, „asta deoarece doar în aceste fonduri se folosea limba română în scris”, potrivit aceleiaţi surse.

Ionaş a mai spus că în administrație se foloseau limbile maghiară și germană. „Am expus documente din registre de stare civilă, o să vedeți însemnări ale preoților legate de evenimente din timpul Primului Război Mondial sau însemnări de genul că pe perioada 1915-1917 nu s-au oficiat căsătorii pentru că bărbații erau plecați la război. Am expus și niște cronici parohiale în care de asemenea se vorbește despre anumite întâmplări din timpul Primului Război Mondial, diplome și medalii acordate atât în Imperiul Austro-Ungar cât și în România”, a adăugat Silviu Ionaș.

Alături de aceste documente au fost expuse și obiecte împrumutate de la Muzeul Național al Unirii.

Expoziția este deschisă vizitei publicului până în data de 20 octombrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax