Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Proiectarea Centrului multicultural din Aiud, lansată la licitație. Cum va arăta clădirea și ce funcțiuni va avea

Publicat

Primăria Aiud a lansat o licitație pentru proiectarea Centrului multicultural „Liviu Rebreanu”, ce urmează să fie construit în locul fostului cinematograf „Progresul” din municipiu.

Clădirea modernă va avea o sală de cinema și spectacole cu o capacitate peste 200 de locuri, o sală multifuncțională, un spațiu expozițional, o terasă verde și va beneficia de un lift panoramic. De asemenea, construcția urmează să ofere și un spațiu adecvat pentru Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu”. 

Primăria Aiud a lansat luni, 22 noiembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea proiectului tehnic și asistența tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție „Centru multicultural Liviu Rebreanu Aiud”.

Valoarea totală este estimată la 183.082,38 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, obiectivul general al proiectului îl reprezintă construirea unui centru dotat la standarde moderne, care să permită reașezarea municipiului Aiud pe harta culturală a țării.

Clădirea Centrului multicultural va avea:

– o sală dotată atât pentru proiecții cinema 3D și Dolby Surround, cât și pentru spectacole

– un spațiu adecvat pentru Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu”

– un spațiu expozițional

– un spațiu multifuncțional, partiționabil prin pereți amovibili, pentru desfășurarea de ateliere, conferințe, seminarii, proiecții multimedia

– o zonă administrativă, dotată corespunzător

– Centru de informare și promovare turistică

– terasă verde

Accesul principal în Centrul multicultural se va face din strada Iuliu Maniu sau din strada Bailor, prin piațeta din dreptul fațadei principale. Accesul secundar se va face din strada Iuliu Maniu către zona administrativă sau Bibliotecă.

Descrierea situației actuale

La acest moment, Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud funcționează într-un sediu vechi, aflat pe strada Transilvaniei la nr. 35. Clădirea are peste 70 de ani și nu a fost proiectată pentru a servi funcțiunilor unui centru cultural.

Biblioteca Municipală Aiud funcționează într-un sediu situat pe strada Transilvaniei nr. 1. A fost înființată în 1950 ca bibliotecă raională și orășenească. La începutul activității a funcționat în localul Căminului Cultural „Ecaterina Varga” din Aiud și a pornit de la 2.000 de volume. Din 1956 a fost mutată în actualul sediu. După 1989 a primit numele scriitorului Liviu Rebreanu iar din 1995 a devenit Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu”. Deși sediul a fost renovat în 2005, clădirea este o construcție veche de aproape 100 de ani, ce nu răspunde funcțiunilor unei biblioteci moderne. Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” deține un fond de carte de aproximativ 70.000 de volume.

Cinematograful „Progresul” din Aiud, situat pe strada Băilor nr. 42, a fost construit în anii 1960 și a funcționat până la mijlocul anilor 1990. Apoi a avut, pe rând, diferite întrebuințări – bar de zi, bar de noapte, discotecă. Clădirea a fost abandonată în anii 2010. Astfel, de aproape 30 de ani, locuitorii din Aiud nu au mai avut acces la cea mai mare sală de spectacole / cinematograf local.

În anul 2017, Primăria Aiud a intrat în posesia sediului cinematografului „Progresul”. Întrucât reabilitarea clădirii era nejustificată datorită proiectului depășit și a degradării avansate, municipalitatea a luat decizia demolării acestuia și valorificării terenului prin construirea unui Centru Multicultural modern, care să îndeplinească atât funcțiunea de sediu pentru Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu”, cât și pe cea de cinematograf / sală de spectacole și de sediu al Bibliotecii Municipale.

Destinația și funcțiunile propuse pentru noul Centrul Multicultural

Noua clădire a centrului se dorește a deveni al treilea reper arhitectural al orașului, alături de Cetate și Castelul Bethlen. Spre deosebire de acestea, Centrul Multicultual „Liviu Rebreanu” Aiud va aduce o extrem de importantă și necesară notă de modernitate.

Construcția reunește patru funcțiuni de bază, respectiv: expoziție, bibliotecă publică, sală de spectacole/cinematograf și sală multifuncțională.

Spațiile de expunere sunt propuse la subsol, spațiul extinzându-se în foyerul parterului după caz.

Biblioteca urmează să fie realizată la subsolul clădirii, accesul către aceasta realizându-se prin foyerul principal, prin zona spațiului de expunere, dintr-un foyer secundar, dinspre strada Iuliu Maniu, precum și direct din exterior, ocazional, prin curtea de lumină propusă la est.

Funcțiunea dominantă volumetric, în jurul căreia se distribuie celelalte funcțiuni, este reprezentată de o sală de cinematograf/spectacole pentru 206 spectatori, cu acces de la parter, prin foyer.

 

Sala multifuncțională, ca o extensie funcțională a sălii principale, este situată la etaj și propune diverse activități de studiu, cercuri de arte, etc.

La parter, sub gradenele sălii de cinema se propune realizarea birourilor necesare personalului aferent centrului. În subsidiar s-au propus, la subsol și parter, zone de destindere de tip lounge cafe.

O funcțiune specială a construcției reprezintă terasa circulabilă, situată deasupra sălii multifuncționale, ce urmează să fie amenajată cu zone înierbate, jardiniere cu arbuști și plante sezoniere, precum și zone de circulație, odihnă, pentru vizitatori. De asemenea, este prevăzut un spațiu de lounge cafe. Terasa de deasupra sălii multifuncționale va fi dotată cu panouri fotovoltaice pentru producția de energie electrică.

Accesul la fiecare nivel se va putea face cu un lift panoramic, amplasat pe fațada de sud.

Clădirea va avea o suprafață desfășurată de 2.547 mp, S + P + 1 E, suprafața construită la sol fiind de 801,5 mp.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate