Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO – REPORTAJ: Ce-am VĂZUT, ce-am SIMȚIT și cum ne-am petrecut ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI la Alba Iulia


Publicat

1 decembrie

oameni 1 decembrie, alba iuliaOrașul Marii Uniri a adunat sub același „acoperiș” peste 20.000 de persoane, care au ales să-și petreacă Ziua Națională a României, aici, la Alba Iulia. Cel mai important moment al zilei a fost sosirea noului președinte al României, Klaus Iohannis la Alba Iulia, orașul unde în urmă cu 96 de ani s-a înfăptuit Marea Unire.

Depunere de coroane, primirea soliilor, paradă militară, masă populară, spectacole de muzică populară, cam acestea au fost momentele de care zeci de mii de români s-au bucurat, în ciuda vremii de afară, în Cealaltă Capitală.

Temperaturi cu minus, ploaie și vânt, asta a fost vremea de care au avut parte peste 20.000 de români, care nu s-au dat bătuți și au înfruntat acest „obstacol” ca să se bucure de Ziua Națională a României la Alba Iulia. Stegulețe, baloane, fulare și căciuli în culorile tricolorului au fost „accesorile” celor care au ajuns la Alba Iulia de la primele ore ale dimineții.

IMG_0640Cei peste 20.000 de români au venit să îl vadă pe noul președinte al României. Vizita lui a fost cel mai important moment al Zilei de 1 Decembrie, pe care jurnaliștii au încercat să-l surprindă din toate ipostazele. S-au călcat în picioare, la propriu, să-l filmeze și fotografieze pe Iohannis, iar mulți dintre ei au plecat imediat după parada militară. 

Dacă la primele ore ale dimineții nu își dădeau rând unde să își poziționeze camerele de filmat, după-amiaza orașul s-a golit de fly-urile televiziunilor naționale, care au dat în direct momentul zilei.

De la ora 10.00, Piața Cetății și Latura de Vest a Cetății Alba Carolina au fost „luate cu asalt” de peste 20.000 de români, care au venit să sărbătorească Ziua Națională a României. Și-au pus în piept insigne cu tricolorul pe care erau inscripționate „1 Decembrie”, s-au „înarmat” cu stegulețe, baloane și fulare cu cele trei culori, albastru, galben și roșu. Vremea de afară nu a reușit să îi țină în casă pe oamenii care au vrut să simtă cu adevărat ziua noastră, a românilor.

Dacă anul trecut doar 10.000 de români au venit în Orașul Marii Uniri, anul acesta numărul lor s-a dublat. În 2013 a fost o zi cu soare la Alba Iulia, anul acesta ploaia, vântul și temperaturile cu minus și-au făcut simțită prezența.

klaus iohannis, oameni, alba iuliaMajoritatea românilor care au venit la Alba Iulia au rezistat cu stoicism frigului de afară și toate astea ca să îl vadă și pe noul președinte al României, Klaus Iohannis.

Au venit să își arate susținerea în continuare, astfel că, la sosirea lui Iohannis în zona Cetății, participanții au strigat „Trăiască România Mare” și i-au aclamat numele. Președintele i-a salutat pe românii veniți din aproape toate colțurile țării la Alba Iulia și a dat mâna cu ei.

În acest an autorităţile locale au pregătit peste 7.000 de porţii de friptură şi cârnaţi, dar şi aproape 800 de litri de vin, care au fost distribuite gratuit participanţilor la manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naţionale.

S-au format cozi la toate corturile amplasate în Latura de Veste a Cetății. Mulți dintre cei care au prins o porție de mâncare nu au mai ținut cont de ploaie și au transformat în mese bazinele de apă și canalizare sau zidurile Cetății.

parv cornel, veteran de razboiÎn Orașul Marii Uniri, și badea Cornel din județul Hunedoara a venit să sărbătorească cei 96 de ani de la înfăptuirea Unirii.

Prima dată când a văzut cum se serbează Ziua Națională la Alba Iulia a fost la vârsta de 13 ani.

Cornel Pârv are 95 de ani și vine din comuna Baru Mare, județul Hunedoara. Face drumul până la Alba Iulia de zeci de ani, cu ocazia Zilei Naționale a României și, cu toate că are o vârstă la care mulți dintre noi am vrea să mai ajungem, este bucuros când spune că încă poate să vină pe picioarele lui în Orașul Marii Uniri, alături de zeci de mii de români din alte colțuri ale țării. Este veteran de război și chiar dacă în unii ani a lipsit de la Alba Iulia, nu a uitat povestea  celor 96 de ani de istorie a României.

„Nu mi-a fost greu să vin la Alba Iulia. Mi-am zis că merg şi cu trenul, şi cu autobuzul, şi cu căruţa, şi pe jos la picior, dacă trebuie, dar e musai să ajung de 1 Decembrie la Alba Iulia, în cetatea sfântă. În fiecare an am venit la Alba Iulia pentru că îmi iubesc patria. Iubesc fiecare brazdă din ţara asta şi vă spun că am înconjurat-o de cinci ori. Eu îi stimez pe toţi cei care iubesc patria şi le spun să lucrăm împreună pentru ea.

Noi aici tremurăm de frig, dar dacă nu ar veni nicicare la Alba Iulia, dacă ar veni doar scumpa noastră Armată, cum ar fi 1 Decembrie? Trebuie şi civilii să facă un efort şi să vină în capitala Unirii şi să arate că îşi iubesc patria”, adaugă veteranul de război, care, cu lacrimile curgându-i pe obraji, le transmite tuturor românilor, de Ziua Naţională”, a spus badea Cornel.

La Alba Iulia, cei peste 20.000 de participanți, un număr de record români veniți în Cealaltă Capitală s-au bucurat și de o paradă militară care în ultimii ani a lipsit din programul evenimentelor dedicate Zilei de 1 Decembrie.

Peste 850 de cadre militare au defilat în fața noului președinte al României, Klaus Iohannis, al autorităților locale și județene și al oamenilor care au învins frigul de afară doar să vadă peste 40 de echipamente , dar și pe cei care cu mândrie luptă sub Drapelul Național. Pe scena de pe pasajul Bulevardului 1 Decembrie 1918, politicienii au „dârdâit” de frig, dar nu s-au lăsat.

DSC_1154Unii și-au învins și frica de înălțime și nu s-au mai gândit nici la consecințe. Este vorba despre un bătrân, care a vrut cu tot dinadinsul să vadă mult așteptata paradă militară, care în ultimii ani nu a mai avut loc la Alba Iulia.

Și balcoanele M-urilor din zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 au fost pline ochi de albaiulieni, care au fluturat steagul României de la zeci de metri înălțime.

steag După ora 15.00, ploaia „mocănească” i-a trimis pe unii către casă, dar aproximativ 200 de persoane s-au lăsat în voia vremii și au rămas la spectacolul de muzică populară pe scena din Latura de Vest a Cetății. De pe o latură a șanțului Cetății a fost lansate cu ”fumigene” fâșii colorate în roșu, galben, albastru care au format un steag mare, dar nu atât de spectaculos ca și cel de anul trecut.

Cu frigul „în oase” și uzi „până la piele”, au cântat cu sufletul alături de îndrăgiți interpreți de muzică populară precum Nicolae Furdui Iancu, Aneta Stan, Mirela Mănescu, Tudor Furdui Iancu și alții. În timpul concertului, într-un original joc de lumini, un grup de tineri au desfășurat un steag pe care era scris UNIRE.

Unii au preferat să găsească adăpost în cafenelele de pe Bulevardul Transilvaniei, dar și să se încălzească cu un vin cald cu scorțișoară la căsuțele din Piața Cetății. Nici vânzările de steaguri sau insigne cu cele trei culori ale drapelului României nu au fost ca și în anii trecuți. Astfel că vremea de afară, dar și Consiliul Județean Alba, care a împărțit mii de stegulețe gratuit, a dat peste „cap” și buzunarele comercianților, care au rămas cu marfa pregătită pentru 1 Decembrie nevândută.

IMG_0845Seara s-a lăsat peste Orașul Marii Uniri, dar distracția a continuat și românii nu vor să lase vremea rea să le încurce planurile de petrecere. S-au „înarmat” cu geci groase, căciuli, bocanci și mănuși și s-au mutat din Piața Cetății sau localuri pe Latura de Vest a Cetății, unde cheful s-a anunțat a fi promițător.

Alin Ignat, Delia și Andra au fost cei care au încălzit inimile a aproximativ 2000 de români, care au îndurat temperaturile cu minus, vântul, ploaia mocănească numai să simtă cu adevărat Ziua de 1 Decembrie.

„Noi suntem români” este cântecul patriotic fredonat de oameni alături de Andra și Delia.

 

 

 

Mii de oameni au cântat Imnul Național într-un spectacol inedit de lasere si lumini.

vlcsnap-2014-12-01-22h31m12s119După concerte, oamenii și-au îndreptat privirile spre cerul luminat de un spectaculos foc de artificii tricolore pe care MIrcea Hava, de 20 de ani primar al Celeilalte Capitale, le-a considerat ”un lucru bine făcut” .

Seara, târziu, marea sărbătoare s-a încheiat. Orașul a devenit dintr-o dată la fel de tăcut ca și până acum. La mulți ani România! La mulți ani români. Oriunde v-ați afla!!!

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

AFM: Aproape 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Marți, consultare publică online

Publicat

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

De asemenea, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toți beneficiarii să depună ATR-urile la instalatorii validați care le vor genera contractele de finanțare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investițiilor. Rezultatele pentru toate contestațiile depuse în aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituției noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp.

Având în vedere volumul foarte mare de documente și raportat la situația actuală a stării de alertă decretată la nivel național, care presupune anumite restricții, precum și la capacitatea instituțională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluționarea acestora a presupus mai mult timp”, a transmis președintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Cetățenii sunt invitați ca până luni, 10 august 2020, să transmită sugestii cu privire la Programul Național Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro.

„Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfășurarea programului, să primim și punctele de vedere ale factorilor interesați, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce privește procesul de înscriere, cât și de evaluare a proiectelor.

De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00.

Cei care doresc să participe la evenimentul online se vor înregistra printr-un e-mail la adresa presa@afm.ro, urmând ca link-ul de conectare în platformă să le fie transmis ulterior pe adresa de e-mail”, a mai declarat preşedintele AFM.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate