Uncategorized
FOTO: „Simţim româneşte!”, proiect al elevilor de la Colegiul Economic din Alba Iulia. Vezi poeziile compuse de tineri, cu ocazia Sărbătorii Naţionale
Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia a marcat Ziua Naţională a României prin proiectul interdisciplinar „Simţim româneşte!”, desfăşurat în Centrul de Documentare şi Informare. Elevii clasei a XI-a B, coordonaţi de prof. Claudia Chinde, au realizat câte un eseu în limba engleză despre mândria de a fi român. Eseul elevei Diana Cucea a fost remarcat şi premiat pentru descrierile peisajelor din Munţii Apuseni, a frumuseţilor naturale ale ţării, dar şi pentru prezentarea frumoasă a valorilor culturale şi ale civilizaţiei româneşti.
Obiectivele generale ale proiectului au fost sărbătorirea Zilei Naţionale în şcoală, sensibilizarea elevilor faţă de acest eveniment, precum şi rememorarea personalităţilor care au contribuit la realizarea Marii Uniri. Grupul ţintă a fost reprezentat de elevii claselor a XI E, XI B şi XI C.
S-a urmărit dezvoltarea creativităţii şi a stilului propriu de exprimare în scris şi oral, completarea cunoştinţelor legate de realizarea şi prezentarea unor materiale Power Point, rememorarea noţiunilor şi a informaţiilor despre ziua de 1 Decembrie 1918 şi îmbunătăţirea stilului de exprimare liberă în scris în limba engleză.
În cadrul proiectului s-a organizat şi o vizită la Muzeul Naţional al Unirii pentru a vedea în format digital documentele Unirii. Elevii clasei XI E, coordonaţi de prof. Adrian Simion au realizat materiale Power Point şi afişe despre Marea Adunare de la Alba Iulia, Samoilă Mârza – fotograful Unirii, Camil Velican – personalitate locală a Marii Uniri şi despre documentele Marii Uniri.
Pentru un plus de interactivitate, elevii din clasa a XI-a C, împărţiţi în 4 grupe, au fost angrenaţi în concursul de istorie „Marea Unire”, pornind de bibliografia pusă la dispoziţie de prof. Barbu Daniel. Echipa „Vasile Goldiş” şi-a adjudecat atât premiul la concursul de istorie, cât şi cel de la concursul de creaţie. Pornind de la cuvintele: fraţi, nedreptate, idealuri, speranţe, dor, libertate şi stat naţional-unitar, elevii au trebuit să realizeze un catren. Creativitatea elevilor şi-a spus cuvântul, în câteva minute, au recitat nu doar un catren, ci chiar o poezie.
Echipa Vasile Goldiş:
Fraţi români cu idealuri
Cu speranţe şi cu dor
În stat fiind nedreptate
Voi credeaţi în libertate
Cu toţii ne-am bucurat
Că am primit cerescul dar
De a forma acest stat
Naţional-unitar
A fost o mare bucurie
Când în faţa mulţimii
Vasile Goldiş a citit
Rezoluţia Unirii.
De întâi decembrie la români
Trebuie să răsune
În toate colţurile ţării
„Deşteaptă-te române!”
Să fim cu toţii patrioţi
De ziua naţională
Şi doar roşu, galben şi albastru
Să se reflecte-n ţară.
Echipa Mihai Viteazul:
Avem un dor de libertate
Pentru un stat naţional-unitar
Să scăpăm de nedreptate
Cu speranţe, fraţi, printr-un ideal.
Echipa Al. Ioan Cuza:
Fraţi ce suntem, cu iedealuri şi speranţe
Cu dor de libertate
Avem de spus o nedreptate
Nu avem stat naţional-unitar şi nici o lege
Care să facă dreptate
Echipa Ferdinand:
Stat naţional-unitar ne dorim
Fraţi de libertate şi speranţe noi să fim
N-avem idealuri moarte
N-avem dor de nedreptate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News