Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO | Proiectul „RURES”: Trei întreprinderi sociale înfiinţate în judeţul Alba promovează tradiţia, natura şi agricultura

Publicat

Alba Iulia a găzduit, marţi, la Hotel Hermes, campania de promovare a rezultatelor proiectului ”Rures – Spaţiul Rural şi Economia Socială în România” al Fundaţiei Soros România. Prin intermediul acestui proiect, în judeţul Alba s-a urmărit susţinerea antreprenoriatului social în mediul rural prin înfiinţarea de întreprinderi sociale la sat. Astfel, la Gîrbova a fost înfiinţată ”Asociaţia Comunitară Gîrbova”, la Scărişoara, ”Asociaţia Tulnicul” şi la Roşia Montană ”Asociaţia Roşia Montană Verde”. Întreprinderile sociale din judeţul Alba sunt administrate de către localnici şi contribuie la o mai bună dezvoltare a comunităţii locale.

„Asociaţia Tulnicul” de la Scărişoara a fost înfiinţată în septembrie 2012 din dorinţa de a promova meşteşugurile tradiţionale din Munţii Apuseni, dar şi  pe meşterii populari care le realizează. Obiectele realizate de oameni din Ţara Moţilor sunt costumele populare specifice zonei, ţesăturile (ştergare, cuverturi, trăistuţe) care pot fi utilizate şi pentru decorul interior al caselor, obiectele din lemn (butoiaşe, cibăraşe, doniţe, tulnice) care pot fi folosite pentru uz casnic şi decor. Icoanele sculptate în lemn şi pictate pe sticlă sunt realizate de un meşter din Alba Iulia.

Meşterii populari din zona Munţilor Apuseni transmit mai departe şi îndeletnicirile pentru realizarea cabanelor, foişoarelor, balansoarelor. Obiectele lucrate cu migală pot fi şi cumpărate. Astfel, preţurile pentru obiectele din lemn pornesc de la 15 lei pentru un tulnic şi pot ajunge şi până la 300 de lei pentru o icoană sculptată. Pentru ţesături, preţurile încep de la 5 lei la trăistuţe, 100 de lei pentru ştergare şi 200 de lei pentru cuverturi. Preţurile sunt diferite pentru cabanele de lemn care ajung până la 8.500 de euro, pentru foişoare, 4.300 de lei, iar un balansoar din lemn poate costa 1.400 de lei.

O altă întreprindere socială din judeţul Alba este ”Asociaţia Comunitară Gîrbova”, care are ca misiune îmbunătăţirea condiţiilor social-economice ale membrilor comunităţii de romi din comună. Obiectul de activitate al grupului de romi care fac parte din comunitate este agricultura. Astfel, în cadrul acestei întreprinderi sunt cultivate şi comercializate legumele, iar pe lângă asta, comunitatea se ocupă şi cu creşterea animalelor.

A treia întreprindere din mediul rural este ”Asociaţia Roşia Montană Verde”, care a fost înfiinţată tot în septembrie 2012. Asociaţia îşi propune să promoveze patrimoniul cultural şi natural al zonei prin drumeţii educative, tururi ghidate, vizite pentru elevi, ateliere tematice. Printre primele grupuri ţintă al asociaţiei sunt elevii, pentru care sunt organizate excursii educative în cea mai veche aşezare minieră din România. Pentru a susţine asociaţia, turiştii care vin la Roşia Montană pentru o zi de excursie pot dona între 75 şi 200 de lei în funcţie de mărimea grupului. Transportul, cazarea, masa, intrarea la muzeu sau alte servicii nu sunt incluse. De exemplu, o excursie de o zi la Roşia Montană poate consta într-o vizită la Muzeul Mineritului, o plimbare ghidată prin comună, o drumeţie către Vârful Rotunda, care include traseul Tăul Ţarină – Tăul cel Mare – cariera de la Roşia Poieni şi o incursiune în lumea mineralelor şi rocilor.

Proiectul ”Rures – Spaţiul rural şi economia socială” a fost gândit pentru comunităţile mici care se confruntă cu diverse probleme precum sărăcia sau lipsa de pregătire a oamenilor din punct de vedere educaţional şi al culturii.

Camelia TOMA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate