Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Rezultatele cercetărilor arheologice de la Alba Iulia – Lumea Nouă, din ultimii 10 ani, prezentate în spaţiul expoziţional de la Palatul Apor

Publicat

Vase ceramice Foeni, vase restaurate, ceramică pictată „Lumea Nouă” sau unelte din silex sunt doar câteva dintre obiectele prezentate în cadrul expoziţiei „10 ani de cercetări arheologice la Alba Iulia – Lumea Nouă”. Este vorba despre rezultatele obţinute în ultimii zece ani de cercetări arheologice din situl Alba Iulia – Lumea Nouă, susţinute de studenţii coordonaţi de directorul departamentului de Istorie, Arheologie şi Muzeologie din cadrul UAB, Mihai Gligor. Acestea pot fi văzute în spațiul expozițional de la Palatul Apor. Până în prezent, au fost executate pe acest sit peste 20 de şantiere preventive, care au permis salvarea şi valorificarea unui bogat patrimoniu arheologic.

Truda de zece ani a studenţilor, dar şi a arheologului şi coordonatorului de proiect poate fi văzută în spaţiul expoziţional de la Palatul Apor, din cadrul UAB Alba Iulia.

„Situl preistoric de la Lumea Nouă a fost descoperit întâmplător în anul 1942. Descoperile de aici au permis definirea unui grup cultural cu ceramică pictată din neoliticul mijlociu, ce poartă numele acestei aşezări, Lumea Nouă”, a transmis conf.univ dr. Mihai Gligor.

Săpăturile arheologice preventive au fost conduse de conf. univ. dr. Mihai Gligor, de la Departamentul de Istorie, Arheologie şi Muzeologie al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe cercetări arheologice, coordonate de arheologi precum Dumitru şi Ion Berciu, Iuliu Paul şi Ioan Alexandru Aldea.

Expoziţia cuprinde un trofeu din cap de bovideu, topoare din piatră, unelte din corn, unelte din piatră (topoare, dăltiţe), brăţări şi amuletă din scoica Spondylus, obsidian, nuclee şi lame. Mai sunt prezentate obiecte de ceramică pictată Herpaly, fragmente picioare de cupă, greutăţi pentru războiul de ţesut, plăci perforate, dar şi reconstituirea unui dispozitiv de perforat piatra.

După anul 2002, conform legislaţiei în vigoare, la Lumea Nouă s-au realizat numeroase cercetări arheologice preventive, odată cu includerea zonei în intravilanul oraşului Alba Iulia şi construirea de către proprietari de locuinţe familiale. Expoziţia găzduieşte artefacte arheologice din diferite culturi, începând cu neoliticul mijlociu (Vinca şi Lumea Nouă), continuând cu epoca eneolitică (Foeni şi Petreşti). În vitrine sunt grupate tematic, după criterii tipo-funcţionale, unelte de piatra, os şi corn, vase ceramice, statuete şi protome antropomorfe şi zoomorfe din lut ars, brăţări din scoici. Sunt expuse şi vase realizate experimental după tehnicile preistorice. Sub formă de postere, sunt evidenţiate şi descoperirile funerare foarte neobişnuite de la Lumea Nouă.

„Importanţa acestei expoziţii pleacă în primul rând de la faptul că scoate în evidenţa relevantă cercetărilor preventive (de salvare)” au spus organizatorii expoziţiei. Pentru cercetarea arheologică preistorică din Transilvania şi nu numai, expoziţia este relevantă pentru că grupează un lot valoros de artefacte, care documentează cultura materială şi spirituală a comunităţilor umane care au trăit la Lumea Nouă între 5000-3000 I.Chr.

La vernisaj au fost prezenţi şi o parte din beneficiarii lucrărilor de descărcare de sarcină arheologică, care şi-au construit case şi în prezent locuiesc în zonă.

Pentru membrii Departamentului de Istorie, Arheologie şi Muzeologie, expoziţia este importantă şi pentru că au fost implicaţi în realizarea ei studenţi şi masteranzi de la specializările istorie, muzeologie şi arheologie. Totodată, expoziţia a fost gândită să fie folosită în procesul didactic la seminariile de specialitate, pentru exemplificarea diferitelor tehnici de confecţionare a artefactelor neolitie cu piese originale. Organizatorii vernisajului au spus că profesorii de istorie de la şcolile din oraş pot ţine ore de specialitate cu elevii, utilizând ca material didactic piesele aflate în expoziţie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement