Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Militarii de la Batalionul Geniu „Apulum” – salvatori, scriitori sau ctitori de monumente

Publicat

Salvează vieţi în timpul liber, au ajutat la montarea Monumentului Unirii, scriu cărţi, organizează şi susţin competiţii sportive sau renovează clădiri. Sunt detalii poate mai puţin cunoscute din activitatea militarilor de la Batalionul 136 Geniu “Apulum”, evidenţiate şi în Anul Centenar.

Reprezentanţii Batalionului amintesc, de Ziua Naţională, exemple din activitatea militarilor.

În perioada octombrie-noiembrie, militarii au sprijinit acţiunea de montare a elementelor de structură ce compun Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, ca urmare a solicitării arhitectului acestuia, sculptorul Mihai Buculei. Batalionul 136 Geniu ”Apulum” a participat cu personal și un mijloc tehnic din dotare. Militarii autorizaţi pentru lucrul la înălțime au reușit să manipuleze blocurile de piatră până la înălțimea de 22 de metri cu ajutorul automacaralei Grover (nou intrată în dotare).

Echipa de militari (cap. Laslo Alin, cap. Valentin Hornoi, cap. Marius Jurcă și frt. Claudiu Giurcă) a lucrat o perioadă de 23 de zile calendaristice alături de artizanul monumentului, reușind asamblarea ultimei pietre în data de 17 noiembrie.

Construirea tribunei pentru oficialităţi de Ziua Naţională – geniştii au lucrat zi şi noapte

Pentru activitățile desfășurate de administrația publică din Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale, în urma solicitării Primăriei municipiului Alba Iulia de realizare a unei structuri care va închide ieșirea în formă de amfiteatru a pasajului de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, Batalionul 136 Geniu a realizat documentația tehnică de execuție a patru deschideri de pod jos metalic P.J.M – 72 cu infrastructură de lemn.

Timpul de executare a lucrării, având destinație suportul tribunei oficialităților participante la activitățile prilejuite de Ziua Națională, a fost unul record, de numai 3 zile, fiind condiționat de asigurarea cu întârziere a materialelor de construcție. Din 23 noiembrie până în 26 noiembrie, geniștii au lucrat atât pe timp de zi cât și la lumina reflectoarelor, pe vreme nefavorabilă, dar cu satisfacția ca în data de 27 noiembrie ora 8.00 să raporteze ”misiune îndeplinită”.

Soldatul salvator de vieţi

Soldatul Mircea Balea, în vârstă de 38 de ani, originar din comuna Bistra, este încadrat la Batalionul 136 Geniu ”Apulum” din luna aprilie 2018.

În luna mai 2009, în timp ce se afla în trafic, a fost martorul unui accident rutier la ieșirea din orașul Brad, județul Hunedoara, în care un autoturism a derapat și a ieșit în afara părții carosabile, răsturnându-se în râul din apropiere.

Militarul nu a ezitat și a dat dovadă de un înalt spirit civic, oprind mașina în care se afla și  procedând de urgență la scoaterea șoferului din autoturismul avariat care se scufunda în apă. Pe timpul operațiunilor de salvare și în condiții de acces dificile pentru extragerea victimei, soldatul Mircea Balea i-a acordat primul ajutor persoanei scoase din autoturism, până la sosirea ambulanței.

În luna martie 2016, militarul i-a acordat primul ajutor vecinului său care suferise un preinfarct, efectuându-i masaj cardiac până la sosirea echipajului specializat. Soldatul Balea a fost felicitat de către echipajul ambulanței pentru promptitudinea cu care a intervenit, iar vecinul acestuia i-a mulțumit ulterior pentru că i-a salvat viața.

Au renovat 850 mp de faţadă a Cazărmii 415

Pe lângă activitățile de instruire specifice Armei Geniu, militarii albaiulieni au fost angrenați în reabilitarea clădirilor cu impact vizual în zona Cetății, aflate in administrarea Batalionului 136 Geniu ”Apulum”.

Aceștia au reușit, în decurs de aproximativ o lună, să renoveze fațada corpului principal din cazarma 415 orientată către Piața Cetății, însumând o suprafață totală de 850 metri pătrați. Astfel, la finalizarea lucrărilor de amenajare, clădirea se încadrează în peisajul arhitectural al Cetății Alba Carolina.

