Connect with us
Advertisement

Cugir

FOTO: Obiceiul „Păștenilor” 2019. În Miercurea Mare, peste 80 de localnici au organizat procesiunea de la Cugir

pasteni

Publicat

În acest an, peste 80 de „păşteni” din Cugir au pregătit pâinea și vinul pentru Paşte. Este vorba despre Obiceiul „Păştenilor”, păstrat din generaţie în generaţie, de peste 70 de ani.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2019 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Evenimentul a început miercuri, în jurul orei 15.00, cu o slujbă religioasă la casa parohială a preotului paroh Dumitrean Pintea. Înainte, vasele în care sunt puse „paştile” au fost împodobite cu crenguțe de brad şi flori.

Apoi alaiul de „pășteni” a plecat spre biserica „Sf. Treime”.

pasteni 2019

În prima parte a grupului au mers bărbaţii, purtând steaguri, preoții și reprezentanții autorităților locale și județene şi apou femeile care împlinesc în acest an șase decenii de viață. “Păştenilor” li s-au alăturat şi localnici.

În biserică, „păștenii” au participat la o slujbă de sfințire a pâiniilor și a vinului care vor deveni mai apoi „paști” și care vor fi împărțite credincioşilor, după tradiționala Slujbă de Înviere.

Tot în cadrul slujbei,”păștenii” au participat și la un parastas în memoria colegilor de generație care au trecut „în neființă” înainte de a împlini vârstra de 60 de ani.

 

pasteni

 

Obiceiul „Păștenilor” a apărut acum 71 ani, în 1948, în satul Vinerea, la inițiativa părintelui paroh Ioan Sabău, care a hotărât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc în cursul acelui an 60 de ani şi care vor purta numele de „păşteni”.

Acest obicei a fost preluat mai apoi și la Cugir. Este una dintre cele mai cunoscute tradiţii din zona Transilvaniei care se desfăşoară pe durata Săptămânii Mari a Postului Sfintelor Paşti.

Obiceiul începe cu mult înainte de Săptămâna Mare, când are loc întâlnirea celor care au împlinit vârsta de 60 de ani în decursul anului respectiv.

La Vinerea, în cadrul întâlnirii se stabilește de comun acord o familie, de regulă mai înstărită, care este gazdă. Aceştia vor aduce în gospodărie pâinea, vinul și vasele noi de brad în care vor fi pregătite paștile care vor fi oferite celor prezenți în biserică în Noaptea de Înviere.

Sorin GIURCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement