Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Marea transformare a traficului din Alba Iulia. Proiect de modificare a trecerilor de pietoni si a statiilor de autobuz


Publicat

Mega-proiectul care va schimba complet circulația pe una dintre cele mai importante artere din municipiul Alba Iulia, pe traseul Gară – Cetate – Ampoi III, include, printre altele, eliminarea unor treceri de pietoni, realizarea unor noi treceri semaforizate și monitorizate video și relocarea mai multor stații de autobuz.

Vor dispărea treceri de pietoni din locuri cu trafic intens, pe unde locuitorii orașului s-au obișnuit să traverseze de zeci de ani.

Modificări importante vor fi operate la trecerile din zona Bulevardul Transilvaniei – cinematograful Dacia, zona Colegiului Militar, Dedeman, Ampoi III și în apropiere de Colegiul HCC. 

Alba24 vă prezintă, pe secțiuni, cele mai importante modificări prevăzute în planul de situație – faza DALI, pe cele trei bulevarde: Încoronării, Revoluției 1989 și Republicii.

Vezi și FOTO: MEGA-PROIECT la Alba Iulia. Trei bulevarde importante, RASE și REFĂCUTE de la zero. SCHIMBĂRI majore în transportul urban

Una dintre cele mai importante schimbări se va produce pe Bulevardul Revoluției 1989, la intersecția / giratoriul cu Bulevardul Transilvaniei, o zonă intens circulată atât pietonal cât și auto.

Proiectul prevede eliminarea unei treceri de pietoni (cea dintre Cinema Dacia și BCR) și relocarea altor trei (una pe Bulevardul Revoluției 1989 și două pe Bulevardul Transilvaniei). Tot pe Bulevardul Revoluției 1989, în fața Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” – zona giratoriu strada Cloșca – se va realiza o nouă trecere de pietoni.

Pe Bulevardul Republicii, în zona giratoriului de la Dedeman (intersecția cu strada Gheorghe Șincai) se va elimina o trecere de pietoni.

Pe Bulevardul Încoronării se vor realiza mai multe treceri de pietoni noi, dintre care una în zona Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”.

Proiectul prevede și relocarea unor stații de autobuz (printre care se numără: Spital, Mercur, Stadion, Alsting și Ampoi III), potrivit planului de situație „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban – municipiul Alba Iulia – faza DALI”, realizat de FIP Consulting SRL din București.

Cum va arăta circulația rutieră, pietonală și cu bicicleta pe Bulevardul Încoronării, între Gară și intersecția cu strada Gheorghe Pop de Băsești (zona HCC).

Bulevardul Încoronării este o arteră de categoria a II-a, cu două benzi de deplasare pe sens și face parte din inelul I. Strada are două sectoare distincte: primul cu 14 m lăţime și 4 benzi de circulaţie cuprins între intersecţia cu strada Gheorghe Pop de Băsești (Macului) și până la sensul giratoriu de la intersecţia cu strada Octavian Goga. Al doilea sector cuprins între sensul giratoriu și zona Gării are 2 benzi, iar spre final în zona Gării are 3 benzi de circulaţie pe sens despărţite de o zonă verde.

Trotuarele sunt realizate din pavaj/asfalt. Există parcări amenajate în alveolă, în fața cimitirului și în zona Gării. Staţiile de autobuz sunt amenajate cu pavaj în fața cimitirului sau direct pe stradă.

Pe traseul investigat se găsește o intersecţie giratorie. În amplasamentul studiat există canalizare pluvială.

Bordurile sunt degradate iar carosabilul are degradări de tipul fisurilor, crăpăturilor, mai ales pe benzile marginale pe primul sector. Au fost efectuate colmatări cu mastic. Pe sectorul al doilea degradările sunt mult mai accentuate, existând denivelări, tasări mai mari.

Principalele schimbări:

– În zona Gării CFR se va amplasa o stație de închiriat biciclete electrice cu 50 docuri – 35 biciclete.

– Pista pentru bicicliști, pe sensul spre Cetate, va fi realizată lângă partea carosabilă (spre zona verde ce separă cele două sensuri).

– Două noi treceri de pietoni vor fi amplasate pe Bulevardul Încoronării, (sensul spre Gară, în zona depozit Oancea) și strada Traian. Acestea vor fi semaforizate (semafor pietoni cu buton) și monitorizate video (trei camere CCTV).

– O stație de închiriat biciclete electrice va fi amplasată în zona stăzilor Traian – Take Ionescu, cu 30 docuri – 20 biciclete.

– Trecerile de pietoni aflate în zona giratoriului de la Cimitirul Eroilor (Bulevardul Încoronării și strada Octavian Goga) vor fi semaforizate (semafor pietoni cu buton) și monitorizate video (patru camere CCTV).

– Din zona sensului giratoriu spre Cetate, pistele pentru bicicliști vor fi prevăzute pe partea carosabilă.

– O stație de închiriat biciclete electrice (15 docuri, 10 biciclete) va fi amplasată în zona intersecției cu strada Apulum.

– Trecerea de pietoni aflată în zona intersecției cu strada Cetății va fi semaforizată (semafor pietoni cu buton) și monitorizată video (o cameră CCTV).

– Între intersecția cu strada Cetății și cea cu străzile Lalelelor și Crișan se va mai amplasa încă o trecere pentru pietoni, pe lângă cea existentă. Astfel, cele două treceri vor fi semaforizate (semafor pietoni cu buton) și monitorizate video (două camere CCTV).

– O nouă trecere de pietoni va fi amplasată pe Bulevardul Încoronării, în zona Colegiului Național Horea, Cloșca și Crișan – intersecția cu strada Gheorghe Pop de Băsești. La rândul său, aceasta va fi semaforizată (semafor pietoni cu buton) și monitorizată video (două camere CCTV).

Cum va arăta circulația rutieră, pietonală și cu bicicleta pe Bulevardul Revoluției 1989, între intersecția cu strada Lalelelor (Lidl) și intersecția cu strada Calea Moților (Stadion)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. dolfi

  luni, 22.06.2020 at 20:15

  Parcari noi unde? Ca vad ca se „epileaza” verdeata si se planteaza betoane… Problema majora e ca sunt multe masini si ca e trafic, nu neaparat trecerile de pietoni.

  Stiu ca voi parvenitii va faceti cartier select la padure (dupa care vindeti padurea din jur pe 3 lei sa va faceti voi concedii de cacao in tari de cacao), dar totusi, este nevoie si de parcari.
  Multe parcari. Asa cum este Turturica, mai exista ceva blocuri „putrede”. Despagubiti oamenii la pretul corect si apucati-va de treaba. Pe langa parcari, e vital spatiul verde!

 2. Cetatean

  marți, 23.06.2020 at 06:30

  Prima data trebuia rezolvata problema traficului greu care trece prin oras spre Muntii Apuseni. Nu se poate fara o centura ocolitoare a orasului pentru acea ruta! Toate tirurile si camioanele de mare tonaj circula pe ruta Al I Cuza -Tudor Vladimirescu- Revolutiei-Motilor. E un trafic si o poluare de nedescris!

 3. M Cristina

  marți, 23.06.2020 at 07:43

  Sunt binevenite aceste schimbari (mai ales incurajarea folosirii mijloacelor de transport alternativ si mai putin a masinilor personale intr-un oras si asa sufocat de poluare), insa nu am vazut nimic despre spatii verzi. Intregul oras este foarte poluat din cauza traficului intens, iar daca s-ar planta copaci s-ar mai diminua poluarea.

 4. Cetatean

  marți, 23.06.2020 at 13:48

  In Mun. Alba Iulia e nevoie in primul rand de parcari, de rute alternative pentru decongestionarea traficului si mai ales de o centura ocolitoare pe partea nordica pentru traficul greu care tranziteaza orasul. Nu inteleg cum pentru localitatea Vinerea s-a putut face o centura ocolitoare si pentru Municipiul Alba Iulia nu se gasesc solutii pentru cei care trebuie sa intre in oras si sa-l traverseze pentru a ajunge in alte zone (Zlatna-Cimpeni-Abrud….)sau sa vina din aceste zone..tiruri peste tiruri, zeci de camioane cu lemne si cu alte materiale trec continuu prin oras cu zgomot, cu poluare de la gazele arse, cu mult praf…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Premierul Cîțu așteptat ca un star rock la Alba Iulia. A fost ”asaltat” de doamne și domnișoare pentru poze

Publicat

Stilul nonconformist pe care premierul României, Florin Cîțu îl adoptă pare că are succes, în special în rândul tinerilor.

De asemenea și faptul că este un fan declarat al celor de la Metalica și Foo Fighters aduce un mare plus de imagine în rândul adolescenților și nu numai, iar asta s-a văzut și la vizita pe care a avut-o joi, 17 iunie la Alba Iulia. 

În jurul orei 15.30, pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, lângă punctul de vaccinare anti COVID era zarvă mare. Forțele de ordine mișunau peste tot, din loc în loc câte un cetățean cu o cască în ureche stătea cu o cafea în mână, iar politicieni din alianța de guvernare începeau să apară în zonă.

Camerele de filmat și apartele foto erau pregătite pentru momentul când premierul Cîțu va ajunge în punctul de vaccinare, după ce în timpul conferinței de presă nu a știut care sunt investițiile prin PNRR pentru județul Alba.

Vezi și VIDEO: Premierul Florin Cîțu nu a putut numi nici un proiect concret, finanțat în Alba prin PNRR. S-a încurcat în explicații

Toată lumea căuta un petic de umbră, dar premierul se lăsa așteptat. În toată zarva respectivă se distingeau două tinere, care sub un chioșc de ziare, păreau că așteaptă pe cineva.

După încă 20 de minute de așteptare a apărut și ministrul Cîțu, îmbrăcat casual, în teneși, blugi, o cămașă neagră și un sacou, însoțit de restul politicienilor, aranjați la patru ace.

Nici nu a ajuns bine că a și fost oprit de două femei pe care le-a salutat și a stat câteva momente de vorbă, la fel și cu o altă femeie care se întorcea cu un copil de la grădiniță.

Între timp cele două adolescente îl filmau pe premier cu telefoanele mobile.

După alte câteva minute bune de plimbat printre oficialități e anunțat că două fete vor să facă o poză cu el. Timide, cele două fete îi dau aparatul lor roz Polaroid unui bărbat și se așează la stânga și dreapta primului ministru.

După câteva poze trase, Cîțu discută timp de câteva momente cu cele două fete iar apoi pleacă spre mașini. Între timp cele două tinere, pleacă fericite cu pozele în mână.

Înainte să intre înapoi în mașină, premierul a mai fost oprit de o femeie care timp de aproape un minut a avut o discuție cu acesta, iar chiar înainte să intre în mașină a fost oprit de o altă femeie pentru un selfie.

De asemenea, fostul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a făcut o serie de declarații pentru reporterul alba24.ro, declarații în care a criticat în termeni duri actuala administrație și pe actualul primar.

Declarațiile europarlamentarului Mircea Hava pot fi vizualizate aici: VIDEO EXCLUSIV: Mircea Hava critică în termeni extrem de duri administrația municipiului Alba Iulia: Lipsă crasă de competență

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Președintele PNL Alba, Mircea Hava revine asupra susținerii lui Ludovic Orban la șefia partidului: „Mi s-au luat vorbele”

Publicat

Europarlamentarul Mircea Hava, președintele organizației PNL Alba revine asupra declarațiilor făcute în urmă cu mai bine de o lună în care anunța că îl va susține pe Ludovic Orban pentru șefia partidului.

Acesta a explicat, în cadrul unui interviu acordat pentru Alba24, că o decizie o va lua doar după ce se va întâlni cu primarii. Mircea Hava l-a însoțit joi pe premierul Florin Cîțu, în cadrul vizitei efectuate în județul Alba. 

Reporter Alba24: Am văzut că acum îl susțineți pe domnul Cîțu în lupta pentru PNL …

Mircea Hava: Nu este nici o luptă. Eu nu mă duc la bătălii. Am o singură luptă. Vreau un partid care să rămână și să mai guverneze România încă cel puțin patru ani de zile. Mă gândesc la opt ani de zile. Sunt aproape 80 de miliarde de euro care intră în România. Nu vă gândiți numai la PNRR-ul acesta care deja la mulți le-a aburit mințile și nu mai văd cele 47 de miliarde care vin pe cadrul financiar multianual, care trebuie să apară, pentru asta trebuie scrise programele. Asta mă pasionează și asta mă face să vin și acasă foarte des. Domnul Cîțu se ocupă de lucrurile acestea și face lucrurile acestea. Eu încă nu m-am declarat. Eu nu sunt dintre cei care sar primii, poate îmi găsesc un loc în față.

Reporter Alba24: Prima dată l-ați susținut pe domnul Orban. De ce acum schimbarea?

Mircea Hava: Nu. Au fost niște chestiuni care au fost făcute și care mi s-au luat vorbele, pentru că se poate face lucrul acesta. În momentul în care eu mă întâlnesc cu tine și spun susțin pe cutare, da. Dar asta, după ce mă voi întâlni cu primarii, cum ne-am întâlnit astăzi și cu oamenii cu care am construit. 30 de ani să știți că nu am fost de capul meu, am fost de capul lor. Să nu credeți în toate poveștile acestea că suntem dezbinați. Este o mare prostie. Suntem împreună și vom construi împreună. Și ceea ce trebuie.

În urmă cu mai bine de o lună, Mircea Hava a precizat, în cadrul unui interviu acordat redacției PSnews.ro, că îl va susține pe Ludovic Orban la șefia partidului dacă acesta va candida.

„Cei care mă cunosc știu că sunt un om care nu prea schimbă caii în timpul mersului. Niciodată nu aș fi putut să facem ceea ce s-a făcut la Alba dacă nu eram o echipă în care aveam lider, aveam oameni, fiecare știa culoarul pe care se duce. Eu am făcut campanie la primele alegeri ale lui Ludovic. Vă dați seama că nu pot să fac lucrul acesta acum, să mă întorc, pentru ce? Că îmi spune cineva ceva? O să văd cine va candida. Poate Ludovic spune că nu vrea. Dacă el dorește, mergem în continuare. Echipa se clădește, echipa se întărește”, a spus atunci președintele PNL Alba.

În finalul interviului, Mircea Hava a precizat că îl va susține pe Ludovic Orban pentru un nou mandat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Premierul Florin Cîțu nu a putut numi nici un proiect concret, finanțat în Alba prin PNRR. S-a încurcat în explicații

Publicat

Premierul Florin Cîțu, aflat joi la Alba Iulia, nu a putut numi în mod concret nici o investiție finanțată în județul Alba prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Întrebat de reporterul Alba24, în timpul conferinței de presă desfășurate la un hotel din Cetatea Alba Carolina, acesta s-a încurcat în explicații. 

„Județul Alba … și aici, iarăși, ne concentrăm doar pe un … o componentă a proiectelor. Prin județul Alba trec mai multe. Pe partea de infrastructură feroviară vom avea în județul Alba.

Dar trebuie să ne gândim că și spitale, și sunt mai multe lucruri care vor fi la nivel național și toate județele vor avea acest lucru” a spus Cîțu.

”Toate UAT-urile din județul Alba vor avea acces la Fondul de Dezvoltare, care a fi în PNRR și are 2 miliarde de euro. Toate UAT-urile din județ au acces. Eu zic să ne uităm la investiții, nu doar la PNRR. România se dezvoltă prin PNRR, prin fonduri europene și bani de la buget. Toate acestea sunt legate.

Unele investiții intră în PNRR pentru că sunt mature și au o componentă verde și digitală și se pliază pe aceste caracteristici. Altele pot merge prin fonduri europene, infrastructură mare, de exemplu, va merge în PNRR și ce nu se poate în PNRR va merge în fonduri europene.

Iar pentru comune, care nu merg nici pe PNRR și nici pe fonduri europene, de la buget” a spus Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO EXCLUSIV: Mircea Hava critică în termeni extrem de duri administrația municipiului Alba Iulia: Lipsă crasă de competență

Publicat

Fostul primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a criticat în termeni extrem de duri actuala conducere a orașului, inclusiv pe actualul primar Gabriel Pleșa. ”Lipsă crasă de competență” a fost una dintre expresiile folosite de Mircea Hava pentru descrie actuala administrație. 

Mai mult de atât, actualul europarlamentar a invocat și habarnismul în ceea ce înseamnă actuala conducere. De asemenea nu a uitat nici de plecarea din PNL a lui Gabriel Pleșa și că acesta a fost viceprimar în ultimul său mandat de primar, și a precizat că îl deranjează pentru că nu și-a dat seama ce a ”crescut în primărie timp de șase ani”.

Declarațiile fostului primar Hava au fost făcute la întrebările reporterului alba24.ro, în timpul vizitei premierului Cîțu de joi, 17 iunie, la Alba Iulia.

Problema gunoaielor – ”Lipsă crasă de competență”

Întrebat de reporterul alba24.ro cum vede actuala conducere și organizare a municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a adus o serie de critici dure. De asemenea nu a trecut cu vederea nici problema gunoaielor care a afectat municipiul în ultima lună și care încă își face simțită prezența.

„Dacă nu mi-ar păsa nu aș mai veni acasă, dar îmi pasă foarte mult și mă gândesc ce să fac. Mă deranjează extraordinar de mult.

Mă deranjează pentru că nu mi-am dat seama ce am crescut acolo în primărie 6 ani.

Nu poți să vii să te lauzi cu ce ți-au lăsat alții, să faci poze și să dai filmulețe când astăzi, trebuia să se lucreze pe străzi. (n.r. se referă la video-urile postate de reprezentații primăriei, clipuri care prezintă cum vor arăta principalele străzi din Alba Iulia după ce vor fi modernizate, dar momentan proiectul stagnează).

Vezi și VIDEO: Plimbare virtuală pe șapte străzi din Alba Iulia. Cum va fi reorganizat traficul în centrul municipiului

La problema gunoaielor nu trebuie să găsim vinovați. Problema gunoaielor este datorită unei lipse crase de competență și datorită faptului că nu știi ce să faci”, a precizat Mircea Hava.

”Existau soluții”

Întrebat de reporterul alba24.ro cum ar fi manageriat problema gunoaielor, acesta a declarat scurt că: ”existau soluții”.

”Așa cum le-am manageriat și pe celelalte, pentru că totul este o legătură între oameni, nu relații, o legătură corectă între oameni.

Gunoaiele se puteau depozita undeva, se puteau face lucrurile… Nu aș fi stopat investiția cu acele gropi, pentru că nu erau gropile ascunse…acolo se depozita selectiv.

Lucrurile trebuie să te gândești din timp să le faci, nu să tot vorbești”.

Mai mult de atât, întrebat de reporterul alba24.ro, dacă crede că în Alba Iulia va funcționa colectarea selectivă, fostul primar Mircea Hava a mai declarat: ”Țin minte când am început, acum 20, 30 de ani, când toată lumea spunea că nu o să fie nimic, că toată lumea arunca peste tot.

Uite că oamenii s-au obișnuit foarte repede să fie curat și bine, așa va fi și aici. Nu va merge sută la sută, nicăieri în lume, dar va merge bine, depinde de noi ca și cu vaccinarea”, a mai precizat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate