Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Militarii de la Batalionul Geniu „Apulum” – salvatori, scriitori sau ctitori de monumente


Publicat

Salvează vieţi în timpul liber, au ajutat la montarea Monumentului Unirii, scriu cărţi, organizează şi susţin competiţii sportive sau renovează clădiri. Sunt detalii poate mai puţin cunoscute din activitatea militarilor de la Batalionul 136 Geniu “Apulum”, evidenţiate şi în Anul Centenar.

Reprezentanţii Batalionului amintesc, de Ziua Naţională, exemple din activitatea militarilor.

În perioada octombrie-noiembrie, militarii au sprijinit acţiunea de montare a elementelor de structură ce compun Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, ca urmare a solicitării arhitectului acestuia, sculptorul Mihai Buculei. Batalionul 136 Geniu ”Apulum” a participat cu personal și un mijloc tehnic din dotare. Militarii autorizaţi pentru lucrul la înălțime au reușit să manipuleze blocurile de piatră până la înălțimea de 22 de metri cu ajutorul automacaralei Grover (nou intrată în dotare).

Echipa de militari (cap. Laslo Alin, cap. Valentin Hornoi, cap. Marius Jurcă și frt. Claudiu Giurcă) a lucrat o perioadă de 23 de zile calendaristice alături de artizanul monumentului, reușind asamblarea ultimei pietre în data de 17 noiembrie.

Construirea tribunei pentru oficialităţi de Ziua Naţională – geniştii au lucrat zi şi noapte

Pentru activitățile desfășurate de administrația publică din Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale, în urma solicitării Primăriei municipiului Alba Iulia de realizare a unei structuri care va închide ieșirea în formă de amfiteatru a pasajului de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, Batalionul 136 Geniu a realizat documentația tehnică de execuție a patru deschideri de pod jos metalic P.J.M – 72 cu infrastructură de lemn.

Timpul de executare a lucrării, având destinație suportul tribunei oficialităților participante la activitățile prilejuite de Ziua Națională, a fost unul record, de numai 3 zile, fiind condiționat de asigurarea cu întârziere a materialelor de construcție. Din 23 noiembrie până în 26 noiembrie, geniștii au lucrat atât pe timp de zi cât și la lumina reflectoarelor, pe vreme nefavorabilă, dar cu satisfacția ca în data de 27 noiembrie ora 8.00 să raporteze ”misiune îndeplinită”.

Soldatul salvator de vieţi

Soldatul Mircea Balea, în vârstă de 38 de ani, originar din comuna Bistra, este încadrat la Batalionul 136 Geniu ”Apulum” din luna aprilie 2018.

În luna mai 2009, în timp ce se afla în trafic, a fost martorul unui accident rutier la ieșirea din orașul Brad, județul Hunedoara, în care un autoturism a derapat și a ieșit în afara părții carosabile, răsturnându-se în râul din apropiere.

Militarul nu a ezitat și a dat dovadă de un înalt spirit civic, oprind mașina în care se afla și  procedând de urgență la scoaterea șoferului din autoturismul avariat care se scufunda în apă. Pe timpul operațiunilor de salvare și în condiții de acces dificile pentru extragerea victimei, soldatul Mircea Balea i-a acordat primul ajutor persoanei scoase din autoturism, până la sosirea ambulanței.

În luna martie 2016, militarul i-a acordat primul ajutor vecinului său care suferise un preinfarct, efectuându-i masaj cardiac până la sosirea echipajului specializat. Soldatul Balea a fost felicitat de către echipajul ambulanței pentru promptitudinea cu care a intervenit, iar vecinul acestuia i-a mulțumit ulterior pentru că i-a salvat viața.

Au renovat 850 mp de faţadă a Cazărmii 415

Pe lângă activitățile de instruire specifice Armei Geniu, militarii albaiulieni au fost angrenați în reabilitarea clădirilor cu impact vizual în zona Cetății, aflate in administrarea Batalionului 136 Geniu ”Apulum”.

Aceștia au reușit, în decurs de aproximativ o lună, să renoveze fațada corpului principal din cazarma 415 orientată către Piața Cetății, însumând o suprafață totală de 850 metri pătrați. Astfel, la finalizarea lucrărilor de amenajare, clădirea se încadrează în peisajul arhitectural al Cetății Alba Carolina.

O pasiune cât “un milion de cuvinte”

Caporalul Marcel Vişa scrie poezie de la vârsta de 14 ani, cu pauze îndelungi, iar în toamna anului 2017 a debutat cu volumul de poeme intitulat „Dumnelike”, la prestigioasa editură Cartea Românească. Înainte de apariția cărții, a publicat în majoritatea revistelor literare importante din țară: România Literară, Familia, Steaua sau Discobolul. O bună parte a activității sale literare se regăsește pe site-urile de profil, mai ales în cadrul cenaclului online Qpoem al cărui membru este începând cu anul 2016.

În septembrie 2017, la propunerea poetului și profesorului universitar Aurel Pantea, directorul filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, a participat la maratonul de poezie organizat de Uniunea Scriitorilor din România la Casa de Creație de la Neptun. Juriul, compus din cei mai importanți critici literari și poeți ai momentului – Nicolae Manolescu, Simona Vasilache, Daniel Cristea-Enache, Ioan Es Pop, Mircea Mihăieș, Nicolae Prelipceanu, Răzvan Voncu – a decis ca unul dintre premiile maratonului să îi revină lui Marcel Vișa.

În noiembrie 2017 a participat, la invitația Institutului Cultural Român, la Târgul Internațional de Carte ”TUYAP” de la Istanbul, unde a citit din poemele sale alături de alți trei scriitori români invitați.

Lansarea volumului Dumnelike a avut loc în cadrul Târgului de Carte Internațional ”Gaudeamus”, care s-a desfășurat la București în luna noiembrie 2017, în pavilionul Romexpo. Prezentarea volumului a fost făcută de către criticul literar Daniel Cristea-Enache și poetul Călin Vlasie, directorul editurii Cartea Românească. Acesta din urmă apreciază: ” volumul ”Dumnelike” este poate cel mai surprinzător debut în poezie al anului 2017. Autorul, Marcel Vișa se înscrie perfect în ceea ce am numit noua generație literară virtuală – o generație ale cărei origini ideologice se regăsesc în poetica anilor 1980, dar în latura imaginarului tratat ca parte substanțială a realității înconjurătoare și a universului comunicațional și ontologic internaut.”

La începutul anului 2018 fost nominalizat pe lista scurtă a premiul Eminescu “Opus Primum”.

Pe 15 ianuarie 2018, la Botoșani, în cadrul Galei Premiilor ”Mihai Eminescu”, i-a fost decernat premiul Editurii Cartea Românească pentru debut în poezie.

În data de  9 mai, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor din Forţele Terestre Române ai concursului „Omul Anului”, pentru anul 2017, competiţie care a fost inaugurată în Armata României în anul 2010 şi care urmăreşte recompensarea valorii profesionale a personalului militar şi civil care contribuie prin faptele lor, la crearea unei imagini pozitive instituţiei militare şi la creşterea vizibilităţii structurilor militare, la nivel naţional şi internaţional.

În urma unei analize riguroase, în semn de apreciere pentru măiestria în arta condeiului, juriul a stabilit ca la Secţiunea Presă, film şi literatură Locul II să îi revină caporalului clasa a III-a Marcel Ionel Vişa din Batalionul 136 Geniu „Apulum”.

În perioada mai–octombrie, militarul a realizat următoarele:

– nominalizarea la premiile Uniunii Scriitorilor din România la secțiunea ”Debut;

– apariția cronicilor la volumul de poeme ”Dumnelike” de către criticul literar Daniel Cristea-Enache în revista ”România Literară”, în revista ”Vatra” din Târgu Mureș și în revista ”Convorbiri Literare”;

– obținerea unei rubrici săptămânale pentru publicarea crețiilor proprii în revista online ”Literatura de Azi”;

– promovarea literaturii în școlile din județul Alba la inițiativa Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” din Alba Iulia.

Maratonul “100 de ani – 100 de km”

Pe 24 noiembrie, Batalionul 136 Geniu „APULUM” , Divizia 4 Infanterie „GEMINA” și Clubul Sportiv Atletic Cluj cu sprijinul Consiliului Județean Alba, Instituției Prefectului Județului Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia și Asociației „Eftimie Croitoru” au organizat Maratonul “100 de ani – 100 de km” Cluj-Napoca – Alba Iulia, manifestare inclusă în seria de evenimente dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri.

La competiție au participat sportivi din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, sportivi afiliați la diverite cluburi sportive din țară cât și simpli cetățeni încurajați pe tot parcursul traseului de plutonierul adjutant Cristian Zbutea, realizatorul acestei competiții.

La linia de sosire din apropierea Sălii Unirii,  cei 120 de maratoniști au fost așteptați de șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă și de șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu. Alături de aceștia au fost reprezentanți ai autorităților locale și județene, inclusiv prefectul Dănuț Emil Hălălai.

Toți participanții au fost felicitați pentru efortul și voința de luptători, iar Batalionul 136 Geniu se mândrește cu locul II obținut de către caporalul Laslo Alin obținut pe sectorul galben al maratonului.

De gardă pentru cinstirea memoriei ostaşilor români

În data de 17 noiembrie, în Cetatea Alba Carolina a avut loc de la ora 11.00 o ceremonie militar-religioasă dedicată eroilor care și-au jertfit viața pentru patrie organizată de către Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” cu sprijinul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Batalionului 136 Geniu ”Apulum”, Batalionului 53 Geniu ”Scorilo” și Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul”.

Batalionul 136 Geniu a participat cu militari pentru constituirea gărzii de onoare și garda drapelului, a oferit sprijin pentru organizarea și desfășurarea ceremoniei propriu-zise.

În cadrul activităților dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, vineri 23 noiembrie, în stația CFR Teiuș  a avut loc dezvelirea plăcii comemorative a stegarului Marii Uniri, Ioan Arion, realizată de Batalionul 136 Geniu ”Apulum” din Alba Iulia și Asociația  ”Eftimie Croitoru”.

În prezența prefectului județului Alba, Dănuț Hălălai, a reprezentanților autorităților locale, clericilor și militarilor s-a realizat sfințirea plăcii, s-au rostit alocuțiuni în memoria martirului Ioan Arion și s-au depus coroane de flori.

Militarii albaiulieni sunt mândri că au reușit să finalizeze la timp acest proiect și că au readus în mintea și inimile tuturor jurământul făcut de eroul martir Ioan Arion.

Pe 26 august, la Zlatna, un detașament de militari conduși de către maior Adrian Popa au participat cu Drapelul de Luptă al Unității, garda port-drapel, gardă de onoare și cadre militare în asistență la ceremonialul militar și religios a cuprins: slujba religioasă, păstrarea unui moment de reculegere în memoria ostașilor căzuti pe fronturile războiului, rostirea solemnă a numelor a 300 de eroi care s-au jertfit pentru patrie, intonarea Imnului Eroilor și depunerea de coroane, jerbe și flori.

În 25 iunie, la inițiativa membrilor Asociației de Tradiții Militare Românești ”Regimentul 3 Artilerie 1877” din Bacău, militarii Batalionului 136 Geniu ”Apulum” alături de cadre militare în rezervă, veterani de război și membrii ai clerului de pe  plan local, au participat la o serie de manifestări cu multiple semnificații, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul principal l-a reprezentat întâlnirea aniversară a ofițerilor de geniu, promoția 1969, care au prezentat faptele de vitejie ale ostașilor români din Regimentul 27 Infanterie, în luptele pentru fixarea liniei frontului de la Cireșoaia, în vara anului 1917. De asemenea, au avut loc ceremonii omagiale la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul și la busturile Regelui Ferdinand și Reginei Maria din fața Catedralei Încoronării, unde a fost evocată contribuția decisivă a domnitorilor români și a conducătorilor țării la întipărirea în sufletele românilor a spiritului de unire.

Un detașament de 9 militari din Batalionul 136 Geniu au constituit garda de onoare în cadrul ceremoniilor, fiind îmbrăcați în uniforme ale Regimentul 27 Infanterie din Primul Război Mondial.

În pragul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, militarii Batalionului 136 Geniu ”Apulum” salută cu respect și demnitate cetățenii Orașului Marii Uniri și îi asigură de toată prețuirea lor.

Alba Iulia este România. La mulți ani Alba Iulia! La mulți ani, România!ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Sistem modern de iluminat, cu fonduri europene, la Sebeș. Contract cu ADR Centru de 400.000 de euro

Publicat

Peste 3,4 km din sistemul existent de iluminat public din municipiul Sebeș vor fi modernizați și rețeaua se va extinde cu încă 2 km, cu sprijinul fondurilor nerambursabile REGIO gestionate de ADR Centru. Valoarea totală a cererii de finanțare este de peste 2,1 milioane lei, iar beneficiari vor fi peste 6000 de locuitori ai municipiului.

Contractul de finanțare nerambursabilă al proiectului a fost semnat de către primarul Dorin Nistor și directorul general ADR Centru, Simion Crețu.

Fondurile nerambursabile în valoare de aproape 1,99 milioane lei sunt alocate prin Axa Prioritară 3 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 3.1C – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor – secțiunea dedicată iluminatului public.


”Proiectul se realizează ca o continuare firească a demersurilor și eforturilor pe care Municipiul Sebeș le-a făcut în ultimii ani în scopul dezvoltării infrastructurii orașului. Pe străzile propuse prin proiect, iluminatul public este inadecvat din punct de vedere al parametrilor, neadaptat la condițiile de trafic, fiind un mare consumator de energie, ce generează costuri de întreținere semnificative. Când vom finaliza proiectul, vom avea un sistem modern de iluminat, care va permite cetățenilor noștri să circule în siguranță. Am spus mereu că fondurile europene sunt soluțiile eficiente la care trebuie să recurgă administrația, iar până acum noi le-am atras în educație și sănătate, am dezvoltat în paralel lucrările de infrastructură rutieră, iar de azi avem fonduri Regio și pentru iluminat. Rog astfel concetățenii mei să aibă răbdare pe parcursul lucrărilor, fiindcă peste un an vom avea un oraș curat și bine luminat”, a declarat Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș.

Proiectul cu titlul „Modernizare sistem de iluminat public în Cartierul Valea Frumoasei, Str. Mihail Kogălniceanu, Str. Mircea Cel Mare, Str. Sava Henția și extindere sistem de iluminat public pe Str. Fântânele, din municipiul Sebeș” vizează creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public aferent zonelor respective. Valoarea totală a proiectului este de 2.103.881,86 lei, din care 1.999.699,57 lei  (respectiv 429.858,03 euro) reprezintă fondurile europene solicitate, diferența fiind contribuția municipalității la cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului. Beneficiarul finanțării a estimat că termenul de finalizare a investițiilor este data de 31.12.2021.

Simion Crețu, director general ADR Centru a precizat: ”Este o veste bună pentru cei peste 6.000 de locuitori ce se află în perimetrul zonelor vizate de proiect, dar și pentru cei ce tranzitează orașul. Jumătate din actualul sistemul de iluminat public are o vechime de peste 25 de ani, iar acum va fi modernizat și extins, reducând presiunea atât pe bugetul local, cât și pe cel al cetățenilor. Municipiul Sebeș este un oraș puternic industrializat, cu o economie dinamică, dar și cu mult trafic, fiind un oraș ce face legătura dintre București și Cluj sau Timișoara, un nod rutier important pe unde are loc accesul la autostradă, pentru mai mult de un sfert din cetățenii județului Alba.  În același timp, municipiul este ofertant și din punct de vedere turistic, Biserica Evanghelică din municipiu trecând printr-un proces de restaurare cu fonduri Regio în perioada 2007-2013. Până în prezent, municipalitatea derulează proiecte în valoare totală de peste 37 milioane lei, din care mai mult de 28 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile – prin care construiește un liceu și va fi crescută eficiența energetică a Spitalului din municipiu – toate susținând dezvoltarea pe termen lung a comunității”.

Investiția pentru sistem de iluminat public modern la Sebeș

După cum sesizează solicitantul, o mare parte din brațele lămpilor existente sunt ruginite, scurte, cu brățările deteriorate, ruginite, oricând există pericolul de a nu mai putea susține lampa pe stâlp. Punctele de aprindere sunt sub dimensionate, având un număr de lămpi de aprins, mult mai mare decât prevăd normativele in vigoare. Majoritatea corpurilor de lampă și a punctelor de aprindere nu mai prezintă garanție și au o durată de viață expirată. Tablourile sunt ruginite, supradimensionate și se defectează frecvent fiind necesara înlocuirea lor destul de des, generând costuri suplimentare de întreținere.

Crearea și modernizarea sistemului de iluminat public stradal vine cu soluții practice și economice care să ducă la consumuri energetice reduse, costuri minime de întreținere și instalare, realizarea unui climat luminos confortabil, cu un consum minim de energie prin utilizarea cât mai intensă de surse și corpuri de iluminat performante si fiabile, cu o investiție minimă. Pe parcursul implementării proiectului, din bugetul alocat, beneficiarul a prevăzut executarea următoarelor lucrări: montarea de corpuri de iluminat cu aparate de iluminat cu surse eficiente energetic – tip LED; înlocuirea tuturor brațelor de lampa și a colierelor; montarea de corpuri de iluminat noi pe străzile si stâlpii din zonele la care face referire prezentul proiect; montarea la intersecții de corpuri de iluminat suplimentare, unde este cazul;  stabilirea programului de aprindere iluminat public în funcție de condițiile de trafic auto și pietonal ale municipiului; construirea a 2.005 ml de sistem de iluminat public nou; montarea de stâlpi cu panouri fotovoltaice în zonele care permit acest lucru; implementarea sistemului de tele-management la nivelul întregului sistem de iluminat din proiect cu posibilitatea dezvoltării lui pe teritoriul întregului municipiu.

Prin realizarea acestui proiect Primăria municipiului Sebeș urmărește ridicarea gradului de civilizație, a confortului și calității vieții; creșterea gradului de securitate individuală și colectivă; asigurarea siguranței circulației rutiere și pietonale precum și punerea în valoare, printr-un iluminat arhitectural și ornamental adecvat, a zestrei arhitectonice și peisagistice. Realizarea acestei infrastructuri edilitare moderne va asigura funcționarea și exploatarea sistemului în condiții de siguranță, va încuraja activitățile comerciale și turistice și va favoriza atragerea investitorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Invazie de țânțari la Alba Iulia. Primăria spune că face dezinsecții, locuitorii și turiștii ”că sunt mâncați de vii”

Publicat

t

În ultimele zile Alba Iulia se confruntă cu o invazie de țânțari, în mai multe zone din oraș. Mai mulți locuitori, dar și turiști au raportat prezența insectelor, atât în parcul de la intrarea în Cetatea Alba Carolina, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, în mai multe cartiere din zona Cetate, dar și din centrul orașului. 

”Nu poți să te plimbi prin parc că te mănâncă de viu”, ne-a transmis un cititor alba24.ro, după ce s-a plimbat prin parcul din Cetatea Alba Carolina. 

La solicitarea alba24.ro, reprezentanții Primăriei Alba Iulia au transmis că firma DD Chim face periodic acțiuni de dezinsecție.

Potrivit Primăriei, până în prezent au fost trei etape de dezinsecție, iar luni, 3 august, se sfârșește a treia.

– etapa 1 12.05.2020 – 22.05.2020

– etapa 2 28.06.2020 – 09.07.2020

– etapa 3 26.07.2020 – 03.08.2020

Etapele s-au desfășurat în funcție de condițiile meteorologice existente, mai transmit aceștia.

De asemenea, dezinsecția se face pe domeniul public, se intră pe bulevarde, străzile mici din oraș și prin Cetatea Alba Carolina.

Valoarea contractului cu DD Chim este de este: 604.747,38 lei/fără TVA/an, iar o trecere variază de la caz la caz – spre exemplu:

– 10834,97 lei fără TVA dezinfecție țânțari – zone verzi (o trecere)

– 14052,63 lei fără TVA dezinfecție căpușe – zone verzi (o trecere)

– 1601,43 lei fără TVA dezinfecție larve – zone verzi (o trecere)

Perioada de valabilitate a contractului cu DD Chim este din 26 februarie 2020 până în 26 februarie 2021, încheiat în baza acordului – cadru de servicii nr. 17585/21.02.2019, valabil până la data de 25 februarie 2023.

În luna ianuarie, firma DD Chim a fost amendată de DSP Hunedoara, cu 40 de mii de lei, după ce mai mulți elevi ai unui liceu din Arad s-au intoxicat după ce firma a făcut o acțiune de dezinfecție și dezinsecție la Liceul German din Arad.

Potrivit specialarad.ro, Direcţia de Sănătate Publică din Hunedoara a stabilit că atunci când DD Chim a realizat deratizarea de la Liceul German din Arad ar fi fost încăltate normele, întrucât au fost folosite două produse concomitent.

„Conform cu procesul verbal de recepție a lucrărilor din data de 17.12.2019 produsele biocide utilizate la efectuarea dezinsecției si dezinfecției au fost combinate și utilizate concomitent prin pulverizare cu atomizorul, ceea ce nu este în conformitate cu indicațiile de utilizare din avizele sanitare ale produselor.

În urma verificării Registrului Național al produselor biocide actualizat în septembrie 2019 se constată că produsul SEIF PLUS PREVENTOL CD 601, Aviz nr.1171 BIO/02/12.24 (la pozitia 644), nu mai este avizat sanitar începând cu data de 01.05.2019 întrucât producătorul nu face dovada înregistrării produsului în R4BP până la cel târziu data includerii ultimei substanțe active în lista substanțelor aprobate.

Drept urmare se consideră ca operatorul a utilizat produsul după data de expirare a Avizului de punere pe piață“, a anunțat DSP Hunedoara.

Patronul firmei contestă cele stipulte de DSP Hunedoara și susţine că toate normele au fost respectate. Acesta a declarat pentru că va contesta în instanţă sancţiunile şi acuzaţiile DSP. Mai mult, acesta afirmă că inspectori DSP ar fi controlat firma şi în noiembrie, iar atunci n-ar fi găsit nicio neregulă, deși în stoc ar fi fost aceleaşi produse, au mai scris jurnaliștii de la specialarad.ro.

Firma DD Chim este din județul Hunedoara și are în portofoliu o gamă largă de instituții publice și primării cu care are contracte de dezinfecție și dezinsecție.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Peste 50 de ofițeri și subofițeri din Alba, avansați în grad. Festivitate la Jandarmeria Alba

Publicat

Peste 50 de jandarmi din Alba, ofițeri și subofițeri, au fost avansați în grad, în cadrul unei festivități organizate de Jandarmerie.

Potrivit instituției, 54 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba au adăugat încă o tresă pe epoleți cu data de 1 august, odată cu îndeplinirea stagiului minim în grad.

În cadrul unei festivități, celor 8 ofițeri și 46 de subofițeri le-au fost înmânate de noile grade, care încununează munca depusă de către aceștia până în prezent.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Accident în Sebeș: Un bărbat cu alcoolemie de 1,49 a intrat cu mașina într-un autoturism parcat

Publicat

masina-politia

Un bărbat din Sebeș este cercetat penal după ce a provocat accident rutier în timp ce conducea sub influența alcoolului. Avea 1,49 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, în jurul orei 23.00, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, prin 112, de către o femeie din municipiu, cu privire la faptul că i-a fost avariat autoturismul parcat pe strada Dorobanți din Sebeș.

Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că, un bărbat de 53 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autovehicul, pe strada Dorobanți din municipiu, la manevra de schimbare a direcției de mers nu s-ar fi asigurat corespunzător și a acroșat un autoturism parcat pe marginea părții carosabile.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate