Actualitate
FOTO: Militari de la Batalionul 136 Geniu „Apulum” au participat la campania organizată cu ocazia Zilei Mondiale a donatorului de sânge
Militari din Batalionul 136 Geniu ”Apulum” au participat marţi la o campanie voluntară de donare de sânge. Aceştia au fost prezenţi la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.
„Geniștii albaiulieni au conștientizat nevoia de rezerve de sânge din spitale și că gestul lor, la un moment dat, ar putea salva o viață. Astfel, aceștia au sosit din tabăra de instrucție la apă de la râul Mureș din zona localității Sântimbru, special pentru acest act medical de mare responsabilitate, dar și de a marca totodată aprecierea și recunoștința față de donatorii voluntari.
Sperăm ca exemplul militarilor albaiulieni să fie urmat de cât mai mulți oameni și îi invităm să trateze cu prioritate donarea de sânge pentru a ne păstra sănătatea noastră, a celor dragi sau a celor pe care nu îi cunoaștem”, transmit reprezentanţii unităţii militare.
Ziua Mondială a donatorului de sânge este marcată, anual, la data de 14 iunie. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a luat această decizie la cea de-a 58-a reuniune la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge
Tema Zilei din anul 2016 este „Sângele ne unește pe toți”, pentru a scoate în evidență legătura între donatori de sânge și pacienți.
Țara gazdă pentru evenimentele organizate în vederea marcării Zilei Mondiale a donatorului de sânge 2016 este Olanda, prin Sanquin, organizația națională pentru recoltarea și aprovizionare cu sânge. Evenimentul global are loc la Amsterdam, la 14 iunie în 2016.
Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie, potrivit OMS.
Condiții pentru a dona sânge
Donarea de sânge reduce riscul de paralizie şi de accident vascular, spun specialiştii. Sângele este împrospătat, iar imunitatea organismului creşte.
Primul pas este să vă prezentaţi la Centrul de Transfuzie Sanguină, cu un act de identitate. Se completează un chestionar pentru a vedea dacă sunteţi apt de donare.
Vârsta trebuie să fie cuprinsă între 18 şi 60 de ani, iar greutatea de peste 50 de kilograme. Pulsul regulat şi o tensiune arterială bună sunt alte condiţii care trebuie bifate.
Nu sunt acceptaţi cei care au avut intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni, care au consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării si femeile însărcinate.
Înainte de a dona, dimineaţa, puteţi lua un mic dejun lejer, din legume sau fructe. Dacă sunteţi fumător, este indicat să vă abţineţi înainte, dar şi după donare cu o oră. Dormiţi noaptea înainte de a dona sânge, iar după consumaţi mai multe lichide.
Cel care donează sânge primeşte o zi liberă de la locul de muncă, 50% reducere la abonamentul pentru transportul în comun pentru o lună şi tichete de masă. Bărbaţii nu pot face mai mult de cinci donări pe an, iar femeile maximum trei.
Centrul de Transfuzie Sanguină Alba se află în curtea spitalului, în clădirea Direcției de Sănătate Publică Alba, și este deschis de luni până vineri între orele 8.00-11.00. Detalii, la telefon 0358.401.783.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News