O pasiune cât “un milion de cuvinte”

Caporalul Marcel Vişa scrie poezie de la vârsta de 14 ani, cu pauze îndelungi, iar în toamna anului 2017 a debutat cu volumul de poeme intitulat „Dumnelike”, la prestigioasa editură Cartea Românească. Înainte de apariția cărții, a publicat în majoritatea revistelor literare importante din țară: România Literară, Familia, Steaua sau Discobolul. O bună parte a activității sale literare se regăsește pe site-urile de profil, mai ales în cadrul cenaclului online Qpoem al cărui membru este începând cu anul 2016.

În septembrie 2017, la propunerea poetului și profesorului universitar Aurel Pantea, directorul filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, a participat la maratonul de poezie organizat de Uniunea Scriitorilor din România la Casa de Creație de la Neptun. Juriul, compus din cei mai importanți critici literari și poeți ai momentului – Nicolae Manolescu, Simona Vasilache, Daniel Cristea-Enache, Ioan Es Pop, Mircea Mihăieș, Nicolae Prelipceanu, Răzvan Voncu – a decis ca unul dintre premiile maratonului să îi revină lui Marcel Vișa.

În noiembrie 2017 a participat, la invitația Institutului Cultural Român, la Târgul Internațional de Carte ”TUYAP” de la Istanbul, unde a citit din poemele sale alături de alți trei scriitori români invitați.

Lansarea volumului Dumnelike a avut loc în cadrul Târgului de Carte Internațional ”Gaudeamus”, care s-a desfășurat la București în luna noiembrie 2017, în pavilionul Romexpo. Prezentarea volumului a fost făcută de către criticul literar Daniel Cristea-Enache și poetul Călin Vlasie, directorul editurii Cartea Românească. Acesta din urmă apreciază: ” volumul ”Dumnelike” este poate cel mai surprinzător debut în poezie al anului 2017. Autorul, Marcel Vișa se înscrie perfect în ceea ce am numit noua generație literară virtuală – o generație ale cărei origini ideologice se regăsesc în poetica anilor 1980, dar în latura imaginarului tratat ca parte substanțială a realității înconjurătoare și a universului comunicațional și ontologic internaut.”

La începutul anului 2018 fost nominalizat pe lista scurtă a premiul Eminescu “Opus Primum”.

Pe 15 ianuarie 2018, la Botoșani, în cadrul Galei Premiilor ”Mihai Eminescu”, i-a fost decernat premiul Editurii Cartea Românească pentru debut în poezie.

În data de  9 mai, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor din Forţele Terestre Române ai concursului „Omul Anului”, pentru anul 2017, competiţie care a fost inaugurată în Armata României în anul 2010 şi care urmăreşte recompensarea valorii profesionale a personalului militar şi civil care contribuie prin faptele lor, la crearea unei imagini pozitive instituţiei militare şi la creşterea vizibilităţii structurilor militare, la nivel naţional şi internaţional.

În urma unei analize riguroase, în semn de apreciere pentru măiestria în arta condeiului, juriul a stabilit ca la Secţiunea Presă, film şi literatură Locul II să îi revină caporalului clasa a III-a Marcel Ionel Vişa din Batalionul 136 Geniu „Apulum”.

În perioada mai–octombrie, militarul a realizat următoarele:

– nominalizarea la premiile Uniunii Scriitorilor din România la secțiunea ”Debut;

– apariția cronicilor la volumul de poeme ”Dumnelike” de către criticul literar Daniel Cristea-Enache în revista ”România Literară”, în revista ”Vatra” din Târgu Mureș și în revista ”Convorbiri Literare”;

– obținerea unei rubrici săptămânale pentru publicarea crețiilor proprii în revista online ”Literatura de Azi”;

– promovarea literaturii în școlile din județul Alba la inițiativa Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” din Alba Iulia.

Maratonul “100 de ani – 100 de km”

Pe 24 noiembrie, Batalionul 136 Geniu „APULUM” , Divizia 4 Infanterie „GEMINA” și Clubul Sportiv Atletic Cluj cu sprijinul Consiliului Județean Alba, Instituției Prefectului Județului Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia și Asociației „Eftimie Croitoru” au organizat Maratonul “100 de ani – 100 de km” Cluj-Napoca – Alba Iulia, manifestare inclusă în seria de evenimente dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri.

La competiție au participat sportivi din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, sportivi afiliați la diverite cluburi sportive din țară cât și simpli cetățeni încurajați pe tot parcursul traseului de plutonierul adjutant Cristian Zbutea, realizatorul acestei competiții.

La linia de sosire din apropierea Sălii Unirii,  cei 120 de maratoniști au fost așteptați de șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă și de șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu. Alături de aceștia au fost reprezentanți ai autorităților locale și județene, inclusiv prefectul Dănuț Emil Hălălai.

Toți participanții au fost felicitați pentru efortul și voința de luptători, iar Batalionul 136 Geniu se mândrește cu locul II obținut de către caporalul Laslo Alin obținut pe sectorul galben al maratonului.

De gardă pentru cinstirea memoriei ostaşilor români

În data de 17 noiembrie, în Cetatea Alba Carolina a avut loc de la ora 11.00 o ceremonie militar-religioasă dedicată eroilor care și-au jertfit viața pentru patrie organizată de către Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” cu sprijinul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Batalionului 136 Geniu ”Apulum”, Batalionului 53 Geniu ”Scorilo” și Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul”.

Batalionul 136 Geniu a participat cu militari pentru constituirea gărzii de onoare și garda drapelului, a oferit sprijin pentru organizarea și desfășurarea ceremoniei propriu-zise.

În cadrul activităților dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, vineri 23 noiembrie, în stația CFR Teiuș  a avut loc dezvelirea plăcii comemorative a stegarului Marii Uniri, Ioan Arion, realizată de Batalionul 136 Geniu ”Apulum” din Alba Iulia și Asociația  ”Eftimie Croitoru”.

În prezența prefectului județului Alba, Dănuț Hălălai, a reprezentanților autorităților locale, clericilor și militarilor s-a realizat sfințirea plăcii, s-au rostit alocuțiuni în memoria martirului Ioan Arion și s-au depus coroane de flori.

Militarii albaiulieni sunt mândri că au reușit să finalizeze la timp acest proiect și că au readus în mintea și inimile tuturor jurământul făcut de eroul martir Ioan Arion.

Pe 26 august, la Zlatna, un detașament de militari conduși de către maior Adrian Popa au participat cu Drapelul de Luptă al Unității, garda port-drapel, gardă de onoare și cadre militare în asistență la ceremonialul militar și religios a cuprins: slujba religioasă, păstrarea unui moment de reculegere în memoria ostașilor căzuti pe fronturile războiului, rostirea solemnă a numelor a 300 de eroi care s-au jertfit pentru patrie, intonarea Imnului Eroilor și depunerea de coroane, jerbe și flori.

În 25 iunie, la inițiativa membrilor Asociației de Tradiții Militare Românești ”Regimentul 3 Artilerie 1877” din Bacău, militarii Batalionului 136 Geniu ”Apulum” alături de cadre militare în rezervă, veterani de război și membrii ai clerului de pe  plan local, au participat la o serie de manifestări cu multiple semnificații, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul principal l-a reprezentat întâlnirea aniversară a ofițerilor de geniu, promoția 1969, care au prezentat faptele de vitejie ale ostașilor români din Regimentul 27 Infanterie, în luptele pentru fixarea liniei frontului de la Cireșoaia, în vara anului 1917. De asemenea, au avut loc ceremonii omagiale la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul și la busturile Regelui Ferdinand și Reginei Maria din fața Catedralei Încoronării, unde a fost evocată contribuția decisivă a domnitorilor români și a conducătorilor țării la întipărirea în sufletele românilor a spiritului de unire.

Un detașament de 9 militari din Batalionul 136 Geniu au constituit garda de onoare în cadrul ceremoniilor, fiind îmbrăcați în uniforme ale Regimentul 27 Infanterie din Primul Război Mondial.

În pragul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, militarii Batalionului 136 Geniu ”Apulum” salută cu respect și demnitate cetățenii Orașului Marii Uniri și îi asigură de toată prețuirea lor.

Alba Iulia este România. La mulți ani Alba Iulia! La mulți ani, România!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement