Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina a fost iluminată în albastru, pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a autismului

Publicat

Poarta III Peste o sută de persoane au participat sâmbătă seara la evenimentul organizat de Primăria Alba Iulia pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a autismului. Şi în acest an a fost iluminată în albastru Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina.

Copii, părinţi şi albaiulieni care au vrut să fie alături de organizatori la acest eveniment au fost alături de persoane cu dizabilități şi au urmărit prezentarea unor informații despre tulburările din spectrul autismului. Din partea organizatorilor, au vorbit viceprimarul Gabriel Pleşa şi reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială.

IMG_4834 Evenimentul s-a desfăşurat începând cu ora 18.30, pe esplanada Obeliscului “Horea, Cloșca și Crișan” şi a cuprins un program artistic susținut de copii cu autism ai centrului ACAS, apoi de copiii de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, de duetul Fluvio (muzică clasică reinterpretată la vioară și flaut) și moment de dans al copiilor prezenți. De asemenea, participanţii au construit imagini puzzle.

Copiii au primit baloane şi au fost transmise mesaje de solidaritate pentru persoanele cu autism.

Spre finalul evenimentului, Poarta a III-a a Cetăţii Alba Caolina a fost iluminată în albastru.

IMG_4838 Ziua internațională a conștientizării autismului reunește la Alba Iulia eforturile organizatorice ale Primăriei și Consiliului Local Alba Iulia, prin Direcția de Asistență Socială și ale Asociației pentru Consiliere și Asistență Specializată ACAS Alba Iulia, au transmis reprezentanţii administraţiei locale.

Despre autism

Tulburările din spectrul autist se manifestă prin perturbări semnificative ale comportamentului comunicării și relaționării sociale.

Acești copii se izolează într-o lume a lor, par indiferenți, incapabili să stabilească legături emoționale chiar și cu persoanele cele mai apropiate.

IMG_4836 De asemenea, au comportamente bizare, uneori repetitive (legănat, rotirea mâinilor în fața ochilor) sau comportamente dificile ca: agresivitate față de alții sau față de propria persoană, ritualuri, râs – plâns nemotivat, frici multiple, tulburări de somn și alimentație, joc solitar lipsit de creativitate, manipulativ. Majoritatea acestor copii (2/3) au și retard psihic. Când debutul bolii se produce înainte de apariția limbajului, copilul nu va vorbi niciodată.

Dacă debutul s-a produs după 1,5 – 2 ani apare virarea calitativă specifică a limbajului: copilul folosește noțiuni aproximative, confundă sensul concret al cuvintelor cu cel figurativ, dinamica și intonația cuvintelor sunt bizare, uneori repetă cuvintele celor din jur în situații inadecvate, alteori copilul folosește cuvinte proprii având un limbaj neinteligibil; de asemenea vorbește despre sine la persoana a III a, conștiința de sine nefiind achiziționată.

foto Poarta III (iluminată în albastru): Ionuţ Văidean

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax