Eveniment
FOTO: Moaștele Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, la Alba Iulia. Mii de credincioși s-au rugat la Catedrala Încoronării
Mii de credincioși au fost prezenți în ultimele două zile, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, unde au fost aduse moaștele Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit. Procesiunea a fost organizată cu ocazia sărbătorii Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, cunoscuți ca Sfinții Mărturisitori Ardeleni.
Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana a fost adusă joi după-amiaza, în ajunul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni.
Cu această ocazie, s-a desfășurat o procesiune la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, delegația fiind întâmpinată de ÎPS Irineu, Arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și un sobor numeros de preoți și diaconi.
Relicvele au fost aduse spre închinare de la Mănăstirea Tismana (județul Gorj), delegația fiind condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.
Este pentru prima dată când racla cu moaștele Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit a părăsit Arhiepiscopia Craiovei pentru a ajunge spre închinare într-o altă eparhie din țară.
Racla cu moaștele sfântului rămâne la Alba Iulia până luni
Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit a fost așezată în galeria (culoarul) de pe latura de sud a ansamblului Catedralei Reîntregirii și va rămâne spre închinare până luni dimineața (24 octombrie), când delegația din Eparhia Craiovei se va întoarce la Mănăstirea Tismana (județul Gorj), au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei Alba Iulia.
Credincioșii au acces în interiorul ansamblului Catedralei între orele 7.00 și 20.00.
Măsurile de ordine și siguranță publică, cu ocazia acestei procesiuni, sunt asigurate cu sprijinul Jandarmeriei Alba.
Sfântul Nicodim de la Tismana
Sfântul Nicodim de la Tismana este considerat părintele monahismului românesc. Acesta s-a născut în jurul anului 1320, în Macedonia. Pe când avea doar 15 ani, s-a hotărât să se călugărească.
A fost un sfetnic apropiat al domnitorului Mircea cel Bătrân și promotorul rugăciunii isihaste. Este unul din cei mai mari ctitori de lăcașuri sfinte din țara noastră. Este pomenit de Biserica ortodoxă în fiecare an la data de 26 decembrie.
În anul 1341, a fost hirotonit ierodiacon, iar după doi ani ieromonah și apoi a fost numit în scaunul stăreției de la Hilandar.
Minunile de la Tismana
Cea mai mare ctitorie a sfântului este Mănăstirea Tismana.
În vremea șederii sale la Tismana, sfântul a făcut nenumărate minuni, multe dintre ele regăsindu-se și astăzi în pictura din pridvorul bisericii mănăstirii (transformarea fripturii de purcel în păstrăv cu ocazia praznicului în cinstea lui Sigismund și a lui Mircea cel Bătrân; trecerea miraculoasă a Dunării pe rasa călugărească, mersul prin foc). Printre acestea se numără și vindecarea fiicei regelui Sigismund al Ungariei care suferea de epilepsie, potrivit basilica.ro, ce citează un articol din ziarul Lumina.
Cuviosul Nicodim a murit în 26 octombrie 1406, fiind îngropat în mormântul pe care și-l pregătise încă din timpul vieții în pridvorul Mănăstirii Tismana. Moaștele sale s-au păstrat o perioadă la Tismana, după care au fost ascunse de călugări pentru a nu cădea pe mâna necredincioșilor. Momentan la mănăstire nu se mai găsește decât degetul arătător de la mâna dreaptă a Sfântului, alături de crucea sa de plumb și toaca în formă de vultur.
Deși era considerat sfânt încă din timpul vieții, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat la aproape 600 de ani de la moarte prin hotărârea Sfântului Sinod din anul 1955, stabilindu-i-se ca zi de prăznuire 26 decembrie.
foto: Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia (Facebook), Jandarmeria Alba
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
,pilu
sâmbătă, 22.10.2022 at 13:06
Au luat-o şi ardelenii pe urmele moldovenilor.