Connect with us
Advertisement

Câmpeni

FOTO Reabilitarea și mansardarea Muzeului Avram Iancu din Câmpeni: o nouă licitație, lansată în SEAP. Cum va arăta clădirea

Publicat

Primăria Câmpeni caută constructor pentru reabilitarea și mansardarea Muzeului „Avram Iancu” din oraș, clădire construită în jurul anul 1848. 

Administrația locală dorește astfel să pună mai bine în valoare patrimoniul istoric existent și să consolideze imaginea Muzeului Avram Iancu în cadrul circuitelor turistice. Se urmărește încurajarea turismului în zona orașului, prin punerea la dispoziția turiștilor a unor pagini de istorie prin intermediul diverselor obiecte și documente de interes cultural. 

Primăria Câmpeni a lansat miercuri, 4 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o nouă licitație pentru servicii de proiectare și execuția lucrărilor de reabilitare și mansardare a Muzeului Avram Iancu. Reamintim faptul că prima licitație a fost lansată în luna februarie 2022, atunci când proiectul a fost inclus cu modernizarea și extinderea Școlii Generale Câmpeni.

Valoarea totală estimată este de 2.958.568,51 de lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin Programul Operațional Regional – POR.

Potrivit studiului de fezabilitate, proiectul urmărește creșterea atractivității turistice la nivelul orașului Câmpeni, prin reabilitarea și mansardarea Muzeului Avram Iancu.

În prezent, Muzeul de istorie Avram Iancu atrage anual un număr de aproximativ 750 de vizitatori, din cei 2.000 de turiști care vizitează orașul Câmpeni. Muzeul Avram Iancu, împreună cu biblioteca care poartă același nume, își desfășoară activitatea într-o clădire caracterizată de o frumoasă arhitectură mocănească.

Regimul de înălțime al clădirii realizate în jurul anului 1848 este de S + P. Aceasta are o suprafață construită de 335 mp  și o suprafață desfășurată de 650 mp. Clădirea în plan are forma aproximativă de „V”. Accesul în clădire se face din curtea interioară prin intermediul a trei intrări: una principală și două secundare.

Clădirea în sine are o semnificație istorică extrem de importantă pentru cultura românească, deoarece aceasta a servit drept Cartier General pentru armata lui Avram Iancu. Exponatele muzeului de istorie sunt variate, unele din ele fiind din vremea lui Horea, Cloșca și Crișan, iar altele fiind de la constituirea statelor feudale românești, înfăptuirea primei uniri sub domnia lui Mihai Viteazul.

Cele mai importante exponate din acest muzeu sunt reprezentate de imaginile, documentele și scrisorile din perioada evenimentelor revoluționare din Apuseni, conduse de către Avram Iancu. Ca obiecte unicat expuse în incinta muzeului se pot enumera următoarele: statuia lui Avram Iancu în miniatură, realizată în anul 1924, biciul și sabia folosite de tribun în anii în care a luptat pentru libertatea și demnitatea moților.

În ceea ce privește biblioteca care funcționează în cadrul muzeului se poate preciza faptul că aceasta deține 37.000 de volume de carte.

Printre lucrările propuse se numără:

  • izolarea pereților exteriori
  • montarea unui sistem VRV pentru încălzire și ventilare
  • montarea unui boiler electric pentru preparare apă caldă menajeră
  • montarea unui sistem de panouri fotovoltaice
  • se vor moderniza grupurile sanitare existente
  • se vor moderniza instalațiile electrice (schimbarea corpurilor de iluminat cu corpuri eficiente energetic tip LED)

  • iluminatul interior va fi cu comandă automată pentru prevenirea prevenirea funcționării în timpul zilei și senzori de prezență în zone cu acces intermitent
  • refacerea în întregime a finisajelor interioare și exterioare
  • realizarea unei mansarde și amenajarea unor spații pentru birouri și sală multifuncțională cu toate anexele aferente, în cadrul acesteia
  • pentru accesul la mansardă se va realiza o scară cu structură din beton armat sau metal
  • realizarea unei fațade cortină la fațadele dinspre curtea interioară
  • amenajarea unei platforme de acces în clădire la cota nivelului parter
  • amenajarea curții interioare prin pavarea parțială a acesteia și înierbarea și plantarea unor arbori în restul spațiului
  • echiparea și dotarea spațiilor conform normelor în vigoare și a necesităților instituției

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement