Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO | O nouă statuie în Piața Cetății din Alba Iulia: O piramidă din piatră, amplasată între Monumentul-Clopot și Sala Unirii


Publicat

Colecția de statui din Piața Cetății din Alba Iulia a fost îmbogățită, în aceste zile, cu încă o piesă. Este vorba despre o piramidă din piatră, amplasată între Monumentul – Clopot și Sala Unirii. Dacă până acum, din „palmaresul” Cetății făceau parte statui de tip roman, grecesc, clasic, din bronz, cubist, modernist și nu numai, acum avem și o sculptură care ne duce cu gândul la arta egipteană, sau chiar la elemente esoterice, cum ar fi „efectul de piramidă”, adică puterea piramidei, ca formă geometrică, de captare și de amplificare a energiei din sfera ei de acțiune.

La fel ca și celelalte statui montate, la sfârșitul anului trecut, în diverse locuri din interiorul zonei istorice, și aceasta a fost realizată de sculptori angajați ai SC Corint SRL, firma concesionară a unei bune părți din Cetatea Alba Carolina și care a executat lucrări de reabilitare în mai multe puncte din zona istorică a orașului Alba Iulia.

În cadrul unui proiect de reabilitare a interiorului Cetății, în ultimele luni ale anului 2013, în Cetatea Alba Carolina au apărut o mulțime de statui din bronz, dar și din piatră: Monumentul Dacii și Romanii din piatră, Domnița și Cavalerul, soldați austrieci, florăreasa, țăranca cu ouăle și copilul, mai mulți orășeni, toți din bronz, de curând, în Piața Cetății au mai fost amplasate câteva statui: Monumentul Unirii (Clopotul), Monumentul Culturii și Educației (Filozoful) și alte câteva piese din piatră.

Este vorba despre proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”, din care face parte și realizarea statuilor, proiect ce are o valoare totală de 76.087.835,63 le, realizat de firma Corint SRL, deținută de Danil Sabău, cea care a fost desemnată câștigătoarea licitației în proiectul Primăriei. Pentru realizarea statuilor, Primăria a estimat inițial un buget de aproximativ 2,5 milioane lei.

Mai bine de jumătate din sculpturile din Cetate au fost realizate sculptorul albaiulian Ștefan Bințințan, iar restul de sculptori „executanți”, angajați ai firmei Corint.

Unul dintre artefacte, Clopotul Marii Uniri, a generat o mulțime de discuții controversate din cauza inscripției de pe monument, care redă în mod eronat un citat din Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, din 1918. Mai precis, dacă în documentul original se vorbește despre Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, pe Clopotul din Cetate „Țara Ungurească” a fost înlocuită cu „Țara Românească”.

Citiți și: REZOLUȚIA MARII UNIRI de la 1918, SCRISĂ GREȘIT pe clopotul inaugurat în Piața Cetății. „Opțiunea” artistului falsifică istoria

În Cetate mai există două grupuri statuare din bronz, în zona Universității „1 Decembrie 1918” și a Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail” și două sculpturi din piatră (o stea cu șapte brațe împletite, amplasată lângă statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul și o statuie alcătuită din 12 cuburi „tăiate” de câteva elipse concentrice, supranumită „Observator Astronomic”, expusă lângă Catedrala Reîntregirii). Potrivit reprezentanților Grup Corint, acestea au fost realizate de alți sculptori, executanți, „fără amprentă artistică”, la comanda directă a patronului firmei, Danil Sabău.

Pe tema statuilor din Cetate, vă invităm să citiţi şi:

FOTO | La ce te poți uita prin telescopul din statuia „cubistă” de lângă Catedrala Reîntregirii?

Misterul statuilor din Cetatea Alba Carolina: Costuri reale, semnificații ascunse și „opțiuni artistice” care nu bat cu istoria

Citește și VIDEO: Cavalerii Templieri la Alba Iulia. Dan Sabău, patronul Grup Corint a amenajat o ”Comanderie” la Traseul Celor Trei FortificațiiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Cetateanul

  miercuri, 26.03.2014 at 19:46

  Si-au pus baietii de la Rotay semnul masonic. E ok !

 2. DEXTER C(O) LABORATORUL

  miercuri, 26.03.2014 at 20:00

  In curand in cetate vor fi mai multe statui decat turisti. Ca si locuitor al urbei sau ca si simplu turist, poate ca le-am apreciat initial (unele dintre ele) insa se pare ca exista pericolul unei adevarate „invazii” de arta indoielnica d.p.d.v estetic. E doar o parere…

 3. micky

  miercuri, 26.03.2014 at 20:49

  Sa-mi spuna si mie dl Danil Sabau care e legatura intre piramida si Cetatea Alba Iulia

  • Loaza musonica

   miercuri, 26.03.2014 at 21:35

   Micky, e simplu. Sabau e un fel de mare comandor templier, adica un fel de stab intre masoni si a vrut sa marcheze bine locul. Ca doar e locul lui ..

 4. Adina

  duminică, 25.05.2014 at 13:21

  Nu avem nevoie de niciun monument special care sa ne aduca aminte de o restaurare SUPERDISTRUCTIVA si de interesele marunte ale unor hoti postdecembristi!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cazul crimei de la Răhău. Atacatorul, REȚINUT pentru 24 de ore. Va fi propus pentru arestare preventivă

Publicat

Bărbatul de 36 de ani, principalul suspect în cazul crimei de la Răhău, a fost reținut, luni, pentru 24 de ore, sub acuzațiile de omor, tentativă de omor și violare de domiciliu.

Marți va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Vezi VIDEO: CRIMA de la Răhău. Momentul în care principalul suspect a fost prins

Acesta ar fi înjunghiat mortal un tânăr de 22 de ani din Răhău și ar fi rănit-o pe iubita acestuia. Tânăra este internată în spital, în stare stabilă.

Teribila faptă s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni.

Bărbatul a fugit după crimă și a fost prins în câteva ore, luni, în apropierea localității Răhău.

Vezi și FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, transportat de la sediul Poliției Sebeș, la Parchet pentru audieri

Acesta a fost dus la sediul Poliției Sebeș și de acolo transportat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Nu a făcut vreo declarație la ieșirea din sediul Poliției. Avea urme de răni pe față.

Vezi și CRIMĂ TERIBILĂ într-o localitate din Alba: Un bărbat a ucis un tânăr și a rănit-o pe iubita acestuia. Atacatorul a fost prins

Potrivit unor surse, un posibil motiv pentru crimă ar fi gelozia.

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

La Blaj continuă investițiile în infrastructura sportivă. Gazon nou și sistem automat de irigații, la Stadionul CIL din Veza

Publicat

Stadionul CIL aflat în cartierul Veza din Blaj, lângă Sala Polivalentă aflată în construcție, va beneficia de un gazon nou și un sistem automat de irigații. 

Primăria Blaj a cumpărat recent, prin intermediul platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), lucrări de montare gazon și sistem automat de irigații la Stadionul CIL.

Valoarea investiției este de 315.900 de lei (circa 64.174 de euro), ofertantul fiind Landscape Universal SRL, o firmă din localitate.

Contractul prevede instalarea unui sistem automat de irigații și montarea de rulouri de gazon pentru parcuri și terenuri sportive, pe o suprafață de 8.100 metri pătrați.

Citește și Reîncep lucrările la Sala Polivalentă de la Blaj. Primăria a predat constructorului amplasamentul

Reamintim faptul că lucrările la Sala Polivalentă din Blaj au reînceput recent, după ce Primăria a predat amplasamentul firmei care a câștigat licitația, ACI Cluj-Napoca SA.

Contractul inițial, atribuit în noiembrie 2018 către firma italiană Frimat SPA, a fost reziliat pentru „neîndeplinirea obligațiilor contractuale”.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Furnizorii de energie, amendați de ANRE cu peste 1,1 milioane lei. Care sunt neregulile constatate

Publicat

curent

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a amendat cei patru mari furnizori de energie din România cu peste 1,1 milioane de lei.

În contextul liberalizării pieţei de energie electrică, ANRE a demarat acţiuni de control la furnizori pentru a verifica respectarea frecvenţei de emitere a facturii pentru energia electrică furnizată clienţilor finali alimentaţi în regim de serviciu universal; modalitatea de facturare în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsură de către operatorul de reţea; informarea clienţilor casnici din portofoliu cu privire la oferta pentru serviciu universal, ofertele concurenţiale proprii aplicabile precum şi la dreptul clienţilor de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţială cu orice furnizor licenţiat.

Astfel, Enel Energie a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienţilor, iar Enel Energie Muntenia a primit o amendă de 200.000 lei, de asemenea pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienţilor.

CEZ Vânzare a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind frecvenţa de emitere a facturii şi facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsurare.

E.ON Energie România a primit o amendă contravenţională în valoare de 210.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienţilor şi frecvenţa de emitere a facturii.

Totodată, Electrica Furnizare a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 300.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind frecvenţa de emitere a facturii şi facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsură.

Sumele aferente sancţiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vlad Voiculescu spune că ar putea fi nominalizat din nou de USR PLUS pentru funcția de ministru al Sănătații

Publicat

Vlad Voiculescu afirmă că ar putea fi nominalizat din nou de USR PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății.

”Eu n-am văzut încă argumente prin care această variantă să fie complet scoasă de pe masă”, a declarat Voiculescu, luni, la Europa FM, întrebat dacă este posibil să revină în funcție.

Ministrul demis săptămâna trecută spune că nu există niciun motiv pentru care Alianța USR Plus să nu îl nominalizeze din nou pentru această funcție.

Vlad Voiculescu a făcut aceste afirmații la Europa FM când a explicat că viitorul ministru al Sănătății trebuie să schimbe modul în care se ocupă funcțiile din sistemul sanitar.

R: Suntem una dintre puținele țări unde există aceste contracte pe viață. Ați propune o astfel de schimbare?

Vlad Voiculescu: Nu numai dacă aș reveni, o să propun oricum. Și USR PLUS, prin noul ministru, că o să fiu eu sau altul, cu siguranță trebuie să o facă.

R:O secundă, cum să fiți dumneavoastră noul ministru?

Vlad Voiculescu:Da, eu n-am văzut încă argumente prin care această variantă să fie complet scoasă de pe masă.

R: Adică, azi la negocieri, coaliția se duce cu numele dumneavoastră?

Vlad Voiculescu: Asta e treaba Coaliției.

Vlad Voiculescu a declarat că demiterea sa din funcție nu a venit în urma unei analize a premierului. Fostul ministru mai admite că i-ar fi greu să lucreze cu premierul Florin Cîțu, căruia Alinața USR PLUS i-a restras sprijinul politic.

R: Pentru dumneavoastră există speranță că veți fi propus, din nou, ca ministru?

Vlad Voiculescu: Speranța mea e mai puțin legată de punctele acestea, vă spun foarte onest că sunt dezamăgit la nivel personal și afectat. Dincolo de asta, nu e o funcție de care să mă agăț și, în general, nu o să mă agăț de funcții. Dar, USR PLUS are niște lucruri de făcut în Sănătate.

R: Adică nu excludeți o întoarcere în Minister într-o formă sau alta.

Vlad Voiculescu: Nu, deci aș exclude lucrul ăsta. Dacă aș avea ceva să-mi reproșez cu adevărat, nici nu aș avea curajul să spun lucrul ăsta.

R: Dar mai puteți lucra cu domnul Cîțu?

Vlad Voiculescu: Cu domnul Cîțu îmi închipui că este greu de lucrat, pentru mine, presupun că și pentru dumnealui, între timp. Dar, am mai spus-o, domnul Cîțu nu a demonstrat nici leadershipul, nici spiritul de echipă, nici înțelepciunea politică, nici nimic din toate acele abilități care credeam noi că îl califică pentru funcția de premier.”

Coaliția se reunește în ședință

Coaliţia de guvernare are programată azi o şedinţă de lucru, prima după revocarea ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, care a produs o ruptură între PNL şi USR PLUS, care acum cere schimbarea premierului Cîţu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate