Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Șapte tablouri cu Regele Ferdinand și Regina Maria, găsite într-un depozit al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Muzeul Național al Unirii și-a îmbogățit colecția de artă cu încă șapte tablouri ale Regelui Ferdinand și Reginei Maria. Este vorba despre șase pânze, dintre care una față-verso, pictate în ulei în perioada 1920-1927 și găsite în urmă cu câteva zile în depozitul de arheologie al muzeului albaiunian. Tablourile sunt deocamdată într-o stare degradată, însă vor fi restaurate și expuse în spațiul muzeului. Acestea au fost prezentate marți, printr-un slide show, în cadrul unei conferințe de presă la sediul instituției.

Cele șapte tablouri au fost prezentate de directorul muzeului, Gabriel Rustoiu și de Adrian Buga, istoric și critic de artă, consultant pe probleme de artă al Casei Regale.  „Avem de a face cu șapte tablouri, ulei pe pânză. Din punctul meu de vedere sunt tablouri din anii 1920-1927. Lucrările au nevoie de restaurare, urmează să vedem unde vom găsi fondurile necesare. E păcat să vezi o lucrare de valoare în starea aceasta. Parcă ai de a face cu un om bolnav”, a explicat Adrian Buga.

Cele 7 tablouri (6 pânze și 7 imagini, una fiind față-verso) aparțin pictorilor Dimitrie Stoica, Zogu Zaharescu, Pericle Capidan, U. Leon, iar două sunt nesemnate. Acestea au fost descoperite de Smaranda Cutean de la Muzeul Național al Unirii, în timpul unui inventar general. Pânzele făcute sul nu erau înregistrate în niciun inventar al instituției. Directorul Gabriel Rustoiu a explicat că, în timpul distrugerilor de la Sala Unirii de după 1918, cel mai probabil, acestea au fost ascunse de directorul de atunci pentru a fi salvate.

Restaurarea pieselor de artă ar dura, în cea mai optimistă variantă, aproximativ un an, fiecare tablou are nevoie de 2-3 luni pentru a fi restaurat, iar costurile se ridică la 800 – 1000 de euro pentru fiecare bucată, preț ce conține reintegrarea cromatică, întinderea, înrămarea și altele. Tablourile vor fi recondiționate de către restauratori profesioniști de la Muzeul Național de Istorie din București și restauratori particulari. După ce procesul va fi finalizat, tablourile vor rămâne la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement