Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Noi cercetări la Ghețarul Scărișoara. Metodă folosită în premieră în România pentru reprezentarea 3D a peșterii și a blocului de gheață

Publicat

Sequence-05_1Peștera Ghețarul Scărișoara adăpostește cel vechi și cel mai mare bloc de gheață subterană din lume. Are o grosime maximă de 36 m, stabilită prin metoda GPR (Ground Penetrating Radar).

Pe baza grosimilor gheții stabilite și a suprafeței vizibile a blocului de gheață s-a estimat volumul la peste 120.000 de metri cubi, punându-l pe primul loc ca volum de gheață subteraană.

„Cum metoda GPR nu ne dă toate informațiile pentru a crea volumul și astfel să avem o imagine tridimensională a blocului de gheață, anul acesta ne-am întors și am început să lucrăm prin metoda <Structure from Motion> (SfM) în care se folosesc mii de imagini fotografice, care mai apoi printr-un soft special crează imaginea tridimensională a unui gol sau obiect”, a declarat prof. dr. Bogdan Onac, profesor la Universitatea din South Florida din Tampa (Statele Unite ale Americii), și cercetător asociat la Institutul de Speologie ”Emil Racoviță” , departamentul Cluj Napoca.

„În ultimele zile am fost aici la Scărișoara realizând sute de fotografii zilnic pentru a fi folosite cu o tehnologie numită <Structure from Motion>. Cu această tehnologie putem realiza o reprezentare 3D a peșterii și blocului de gheață. Facem aceasta pentru a înțelege în ansamblu acest bloc de gheață, și sperăm să arătăm publicului peștera într-o formă în care nu a mai fost văzută până acum”, a declarat geologul Jackson Hubbard – masterand la Universitatea South Florida din Tampa, Statele Unite ale Americii.

„Realizăm un proiect comun între Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napca respectiv Universitatea South Florida (SUA). Acest proiect se bazează pe programul care permite generarea unei imagini tridimensionale a cavității subterane pe baza imaginilor statice înregistrate cu un aparat de fotografiat profesional. Acest program este un program nou. În țară nu s-au mai făcut asemenea studii sau proiecte folosind acest program numit <Structure from Motion>”, a transmis conferențiarul dr. Forray Ferencz-Lazar de la U.B.B. Facultatea de Biologie și Geologie.

În urma acestui studiu se va avea o mai exactă estimare a volumului blocului de gheață, precum și reprezentarea sa spațială în golul subteran reprezentat de peșteră.

Cercetarea s-a realizat cu sprijinul Primăriei comnei Gârda de Sus, județul Alba, și a Asociației Speologice Sfinx din Gârda de Sus și cu avizul Parcului Natural Apuseni, a trasmis președinte A.S. Sfinx Gârda, dr. Cristian Ciubotărescu.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax