Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO | O nouă statuie în Piața Cetății din Alba Iulia: O piramidă din piatră, amplasată între Monumentul-Clopot și Sala Unirii

Publicat

Colecția de statui din Piața Cetății din Alba Iulia a fost îmbogățită, în aceste zile, cu încă o piesă. Este vorba despre o piramidă din piatră, amplasată între Monumentul – Clopot și Sala Unirii. Dacă până acum, din „palmaresul” Cetății făceau parte statui de tip roman, grecesc, clasic, din bronz, cubist, modernist și nu numai, acum avem și o sculptură care ne duce cu gândul la arta egipteană, sau chiar la elemente esoterice, cum ar fi „efectul de piramidă”, adică puterea piramidei, ca formă geometrică, de captare și de amplificare a energiei din sfera ei de acțiune.

La fel ca și celelalte statui montate, la sfârșitul anului trecut, în diverse locuri din interiorul zonei istorice, și aceasta a fost realizată de sculptori angajați ai SC Corint SRL, firma concesionară a unei bune părți din Cetatea Alba Carolina și care a executat lucrări de reabilitare în mai multe puncte din zona istorică a orașului Alba Iulia.

În cadrul unui proiect de reabilitare a interiorului Cetății, în ultimele luni ale anului 2013, în Cetatea Alba Carolina au apărut o mulțime de statui din bronz, dar și din piatră: Monumentul Dacii și Romanii din piatră, Domnița și Cavalerul, soldați austrieci, florăreasa, țăranca cu ouăle și copilul, mai mulți orășeni, toți din bronz, de curând, în Piața Cetății au mai fost amplasate câteva statui: Monumentul Unirii (Clopotul), Monumentul Culturii și Educației (Filozoful) și alte câteva piese din piatră.

Este vorba despre proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”, din care face parte și realizarea statuilor, proiect ce are o valoare totală de 76.087.835,63 le, realizat de firma Corint SRL, deținută de Danil Sabău, cea care a fost desemnată câștigătoarea licitației în proiectul Primăriei. Pentru realizarea statuilor, Primăria a estimat inițial un buget de aproximativ 2,5 milioane lei.

Mai bine de jumătate din sculpturile din Cetate au fost realizate sculptorul albaiulian Ștefan Bințințan, iar restul de sculptori „executanți”, angajați ai firmei Corint.

Unul dintre artefacte, Clopotul Marii Uniri, a generat o mulțime de discuții controversate din cauza inscripției de pe monument, care redă în mod eronat un citat din Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, din 1918. Mai precis, dacă în documentul original se vorbește despre Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, pe Clopotul din Cetate „Țara Ungurească” a fost înlocuită cu „Țara Românească”.

Citiți și: REZOLUȚIA MARII UNIRI de la 1918, SCRISĂ GREȘIT pe clopotul inaugurat în Piața Cetății. „Opțiunea” artistului falsifică istoria

În Cetate mai există două grupuri statuare din bronz, în zona Universității „1 Decembrie 1918” și a Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail” și două sculpturi din piatră (o stea cu șapte brațe împletite, amplasată lângă statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul și o statuie alcătuită din 12 cuburi „tăiate” de câteva elipse concentrice, supranumită „Observator Astronomic”, expusă lângă Catedrala Reîntregirii). Potrivit reprezentanților Grup Corint, acestea au fost realizate de alți sculptori, executanți, „fără amprentă artistică”, la comanda directă a patronului firmei, Danil Sabău.

Pe tema statuilor din Cetate, vă invităm să citiţi şi:

FOTO | La ce te poți uita prin telescopul din statuia „cubistă” de lângă Catedrala Reîntregirii?

Misterul statuilor din Cetatea Alba Carolina: Costuri reale, semnificații ascunse și „opțiuni artistice” care nu bat cu istoria

Citește și VIDEO: Cavalerii Templieri la Alba Iulia. Dan Sabău, patronul Grup Corint a amenajat o ”Comanderie” la Traseul Celor Trei Fortificații

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Cetateanul

    miercuri, 26.03.2014 at 19:46

    Si-au pus baietii de la Rotay semnul masonic. E ok !

  2. DEXTER C(O) LABORATORUL

    miercuri, 26.03.2014 at 20:00

    In curand in cetate vor fi mai multe statui decat turisti. Ca si locuitor al urbei sau ca si simplu turist, poate ca le-am apreciat initial (unele dintre ele) insa se pare ca exista pericolul unei adevarate „invazii” de arta indoielnica d.p.d.v estetic. E doar o parere…

  3. micky

    miercuri, 26.03.2014 at 20:49

    Sa-mi spuna si mie dl Danil Sabau care e legatura intre piramida si Cetatea Alba Iulia

    • Loaza musonica

      miercuri, 26.03.2014 at 21:35

      Micky, e simplu. Sabau e un fel de mare comandor templier, adica un fel de stab intre masoni si a vrut sa marcheze bine locul. Ca doar e locul lui ..

  4. Adina

    duminică, 25.05.2014 at 13:21

    Nu avem nevoie de niciun monument special care sa ne aduca aminte de o restaurare SUPERDISTRUCTIVA si de interesele marunte ale unor hoti postdecembristi!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement