Actualitate
FOTO: Noi cercetări la Ghețarul Scărișoara. Metodă folosită în premieră în România pentru reprezentarea 3D a peșterii și a blocului de gheață
Peștera Ghețarul Scărișoara adăpostește cel vechi și cel mai mare bloc de gheață subterană din lume. Are o grosime maximă de 36 m, stabilită prin metoda GPR (Ground Penetrating Radar).
Pe baza grosimilor gheții stabilite și a suprafeței vizibile a blocului de gheață s-a estimat volumul la peste 120.000 de metri cubi, punându-l pe primul loc ca volum de gheață subteraană.
„Cum metoda GPR nu ne dă toate informațiile pentru a crea volumul și astfel să avem o imagine tridimensională a blocului de gheață, anul acesta ne-am întors și am început să lucrăm prin metoda <Structure from Motion> (SfM) în care se folosesc mii de imagini fotografice, care mai apoi printr-un soft special crează imaginea tridimensională a unui gol sau obiect”, a declarat prof. dr. Bogdan Onac, profesor la Universitatea din South Florida din Tampa (Statele Unite ale Americii), și cercetător asociat la Institutul de Speologie ”Emil Racoviță” , departamentul Cluj Napoca.
„În ultimele zile am fost aici la Scărișoara realizând sute de fotografii zilnic pentru a fi folosite cu o tehnologie numită <Structure from Motion>. Cu această tehnologie putem realiza o reprezentare 3D a peșterii și blocului de gheață. Facem aceasta pentru a înțelege în ansamblu acest bloc de gheață, și sperăm să arătăm publicului peștera într-o formă în care nu a mai fost văzută până acum”, a declarat geologul Jackson Hubbard – masterand la Universitatea South Florida din Tampa, Statele Unite ale Americii.
„Realizăm un proiect comun între Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napca respectiv Universitatea South Florida (SUA). Acest proiect se bazează pe programul care permite generarea unei imagini tridimensionale a cavității subterane pe baza imaginilor statice înregistrate cu un aparat de fotografiat profesional. Acest program este un program nou. În țară nu s-au mai făcut asemenea studii sau proiecte folosind acest program numit <Structure from Motion>”, a transmis conferențiarul dr. Forray Ferencz-Lazar de la U.B.B. Facultatea de Biologie și Geologie.
În urma acestui studiu se va avea o mai exactă estimare a volumului blocului de gheață, precum și reprezentarea sa spațială în golul subteran reprezentat de peșteră.
Cercetarea s-a realizat cu sprijinul Primăriei comnei Gârda de Sus, județul Alba, și a Asociației Speologice Sfinx din Gârda de Sus și cu avizul Parcului Natural Apuseni, a trasmis președinte A.S. Sfinx Gârda, dr. Cristian Ciubotărescu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News