Eveniment
FOTO: Locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni a devenit ”atracție” turistică. Moții din Horea, ghizi de ocazie pentru turiştii curioşi
La aproape o lună de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, locul prăbuşirii avionului a devenit o „atracţie turistică” pentru cei care vin în comuna Horea, în vizită. Mulţi dintre ei vin să îşi vadă rudele din zonă, iar cu această ocazie sunt dispuşi să parcurgă 13 kilometri, să vadă locul în care s-a produs accidentul şi să aprindă o lumânare la troiţa ridicată de sătenii din Horea, în memoria pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion.
Duminică, turişti de la Timişoara care au venit la Horea în vizită la rude au urcat la locul unde s-a produs accidentul aviatic în care două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte cinci au fost rănite. Pentru cei care au ajuns cu tractorul până la faţa locului sau cu o maşină de teren până la marginea pădurii, apoi la pas, sătenii s-au transformat în ghizi turistici.
„Vin mulţi oameni să viziteze zona asta unde o căzut avionul şi totuşi se merită să vadă lumea. Şi multă lume e curioasă şi acum fiind o vreme frumoasă se văd împrejurimile. Se merită să fie vizitată zona asta, este şi o atracţie turistică, nu neapărat zona unde a fost accidentul”, spune un localnic din Mătişeşti, care i-a condus pe turişti până la locul accidentului.
Pentru că aşa este creştineşte, un bărbat şi o tânără care au venit din Timişoara la rudele din zonă au aprins şi lumânări la crucea ridicată de sătenii din comună, în memoria pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion.
Tânăra a spus că a vrut să vadă unde s-a produs avionul şi să aprindă o lumânare la cruce: „Îmi pare rău ce s-a întâmplat, iar oamenii care i-au salvat meritau mai mult. Îmi e greu mie, la 50 de kg să vin pe jos, prin zăpadă până aici, dar lor”.
„Am vrut să venim să vedem şi noi unde a picat avionul. Suntem de la Timişoara. Locul mi se pare straniu, au avut noroc că au avut semnale, că mai jos nu este semnal la telefon, ar fi murit toţi. Autorităţile, jale”, a spus turistul care a urcat până la locul accidentului.
Între timp, ancheta privind accidentul aviatic continuă. Duminică, la locaţia respectivă au fost prezenţi din nou reprezentanţi ai Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Alianţei Civile (CIAS), care au vrut să verifice dacă în zona respectivă existau condiţiile tehnice pentru emiterea semnalelor pe baza cărora putea fi localizată epava.
Reamintim că în 23 ianuarie, investigatorii CIAS au ridicat de la faţa locului epava şi az sigilat pentru expertiză emiţătorul ELT şi cele două antene ce transmiteau pe frecvenţe diferite, dar şi celelalte componente de sistem (cablaj, cablaj, staţie, microfon, difuzor). Acestea se aflau în stare de funcţionare la momentul în care reprezentantul CIAS le-a decuplat, înainte să fie coborâtă epava de pe munte. Ulterior, avionul a fost transportat la Bucureşti.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
DEXTER C(O) LABORATORUL
luni, 17.02.2014 at 16:03
Cu o nevinovata curiozitate, ma intreb totusi, cati dintre acesti turisti nu uita sa aprinda o lumanare si sa spuna o rugaciune pe Dealul Furcilor, la locul supliciului adevaratilor moti-eroi Horea si Closca, sau la Oarba de Mures, sau la mausoleul de la Marasesti…
gramaticu'
marți, 18.02.2014 at 08:59
Omg, marele carturar Olar pun pariu ca, sa mai iasa de-o stire, a dat cuiva un biletel cu textul de scris pe cruce: ” In memoria REPAUSATILOR…” :-)))