Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO: Se pregătește un nou șantier la Alba Iulia. Lucrări pentru completarea traseului turistic în șanțurile Cetății

alba iulia

Publicat

Primăria Alba Iulia pregătește o nouă investiție pentru amenajarea șanțurilor exterioare ale Cetății Alba Carolina. Este vizată latura de Nord, adică zona adiacentă străzilor Decebal – Gemina – Aurel Vlaicu, până aproape de Hotel Cetate. În locul spațiilor în prezent neamenajate sau parțial ocupate cu grădini private, vor fi alei pietonale și pentru bicicliști, locuri de relaxare și promenadă.

Contractul pentru implementarea proiectului „Reconversia funcțională, șanț exterior – Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, spații publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber” este programat la semnare pentru data de 15 iulie, iar până în 20 iulie pot fi depuse oferte pentru lucrările de dirigenție șantier. Cel de finanțare a fost semnat la finalul anului trecut.

Proiectul presupune realizarea de noi spații urbane destinate activităților de recreere prin amenajarea unui parc situat în șanțul perimetral al Laturii de Nord a Cetății Alba Carolina pe o suprafată ce însumează peste două hectare, contribuind astfel la creșterea atractivității Cetății, înfrumusețarea și regenerararea mediului urban.

Presupune crearea de zone verzi pe latura nordică perimetrală a Cetății Alba Carolina în suprafață de 26.476 mp, într-o perioadă de 12 luni, crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnă într-un spațiu deschis în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina, pe o suprafață de 29.000 mp.

Valoarea totală a proiectului este de 9.247.426,36 lei, din care 7.647.177,61 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Durata de implementare a proiectului este de 24 luni. Contractul de finanțare a fost semnat la 16 decembrie 2019.

Proiectul prevede defrișarea vegetației crescute necontrolat, aducerea terenului la nivel, racordarea la sistemul de alimentare cu apa, canalizare, energie electrică și rețele de comunicații, amenajarea de spații verzi cu vegetație decorativă, montarea de foișoare / pergole, grupuri sanitare (cabine automate cu autocurățare), mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, suporți pentru parcare biciclete, cișmele, împrejmuiri, etc.), realizarea sistemului de iluminat si sistemului de irigații, realizarea sistemelor de supraveghere și wi-fi, crearea de spații de joacă pentru copii, amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilități (lângă Hotel Cetate), delimitare față de proprietățile private cu un gard viu, cu rol de mascare, panouri informative, inclusiv sistem cu cod QR și sisteme de informare pentru nevăzători.

zona santuri nord

În prezent, această zonă degradată prezintă o serie de disfuncționalități urbanistice, cum ar fi: modificarea nivelului de călcare pe aproape toată zona luată în studiu, prăbușirea zidului fortificației în zona contragărzii bastionului Sf. Carol (aripa nord-estică), vegetație necontrolată, vecinătăți cu anexe gospodărești cu un aspect dezolant, afectarea proprietății municipiului Alba Iulia prin extinderea grădinilor locuințelor de pe strada Aurel Vlaicu spre zidurile Cetății, blocarea șanțurilor prin garduri de plasă de sârmă de resturi de la toaletarea vegetației, canalizări locale sau fose septice necontrolate care necesită o intervenție rapidă în vederea punerii în valoare a patrimonial istoric.

Primăria municipiului Alba Iulia a obținut finanțarea pentru acest proiect prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile / Prioritatea de investiții 4.2 Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Alte detalii despre proiect

Potrivit documentației, aleile pietonale sunt dimensionate pentru a permite promenade persoanelor, simultan, în ambele sensuri, pentru pietoni, persoane cu un cărucior pentru copii și pentru persoane cu handicap locomotor în cărucioare.

Pistele pentru bicicliști permit circulația în ambele sensuri, simultan, având o lățime de 2,1 metri.

Suprafața totală de reconversie este de 29.000 mp, din care 1132, 53 mp alei pietonale, 277,12 mp pistă bicicliști, 450 mp platforme bănci, 4,63 mp zone info, 172,95 zonă zid de sprijin, 150,78 zone scări, 336 mp, module de odihnă.

Traseul de vizitare și promenade este propus să fie amenajat paralel cu zidurile Cetății. Punctele de legătură cu traseul nordin sunt marcate prin forma aleilor, compoziții florale, materiale diferite.

Se propune o zonă de protecție față de zidurile fortificației cu o lățime de 3 metri, în care se interzice amplasarea amenajărilor (pavaje, vegetație joasă etc). Pista de biciclete va fi la 5 metri față de ziduri și aleile de promenadă la circa 11 metri față de ziduri. Modulele de odihnă vor fi amplasate între pista pentru bicicliști/expo-floră și alei, cu o lățime de 6 metri și lungime de 24 de metri. În prezent, șanțul exterior are o lățime de 20 de metri.

Zona va avea ”sistem complex de informare”, inclusiv cu cod QR și ”sistem complex de gestiune” – suprveghere video, servicii de pază  și întreținere.

Punctele de acces vor fi din zona Hotel Cetate (la vest) și zona intersecției străzilor Decebal-Calea Moților (strada Gemina) și vor fi marcate special, cu sistem informativ de intrare pe traseu. Vor fi rampe cu pantă sub 8%. Va fi acces doar pietonal din traseul nordic (şanţul Cetăţii pe latura de nord), printre Ravelinul Sfântul Carol şi contragarda Bastionului Sf. Michael sau printre Ravelinul Sf. Elisabetha şi contragarda Bastionului Sf. Carol, respectiv printre Ravelinul Sf. Eliabetha şi contragarda Bastionului Sf. Elisabetha.

Scările de acces în șanț vor fi fin plăci de piatră naturală bej, aleile din plăci de piatră gri deschis (granit), iar modulele de odihnă vor cuprinde banchete din metal/lemn, pergolă din metal/stică, platformă din patră naturală gri.

Locul de joacă pentru copii va fi amenajat cu gradene din dale înierbate și structură spațiu din lemn tratat.

În suprafața studiată, va fi și persea de vegetație pentru mascarea împrejmuirilor – gard viu din arbuști (ulm ucrainian și tuya), cu înălțime de 2,5 m

Lucrările de execuție se vor desfășura sub supravegherea specialiștilor arheologi. Prima etapă se va concentra asupra cercetării nivelului de calcare inițial și detectării elementelor profilului transversal. Ulterior, dacă este cazul, proiectul de execuție va fi modificat.

Istoric – începuturile de pe vremea romanilor

În perioada romană, șanțul exterior de pe latura de nord al actualei Cetăți Alba Carolina era în zona drumului Via principalis, ce ieșea pe poarta de nord a castrului (porta principalis sinistra). Drumul continua spre nord, ieșind din zona taberei civile (canabae) a castrului roman și ducea spre municipiul antic Ampelum (acum, Zlatna).

Așezarea numită canabae a fost înființată de cetățeni și peregrini (oameni de afaceri, negustori, meșteșugari), cu statut cvasiurban. În timpul lui Septimius Severus a primit statutul de municipium.

Așezarea civilă romană (canabae) se dezvoltă în secolul al II-lea în sectorul estic și sudic, iar după primirea statutului municipal s-a extins spre vest, sud-vest și mai ales spre nord-vest, ajungând la o suprafață de aproximativ 140 de hectare și o populație de până la 15.000 de locuitori. Populația era alcătuită din familiile soldaților, servitorii acestora, meșteșugari, comercianți. Istoricii cred că la Apulum, ”zona industrială” era în sectorul nord-vestic.

Așezarea a fost fondată pe timpul lui Traian și cunoaște o dezvoltare remarcabilă în perioada Marcus Aurelius – Septimius Severus. Administrația era exclusiv în mâna cetățenilor romani.

Limita de nord este amplasată pe străzile actuale Septimius Severus, Marcus Aurelius și Vasile Alecsandri, cea de nord-vest (unde se presupune că era zona atelierelor meșteșugărești), pe linia străzilor Calea Moților, Timotei Cipariu și Avântului, iar spre vest se întindea până la Bd. 1 Decembrie și spre sud-vest până pe strada Lalelelor și Brândușei. La sud, așezarea se întindea până la aliniamentele străzilor Nicolae Labiș și Dealul Furcilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Marius

    marți, 14.07.2020 at 08:33

    Foarte frumos! Dar plantati mai multi copaci, nu dale peste tot!

  2. Radu Ion

    marți, 14.07.2020 at 13:05

    Strazile dintre Alba-Micesti cand le asfaltati? Asa prin anul 2050 avem sanse? De alte lucrari aveti bani dar sa asfaltati un cartier intreg cu mii de case nu aveti.Nu va este rusine? Sa veniti sa vedeti cum arata strazile, nici pietris nu sunteti in stare sa puneti nerusinatilor.Nu e problema ca vin alegerile si o sa ne ocupam toti cei care locuim la cesele intre Alba si Micesti sa va facem campanie frumoasa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate