Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Proiectarea Centrului multicultural din Aiud, lansată la licitație. Cum va arăta clădirea și ce funcțiuni va avea

Publicat

Primăria Aiud a lansat o licitație pentru proiectarea Centrului multicultural „Liviu Rebreanu”, ce urmează să fie construit în locul fostului cinematograf „Progresul” din municipiu.

Clădirea modernă va avea o sală de cinema și spectacole cu o capacitate peste 200 de locuri, o sală multifuncțională, un spațiu expozițional, o terasă verde și va beneficia de un lift panoramic. De asemenea, construcția urmează să ofere și un spațiu adecvat pentru Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu”. 

Primăria Aiud a lansat luni, 22 noiembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea proiectului tehnic și asistența tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție „Centru multicultural Liviu Rebreanu Aiud”.

Valoarea totală este estimată la 183.082,38 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, obiectivul general al proiectului îl reprezintă construirea unui centru dotat la standarde moderne, care să permită reașezarea municipiului Aiud pe harta culturală a țării.

Clădirea Centrului multicultural va avea:

– o sală dotată atât pentru proiecții cinema 3D și Dolby Surround, cât și pentru spectacole

– un spațiu adecvat pentru Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu”

– un spațiu expozițional

– un spațiu multifuncțional, partiționabil prin pereți amovibili, pentru desfășurarea de ateliere, conferințe, seminarii, proiecții multimedia

– o zonă administrativă, dotată corespunzător

– Centru de informare și promovare turistică

– terasă verde

Accesul principal în Centrul multicultural se va face din strada Iuliu Maniu sau din strada Bailor, prin piațeta din dreptul fațadei principale. Accesul secundar se va face din strada Iuliu Maniu către zona administrativă sau Bibliotecă.

Descrierea situației actuale

La acest moment, Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud funcționează într-un sediu vechi, aflat pe strada Transilvaniei la nr. 35. Clădirea are peste 70 de ani și nu a fost proiectată pentru a servi funcțiunilor unui centru cultural.

Biblioteca Municipală Aiud funcționează într-un sediu situat pe strada Transilvaniei nr. 1. A fost înființată în 1950 ca bibliotecă raională și orășenească. La începutul activității a funcționat în localul Căminului Cultural „Ecaterina Varga” din Aiud și a pornit de la 2.000 de volume. Din 1956 a fost mutată în actualul sediu. După 1989 a primit numele scriitorului Liviu Rebreanu iar din 1995 a devenit Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu”. Deși sediul a fost renovat în 2005, clădirea este o construcție veche de aproape 100 de ani, ce nu răspunde funcțiunilor unei biblioteci moderne. Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” deține un fond de carte de aproximativ 70.000 de volume.

Cinematograful „Progresul” din Aiud, situat pe strada Băilor nr. 42, a fost construit în anii 1960 și a funcționat până la mijlocul anilor 1990. Apoi a avut, pe rând, diferite întrebuințări – bar de zi, bar de noapte, discotecă. Clădirea a fost abandonată în anii 2010. Astfel, de aproape 30 de ani, locuitorii din Aiud nu au mai avut acces la cea mai mare sală de spectacole / cinematograf local.

În anul 2017, Primăria Aiud a intrat în posesia sediului cinematografului „Progresul”. Întrucât reabilitarea clădirii era nejustificată datorită proiectului depășit și a degradării avansate, municipalitatea a luat decizia demolării acestuia și valorificării terenului prin construirea unui Centru Multicultural modern, care să îndeplinească atât funcțiunea de sediu pentru Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu”, cât și pe cea de cinematograf / sală de spectacole și de sediu al Bibliotecii Municipale.

Destinația și funcțiunile propuse pentru noul Centrul Multicultural

Noua clădire a centrului se dorește a deveni al treilea reper arhitectural al orașului, alături de Cetate și Castelul Bethlen. Spre deosebire de acestea, Centrul Multicultual „Liviu Rebreanu” Aiud va aduce o extrem de importantă și necesară notă de modernitate.

Construcția reunește patru funcțiuni de bază, respectiv: expoziție, bibliotecă publică, sală de spectacole/cinematograf și sală multifuncțională.

Spațiile de expunere sunt propuse la subsol, spațiul extinzându-se în foyerul parterului după caz.

Biblioteca urmează să fie realizată la subsolul clădirii, accesul către aceasta realizându-se prin foyerul principal, prin zona spațiului de expunere, dintr-un foyer secundar, dinspre strada Iuliu Maniu, precum și direct din exterior, ocazional, prin curtea de lumină propusă la est.

Funcțiunea dominantă volumetric, în jurul căreia se distribuie celelalte funcțiuni, este reprezentată de o sală de cinematograf/spectacole pentru 206 spectatori, cu acces de la parter, prin foyer.

 

Sala multifuncțională, ca o extensie funcțională a sălii principale, este situată la etaj și propune diverse activități de studiu, cercuri de arte, etc.

La parter, sub gradenele sălii de cinema se propune realizarea birourilor necesare personalului aferent centrului. În subsidiar s-au propus, la subsol și parter, zone de destindere de tip lounge cafe.

O funcțiune specială a construcției reprezintă terasa circulabilă, situată deasupra sălii multifuncționale, ce urmează să fie amenajată cu zone înierbate, jardiniere cu arbuști și plante sezoniere, precum și zone de circulație, odihnă, pentru vizitatori. De asemenea, este prevăzut un spațiu de lounge cafe. Terasa de deasupra sălii multifuncționale va fi dotată cu panouri fotovoltaice pentru producția de energie electrică.

Accesul la fiecare nivel se va putea face cu un lift panoramic, amplasat pe fațada de sud.

Clădirea va avea o suprafață desfășurată de 2.547 mp, S + P + 1 E, suprafața construită la sol fiind de 801,5 mp.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

AIUD

UPDATE: INCENDIU la o casă din satul După Deal, comuna Ponor. O persoană cu arsuri pe 40% din corp, transportată la spital

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 15:00, la o locuință din satul După Deal, comuna Ponor. O persoană este transportată la spital după ce a suferit arsuri pe 40% din corp. 

UPDATE, ora 17:05 – Potrivit ISU Alba, incendiul a fost lichidat. La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta în interiorul locuinței.

Au fost afectate 2 camere ale locuinței pe o suprafață de aprox. 30 mp și bunuri materiale aflate în acestea.

Totodată, a fost preluată de către echipajul SMURD o victimă cu arsuri de gradul 2 și 3 pe aproximativ 40% din suprafața corpului.

Victima va fi transportată la UPU Alba.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca efect termic la materiale combustibile inflamabile.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în satul După Deal, comuna Ponor.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit în interiorul unei locuințe.

Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vouchere sociale de 250 de lei pentru alimente, acordate și în 2023. Cine va primi noile ajutoare sociale, din două în două luni

Publicat

Acordarea tichetelor sociale de 250 lei anumitor categorii de persoane vulnerabile și familii, pentru alimente și mese calde, va continua și anul viitor. Astfel, plata ajutoarelor sociale urmează să fie făcută în șase tranșe în 2023, din două în două luni, pentru acoperirea unei părți din cheltuielile cu hrana, transmite Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

De asemenea, tranșa IV aferentă anului 2022 va fi încărcată pentru toți cei 2,4 milioane de beneficiari care au deja card înainte de Crăciun. 

Citește și Vouchere de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, în 2023. Cine sunt cei care vor beneficia de sprijin

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat vineri, 25 noiembrie, în dezbatere publică, un proiect de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, suportate parţial din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestuia.

„Având în vedere amplificarea cu impactul crizei energetice asupra cetățenilor vulnerabili a elementelor contextuale care au determinat necesitatea luării unor măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, este necesară asigurarea continuitătii acordarii sprijinului persoanelor vulnerabile după data de 31 decembrie 2022.

Prin prezentul act normativ se propune prelungirea măsurii până la data de 31 decembrie 2023, pentru acordarea a încă 6 tranșe de sprijin material în valoare nominală de 250 lei, odată la două luni, categoriilor de beneficiari”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Care sunt persoanele care vor beneficia în 2023 de voucherele sociale de 250 de lei pentru alimente și mese calde

Potrivit proiectului, de sprijin vor beneficia următoarele categorii de persoane vulnerabile:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei,  pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

b) persoanele – copii și adulți -, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Liste cu persoanele care vor primi aceste ajutoare vor fi stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Suplimentarea locurilor la rezidențiat pentru Medicina de familie, solicitată de Colegiul Medicilor. Urmează un val de pensionări

Publicat

Colegiul Medicilor din România (CMR) a solicitat suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat pentru specializarea Medicină de familie. Potrivit CMR, acest lucru este necesar pentru că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare. 

„Colegiul Medicilor din România atrage atenția că anul acesta au fost scoase la rezidențiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar că acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel național”, arată reprezentanții CMR.

Aceștia precizează că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

„Este extrem de important să se identifice și să se pună în practică rapid soluții pentru acoperirirea deficitului de medici implicați în asistența medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenței medicale primare la nivel european.

Această situație pe care nimeni nu și-o dorește va reduce accesul pacienților la asistența medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creșterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar și o presiune în plus pe celelalte specialități medicale”, a declarat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanții CMR mai spun că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialitățile deficitare, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului pe fiecare specialitate și suplimentarea locurilor la rezidențiat în special pentru medicina de familie.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine luni în România. Cu cine se întâlnește

Publicat

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, va ajunge în România luni şi are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat NATO.

Potrivit unui comunicat transmis presei, înaltul oficial va susţine o conferinţă de presă comună cu preşedintele României (în jurul orei 17,00) şi va face declaraţii de presă alături de ministrul român al Afacerilor Externe (aproximativ ora 17,35).

În cursul zilei de marţi, conform sursei citate, Stoltenberg se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Secretarul general NATO va fi prezent în România în perioada 28 – 30 noiembrie pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi, eveniment ce are loc marţi şi miercuri. De asemenea, în cursul zilei de marţi, Stoltenberg va participa la Aspen – GMF Bucharest Forum, unde va susţine un discurs.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax