Eveniment
FOTO Reabilitarea cinematografului Columna din Alba Iulia: licitația pentru lucrări a fost lansată de CNI. Cum va arăta clădirea
Reabilitarea cinematografului Columna din Alba Iulia. Clădire aflată în prezent într-o stare deplorabilă urmează să fie reabilitată și transformată într-un centru multifuncțional modern, printr-o investiție de peste 14,5 milioane de lei.
Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat pe 8 aprilie, în SEAP, o licitație pentru „Reabilitare, dotare și modernizare spații cinematograf Columna, strada Nicolae Titulescu, nr. 10”.
Valoarea totală estimată a investiției este de 14.570.003,54 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, realizarea lucrărilor de reabilitare a cinematografului Columna și dotarea acestuia cu echipamente și aparatură nouă va avea un impact benefic asupra locuitorilor cartierului, dar și întregii populații a municipiului Alba Iulia.
Cinematograful Columna și-a încheiat activitatea în jurul anilor 2000, neexistând în zonă alte instituții care să îndeplinească funcțiunea de sală de difuzare producții cinematografice.
Primăria municipiului Alba Iulia își propune astfel să schimbe dinamica și structura cererii de pe piața culturală și să genereze o nouă cultură, a creației participative, în care artiștii și activiștii intermediază experiențe culturale colective. Beneficiile pe termen lung vor consta în consolidarea comunităților din cartierele orașului, în care oamenii sunt încurajați să comunice și să participe la activități creative, dar și sporirea diversității și a metodelor de abordare a activităților.
Reabilitarea cinematografului Columna din Alba Iulia. Situația existentă
Clădirea Cinematografului Columna din Alba Iulia a fost edificată în anii 70, făcând parte dintr-un masterplan realizat de I.S.C.A.S. Bucuresti. A fost folosit un proiect tip de cinematograf cu 500 de locuri prezentat în Revista Arhitectura nr.4/1962 (Cinema Giulești). Din acest plan au fost realizate și cele trei imobile de locuințe colective situate adiacent clădirii cinematografului și zona pentru piața agroalimentară situată în spate clădirii.
În prezent, plafonul interior este căzut, pereții sunt deteriorați, acoperișul are mari probleme, mare parte a pereților atât interiori cât și exteriori prezintă igrasie și infiltrații.
Primăria Alba Iulia propune clădirea Cinema Columna pentru revitalizare, modernizare și reconversie prin schimbare de destinație în centru multifuncțional, care să reprezinte un pol de interes pentru cartierul Centru. Fiind amplasată în zona centrală a orașului, înconjurată de locuințe colective cu regim de înăltime ridicat, noua clădire propusă împreună cu amenajarea exterioară are scopul de a revitaliza zona urbană prin propunerea unor funcțiuni publice sănătoase și a unui spațiu urban amenajat în fața clădirii de cinema, care să facă legătura / întâlnirea cu strada Nicolae Titulescu.
Clădirea a fost proiectată și construită după standardele în vigoare la vremea respectivă (anii 60-70), acestea nefiind suficiente în prezent, atât în materie de rezistență, dotări tehnice, cât și a economiei de energie.
„Clădirea nou propusă trebuie să aibă un grad de flexibilitate ridicat pentru a se putea folosi în cât mai multe scenarii posibile și pentru a se putea adapta nevoilor în continuă schimbare a orașelor / comunităților din prezent”, se precizează în documentație.
Reabilitarea cinematografului Columna din Alba Iulia. Ce prevede proiectul
Prin intervenția propusă se vor realiza urmatoarele spații, organizate pe niveluri:
La parter:
Sală multifuncțională pentru diverse evenimente ( conferințe, sedințe de consiliu etc.) pentru o capacitate de 150-200 de persoane, cu o zonă de gradene pentru participați. Aceasta va fi astfel gândită încât să permită, cu ajutorul unor pereți mobili cu structură de aluminiu și ghidaj pe șine, separarea în două spații cu suprafața mai mică, în care să se organizeze concomitent evenimente de natură diferită, fără a se perturba unul pe celalalt.
Holuri tehnice, poziționate de o parte și de alta a camerelor tehnice (camere traducători și camera tehnică control sunet și videoproiecție). Acestea sunt accesate de la cota ultimei gradene printr-un pachet de trepte.
Camera tehnică control sunet și videoproiecție are o poziție centrată față de axul transversal al sălii multifuncționale, fiind accesată prin holurile tehnice.
Camere traducătorilor (două camere) sunt dispuse de o parte și de alta a camerei de control sunet și videoproiecție, fiind accesate din holurile tehnice.
Depozitul, aflat sub totalitatea încăperilor descrise mai sus, aferente spațiului tehnic. Este separat pe întreaga lățime a sălii multifuncționale de un perete din gips-carton cu rezistență la foc, ca măsură de protecție pentru limitarea propagării focului.
Camera de curățenie se află în relație directă cu un coridor comun din care sunt accesate foyerul, sala multifuncțională și spațiul de depozitare.
Reabilitarea cinematografului Columna din Alba Iulia
Coridorul, înspre care debușează circulațiile din depozit, sala multifuncțională, garderobă, și camera de curațenie, adăpostește și tabloul electric care este protejat cu uși rezistente la foc 90 minute.
Foyer-ul sau zona de așteptare este gândit ca un spațiu deschis, ce relaționează în mod direct cu sala multifuncțională , cu zona de acces principal în clădire, circulațiile verticale, oficiul și grupurile sanitare.
Oficiul, dedicat în prealabil personalului, preia și rolul de a deservi evenimentele care au loc în foyer/sala de evenimente. Acesta are acces direct din foyer și dispune de o amplă suprafață vitrată pe partea estică, înspre accesul principal.
Biroul de informații, aflat în vecinătatea accesului principal, și biroul de management/spațiul administrativ care il succedă pe primul, reprezintă spațiile cprin care partea administrativă relaționează cu utilizatorii clădirii. Biroul de informații are o zonă deschisă, de tip tejghea, orientată spre zona de acces principal în clădire. Ambele încăperi dispun de suprafețe ample vitrate, pe zona estică a încăperilor.
Grupurile sanitare, destinate ambelor sexe, dar și persoanelor cu dizabilități, sunt dimensionate conform normelor în vigoare.
Scara principală, situată în foyer, scara de evacuare, situată în colțul nord-estic al clădirii, precum și ascensorul cu sasul care îl precede, situat în proximitatea scării de evacuare, constituie circulațiile verticale ale clădirii. Scara principală este integrată în ambianța foyerului, având parapeții finisați cu panouri decorative cu aspect de lemn, pe care sunt montate mainile curente.
Reabilitarea cinematografului Columna din Alba Iulia
La etaj:
Spațiile de birou, în număr de patru, și sălile de ședințe, în număr de două, sunt dimensionate astfel încât să asigure comfortul desfășurării activităților de lucru, a workshop-urilor sau atelierelor.
Chicineta, destinată utilizatorilor spațiilor de la etajul 1 și a personalului, are un acces facil din zona coridorului perimetral.
Grupurile sanitare, destinate ambelor sexe, dar și persoanelor cu dizabilități, sunt dimensionate conform normelor în vigoare.
Spațiul tehnic, situat în vecinătatea casei de scară de evacuare, adăpostește echipamentele aferente sistemului de panouri fotovoltaice amplasate pe învelitoare și a aparaturii de tip rack/server.
Pe acoperișul clădirii se propune poziţionarea unui sistem energetic cu panouri solare fotovoltaice. Sistemul fotovoltaic dispune în structura sa tehnică de o rețea fotovoltaică de panouri de 400W fiecare, cumulând o putere totală de 30 kW.
Producerea agentului termic va fi asigurat de patru unități exterioare VRF cu capacitatea de încălzire de 40kW fiecare. Unitatile VRF functionează în pompă de căldură, având un randament ridicat, iar pe perioada verii funcționeaza pe răcire. Sistemul este similar cu un sistem de climatizare normal casnic, dar gandit la o scară mai mare.
De asemenea, pentru aerul proaspăt necesar ventilării sunt prevăzute trei recuperatoare de căldură.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Cornelia
marți, 09.04.2024 at 21:50
o fi gata in 2030?