Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Marea transformare a traficului din Alba Iulia. Proiect de modificare a trecerilor de pietoni si a statiilor de autobuz


Publicat

Mega-proiectul care va schimba complet circulația pe una dintre cele mai importante artere din municipiul Alba Iulia, pe traseul Gară – Cetate – Ampoi III, include, printre altele, eliminarea unor treceri de pietoni, realizarea unor noi treceri semaforizate și monitorizate video și relocarea mai multor stații de autobuz.

Vor dispărea treceri de pietoni din locuri cu trafic intens, pe unde locuitorii orașului s-au obișnuit să traverseze de zeci de ani.

Modificări importante vor fi operate la trecerile din zona Bulevardul Transilvaniei – cinematograful Dacia, zona Colegiului Militar, Dedeman, Ampoi III și în apropiere de Colegiul HCC. 

Alba24 vă prezintă, pe secțiuni, cele mai importante modificări prevăzute în planul de situație – faza DALI, pe cele trei bulevarde: Încoronării, Revoluției 1989 și Republicii.

Vezi și FOTO: MEGA-PROIECT la Alba Iulia. Trei bulevarde importante, RASE și REFĂCUTE de la zero. SCHIMBĂRI majore în transportul urban

Una dintre cele mai importante schimbări se va produce pe Bulevardul Revoluției 1989, la intersecția / giratoriul cu Bulevardul Transilvaniei, o zonă intens circulată atât pietonal cât și auto.

Proiectul prevede eliminarea unei treceri de pietoni (cea dintre Cinema Dacia și BCR) și relocarea altor trei (una pe Bulevardul Revoluției 1989 și două pe Bulevardul Transilvaniei). Tot pe Bulevardul Revoluției 1989, în fața Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” – zona giratoriu strada Cloșca – se va realiza o nouă trecere de pietoni.

Pe Bulevardul Republicii, în zona giratoriului de la Dedeman (intersecția cu strada Gheorghe Șincai) se va elimina o trecere de pietoni.

Pe Bulevardul Încoronării se vor realiza mai multe treceri de pietoni noi, dintre care una în zona Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”.

Proiectul prevede și relocarea unor stații de autobuz (printre care se numără: Spital, Mercur, Stadion, Alsting și Ampoi III), potrivit planului de situație „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban – municipiul Alba Iulia – faza DALI”, realizat de FIP Consulting SRL din București.

Cum va arăta circulația rutieră, pietonală și cu bicicleta pe Bulevardul Încoronării, între Gară și intersecția cu strada Gheorghe Pop de Băsești (zona HCC).

Bulevardul Încoronării este o arteră de categoria a II-a, cu două benzi de deplasare pe sens și face parte din inelul I. Strada are două sectoare distincte: primul cu 14 m lăţime și 4 benzi de circulaţie cuprins între intersecţia cu strada Gheorghe Pop de Băsești (Macului) și până la sensul giratoriu de la intersecţia cu strada Octavian Goga. Al doilea sector cuprins între sensul giratoriu și zona Gării are 2 benzi, iar spre final în zona Gării are 3 benzi de circulaţie pe sens despărţite de o zonă verde.

Trotuarele sunt realizate din pavaj/asfalt. Există parcări amenajate în alveolă, în fața cimitirului și în zona Gării. Staţiile de autobuz sunt amenajate cu pavaj în fața cimitirului sau direct pe stradă.

Pe traseul investigat se găsește o intersecţie giratorie. În amplasamentul studiat există canalizare pluvială.

Bordurile sunt degradate iar carosabilul are degradări de tipul fisurilor, crăpăturilor, mai ales pe benzile marginale pe primul sector. Au fost efectuate colmatări cu mastic. Pe sectorul al doilea degradările sunt mult mai accentuate, existând denivelări, tasări mai mari.

Principalele schimbări:

– În zona Gării CFR se va amplasa o stație de închiriat biciclete electrice cu 50 docuri – 35 biciclete.

– Pista pentru bicicliști, pe sensul spre Cetate, va fi realizată lângă partea carosabilă (spre zona verde ce separă cele două sensuri).

– Două noi treceri de pietoni vor fi amplasate pe Bulevardul Încoronării, (sensul spre Gară, în zona depozit Oancea) și strada Traian. Acestea vor fi semaforizate (semafor pietoni cu buton) și monitorizate video (trei camere CCTV).

– O stație de închiriat biciclete electrice va fi amplasată în zona stăzilor Traian – Take Ionescu, cu 30 docuri – 20 biciclete.

– Trecerile de pietoni aflate în zona giratoriului de la Cimitirul Eroilor (Bulevardul Încoronării și strada Octavian Goga) vor fi semaforizate (semafor pietoni cu buton) și monitorizate video (patru camere CCTV).

– Din zona sensului giratoriu spre Cetate, pistele pentru bicicliști vor fi prevăzute pe partea carosabilă.

– O stație de închiriat biciclete electrice (15 docuri, 10 biciclete) va fi amplasată în zona intersecției cu strada Apulum.

– Trecerea de pietoni aflată în zona intersecției cu strada Cetății va fi semaforizată (semafor pietoni cu buton) și monitorizată video (o cameră CCTV).

– Între intersecția cu strada Cetății și cea cu străzile Lalelelor și Crișan se va mai amplasa încă o trecere pentru pietoni, pe lângă cea existentă. Astfel, cele două treceri vor fi semaforizate (semafor pietoni cu buton) și monitorizate video (două camere CCTV).

– O nouă trecere de pietoni va fi amplasată pe Bulevardul Încoronării, în zona Colegiului Național Horea, Cloșca și Crișan – intersecția cu strada Gheorghe Pop de Băsești. La rândul său, aceasta va fi semaforizată (semafor pietoni cu buton) și monitorizată video (două camere CCTV).

Cum va arăta circulația rutieră, pietonală și cu bicicleta pe Bulevardul Revoluției 1989, între intersecția cu strada Lalelelor (Lidl) și intersecția cu strada Calea Moților (Stadion)ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. dolfi

  luni, 22.06.2020 at 20:15

  Parcari noi unde? Ca vad ca se „epileaza” verdeata si se planteaza betoane… Problema majora e ca sunt multe masini si ca e trafic, nu neaparat trecerile de pietoni.

  Stiu ca voi parvenitii va faceti cartier select la padure (dupa care vindeti padurea din jur pe 3 lei sa va faceti voi concedii de cacao in tari de cacao), dar totusi, este nevoie si de parcari.
  Multe parcari. Asa cum este Turturica, mai exista ceva blocuri „putrede”. Despagubiti oamenii la pretul corect si apucati-va de treaba. Pe langa parcari, e vital spatiul verde!

 2. Cetatean

  marți, 23.06.2020 at 06:30

  Prima data trebuia rezolvata problema traficului greu care trece prin oras spre Muntii Apuseni. Nu se poate fara o centura ocolitoare a orasului pentru acea ruta! Toate tirurile si camioanele de mare tonaj circula pe ruta Al I Cuza -Tudor Vladimirescu- Revolutiei-Motilor. E un trafic si o poluare de nedescris!

 3. M Cristina

  marți, 23.06.2020 at 07:43

  Sunt binevenite aceste schimbari (mai ales incurajarea folosirii mijloacelor de transport alternativ si mai putin a masinilor personale intr-un oras si asa sufocat de poluare), insa nu am vazut nimic despre spatii verzi. Intregul oras este foarte poluat din cauza traficului intens, iar daca s-ar planta copaci s-ar mai diminua poluarea.

 4. Cetatean

  marți, 23.06.2020 at 13:48

  In Mun. Alba Iulia e nevoie in primul rand de parcari, de rute alternative pentru decongestionarea traficului si mai ales de o centura ocolitoare pe partea nordica pentru traficul greu care tranziteaza orasul. Nu inteleg cum pentru localitatea Vinerea s-a putut face o centura ocolitoare si pentru Municipiul Alba Iulia nu se gasesc solutii pentru cei care trebuie sa intre in oras si sa-l traverseze pentru a ajunge in alte zone (Zlatna-Cimpeni-Abrud….)sau sa vina din aceste zone..tiruri peste tiruri, zeci de camioane cu lemne si cu alte materiale trec continuu prin oras cu zgomot, cu poluare de la gazele arse, cu mult praf…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia Music and Film Festival se prelungește. Vor putea fi văzute toate filmele care nu au fost proiectate din cauza vremii

Publicat

Alba Iulia Music and Film Festival se prelungește, au transmis duminică seară, organizatorii festivalului.

Reprezentanții primăriei spun că toate filmele care nu au fost proiectate din cauza vremii, au fost reprogramate pentru luni.

”Mâine, 6 iulie, în locațiile Piața Cetății, Piața Vestică (Latura de Vest) și Esplanada Obeliscului vor rula peliculele care nu au putut fi prezentate în acest weekend din cauza condițiilor meteo.

Vă așteptăm la film. Mai multe detalii vor fi disponibile pe https://www.facebook.com/AlbaFilmFest/” este mesajul trimis de organizatori, pe adresa redacției Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un virus similar cu Covid-19, descoperit acum șapte ani și ținut secret de laboratorul din Wuhan – Investigație The Times

Publicat

O investigație a cotidianului britanic The Times arată că un virus similar cu Covid-19 a fost descoperit de microbiologii chinezi în urmă cu șapte ani într-o mină de cupru din regiunea Mojiang, dar a fost ținut secret într-un laborator din Wuhan – orașul în care au apărut și primele cazuri de coronavirus.

În mina de cupru, plină de lilieci și șobolani care se hrăneau cu dejecțiile lor, au murit trei mineri, iar alți trei s-au vindecat în urma infectării cu acel virus considerat strămoșul noului coronavirus, scriu ziariștii britanici. Simptomele acelui virus au fost identice cu cele ale Covid-19: febră puternică și dificultăți de respirație.

În toți acești șapte ani, autoritățile chineze nu au împărtășit cu comunitatea științifică internațională informații despre vechiul virus.

Tulpinele virusului au rămas în laboratorul din Wuhan, chiar dacă eventuale cercetări ar fi putut aduce noi informații despre pandemia de Covid-19.

Reprezentanții laboratorului din Wuhan au refuzat să discute cu ziariștii britanici, care au aflat despre existența vechiului virus din teza de master a unui student chinez, al cărui îndrumător a lucrat în secția de urgențe a spitalului în care au fost tratați minerii infectați acum șapte ani.

Dezvăluirile The Times vin cu puțin timp înante ca experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să meargă într-o misiune oficială în China pentru a detecta sursa pandemiei de coronavirus – o investigație cerută de zeci de țări care consideră China responsabilă pentru răspândirea globală a Covid-19.

Articol adaptat de G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Mocănița Abrud-Câmpeni repornește în această vară. Ce program are și cât costă biletele

Publicat

Mocăniţa Abrud – Câmpeni pleacă din nou la drum în această vară. Traseul cuprinde localităţile Abrud, Gura Roşiei, Cărpiniş şi Câmpeni. Amatorii pot călătorii cu trenul Apusenilor exact ca altă dată.

Această porţiune de drum este doar o mică parte din fostul traseu al Mocăniţei – unul foarte spectaculos de-a lungul văii Arieşului – care se întindea pe o distanţă de aproximativ 94 de kilometri, între Turda şi Abrud, inaugurat în anul 1912 şi care a funcţionat 85 de ani, până în 1997.

Trenul de epocă va circula în fiecare duminică şi luni până în 13 septembrie, pe ruta Abrud – Câmpeni cu condiția să se adune cel puţin 20 de persoane.

Acesta porneşte din gara Abrud la orele 10.00, 13.00 şi 16.00. Preţul pentru o cursă este de 30 de lei (dus/întors), pentru adulţi, respectiv 15 lei pentru copii (dus/întors).

Capacitatea maximă este de 54 de locuri, iar călătoria durează 2,5 ore.

Alte detalii se pot obține de pe pagina de Facebook a Mocăniței.

În România, termenul “Mocăniţă” a fost consacrat pentru trenurile cu aburi care circulau în ţară, în regiunile de munte, pe ecartament îngust de 760 milimetri.

Trenul nu poate atinge o viteză mai mare de 15 km, astfel că timpul de parcurgere al traseului este considerabil.

Astfel de atracţii turistice sunt şi la Alba Iulia, unde este expusă o locomotivă restaurată a Mocăniţei, trenul care circula pe linia îngustă înainte de 90, dar şi la intrarea în Cîmpeni.

În Apuseni, linia ferată cu ecartament îngust a fost construită la începutul anilor 1900, Mocăniţa circulând între Turda şi Abrud. Viteza acesteia ajungea până la 40 de km pe oră şi avea 21 de staţii.

Inaugurată în 1912, Mocăniţa Turda-Abrud avea să fie cea mai lungă linie CFI, cu ecartament de 760 mm. De la începutul secolului XX. s-a angajat în a transporta lemne, persoane şi alte bunuri pe Valea Arieşului, legând oraşul Turda de Câmpeni şi mai apoi de Abrud.

Circulând timp de 85 de ani, această Mocăniţă a avut roluri multiple, ajungând în scurt timp să fie un ”simbol” al văii, ”sufletul moţilor”, ceva ce reprezenta localnicii.

În anul 1997 a urmat închiderea ei pe motive de nerentabilitate, urmând ca toată linia să fie lăsată în paragină şi a fost descompusă pe tronsoane de hoţii care au vândut-o la fier vechi.

Segmentul de linie care nu a fost distrus în totalitate şi a putut fi repus în funcţiune a fost cel dintre Câmpeni şi Abrud.

Sursă: Adevarul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Oameni cu care ne mândrim: Adela Mărculescu, actrița născută la Aiud, premiată la 81 de ani pentru întreaga activitate

Publicat

Actriță născută la Aiud, Adela Mărculescu, în vârstă de 81 de ani, a fost laureată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, la cea de-a 14-a ediție a Galei Premiilor Gopo.

Una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației ei, Adela Mărculescu s-a născut pe 21 decembrie 1938 la Aiud, în casa căpitanului Marcu Mărculescu, medic la regimentul din Aiud.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București în 1959, clasa profesorului Alexandru Finți. Zaharia Stancu, director al TNB la acea vreme, a angajat-o în 1964 la Teatrul Național din București, unde este invitată să joace și în prezent.

Şi-a început cariera pedagogică la I.A.T.C în 1963, la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan, iar din 1992 este conferenţiar la Universitatea „Hyperion”, catedra „Actorie” și „Tehnica vorbirii”.

A debutat în 1965 în co-producția româno-franceză „Serbările galante”, un film regizat de René Clair, unde a jucat alături de Jean-Pierre Cassel şi Forry Eterle. Au urmat 25 de filme și colaborări cu regizori renumiți precum Mircea Veroiu („Hyperion”, 1965), Nicolae Corjos („Alo, aterizează străbunica”, 1981, și „Declarație de dragoste”, 1985), Dinu Cocea („Iancu Jianu, haiducul”, 1980), Gheorghe Turcu („Cine iubește și lasă”, 1982), Ion Popescu Gopo („Galax”, 1983), Iulian Mihu („Surorile”, 1984), Mihai Constantinescu („Un oaspete la cină”, 1986, și „Să-ți vorbesc despre mine”, 1987) și Gustavo Graef Marino („Diplomatic Siege”, 1999).

Actrița Adela Mărculescu a câștigat aprecierea publicului încă de la debutul de pe scena Teatrului de Stat din Botoșani (1957 – 1959), jucând de-a lungul timpului la Teatrul de Stat din Ploiești (1959 – 1963), Teatrul Mic (1963), Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu (1971), iar din 1964 la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, unde colaborează și în prezent.

Printre cele mai importante roluri ale sale se numără cele din „Povestea dulgherului şi a frumoasei sale soţii” de R. Stanca, „Vicleniile lui Scapin” de Molière, „Părinţii teribili” de J. Cocteau, „Idiotul” de Dostoievski, „Gaiţele” de Kiriţescu, dar și de cele din teatru de televiziune – „Tache, Ianke şi Cadîr”, „Orfeu în infern”, „Fântâna Blanduziei”, „Visul unei nopţi de iarnă”, precum şi din piesele de teatru radiofonic, printre care „Câinele grădinarului” de Lope de Vega, „Cavalerul şi doamna” de C. Goldoni, „Oedip la Colona” de Sofocle, „La răscruce de vânturi” de E. Bronte, „Romeo şi Julieta” de Shakespeare ş.a.

În stagiunea curentă a Teatrului Național „I. L. Caragiale” București, joacă în: „Idolul şi Ion Anapoda” de G. M. Zamfirescu (regia Ion Cojar), „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu (regia Dan Tudor), „Sinucigaşul” de Nikolai Erdman (regia Felix Alexa) și „Terorism” de Frații Presniakov (regia Felix Alexa).

De asemenea, Adela Mărculescu mai joacă și la Teatrelli în spectacolele „Contesa”, „Milionul” și „Arsenic și dantelă veche”, precum și la Teatrul Metropolis în „Hagi Tudose” și „Tartuffe”.

Adela Mărculescu a primit Premiul Pentru Întreaga Activitatea la cea de-a XIV-a ediție a Premiilor Gopo.

 • Radu Beligan: „Când a păşit pe scena Naţionalului, o fetiţă oacheşă de o frumuseţe clasică, inteligentă şi plină de farmec, în rolul Sorinei din „Înşir’te Mărgărite”, oamenii de teatru au salutat în adolescenta Adela Mărculescu apariţia ingenuei lirice şi dramatice de care teatrul avea atâta nevoie. Cariera artistică s-a desfăşurat armonios şi ascendent din succes în succes. Cu fiecare nou spectacol, sonda tot mai adânc caracterele, îşi diversifica mijloacele de expresie, îşi amplifica şi nuanţa vocea, care avea să facă din ea una din celebrele spunătoare de versuri ale Teatrului românesc. O creaţie cu adevărat excepţională care a uimit presa şi publicul a realizat Adela Mărculescu în piesa lui Ghelman „Între patru pereţi”, unde a jucat alături de Damian Crâşmaru, interpretând un personaj de o forţă dramatică neobişnuită, cu profunzime şi sobrietate.”Citiți în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/adela-marculescu-visam-sa-ajung-o-mare-tragediana/

Filmografie:

“Merii sălbatici” (Alecu Croitoru, 1964)

„Serbările galante”/ „Les fêtes galantes” (René Clair, 1965)

„Lupta pentru Roma I”/ „Kampf um Rom I” (Robert Siodmak, 1968)

„Lupta pentru Roma I”/ „Kampf um Rom I” (Robert Siodmak, 1968)

„Ceața” (Vladimir Popescu-Doreanu, 1973)

„Hyperion” (Mircea Veroiu, 1975)

„Iancu Jianu, haiducul” (Dinu Cocea, 1990)

„Visul unei nopți de iarnă” (Dan Necșulea, 1980)

„Dumbrava minunată” (Gheorghe Naghi, 1980)

„Alo, aterizează străbunica!” (Nicolae Corjos, 1981)

„Cine iubește și lasă” (Gheorghe Turcu, 1982)

„Acțiunea Zuzuc” (Gheorghe Naghi, 1983)

„Galax, omul păpușă” (Ion Popescu Gopo, 1983)

„Surorile” (Iulian Mihu, 1984)

„Declarație de dragoste” (Nicolae Corjos, 1985)

„Un oaspete la cină” (Mihai Constantinescu, 1987)

„Să-ți vorbesc despre mine” (Mihai Constantinescu, 1987)

„Harvey” (Tudor Mărăscu, 1994)

„Meurtres par procuration Proxy Murders” (Claude-Michel Rome, 1995)

„Dușmanul dușmanului meu”/ „Diplomatic Siege” (Gustavo Graef-Marino, 1999)

Sursă: premiilegopo.ro

Foto: Arhivă – după un spectacol la Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate